Zima ni ovira za svež zrak: Pametno prezračevanje za zdravo bivanje
Po podatkih Evropske komisije naj bi Evropejci kar 90 % časa preživeli v zaprtih prostorih, ena…
Kroženje tople vode brez črpalke - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4) +--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18) +--- Tema: Kroženje tople vode brez črpalke (/showthread.php?tid=73376) |
Kroženje tople vode brez črpalke - pisco - 5.10.2018 Imam peč na pelete v katerem je samo 50L vode za ogrevanje. Ali je to normalno, da topla voda kar sama od sebe počasi kroži po ceveh in se hladi, pa čeprav imam (preko termostata) izključeno črpalko za centralno ogrevanje? Verjetno kroži zato, ker je vroča. Problem pa je da se s tem voda brez potrebe hladi. Peč moram zato ročno izklapljati (oziroma nastavim časovno obdobje kdaj je peč vklopljena in kdaj čisto ne), ker drugače se bo gorilec vklapljal cel dan brez, da bi termostat sploh vklopil črpalko. Naj povem, da nimam nobenega pametnega mešalnega ventila, imam tole spodaj na sliki, se pa ne spoznam pretirano na to. Kakšen nasvet kaj lahko naredim glede tega? Razen če je morda to čisto normalno...ampak malo dvomim. Re: Kroženje tople vode brez črpalke - csamo001 - 5.10.2018 Če je mešalni ventil na 0, potem ne more oziroma ne sme krožit (ker je "dol" zaprto). Razen če je že toliko dotrajan, da pušča. Če pa je ventil odprt, potem pa je popolnoma normalno, da termosifon naredi svoje in voda kroži, četudi obtočna črpalka ne deluje. Re: Kroženje tople vode brez črpalke - cheba - 5.10.2018 Topla voda je lažja od mrzle in se dviga. Če bi rad to preprečil se za obtočno lahko vgradi gravitacna zapora. En tak klobuček z fedrom, ki ostane zaprt, če ni dovolj pritiska. Re: Kroženje tople vode brez črpalke - simek - 5.10.2018 Jp! Ti je @csamo že odgovoril! Jaz nimam mešalnega ventila, imam pa pri O.Č. nepovraten ventil! Ko je bil umazan (beri star), je voda neovirano krožila in ohlajala peč! Tole boš moral uredit! Peč mora biti na delovni temp. in ne, da se ohlaja in segreva, ker lahko nastanejo problemi zaradi kondenzacije v peči! Re: Kroženje tople vode brez črpalke - strom - 5.10.2018 @pisco Čisto normalno je da voda kroži če nimaš gravitačne zapore tudi takrat ko je črpalka ugasnjena. To je termosifonsko kroženje. Prepreči se tako da se vgradi gravitačno zaporo kot je napisal @cheba. Peč se hladi ker oddaja toploto - nekaj v vodo, ki kroži po ceveh, nekaj v sam prostor kjer je peč, nekaj pa jo gre skozi dimnik (ja, tudi takrat ko je peč ugasnjena). Mešalni ventil pri tem nima nobene vloge. Naloga mešalnega ventila je, da določi razmerje, koliko tople vode bo šlo v cevi, koliko pa nazaj v peč. Se pravi bolj ko je zunaj mraz, bolj odprt mora biti in obratno. Na splošno. Razmerje je pa itak odvisno od vrste gretja, zunanje temperature, potratnosti objekta,... Re: Kroženje tople vode brez črpalke - pisco - 5.10.2018 peč se ravno zaradi tega neštetokrat ohladi in segreje, nikoli ne ostane topla...ker če bi nonstop grela, bi se mi v hiši skurili od toplote. Zato pa imamo nastavljen timer na gorilcu. Kakšen poseg je vgradnja te gravitačne zapore, je to veliko dela? Ker zdaj imajo mojstri veliko dela in za take male opravke verjetno ne bodo imeli časa, ali pa bodo zelo drago zaračunali...samo sklepam. Re: Kroženje tople vode brez črpalke - strom - 5.10.2018 Za ceno ti ne vem povedat. Jaz bi za začetek premaknil mešalni ventil bolj proti ničli, da bo več tople vode šlo nazaj v peč in manj po ceveh. Ko bo pa bolj mraz ga boš pa iz dneva v dan bolj odpiral. Kakšno temperaturo peči imaš nastavljeno? Re: Kroženje tople vode brez črpalke - pisco - 5.10.2018 Gorilec ugasne pri 62 stopinjah, pri 47 pa se vklopi. Ampak to je pač takrat, ko je timer vklopljen. Re: Kroženje tople vode brez črpalke - strom - 5.10.2018 Temp je kolkrtolk ok. Za mešalni ventil pa kot sem prej napisal. Ko še ni tolk mraz obrni proti ničli, ko bo mraz ga boš pa odpiral glede na zunanjo temperaturo in potrebe. Je pa res da se ti bo malo počasneje stanovanje/hiša ogrelo. Malo se boš učil zraven. Re: Kroženje tople vode brez črpalke - pisco - 5.10.2018 a bi morala biti ta gravitačna zapora tudi na dovodu iz peči v bojler za sanitarno vodo? Kaj pa na drugi strani dovoda v peč od koder prihaja ohlajena voda iz radiatorjev, tudi gravitačna zapora? Re: Kroženje tople vode brez črpalke - Lust - 5.10.2018 Tudi na bojler seveda. Na povratku ne rabiš, je dovolj samo 1 loputa/membrana na vejo. Daš lahko samo membrano na holandcu pri pumpi. Je manj dela. Re: Kroženje tople vode brez črpalke - cheba - 5.10.2018 Taka membrana je par €. Peč se bo kljub tej zapori ohlajala. Tak sistem imam jaz pri mami. Najbolj optimalno mi deluje na urnike. Super bi bilo, če bi se gorilec lahko vklopil glede na potrebo po sanitarni vodi - senzor bojler. Re: Kroženje tople vode brez črpalke - bozgom - 5.10.2018 glej @picso, ko ti sobni termostat zazna dovolj toplo v prostoru ti izključi obtočno črpalko. Ker je peč ogreta mora toplota v njej nekam iti. Lahko izbiraš- ali čim bolj preprečiš termosifonsko kroženje ter čim več toplote zadržiš v kurilnici ali pač poskušaš še povečati kroženje med kurilnico in stanovanjskim delom, da ti bo toplota grela ženo in otroke in ne stene kurilnice. Torej- namesto da izklapljaš OČ raje izklapljaj peletni gorilnik. Črpalki pa pusti, da čim več toplote, katero si plačal preko nabave peletov spravi v bivalne prostore. PS kondenz v peči in s tem možnost korozije se pojavi, ko peletni gorilnik obratuje. Če gorilnik miruje lahko celo peč ohladiš na absolutno nulo (-273,2°C) pa te težave ne bo. Ko pa gorilnik zaženeš je pa stvar ista, kot da imaš v kotlu -273 ali 50°C. Četudi bi se slučajno pojavilo kaj kondenza ti ga bo delujoči gorilnik posušil prej kot bi ti povzročil škodo. Re: Kroženje tople vode brez črpalke - pisco - 5.10.2018 Ko sem že mislil, da sem dobil prave odgovore, pa začnejo prihajati obratna mnenja...in sem spet na začetku :) Je prav, ni prav...nič več ne vem :) Re: Kroženje tople vode brez črpalke - simek - 6.10.2018 @pisco, zakaj bi ti bil zmeden? Pet ljudi (sem preštel), ti je reklo eno, eden pa nekaj drugega! :wink: Sistem kurjenja, ki ga opisuje @bozgom, je že dolgo znan in se mu reče termosifonsko ogr. Kaj misliš zakaj se danes ne uporablja več? :wink: Ko ti termostat izklopi pumpe, moraš vodi preprečit kroženje, saj imaš v prostorih že doseženo temp., ki jo želiš! Ko ti bo temp. v biv. prostorih padla in bo termostat vklopil pumpe, bo peč imela vodo že ogreto in se bo takoj poznalo na radiatorjih. Pri @bozgo-vem sistemu, pa ti bo ob vklopu termostata peč morala ogreti vso ogrevalno vodo "z nule", s tem pa bo prišlo do zakasnitve ogrevanja in (grem stavit), večje porabe peletov! Pa to ob prehodnih obdobjih še ni problem, v zimskih mesecih pa bo! Poleg tega, ti gre ob kroženju, voda verjetno samo v en ali dva radiatorja (tista najbližja)! Meni je ob isti okvari, segrevalo radiatorja na hodniku in sem zvečer imel hodnik toplejši za stopinjo ali dve, od dnevne sobe, v kateri je bil termostat! :shock: Poglej pri prijateljih, starših, žlahti, kako imajo urejeno in boš videl, da vsi preprečujejo vodi kroženje (po izklopu pump ), ne glede na energent! Nekako pa imam občutek, da 99% sistemov ni napačno narejenih! :wink: |