uplinjevalnik brez zalogovnika - Print verzija
PodSvojoStreho.net
uplinjevalnik brez zalogovnika - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://www.podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://www.podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Energijski viri (https://www.podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Tema: uplinjevalnik brez zalogovnika (/showthread.php?tid=75864)uplinjevalnik brez zalogovnika - pepe16 - 1.7.2019

Sosed ima namen zamenjat staro pavličevo peč na drva z atmosovim uplinjevalnikom brez da bi dodajal zalogovnik ali bo zadeva špilala ali lahko pričakuje kake probleme pri delovanju uplinjevalnika  ker sedanja pavlička mu je precej pripirala dovod zraka , ne vem pa kako uplinjevalnik zmanšuje moč ko se odjem zmanjša.


RE: uplinjevalnik brez zalogovnika - Fery - 1.7.2019

Bo špilalo. Kuril bo kot v navadni peči.
Počasi, čez cel dan.


RE: uplinjevalnik brez zalogovnika - Etiks - 2.7.2019

Pozdravljeni
Načeloma bo kotel delal, saj se bo zračna loputa za dovod zraka zaprla ko bo kotel dosegel nastavljeno temperaturo in tudi dimni ventilator bo počakal, toda to ne bo optimalno delovanje kotla, kotel bo šel v pavzo in se bo posledično v njem začel nabirati katran zaradi nepopolnega zgorevanja, kar pa bo imelo za posledico tudi krajšo življensko doba kotla.
Tako da če je le možno dodajte hranilnik toplote in naredite varovanje povratka....
LP, Dušan


RE: uplinjevalnik brez zalogovnika - Hanzi - 3.7.2019

Pepe ti si res en pepček. 
zakaj pa ne bi dodal zalogovnika?  Huh


RE: uplinjevalnik brez zalogovnika - Sebek - 3.7.2019

Če mu finančno ne gre skozi menjava peči in vgradnja zalogovnika, potem je bolje, da sedaj doda k stari peči zalogovnik, če je seveda peč še v koliko toliko dobrem stanju za kakšno leto ali dve.

V vsake primeru pa naj bo zalogovnik vgrajen z uplinjakom.


RE: uplinjevalnik brez zalogovnika - Hanzi - 3.7.2019

(1.7.2019 ob 21:42)Fery Napisal: Bo špilalo. Kuril bo kot v navadni peči.
Počasi, čez cel dan.

Ja, če ima 50 radiatorjev.
Pri 10 pa.....
Ja, počasi bo kuril, po dva polencka nalagal vsake tri ure. 
Tudi s  ferarijem se da pesek za hišo zvoziti. Vedro peska daš na sovoznikov sedež pa gre.


RE: uplinjevalnik brez zalogovnika - Hanzi - 3.7.2019

(3.7.2019 ob 15:22)Sebek Napisal: Če mu finančno ne gre skozi menjava peči in vgradnja zalogovnika, potem je bolje, da sedaj doda k stari peči zalogovnik, če je seveda peč še v koliko toliko dobrem stanju za kakšno leto ali dve.

V vsake primeru pa naj bo zalogovnik vgrajen z uplinjakom

Se strinjam, bolje da kupi rabljeno peč za 100 ali 200 evrov pa zalogovnik za Jurja, kot pa samo uplinjaka. Manj emisij, manj kurjenja, manj čiščenja peči, manjsa poraba drv, več udobja ( v prvem primeru).


RE: uplinjevalnik brez zalogovnika - Fery - 3.7.2019

Kako veš? Si probal?
Pred leti sem pomagal možakarju zmontirati zalogovnik. Par let je gonil uplinjevalno brez njega, v NEH bajti.
Popolnoma brez problemov. In to je bilo vprašanje.

Nisem pa napisal, da je to bolje, kot z njim. Kot si nekateri tukaj to očitno predstavljajo.

Tudi trditve, da je boljša viadruska z zalogovnikom, kot atmos brez njega, so iz trte izvite. Lahko pa kdo poizkuša to izmeriti in dokazati. Da bomo tudi ostali vedeli.


RE: uplinjevalnik brez zalogovnika - som16 - 3.7.2019

Iz druge roke, Fery, (bil sem zraven) , ko je Orlingo ali Orlan kuhal in ven metal vodo na varnostnem zaradi vročine, ker ni imel kam oddati temperaturo. Tlačni ventilator.  Bil v kurilnici, ko je kuhala peč. Žal, se v tem primeru ni obneslo brez zalogovnika. Seveda po njegovem kriva peč. Kasneje se vgradi zalogovnik teževe izginejo. Smile


RE: uplinjevalnik brez zalogovnika - aleks - 9.7.2019

No, s tem imam jaz prav dolgoletne izkušnje. Ker gre kotel pogosto v mirovanje, je nastanek katrana v izmenjevalcu nekoliko povečan. Sicer ga ponovni vklop dosti požge, a jaz sem čistil izmenjevalce s krtačo kar pogosto. Več prahu je tudi v dimniku. Kar sem montiral toplotni hranilnik je tega manj, a je zato prežgalo šobo, ker je po 4 ure skupaj ali več pod ful gasom. Poraba je s hranilnikom malo večja kot je bila brez (ne znam razložit zakaj, naj bi bilo bolje kot brez - pa ni). Kotel ima tlačni ventilator in modulacijo, a nobena modulacija ne pomaga, ko je bajta topla, če ni hranilnika. Takrat pač, kot Feri pravi, vsaki dve uri par polen v kotel. Kotel se je letos vscal na zvaru izmenjevalca (bom popravil, ker je brez problema dosegljivo z elektrodo), in gre v pokoj oz. stabdby - da pokurim ostanke iz sadovnjaka in delavnice - ker sem nabavil TČ.


RE: uplinjevalnik brez zalogovnika - Jozl - 11.7.2019

Ja brat je tudi imel Atmos in jo je vrgel ven, čeprav je na njo kar nekaj vložil. Dodal je regulacijo od Seltrona (TK2 - se ne spomnem ali je pravo ime), ki je regulirala hitrost ventilatorja v zveznem področju in ne ON/OFF. Dodal je še dodatek od Cratosa, ki je peči še dodatno zmanjšala moč in zadeva se je tudi razpadla.

Ja ob regulaciji obratov na ventilatorju se lahko deloma uredi uporaba peči brez zalogovnika, a še vedno bo težava v hladnih dneh prehodnega obdobja, ker bo peč vsaj 5x premočna. Čisto navadni zalogovnik brez izolacije je tudi za 2000l pod 1000€ in se potem doma naredi izolacija pod knaufom ali OSB pločami. Potrebna je še regulacija dviga povratka kar je cca. 150€ in lahko se zadeva uredi za cca 1500-2000€ in je enostavno kurjenje. Za dodatek 500€ se še uredi avtomatika za ogrevanje in potem je komot vedno primerno toplo v hiški. Cene so okvirne, ob nabavi z normanlnim rabatom in izvedbi montaže v lastni režiji. Drugače pa še majstri nekaj stanejo, da zadevo pravilno zvežejo.


RE: uplinjevalnik brez zalogovnika - aleks - 12.7.2019

Sam se pri današnjih cenah drv praktično ne splača, če moraš drva kupovat na trgu. Pa težko je dobit optimalno suha, kar pomeni da moraš večinoma hranit doma količino drv za dve leti minimum. In nato se vsako leto še jeziš, za koliko si nategnjen, ker je absolutno vedno v tvojo škodo (kot kupec).Zadnje novice