Nakup hiše, ki nima pogojev za uporabno dovoljenje - Print verzija
PodSvojoStreho.net
Nakup hiše, ki nima pogojev za uporabno dovoljenje - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://www.podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Nepremičnine (https://www.podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Forum: Nakup, prodaja in pravna vprašanja (https://www.podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=10)
+--- Tema: Nakup hiše, ki nima pogojev za uporabno dovoljenje (/showthread.php?tid=75124)Nakup hiše, ki nima pogojev za uporabno dovoljenje - amyb - 27.3.2019

Pozdravljeni,

kupujemo enostanovanjsko hišo v 3. podaljšani fazi (v tej fazi je že več kot 20 let), ima sicer gradbeno dovoljenje, ampak tudi prizidek na črno. Hišne številke nima in upravna enota nam je potrdila, da bo za stavbo potrebno uporabno dovoljenje.

Gradilo se je brez nadzornikov, statik nas je opozoril, da manjkajo vertikalne vezi (ki so bile takrat, ko so začeli graditi, že obvezne). Že samo iz teh informacij lahko najbrž sklepamo, da hiša nima pogojev za pridobitev uporabnega dovoljenja oz. bi sam postopek bil dolgotrajen in finančni zalogaj, je tako?

Bi bilo najbolj smiselno stavbo enostavno podreti in zgraditi novo? Aro smo že vplačali, smo glede na okoliščine upravičeni do vračila?

Hvala za pomoč!


Re: Nakup hiše, ki nima pogojev za uporabno dovoljenje - fizikalec15 - 27.3.2019

Cena je relativna.
Če kupuješ črno gradnjo in še neskladno gradnjo pa sploh. Jaz podiral ne bi.
Bi pa hotel znižanje cene za 30.000 EUR.
Ti pa oceni po svoje.


Re: Nakup hiše, ki nima pogojev za uporabno dovoljenje - amyb - 27.3.2019

Hvala za odgovor.
Skrbi me, da zaradi načina gradnje, stavba sploh ne more izpolnjevati pogojev za uporabno dovoljenje. Tudi če legaliziramo prizidek, je statika še vedno vprašljiva. Predstavljam si tudi, da bo izziv najti nekoga, ki bo pripravljen jamčiti za gradnjo pri kateri ni bil prisoten :/


Re: Nakup hiše, ki nima pogojev za uporabno dovoljenje - Johan_R - 28.3.2019

A se ti da s tem zajebavati?

Odstopi od pogodbe in zahtevaj vračilo are, če seveda ti ta dejstva niso bila predočena ob sklepanju pogodbe o nakupu.

Lahko pa zahtevaš bistveno znižanje cene, tako da poplačaš zgolj parcelo in dokumentacijo (ter komunalca??), preveriš koliko te stane rušenje in odvoz materiala na uradno deponijo, ter začneš po obstoječem gradbenem iz začetka.


Re: Nakup hiše, ki nima pogojev za uporabno dovoljenje - JaBK - 28.3.2019

Če se ne da legalizirati, potem če vam je lokacija všeč plačate vrednost parcele in komunalca, papirji hiše, ki je mrbit niti ne bi gradili in rušenje se pa pokrijeta. Res pa je, da vas to vrne par korakov nazaj, ker je treba od začetka vse pa se dražje zna biti.

Če take cene ni mogoče doseči, zahtevate aro nazaj. Pač sej vem, spet se bo vsulo, ampak to je samo za zrušiti. Legalizirati se ne da, upravnega dovoljenja ne more biti, pa se narejeno je zanič.


Re: Nakup hiše, ki nima pogojev za uporabno dovoljenje - medo9 - 30.3.2019

Ce so vas nategnili, zahtevajte dvojno aro.
Ce ste vse to vedeli in vseeno zaarali....poskusate lahko se kaj znizati kupnino, saj tudi prodajalec verjetno raje dobi denar in se znebi nekurantne robe, ampak drugega kot rusenje vam ne prostane.


Re: Nakup hiše, ki nima pogojev za uporabno dovoljenje - susa - 30.3.2019

statika in vertikalne vezi itd. nimajo nobene veze pri uporabnem dovoljenju, Ja menda bo fasada čez in omet. Če pa se ti bojiš v taki hiši živet pa samo beži stran.


Re: Nakup hiše, ki nima pogojev za uporabno dovoljenje - slovenc8 - 4.4.2019

Jaz sem na podobni hisi rušil streho, zgornje nadstropje ter drugo plato in nanovo dal naredit verzikale ter nekaj ojačitev in je vse ok *tok tok* - je pa res, da je stalo verjetno toliko, kot če bi porušil in na novo naredil vse skupaj.


Re: Nakup hiše, ki nima pogojev za uporabno dovoljenje - amyb - 16.5.2019

Malo pozno, a vseeno - hvala vsem za odgovore! Na srečo smo se dogovorili za vračilo are. Neumnost, a dobra šola za naprej.Zadnje novice

Enostavni nasveti za selitev
01.07.2019 ob 16:40:47
Enostavni nasveti za selitev
To bo mačji kašelj v primerjavi z iskanjem in nakupom stanovanja, sem si mislila o selitvi. Že tako nimamo veliko stvari, pa še... Beri dalje »
Premierno na ogled nova vzorčna hiša podjetja Lumar
21.05.2019 ob 10:54:40
Premierno na ogled nova vzorčna hiša podjetja Lumar
V podjetju Lumar v soboto, 25. maja 2019, med 10.00 in 16.00, pripravljajo nov dan odprtih vrat. Tokrat bodo v Dragomlju premierno predstavili svojo... Beri dalje »
Lumar Terra-R 131 - na ogled Lumarjeva hiša za vrhunsko bivanje na enem nivoju
05.04.2019 ob 08:55:11
Lumar Terra-R 131 - na ogled Lumarjeva hiša za vrhunsko bivanje na enem nivoju
V podjetju Lumar, v soboto, 13. aprila 2019, med 10. in 16. uro, pripravljajo dan odprtih vrat na vrhunsko zasnovani pritlični hiši Terra-R 131.... Beri dalje »
Se je na stenah ali v kotih vašega stanovanja pojavila plesen?
14.03.2019 ob 12:15:28
Se je na stenah ali v kotih vašega stanovanja pojavila plesen?
Plesen je največkrat posledica nepravilno izdelanega gradbenega detajla, kjer na mestih s pomanjkljivo toplotno zaščito prihaja do kondenzacijske... Beri dalje »