Zaponjevanje rege pod pragom vhodnih vrat - Print verzija
PodSvojoStreho.net
Zaponjevanje rege pod pragom vhodnih vrat - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://www.podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://www.podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Stavbno pohištvo (https://www.podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=15)
+--- Tema: Zaponjevanje rege pod pragom vhodnih vrat (/showthread.php?tid=76383)Zaponjevanje rege pod pragom vhodnih vrat - litera - 11.9.2019

Pred dnevi sem zamenjal vhodna vrata v hišo. Pod pragom so mi privijačili purenit, tako da je potem skupno to privijačeno v tla. Purenit je lesni produkt, ki pa je tudi odporen na vlago. Purenit pod pragom je manjše širine, kot je prag zaradi specifike kjer smo vgrajevali nova vrata. Med pragom in notranjo keramiko je nastala rega cca 1cm, ki jo moram nekako rešiti. Če upoštevamo dejstvo, da je purenit tudi ožji od praga vhodnih vrat je rega pod pragom še večja (recimo do cca 5cm). Rego bi kasneje prekril z alu letvijo na notranji strani vhodnih vrat, da bo vse skupaj nevidno in bo izgledalo kot je treba. Na zunanji strani podest še ni končan, bo pa zalit do ustrezne višine in potem položen s kakšno zunanjo keramiko do pragu. Ta del bo ojačal prag in preprečeval premike navzven.

Zanima me, kako bi bilo najbolje zapolniti notranjo rego, da bo dodatno ojačala učvrstitev pragu, ker so vhodna vrata masivna in bi zato rad čimbolj fiksiral prag, da zaradi tršega zapiranja vrat ne bo premikov.

Prva možnost je purpen (PU pena), ki sem jo vbrizgal v rego, ampak sem sedaj skeptičen in jo bom kolikor se da iz rege odstranil v primeru, da jo nadomestim s čim primernejšim. Pena ima tudi funkcijo dodatnega toplotnega mostu, kar je ok, ampak PU pena ni trdna in ne omogoča fiksiranja pragu.

Kakšne druge alternative imam?
  1. Ena varijanta je, da rego zalijem s cementno maso (recimo samorazlivni tlak).
  2. Druga varijanta, katero sem gledal pa je PU lepilo icema r, ki podobno kot purpen nabreka. Sicer ne toliko, vendar tudi nabrekne. Dobra stran tega lepila je, da je na koncu trdo za razliko od PU pene. Namenjeno je za lepljenje različnih materijalov od lesa, betona in kovin. Da mi zaradi trdote lepilo ne bi potisnilo pragu navzven, bi rego zalival postopoma v več korakih, dokler ne bi prišel do vrha, ko bi potem nalepil alu prehodno letev.
  3. Podobno kot #2 bi lahko zadevo zalil s kakšno smolo (epoxy) na enak način v več korakih, vendar bi bila debelia dokajšnja zato bi bilo potrebnih več korakov po mojem. Nisem prepričan, da bi bila ta rešitev tudi prava?
Kakšne izkušnje imate s takšnimi težavami? Kako ste jih reševali in kako se je obneslo? Kakšen drug predlog?


RE: Zaponjevanje rege pod pragom vhodnih vrat - firefly - 11.9.2019

Imas 12cm debbela vrata? Al so dal samo 3cm debel purenit?

Na purenit se ne sme nic trdno fiksno pritrditi. Ker ti bo skripalo ob vibracijah vrat. Lahko.

Se prag zdaj premika/ upogiba ob hoji?


RE: Zaponjevanje rege pod pragom vhodnih vrat - litera - 11.9.2019

(11.9.2019 ob 13:54)firefly Napisal: Imas 12cm debbela vrata? Al so dal samo 3cm debel purenit?

Na purenit se ne sme nic trdno fiksno pritrditi. Ker ti bo skripalo ob vibracijah vrat. Lahko.

Se prag zdaj premika/ upogiba ob hoji?

Ne, vrata niso protitankovska, zato niso debela 12cm. Smile

Purenit je dimenzije 5cm (vertikalno) x 3cm (debelina horizontalno). Purenit je pritrjen na vratni prag in mestoma podložen, potem pa je vse skupaj vijačneno preko praga skozi purenit v tla. Prag je zato toliko fiksiran, da se ob hoji popolnoma nič ne upogne, ker je pač podprt s purenitom. Nič ne škripa. Se pa opazi minimalna vibracija ob zapiranju krila, ker je težko/masivno. To vibracijo pa bi rad čimbolj eliminiral predvsem zaradi stika med pragom in keramiko. Prej sem imel PVC vrata kjer prag ni bil fiksiran v tla in je seveda posledično fuga trpela, ki tudi ni bila silikonska. Posledice so jasne.Zadnje novice

Kaminski kotel TOBY H - ogrevajte se drugače
18.09.2019 ob 09:37:06
Kaminski kotel TOBY H - ogrevajte se drugače
Poletja je nedvomno konec, jesenski hlad je že tu in zimski mraz se tudi nezadržno bliža. Za priprave na kurilno sezono ni več prav veliko časa,... Beri dalje »
Enostavni nasveti za selitev
01.07.2019 ob 16:40:47
Enostavni nasveti za selitev
To bo mačji kašelj v primerjavi z iskanjem in nakupom stanovanja, sem si mislila o selitvi. Že tako nimamo veliko stvari, pa še... Beri dalje »
Do nižjih cen gradbenega materiala kar preko spleta
03.01.2019 ob 17:17:26
Do nižjih cen gradbenega materiala kar preko spleta
Zaradi napihnjenih cen na nepremičninskem in gradbenem trgu že nekaj časa odlašate s prenovo svojega doma? Potem imamo za vas odlično novico –... Beri dalje »
Na ogled skoraj nič-energijska hiša Lumar Primus-E 137
17.11.2018 ob 15:08:18
Na ogled skoraj nič-energijska hiša Lumar Primus-E 137
V podjetju Lumar v soboto 24. novembra, med 10.00 in 16.00 uro, pripravljajo nov dan odprtih vrat. Tokrat bo na ogled šest let vseljena skoraj... Beri dalje »