Izbira energenta za centralno kurjavo - Print verzija
PodSvojoStreho.net
Izbira energenta za centralno kurjavo - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://www.podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://www.podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Energijski viri (https://www.podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Tema: Izbira energenta za centralno kurjavo (/showthread.php?tid=75823)Izbira energenta za centralno kurjavo - metka* - 25.6.2019

Pozdravljeni, na teh straneh sem dobila že marsikakšen pameten nasvet, zato se zopet obračam na vas. Sem pred odločitvijo, kateri energent izbrati za centralno ogrevanje. Vse se bo delalo na novo. V hiši se je doslej kurilo na drva /"šporhet" v kuhinji in lončene peči v sobah, peč se je zakurila samo, ko je bila tudi dnevna temperatura več kot - 5 stopinj C, v hiši stalno živim dve leti/. Hiša j stara 100 let s 50 cm debelimi zunanjimi stenami, na podstrešju je položena 25 cm debela izolacija iz steklene volne, okna so nova lesena z dvoslojnim steklom. Po celodnevnem kurjenju je bilo zjutraj v hiši 20 stopinj C. Ker se pa človek stara, je treba misliti malo naprej, zato bi rada nekaj "na knof". Sama se nagibam k nakupu oljne peči, torej za kurilno olje. Kaj pa menite vi? V kratkem nameravam obiskati energetskega svetovalca, zanima me pa tudi vaše mnenje. Vem, da je ogromno napisanega tudi na tej spletni strani, vsega še nisem utegnila prebrati, saj sem šele zdaj začela ukvarjati s tem. Sem pa kar malo zmedena in "prestrašena" ob poplavi vseh teh informacij ... Hvala, če mi boste dali kak nasvet.


Re: Izbira energenta za centralno kurjavo - kurili - 25.6.2019

Danes na "knof" najbolje deluje toplotna črpalka. Drva naj bi bila najcenejša a če nimaš svojih potem je vseeno če preklopiš na elektriko. Tudi olje je rešitev a računaj na dimnik in stroške dimnikarja ter njegovo teženje ob prvem pregledu kaj vse ni tako kot mora biti, največkrat je narobe tisto kar mu ni všeč oziroma kakršna je luna. Toplotna črpalka deluje tudi na radiatorje ne samo na talno, preverjeno v praksi.


Re: Izbira energenta za centralno kurjavo - metka* - 25.6.2019

Kurili, dimnik je že zgrajen, verjetno pa bi bilo treba dati vanj vložek iz inoxa. Kolikor jaz vem, TČ naj ne bile primerne za stare hiše. Zakaj, ne vem. So pa seveda komot ...


Re: Izbira energenta za centralno kurjavo - Sebek - 25.6.2019

Koliko drv se je pa pokurilo v teh dveh zimah?

Na podlagi tega se bo dalo približno ocenit letni strošek drugih energentov. Možni so poleg omenjnega tudi peleti ali celo sekanci.
Pa tudi z drvmi se bi dalo narediti, da se v peči zakuri enkrat na dan, toplo je pa potem celi dan.

En dober podatek bi bil tudi, koliko k€ ste pripravljeni vložiti. Glede na to, da nimate montiranih nobenih radiatorjev, bo investicija lahko presegla tudi 10000€.


Re: Izbira energenta za centralno kurjavo - metka* - 25.6.2019

Pokurilo se je 7 do 8 kubikov drv. Ja, se zavedam, da ne bo poceni, ampak to bo treba enkrat urediti, upam, da za manj kot 10 tisoč.


Re: Izbira energenta za centralno kurjavo - Sebek - 25.6.2019

Tukaj je link kjer se da izračunati koliko bi bilo porabe različnih energentov glede na porabo obstoječega energenta. Boste pa pri centralnem ogrevanju porabili še kakšno tretjino energenta več kot do sedaj, zaradi večjega udobja. To je bolj ali manj konstantna temperatura 24h na dan, ne glede ali je kdo doma ali ni.

http://www.zgs.si/delovna_podrocja/lesn ... index.html

Kompletna investicija v centralno ogrevanje bo sigurno presegla 10000€.
Preštejte okna in izmerite dolžino oken. Dolžina okna je približna dolžina radiatorja. Na podlagi teh dveh podatkov najdete na netu cene radiatorjev in si izračunate koliko vas bi prišli samo radiatorji. Pri radiatorjih je pomembna tudi višina do okenske police. Potem je tu še cevni razvod do radiatorjev.
Ko se boste pa odločili tudi za energent se bo pa pokazala okvirna cena celotnega centralnega ogrevanja.

Lahko povem, da sem dal 5 let nazaj za adaptacijo kurilnice (vgrajen zalogovnik vode, nova, ne najboljša peč na drva in ves cevni razvod v kurilnici) cca 6500€. Radiatorji in cevi do njih so ostali enaki.Zadnje novice