V Selnici ob Dravi otvorili prvi vrtec grajen iz slovenskega lesa
Les predstavlja 80 odstotkov uporabljenih materialov – 10-oddelčni vrtec bo v novem vrtčevskem letu sprejel 150…
TČ Zemlja Voda, kolektor - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://www.podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Gradnja in obnova (https://www.podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4) +--- Forum: Energijski viri (https://www.podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18) +--- Tema: TČ Zemlja Voda, kolektor (/showthread.php?tid=82823) Strani:
1
2
|
TČ Zemlja Voda, kolektor - Kajtimar - 7.11.2022 V gradnji je pasivna hiša U= 13,6 kw po PHPP, velikosti 160m2 ogrevane površine, obrnjena na jug. Za ogrevanje je izbran sistem s TČ zemlja voda, po PZI 7,5kw, ne vem pa ali izbrati horizontalni kolektor ali geosondo. Parcela je velika preko 1600m2, pozidanega/zaprtega bo cca 300m2, tako da umeščanje kolektorja ni problem. Glede kolektorja me zanima:
Po PZI je izračun celotnih izgub pokazal 5900w izgub + izgubo na ceveh talnega 1600w , tale izguba talnega, mi ni jasna, v tleh je 16cm stirodurja 0,035 + 6 cm plošč iz lesnih vlaken nad temeljem 0,039, + sistemska plošča 3cm 0,038... torej kam se toliko izgublja ne vem... Zemlja je čista ilovica, voda stoji vedno na nivoju cca 1,4m tudi v največji suši. Preverjeno v štirnah v soseski, širše področje je neke vrste močvirje, blizu je reka. Slika v prilogi prikazuje kakšna je sestava zemlje, zgoraj je umeten nasip, spodaj je ilo, na 1,2-1,4 pa zelena ilovica in voda... https://ibb.co/4KyGNv7 - slika zemlje RE: TČ Zemlja Voda, kolektor - ivank_ - 8.11.2022 Parcela je dovolj velika, če ni strmine, potem horizontalni kolektor, globina 1,2 m ali več v nivo podtalnice. Sicer bi to moral imeti že v projektni dokumentaciji. Trava slabše raste pri tistih, ki gredo do globine 1 m in bolj suha zemljina, ter da do pomladi naredijo podtalno "ledeno" ploščo zaradi pod dimenzioniranja kolektorja. Priporočam ti, da še enkrat prekalkuliraš stroške, mogoče greš na TČ zrak-voda, je ceneje na začetku kot zemeljski kolektor/sonda. RE: TČ Zemlja Voda, kolektor - sassapo - 8.11.2022 7,5kw zemlja voda za pasivno hišo 160m2... Kdo je tu nor? Zemljino imaš odlično, potrebuješ samo eno cev v dolžini 300m, katero položiš med 130 in 150cm globine. TČ 4kw inverter, za to hišo več kot dovolj. Poraba bo dobesedno smešna. Ps. Nikar se ne pusti prepričat v zrak voda. RE: TČ Zemlja Voda, kolektor - JaBK - 8.11.2022 Če imaš narejen PHPP, ti piše kako vrstico pod tem rezultatom tudi "Heating Load". Dodaš še 2kW čez prst za SV in imaš rezultat, koliko moči mora od sebe dati TČ v zimskih pogojih. RE: TČ Zemlja Voda, kolektor - scuba123 - 8.11.2022 kot pravi sassapo max 6 kw, ena cev 300 m, v globino 1,5 m, v podtalno vodo, brez zalogovnika, cev iz TČ pa nazaj v TČ brez jaškov, ... pri meni deluje dobro, 4x100 m v globini 1,8 m, TČ 8 kw , hiša pa je sigurno 2 x bolj potratna RE: TČ Zemlja Voda, kolektor - fizikalec15 - 8.11.2022 PZI in PHPP imata svoj namen. Lahko se jih držiš, lahko pa tudi ne. Če imaš po projektu 4 x 90 m cevi bi se jaz tega držal. Lahko tudi povprašaš projektanta kako je računal izgube. Saj ni vesoljska znanost. Če se je zmotil, boš pač vzel manjšo črpalko. RE: TČ Zemlja Voda, kolektor - Kajtimar - 8.11.2022 @ivank parcela je ravna na 45mx35m, pustimo kaj je za decimalko, je cca 80cm višinske razlike, po končanih delih, pa niti to ne. Zrak voda je že izven kalkulacij. Ker se vsi radi odločamo samo na podlagi cene - dobim TČ zemlja voda ceneje, kot zrak voda. Dodatno je le kolektor, ki pa ga težko ocenim. @sassapo nor sem samo jaz :-), projektanta baš boli tisto za investitorja. Saj verjetno bom vzel okoli 5kW. A je potrebno kak kW dodati, v primeru konvektorskega hlajenja? En izmed izvajalcev pravi, da je inverter slabša izbira, sahj da dela nonstop in posledično bolj obremenjuje kolektor... @JaBK piše 1852W , torej recimo 3852?? z vodo. Projektant je pa izračunal 7800 RE: TČ Zemlja Voda, kolektor - JaBK - 8.11.2022 jp... RE: TČ Zemlja Voda, kolektor - jprednik - 8.11.2022 Ne morem da nebi napisal; Zakaj nebi tvegal kar z 3.5 kW? Če je 3.8 ni hudič da nebo zmogla,... (sarkazem off) A je taka razlika me 4kW in 6kW da je omembe vredno? Ali je tak problem če je kilovat ali dva močnejša? Sprašujem. RE: TČ Zemlja Voda, kolektor - Kajtimar - 9.11.2022 Sarkazem on ali off. Sicer razumem kaj bi rad vprašal, oz. povedal... ti pa morda manjka en zelo pomemben podatek, moja napaka, izbrani proizvajalec TČ - Vaillant, ima moči črpalk 5,3kw, naslednja je 8,9kw ... torej dileme ni! @fizikalec15 saj sem ga vprašal. Prvotono je bil izračun izgub še večji, verjetno copy paste od drugih. Kopiraš - izdaš račun, zadeva zaključena... Našel sem napako in sicer so bili U vseh zunanjih elemnetov (zidovi, streha, okna... ) narobe upoštevani. Ko je popravil so izgube padle, je pa našel dodatne izgube na razvodu talnega, ki naj bi znašali skoraj 2kw. Kako ima lahko element, ki je postavljen med izolacijo tako velike izgube.. tega pa ne vem. Kolektorja ni računal, je kar napisal dolžino, ki je za povprečno zemljo primerna za izbrano moč črpalke. RE: TČ Zemlja Voda, kolektor - scuba123 - 9.11.2022 Pri nas žene 8 kw TČ (zdaj bomo še odpri ogrevanje na mansardi) skupno 200 m2 vse talno. Kolektor 4x100 m z dobrim virom energije kot pri tebi. Z to dolžino kolektorja in 5,3 kw TČ po moje ne zgrešiš nič, ...glede na to da je zelo dobro izolirana hiša. RE: TČ Zemlja Voda, kolektor - fizikalec15 - 9.11.2022 Tako kot povsod ,imaš tudi pri projektantih dobre in ostale. Morda pa se je zmotil in je izgub talnega samo 200W. Razmisli kaj ti sprememba prinese tudi na dolgi rok. Ravno sedaj imam primer, ko je zaradi sprememb( na strani investitorja) potrebno narediti PID, ki pa ga bo projektant zaračunal. Moje načelo pri gradnji je, da je vsaka sprememba PZI dražja za investitorja, čeprav se sprva zdi drugače. RE: TČ Zemlja Voda, kolektor - Kajtimar - 9.11.2022 @fizikalec15 tu se pa ne strinjam. Naloga projektanata je da projekt izdela prav. Če kopira, vsiljuje svoje izvajalce in dela napake, ki mu jih odkrijem jaz, ki sem laik, se vprašam kaj je še narobe pa tega niti ne vem. Njegov odgovor na ugotovljeno je bil "se opravicujem.." . Da bi pid plačal zato, ker se nima časa, se mu ne da ali se ne zna posvetiti mojemu projektu.... Zakaj že? Sploh pa... Samo sprememba črpalke je vredna veliko več kot pid. RE: TČ Zemlja Voda, kolektor - sassapo - 9.11.2022 Hm... še danes malokateri projektant obvlada svoje delo. V večini, copy paste pa nekaj zraven za ziher. Ena izmed hujših projektantskih cvetk je naselje Rimske terase v Šempetru, kjer so v NEH projektirani 11kw Zubadani!? Seveda dobra inverterska TČ bolj ohlaja zemljino, ker več energije črpa iz narave in manj iz električnega omrežja. V primerjavi z on off, je inverter vsaj 30% varčnejši. Kot sem že napisal, je poraba, smešno nizka. RE: TČ Zemlja Voda, kolektor - fizikalec15 - 9.11.2022 Kot sem napisal: imaš dobre in ostale projektante. Tvoj najbrž paše pod ostale. Ne pozabiti da za uporabno dovoljenje potrebuješ podpis projektanta(arhitekta) in nadzornega. |