Kateri kamin kot "backup"? - Print verzija
PodSvojoStreho.net
Kateri kamin kot "backup"? - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://www.podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://www.podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Energijski viri (https://www.podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Tema: Kateri kamin kot "backup"? (/showthread.php?tid=83050)

Strani: 1 2


RE: Kateri kamin kot "backup"? - tona gas - 12.1.2023

v strica gugla napiši kamini in ko ti odpre klikni slike ,mali miljon slik in povezav!


RE: Kateri kamin kot "backup"? - replenish - 12.1.2023

To sem že naredil... in kaj naj ?


RE: Kateri kamin kot - fizikalec15 - 12.1.2023

Estetika in debelina denarnice dasta odgovor.
Tehnično pa:
- karakteristike dimnika
- kamini za hiše s prezračevanjem

Če pa še ne veš: Horvat,Mengeš


RE: Kateri kamin kot "backup"? - mucek - 12.1.2023

Mi imamo Lokaterm. Pazi, da bo dovolj svoh, ce je bajta dobro izolirana, je hitro premocan.

Lp, G


RE: Kateri kamin kot - ciciban.miha - 12.1.2023

Malo razmisli o dovodu zraka in pa pazi, da ne bo peč prevelika. Pri kaminih in pečeh, je pa tak... Pri določenem znesku namreč dobiš, vse kar rabiš. Vse od te cifre dalje dizajn. 

Če mene vprašaš za back up... Raje kaminsko peč. Po možnosti takšna, da lahko postaviš gor vsaj lonec. Če bi bila opcija še pečica še toliko bolje. Ko tako pomislim, so bili tisti šporheti v kuhinjah naših starih nam precej posrečene zadeve.


RE: Kateri kamin kot "backup"? - gusti - 12.1.2023

Pač kupi toplozračni kamin, ki ti je všeč. Jaz sem kupil takšnega brez ventilatorja (razpiha) ker v primeru izpada elektrike itak ne dela. Kamin je od firme Bef, vgradil mi ga je pa kamini-klemenc.si Kamin je pa močen toliko kolikor drv naložiš v njega ko zakuriš in ne toliko kot piše na papirju koliko kW ima (to je samo max. moč) Big Grin


RE: Kateri kamin kot "backup"? - replenish - 13.1.2023

Glede na to da bo hiša dobro izolirana sem zdaj malo guglal in verjetno bo najboljši izbira kar te kamine na bioetanol. Da se ne rabim ubadat z dimnikom .... malo sem prebiral in z drvi se mi ne da ubadat Smile ... plinsko ali bioetanol opcijo bo vzel. Kar se moči tiče pa se moram pozanimat koliko bi bilo najbolj primerno


RE: Kateri kamin kot "backup"? - elektron11 - 13.1.2023

Pazi ceno etanola, ki je 6eur/l.

https://ekokamini.eu/collections/bioetanol
Poleg tega če pogledaš energijske vrednosti, jo ima etanol pol toliko kot plin, tako da če že potem plinskega.
Mislim da so ti kamini na etanol samo marketinška fora in izgleda, pa kao brez dimnika.
Tudi če bo resna kriza boš etanol dobil težje kot plin ali pa drva.

Energijska primerjava:

https://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=&ved=2ahUKEwiSvYy_1cT8AhV_R_EDHcyVBHUQFnoECBEQAQ&url=https%3A%2F%2Fwww.uradni-list.si%2Ffiles%2FRS_-2017-019-00993-OB~P008-0000.PDF&usg=AOvVaw0ODbAy4waG09JN25CwaKxZ


RE: Kateri kamin kot "backup"? - mucek - 13.1.2023

Brez dimnika me zanima, koliko se potem dvigne zračna vlaga v prostoru, ko kuriš ... Tudi s stališča toplote po mojem ni to to, če iščeš zadevo za gretje in ne za izgled/atmosfero v prostoru.

LP, g


RE: Kateri kamin kot "backup"? - replenish - 14.1.2023

Po pregledu raznih variacij in prebiranju člankov sem se odločil da bo najboljša izbira plinski kamin z ventilacijo. Dimnika ni potreben, kar je velik plus saj je potrebna samo ena cev iz hiše katera služi vsesavanju svežega zraka in odvajanje co2 oz. karkoli ustvarja gorenje. Vzel bi takega ki ima noter imitacijo lesa, tako da daje vtis klasičnega kamina Smile

Obstajajo tudi plinski kamini brez dimnika, vendar ta opcija se mi ne dopade.

Kar se tiče bioetanola pa ne vidim neke prednosti pred plinskim za moje potrebe.

Kar me še zanima je koliko cca. kaj plina pokuri en tak kamin na uro. Ne nameravam se priklapljat na plinovod in imeti cisterno zunaj s plinom tudi ni smiselno če bo samo za občasno uporabo. Če je opcija bi imel kar klasično jeklenko, zato me zanima koliko bi zdržala ena Smile


RE: Kateri kamin kot - tona gas - 14.1.2023

replenish,  plinski kamin z močjo oddajanja od 4,5 do8kw toplote  potroši:min - 0,28 kg/h - 39h z eno jeklenko   - 0,45 kg/h - 24h z eno jeklenko.10kg.


RE: Kateri kamin kot "backup"? - kadotr - 15.1.2023

Na koncu bo dober agregat, v prostor bo potrebno dovesti en kabel, pa en "varčni radiator" in bo grelo. Ali izdelati elektro priključek tako kot treba.

Vsekakor drva zmagajo, le prilagoditi se je treba. Brez muje se še čevelj ne obuje...


RE: Kateri kamin kot "backup"? - replenish - 16.1.2023

@tona gas => Hvala za info, če ena jeklenka zdrži 1 dan stalnega gorenja je to več kot dovolj za moje potrebe. hiša bo dobro izolirana, tako da v primeru izpada TČ ne bom potrebboval kamina 24 ur na dan.

@kadotr => Na agregat nisem niti pomislil. Bom napeljal en dovod do TČ, tako da bo pripravljeno tudi za to. Hvala


RE: Kateri kamin kot - kadotr - 16.1.2023

Za direktno napajanje toplotne črpalke bo potreben konkreten agregat. Pred nabavo pokliči kar nekaj majstrov, da ne bo napačna sinusoida, pa premalo moči, ipd. Bo potreben orenk dizel... Ni tako enostavno. Bolj enostavno je napajanje kakih grelcev, ne ravno TČ. Kar nekaj pomislekov, enostavno rešljivih s strani pravih, ponavljam, pravih mojstrov.

Najenostavneje je nakup dizla vsaj 15 kW, ki ti goni grelce, vezane na riklauf toplotne črpalke. Teh ropotal najdeš kar nekaj na Bolhi, pazi le, na katero stran bajte ga postaviš, da ne spraviš sosedov v delirij. Dodaten auspuh dela čudeže, podobnega smo imeli v JNA, gibljiva cev, skoraj na nisi slišal, niti neprijatelj s leđa...


RE: Kateri kamin kot - replenish - 16.1.2023

Hvala za opozorilo, glede agregate za TČ se bom vsekakor še pozanimal vendar v kolikor je preveč komplikacij bom opustil to zadevo. Do izpada elektrike pride bolj poredko in ne traja dolgo časa tako da ni panike. Pa četudi ne bo elektrike cel dan, takrat bo pa grel kamin.

Zadnje novice

Posedanje temeljev na šibkem nasipu
01.12.2023 ob 09:34:39
Posedanje temeljev na šibkem nasipu
Ustrezna strokovna priprava temeljnih tal je za stabilnost gradbenega objekta ključnega pomena. Za potrebe temeljenja najprej odstranimo... Beri dalje »
Sanacija hiš po poplavah
13.09.2023 ob 12:58:03
Sanacija hiš po poplavah
Poplave avgusta 2023 so prizadele veliko območij v Sloveniji, poškodovanih je bilo tudi veliko hiš. Lumarjevi strokovnjaki... Beri dalje »