Zanesljiva energija za prihodnost – že v vašem domu
Preden se lotite novogradnje ali prenove doma, razmislite o energetski učinkovitosti. Tako ne boste le znižali…
![]() |
Kako prezimiti prazno hišo? - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4) +--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18) +--- Tema: Kako prezimiti prazno hišo? (/showthread.php?tid=79255) |
Kako prezimiti prazno hišo? - mišek2014 - 1.12.2020 Pozdravljeni, Znasli smo se v situaciji, da je zaradi nenadne smrti lastnika ostala hisa prazna, brat od moje partnerke, hisa je kar poleg nase. Hisa je iz leta 2008 ima fasado 15cm, streha ne vem tocno koliko izolacije ima, okrog 25cm se mi zdi. Okna so dvoslojna. Torej kako naj zdaj to hiso prezimimo. Ogrevanje je na radiatorje in frolingova pec na drva, 1000 litrov zalogovnik. Kaj sedaj narediti, ali vodo ven spustit, pa pustit neogrevano? Menda to ni dobro za sistem, pec in radiatorji potem rjavijo, ali je to res. Antifriza bi bilo pa tud potrebno ogromno zaradi vode v zalogovniku. Verjetno ne bi bilo poceni? V nedeljo sem zakuril eno sajtergo drv, pred tem je bilo v hisi 10 stopinj, potem sem dvignil na 13 stopinj, na peci sem nastavil da bi stirikrat na dan po eno uro posiljalo 35 stopinj. Ampak v ponedeljek zjutraj je ze bil zalogovnik prazen. Kaj sedaj narediti, danes se nisem sel pogledat koliko se je ohladilo, verjetno je ze pod 10. Zunaj je -7. Zdaj da bi recimo enkrat na teden kuril, ocitno ne bo dosti da bi preprecil ohladitev hise. Trikrat na teden kurit po eno sajtergo se mi pa ze dosti zdi. To bo slo drv precej. Vodovod bi se dalo spraznit, v jasku za stevcem je pipa, tak da bi na pipo dal pistolo kompresorja in bi spihal vodo ven. Problem je centralna. Pa se zanima me, v spodnjih prostorih je klima panasonic, do sredine novembra se je grel skoz na njo. Potem je moja tisto na daljinca ugasnila, in je tako ostalo 14 dni. Zadnjic sem pa jaz poskusal jo vklopit, pa ne dela nic, nobena lucka ne sveti. Sem odprel pokrov spredaj, in odvil pokrovcek kjer pride kabel noter. Na nobeni zici ni elektrike. Verjetno bi mogla bit ne? Varovalke v omarice so vse noter. Ni mi jasno kaj se je zgodilo, da ne dobi elektrike. Ali kdo lahko svetuje kaj bi bilo? Ali je slucajno mozno, da je imel kaj na daljinsko upravljanje, in da zdaj ko smo ugasnili racunalnik in telefon ne dela vec, da bi to bilo kaj povezano, pa se ne da zagnat? Samo po moje na sponkah bi morala bit elektrika. RE: Kako prezimiti prazno hišo? - Energetik81 - 1.12.2020 (1.12.2020 ob 10:01)mišek2014 Napisal: Pozdravljeni, Tako izolirana hiša se ne bo ohladila pod nulo, razen če bodo res ekstremne razmere. Moje mnenje - usposobi klimo in jo daj na min. ali če ima zaščito pred zmrzovanjem. Če bodo ekstremne razmere, pejt zakurit kakšno šajtrgo. Po mojem bi bilo 1x tedensko povsem zadosti, da bo notri povsod nad +5°. Aja pazi na vlago, da se ne bo kje plesen zaredila. Prezrači recimo 1x tedensko, sploh če je zunaj nizko rosišče, kot npr. zdaj, da bo notri ustrezno suh zrak. Imam enako izolirano hišo in ko še nisem imel gretja, je prišlo do +3 v pritličju, s tem da podstrešna plata še ni bila izolirana, čez stopniščno odprtino pa sem imel samo karton. RE: Kako prezimiti prazno hišo? - Beri - 1.12.2020 Tudi zemlja oddaja neko temperaturo v prostor oz. v hišo,razen,če ni plata izolirana. Najcenejša opcija je imeti vseskozi vklopljeno klimo. RE: Kako prezimiti prazno hišo? - Fery - 1.12.2020 A nimaš komu oddati? Vsaj da kuri noter? RE: Kako prezimiti prazno hišo? - Beri - 1.12.2020 (1.12.2020 ob 13:12)Fery Napisal: A nimaš komu oddati? Vsaj da kuri noter? To bi mu bila najboljša opcija. RE: Kako prezimiti prazno hišo? - mišek2014 - 1.12.2020 Sej mogoce res ne bo tako hudo, danes je bilo 12,4 stopinje noter. Klima je bila pa fora, da je imel tako narejeno, da se vsteka zadaj za sedezno, in je zadnjic tasca zgleda to ven potegnila, ko je rekla da se se telefon kar fila. Pa je zgleda vse skupaj ven potegnila, je bil se razdelilec poleg. Danes pa grem zadaj za sedezno pa vidim vtikac iz zida ven. In ja od klime je. Zdej dela. Za ene dve ure sem jo mal prizgal, manj kot na 16 ne morem dat. Toliko da sem sprobal. Nekega groznega efekta pa ni od tega. Mogoce zato ker sem dal na 16. Po termometru je potem prislo na 12,7. Tudi na zacetku bi pricakoval od 3,5kW klime vec toplote. Zdaj bom probal kdaj pa kdaj zakurit, vmes pa se mal klima. Se pravi tako do 5 stopinj se lahko ohladi, potem pa je ze treba pazit. RE: Kako prezimiti prazno hišo? - FAE - 1.12.2020 klimo daj na najmanj kolikor pač gre, ventilator pa na konkretno pihanje s swing funkcijo, naj bo prižgana 24/7, povsod odpri vrata in tako bo vzdrževala vsaj 12C po vseh prostorih... RE: Kako prezimiti prazno hišo? - Energetik81 - 1.12.2020 (1.12.2020 ob 14:17)mišek2014 Napisal: Sej mogoce res ne bo tako hudo, danes je bilo 12,4 stopinje noter. Klima je bila pa fora, da je imel tako narejeno, da se vsteka zadaj za sedezno, in je zadnjic tasca zgleda to ven potegnila, ko je rekla da se se telefon kar fila. Pa je zgleda vse skupaj ven potegnila, je bil se razdelilec poleg. Danes pa grem zadaj za sedezno pa vidim vtikac iz zida ven. In ja od klime je. Zdej dela. Za ene dve ure sem jo mal prizgal, manj kot na 16 ne morem dat. Toliko da sem sprobal. Nekega groznega efekta pa ni od tega. Mogoce zato ker sem dal na 16. Po termometru je potem prislo na 12,7. Tudi na zacetku bi pricakoval od 3,5kW klime vec toplote. Zunaj je minus, kaj si pa pričakoval, da bo klima naredila v 2h? Saj ne boš ogreval na 20°, efekt bo zadosten, če ti ne bo treba nikoli zakuriti. Je pa res, da če ima min nastavitev 16°, bo ves čas delala na max in skurila veliko štroma brez potrebe. Res nima kakšne funkcije proti zmrzovanju? RE: Kako prezimiti prazno hišo? - bozgom - 1.12.2020 Le zakaj bi ves čas delala na max? Tisti prostor kjer stoji bo segrela na 16°C pol pa se bo po potrebi vklopila za toliko, da bo pokrila izgube oz. prehode v druge prostore. Bo pa sedaj trajalo kakšen dan, da se bo prostor pregrel. Mogoče bi bilo bolje orng zakuriti na drva in šele pol vključiti še klimo in jo pustiti, da dela. RE: Kako prezimiti prazno hišo? - piag - 1.12.2020 Mar klima nima možnosti delovanja na "tajmer"? RE: Kako prezimiti prazno hišo? - Energetik81 - 1.12.2020 (1.12.2020 ob 16:31)bozgom Napisal: Le zakaj bi ves čas delala na max? Tisti prostor kjer stoji bo segrela na 16°C pol pa se bo po potrebi vklopila za toliko, da bo pokrila izgube oz. prehode v druge prostore. Bo pa sedaj trajalo kakšen dan, da se bo prostor pregrel. Ker 3,5kW klima v trdi zimi verjetno ne bo uspela ogreti na 16° in bo stalno terala na polno? Poleg tega je ogrevati na 16° popolna bedarija, zato bi tudi jaz probal kaj nastaviti s timerjem, če je možno. Če ni možno, je pa že sam OP ugotovil, da ne bo take krize. Če bo 1 tedensko ali še manjkrat nafilal zalogovnik, ni šans da zmrzne. RE: Kako prezimiti prazno hišo? - andrej777 - 1.12.2020 Odvisno kje je klima. Če prostor ni prevelik in preveč odprt bo tisti prostor segrelo na 16 stopinj in se bo klima kot rečeno sigurno ugasnila ali zmanjšala moč. V ostalih prostorih bo pa seveda manj ampak kot spet že omenjeno višje še vedno dovolj. RE: Kako prezimiti prazno hišo? - Beri - 1.12.2020 (1.12.2020 ob 16:44)piag Napisal: Mar klima nima možnosti delovanja na "tajmer"? Klima ni peč na drva pa da nadrkavaš,jo prižgeš in pustiš prižgano ves čas. Klima je namenjena da vzdržuje temperaturo,ne pa da ohlajen prostor ogreje,kot se to počne s pečmi na drva. Problem je ogreti prostor,ko se enkrat stene ohladijo. RE: Kako prezimiti prazno hišo? - piag - 1.12.2020 (1.12.2020 ob 17:25)Beri Napisal:(1.12.2020 ob 16:44)piag Napisal: Mar klima nima možnosti delovanja na "tajmer"? Zmrznil pa vseeno ne bo (če bo delovala le nek omejen čas). Ali pač? RE: Kako prezimiti prazno hišo? - Energetik81 - 1.12.2020 (1.12.2020 ob 17:25)Beri Napisal:(1.12.2020 ob 16:44)piag Napisal: Mar klima nima možnosti delovanja na "tajmer"? Si prebral, kaj hoče OP? Prezimiti prazno bajto. Torej vzdrževati najnižjo možno temp., da zadeve ne zmrznejo. Ker pa ima klima min 16°, bo za brez veze ogreval 1 prostor na 16, oddaljene pa nekje na 12°. Zato bi tukaj prišel v poštev timer. |