Zaponjevanje rege pod pragom vhodnih vrat - Print verzija
PodSvojoStreho.net
Zaponjevanje rege pod pragom vhodnih vrat - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://www.podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://www.podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Stavbno pohištvo (https://www.podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=15)
+--- Tema: Zaponjevanje rege pod pragom vhodnih vrat (/showthread.php?tid=76383)Zaponjevanje rege pod pragom vhodnih vrat - litera - 11.9.2019

Pred dnevi sem zamenjal vhodna vrata v hišo. Pod pragom so mi privijačili purenit, tako da je potem skupno to privijačeno v tla. Purenit je lesni produkt, ki pa je tudi odporen na vlago. Purenit pod pragom je manjše širine, kot je prag zaradi specifike kjer smo vgrajevali nova vrata. Med pragom in notranjo keramiko je nastala rega cca 1cm, ki jo moram nekako rešiti. Če upoštevamo dejstvo, da je purenit tudi ožji od praga vhodnih vrat je rega pod pragom še večja (recimo do cca 5cm). Rego bi kasneje prekril z alu letvijo na notranji strani vhodnih vrat, da bo vse skupaj nevidno in bo izgledalo kot je treba. Na zunanji strani podest še ni končan, bo pa zalit do ustrezne višine in potem položen s kakšno zunanjo keramiko do pragu. Ta del bo ojačal prag in preprečeval premike navzven.

Zanima me, kako bi bilo najbolje zapolniti notranjo rego, da bo dodatno ojačala učvrstitev pragu, ker so vhodna vrata masivna in bi zato rad čimbolj fiksiral prag, da zaradi tršega zapiranja vrat ne bo premikov.

Prva možnost je purpen (PU pena), ki sem jo vbrizgal v rego, ampak sem sedaj skeptičen in jo bom kolikor se da iz rege odstranil v primeru, da jo nadomestim s čim primernejšim. Pena ima tudi funkcijo dodatnega toplotnega mostu, kar je ok, ampak PU pena ni trdna in ne omogoča fiksiranja pragu.

Kakšne druge alternative imam?
  1. Ena varijanta je, da rego zalijem s cementno maso (recimo samorazlivni tlak).
  2. Druga varijanta, katero sem gledal pa je PU lepilo icema r, ki podobno kot purpen nabreka. Sicer ne toliko, vendar tudi nabrekne. Dobra stran tega lepila je, da je na koncu trdo za razliko od PU pene. Namenjeno je za lepljenje različnih materijalov od lesa, betona in kovin. Da mi zaradi trdote lepilo ne bi potisnilo pragu navzven, bi rego zalival postopoma v več korakih, dokler ne bi prišel do vrha, ko bi potem nalepil alu prehodno letev.
  3. Podobno kot #2 bi lahko zadevo zalil s kakšno smolo (epoxy) na enak način v več korakih, vendar bi bila debelia dokajšnja zato bi bilo potrebnih več korakov po mojem. Nisem prepričan, da bi bila ta rešitev tudi prava?
Kakšne izkušnje imate s takšnimi težavami? Kako ste jih reševali in kako se je obneslo? Kakšen drug predlog?


RE: Zaponjevanje rege pod pragom vhodnih vrat - firefly - 11.9.2019

Imas 12cm debbela vrata? Al so dal samo 3cm debel purenit?

Na purenit se ne sme nic trdno fiksno pritrditi. Ker ti bo skripalo ob vibracijah vrat. Lahko.

Se prag zdaj premika/ upogiba ob hoji?


RE: Zaponjevanje rege pod pragom vhodnih vrat - litera - 11.9.2019

(11.9.2019 ob 13:54)firefly Napisal: Imas 12cm debbela vrata? Al so dal samo 3cm debel purenit?

Na purenit se ne sme nic trdno fiksno pritrditi. Ker ti bo skripalo ob vibracijah vrat. Lahko.

Se prag zdaj premika/ upogiba ob hoji?

Ne, vrata niso protitankovska, zato niso debela 12cm. Smile

Purenit je dimenzije 5cm (vertikalno) x 3cm (debelina horizontalno). Purenit je pritrjen na vratni prag in mestoma podložen, potem pa je vse skupaj vijačneno preko praga skozi purenit v tla. Prag je zato toliko fiksiran, da se ob hoji popolnoma nič ne upogne, ker je pač podprt s purenitom. Nič ne škripa. Se pa opazi minimalna vibracija ob zapiranju krila, ker je težko/masivno. To vibracijo pa bi rad čimbolj eliminiral predvsem zaradi stika med pragom in keramiko. Prej sem imel PVC vrata kjer prag ni bil fiksiran v tla in je seveda posledično fuga trpela, ki tudi ni bila silikonska. Posledice so jasne.


RE: Zaponjevanje rege pod pragom vhodnih vrat - litera - 9.10.2019

Ker nisem dobil nobenega konkretnega odgovora sem raziskoval dalje sam. Prišel sem do teh dveh možnosti:

1. Uporaba goste PU pene: ali Ceresit WhiteTeq zaprtocelična pena ali Tekapur 2K, ki je še gostejša in trdnejša
2. Zalivanje z dvokomponentno poliuretansko tekočo smolo, katero bi kupil preko interneta in sicer trdote po Shore A vsaj 30 oz. najbrž idealno tam nekje do 50/55.

Prva varijanta mi ni najbolj všeč (čeprav so mi jo priporočili v TKK, ker PU smole pač nimajo in so svetovali nekaj iz svojega asortimana), ker PU pena ni prožna in bi le delno dušila vibracije. Najbrž bi bila zadeva korektna, bi se pa zaradi končne trdote pene vibracije prenašale na estrih/keramiko, kar bi lahko rešil prav tako z neko elastično diletacijsko fugirno maso. Vsaj keramični spoj.

Druga varijanta mi je všeč, nisem pa prepričan o primernosti, ker zapolnitev reže bi bila odlična, vodoodpornost prav tako, in tudi glede na izbrano trdoto maso bi se minimalne vibracije čudovito dušile in se ne bi prenašale na sosednje gradbene elemente. Torej, če je kdo že uporabil kaj takšnega, bom vesel kakšnega komentarja.

Za PU smolo bi uporabil nekaj od tega:Zadnje novice