Komunalni prispevek - Pritožba? - Print verzija
PodSvojoStreho.net
Komunalni prispevek - Pritožba? - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://www.podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Nepremičnine (https://www.podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Forum: Gradbena dokumentacija (https://www.podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=11)
+--- Tema: Komunalni prispevek - Pritožba? (/showthread.php?tid=73636)

Strani: 1 2


Komunalni prispevek - Pritožba? - supaFlaj - 5.11.2018

Pozdravljeni,

Velikost zemljišča 1400m2, v projektni dokumentaciji navedena gradbena parcela v izmeri 600m2 in neto tloris hiše 136m2. Občina ne želi upoštevati manjše gradbene parcele (ni uradno parcelirana, samo v projektu je določena) in je izdala odločbo za celotno kvadraturo parcele, kar nam nanese 2,5k€ višji komunalni. Njihova obrazložitev:

Iz vodilne mape izhaja, da je velikost gradbene parcele 600 m2 in da je neto tlorisna površina stanovanjske hiše 136,75 m2.


Iz grafičnega prikaza gradbene parcele izhaja, da bo stanovanjska hiša umeščena približno na sredini predmetne parcele in da obsega gradbena parcela dostop do hiše, tloris hiše in zemljišče okoli hiše vse v skupni površini 600 m2.
Upravni organ je za velikost gradbene parcele, ki je eden od kriterijev za izračun komunalnega prispevka (poleg neto tlorisne površine objekta in namembnosti objekta), upošteval velikost celotne zemljiške parcele v izmeri 1400 m2 in ne površino 600 m2 kot jo prikazuje PGD, in sicer zato, ker je na podlagi 299. člena Odloka o Občinskem prostorskem načrtu Občine Mirna Peč (Uradni list RS, št. 60/2009, 67/2009 – teh. popr. In 82/2009 – teh. popr.) priporočena najmanjša gradbena enota za prostostoječo enodružinsko hišo 700 m2.
Ker v PGD-ju označena velikost gradbene parcele ni v skladu s priporočeno minimalno velikostjo gradbene enote 700 m2, ker preostanek zemljišča v dveh kosih v južnem in v severnem delu predmetne zemljiške parcele z izmerama približno 450 m2 in 350 m2 ne izpolnjuje pogoja minimalne velikosti gradbene parcele za še eno stanovanjsko hišo, se za gradbeno parcelo šteje celotna velikost zemljiške parcele, to je 1400 m2.

Ali je sploh smiselno iti v pogajanja in dokazovanje zmot in če da, kako se sploh tega lotiti?

Hvala vsem za nasvete


Re: Komunalni prispevek - Pritožba? - matevzn - 5.11.2018

Zal bos moral razparcelirati parcelo in to naredi tako da bos imel 700 m2, kje bo stala hisa.

Cena odvisno od 300 - 600 EUR.

lp,M


Re: Komunalni prispevek - Pritožba? - Tody - 5.11.2018

Projektant bi moral preverit pogoje,... on se gre lahko pogajat Smile Drugače pa ti lepo piše zakaj so ti to naredil...


Re: Komunalni prispevek - Pritožba? - tetrapak5 - 5.11.2018

pojdi na obcino in podpisanega človeka (ne tajnico), vljudno vprašaj če res ni mozno da pri izračunu upoštevajo grad. parcelo le 600 oz. 700 m2.

če ti gospod ali gospa odgovori da žal ni mozno in da njihov prav krije tisoč in en paragraf pa jim pojasni da oni v nobenem primeru ne bodo dobili dodatnih 2.500 eur, saj bos dal razparcelirati na dve parceli in da bo profitiral le geodet za 600 eur, ti pa bos z GD verjetno še lahko počakal 4-5 mesecev do koncane parcelacije.

mogoce pa bo le pokazal kanček razuma. ... mogoče.


Re: Komunalni prispevek - Pritožba? - supaFlaj - 5.11.2018

Ja zadeva je sledeča, je zamočil projektankt, ampak samo do mere, kjer je gradbeno parcelo poddimenzioniral na 600 namesto na 700m2. Od kje pa občini teorija, da mora preostanek parcele biti tudi 700m2 v kosu, za še eno stanovanjsko hišo mi pa ni jasno. Projekt še vedno lahko spremenimo in naredimo parcelacijo, zanimivo mi je predvsem, da občina predvideva gradnjo še ene hiše na tej parceli, čeprav mi niti na kraj pameti ne pade (že z eno gre preveč živcev, denarja in časa Smile )


Re: Komunalni prispevek - Pritožba? - Tody - 5.11.2018

Omejitvije so postavljene ravno s tem namenom. OPN predvideva za različne mikro lokacije, različne gradbene parcele in procent zazidanosti. Tako da se iz vikend naselja ne more izrasti neko strnjeno naselje... Mogoče pa računajo še na en komunalni prispevek.

Kot so ti svetoval pot pod noge ali telefon v roke in vprašaj, lahko v pol ure ali enem dnevu zaslužiš 2,5 k eur Big Grin


Re: Komunalni prispevek - Pritožba? - supaFlaj - 5.11.2018

Še eno vprašanje:
Ali se lahko zgodi, da jaz naredim parcelacijo 2x 700m2 in potem pri komunalnem še vedno upoštevajo obe parceli, saj sta obe po OPN-ju mišljeni kot gradbeni parceli?


Re: Komunalni prispevek - Pritožba? - kloko - 5.11.2018

Načeloma ne, če boš primerno projekt popravil. Ampak te lahko doleti kakšen davek na nepozidano stavbno zemljišče na tem drugem praznem delu.

L.p., Kloko


Re: Komunalni prispevek - Pritožba? - supaFlaj - 5.11.2018

Še nekaj... O zadevi odloča samo ena gospa, ker je majhna občina, kaj to pomeni zaradi pritožbe? Ali ni že v naprej obsojena na propad? Kaj mi sploh še potem ostane, če bo drugič zavrnjena?

Sent from my FRD-L09 using Tapatalk


Re: Komunalni prispevek - Pritožba? - BojanF - 5.11.2018

Pritožba po mojem mnenju ni smiselna. Edina možnost je takšna sprememba projekta, da ne bo več držalo sledeče: "preostanek zemljišča v dveh kosih v južnem in v severnem delu predmetne zemljiške parcele z izmerama približno 450 m2 in 350 m2 ne izpolnjuje pogoja minimalne velikosti gradbene parcele za še eno stanovanjsko hišo". Torej, parcelo razdelite na dve enakovredni polovici in potem vašo hišo in vse pripadajoče površine umestite na eno polovico parcele.

Seveda, vkolikor želite imeti hišo na sredini 1400m2 velike parcele, je pa edino pošteno, da plačate komunalni prispevek za celotno parcelo, ki jo boste koristili.


Re: Komunalni prispevek - Pritožba? - supaFlaj - 6.11.2018

Z gospo se ne da nič dogovoriti, tudi, če naredim parcelacijo, bo ostanek še vedno gradbeno zemljišče in bodo še vedno upoštevali za KP. Me pa zanima še nekaj, v izračunu KP poleg vseh postavk obstaja tudi postavka Indeks, ki znaša 1,11, ali kdo ve kaj bi to lahko bilo?


Re: Komunalni prispevek - Pritožba? - izotop - 6.11.2018

kaj je to oz kaj je uradna definicija priporočene min. velikosti gradbene parcele? to bi jst najprej vprašal teto na upravni.


Re: Komunalni prispevek - Pritožba? - supaFlaj - 6.11.2018

BojanF Napisal:Pritožba po mojem mnenju ni smiselna. Edina možnost je takšna sprememba projekta, da ne bo več držalo sledeče: "preostanek zemljišča v dveh kosih v južnem in v severnem delu predmetne zemljiške parcele z izmerama približno 450 m2 in 350 m2 ne izpolnjuje pogoja minimalne velikosti gradbene parcele za še eno stanovanjsko hišo". Torej, parcelo razdelite na dve enakovredni polovici in potem vašo hišo in vse pripadajoče površine umestite na eno polovico parcele.

Seveda, vkolikor želite imeti hišo na sredini 1400m2 velike parcele, je pa edino pošteno, da plačate komunalni prispevek za celotno parcelo, ki jo boste koristili.

BojanF, popolnoma razumem, kje je težava, kaj jih muči, ampak ali mi lahko kdo pokaže pravno ali kakršnokoli podlago za takšne zahteve?


Re: Komunalni prispevek - Pritožba? - simek - 6.11.2018

Ne vidim sicer situacije v naravi, vendar:

Morda razmisliš o parcelaciji na dve 700m2 veliki parceli, obe gradbeni!
Hišo postaviš na eno, drugo pa obdržiš prazno in jo uporabljaš za vrt, travnik, sadovnjak itd.!
Ko otroci odrastejo, imaš eno gradbeno viška, če "zagusti" pri denarju, imaš eno gradbeno viška in lahko prodaš ..........itd :wink:

Nikoli se ne ve! Jaz bi tako! 8)


Re: Komunalni prispevek - Pritožba? - firefly - 6.11.2018

In za to prazno gradbeno placujes letno koliko? Jst 350 eur! Se splaca 20 let placevat "za vsak slucaj"?Zadnje novice

Na kaj morate biti pozorni preden naročite stopnice
08.01.2020 ob 09:51:21
Na kaj morate biti pozorni preden naročite stopnice
Pred nakupom stopnic je dobro vedeti:   da lahko izberete stopnice ne glede na obliko in izgled stopnišča v enakem... Beri dalje »
Video: Ko zagori olje na štedilniku
20.12.2019 ob 10:02:03
Video: Ko zagori olje na štedilniku
V posnetku si oglejte, kako ga pravilno pogasiti in kaj lahko pomeni napačna odločitev. Še en v nizu čisto navadnih dni. Po... Beri dalje »