• Domov
  • Forum
  • Spletniki
  • Novice
  • Montažne hiše
  • Novogradnje
Napredno iskanje >>
Rekuperacija da ali ne? Tokrat malo drugače. - Print verzija
PodSvojoStreho.net
Rekuperacija da ali ne? Tokrat malo drugače. - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Tema: Rekuperacija da ali ne? Tokrat malo drugače. (/showthread.php?tid=71487)

Strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14

Re: Rekuperacija da ali ne? Tokrat malo drugače. - sassapo - 17.2.2018

DELPHI Napisal:In isti davkoplačevalci, razen Ferya, ki samo daje, koristimo njene usluge.
Eni več, drugi manj, celo vsak človek, skozi različna življenjska obdobja, različno veliko oz. malo.
Večini se zdi, da dajejo veliko in prejemajo malo/slabo, na drugi strani je enako.

Te štrene razdirati po forumih je duhamorno in dolgočasno.

Se strinjam! Omenil sem samo iz razloga, ker je za nekatere vse predrago! Takšnim sem predlagal, da si naredijo sami, kar jim pa spet ne diši. Treba se je pač zavedati, da brez nič tudi nič ni.
Ali narediš sam, ali pošteno plačaš. Drugačen sistem pač ni vzdržen :idea:

Re: Rekuperacija da ali ne? Tokrat malo drugače. - DELPHI - 17.2.2018

Tudi meni so abotne primerjave tipa, koliko računa na uro npr. vodovodar in koliko v istem času zasluži nekdo v kancliji.
Vzemi, pusti, ali pa se (pri)uči posla.

Moja poanta je bila sicer drugje.
Težko je, posebej v Ljubljani, dobiti obrtnika, ki mu plačaš samo roke, ker je danes narava posla pač taka, da je obrtnik zadnji v trgovski verigi in zasluži tudi z rabati od prodanih naprav in materiala in so same roke dostikrat, ne pa vedno, preprosto nujno zlo, če hočeš prodati neko stvar.

Re: Rekuperacija da ali ne? Tokrat malo drugače. - Tody - 17.2.2018

To je tud stvar mesta. Ni sosedov ki bi ti naredili to ti pa njim ono. Nic vec se nic ne gradi za gajbo piva. Po drugi strani pa se pričakuje neka stopnja profesionalnosti

Re: Rekuperacija da ali ne? Tokrat malo drugače. - soplmed1 - 17.2.2018

Fery Napisal:Poraba energije je večja, dokazano in potrjeno.
Katere energije? Toplotne, ki jo rekuperator odnese iz hiše ali električne, ki jo rekuperator troši, ali oboje skupaj?

pentax Napisal:Pri sami rekuperaciji kot velik minus vidim težave z nizko vlažnostjo pozimi, ko bom to rešil/če bom, pred odločitvijo v investicijo bo to velik faktor za odločitev.
Jaz sem svoje čase že imel naštudirano vlaženje zraka za pozimi, pa tega nikoli ne bo. V mojem primeru bi bilo prej škodljivo kot koristno. Zakaj? Kupili smo hišo, ki so jo zgradili drugi za trg, in ima vsaj en izraziti toplotni most. Pri vseh sosednjih, enakih hišah, a brez prisilnega prezračevanja, imajo na tem mestu veliiikeee težave s plesnijo.

JaBK Napisal:Pri nas je trenutno 23 in 41% vlage, zunaj je bilo -14. Je pa zadeva z entalpijsko kocko, drugače bi mi v poden jo zabila. Ali jo pa furas na 100m3/h ali manj (oziroma pod 25%/h recimo) pol je pa res vseeno, če je sploh ne bi kupil.
JaBK Napisal:V celi hiši je tisto kar je problem!!! če bi se vseh teh silnih 100m3/h dalo usmeriti tja, kjer se zadržujemo, bi bilo res dovolj, tako pa recimo ponoči, ko smo vsi v mansardi prezračuješ tudi ta zadnji kotiček v kleti in svež zrak ne čaka v vrsti, da bo podihan. čez dan pa še v ta 5. lufta mansardo, kamor nihče ni stopil že od jutra. obrati morajo biti višji, da dobiš dovolj svežega zraka, kjer si.
Ne sledim trgu prezračevalnih sistemov, a mislim, da bi morala že obstajati kaka serijska izvedba za usmerjanje zraka po prostorih glede na potrebe. Morda pa se motim :(.

Re: Rekuperacija da ali ne? Tokrat malo drugače. - csamo001 - 17.2.2018

Brez dodatnih ventilatorjev na posameznih ceveh je to težko izvedljivo. Običajen rekuparator ima 4 priklope: zunanji zrak noter in skozi rekuperator na vpih v bivalne prostore, notranji zrak skozi rekuperator (kjer odda toplot zunanjemu zraku) in na drugi strani veni izpust iz hiše.

Za usmerjanje zraka je enostavneje uporabiti ventile.

Re: Rekuperacija da ali ne? Tokrat malo drugače. - Fantocci - 17.2.2018

DELPHI Napisal:Tudi meni so abotne primerjave tipa, koliko računa na uro npr. vodovodar in koliko v istem času zasluži nekdo v kancliji.
Vzemi, pusti, ali pa se (pri)uči posla.

Moja poanta je bila sicer drugje.
Težko je, posebej v Ljubljani, dobiti obrtnika, ki mu plačaš samo roke, ker je danes narava posla pač taka, da je obrtnik zadnji v trgovski verigi in zasluži tudi z rabati od prodanih naprav in materiala in so same roke dostikrat, ne pa vedno, preprosto nujno zlo, če hočeš prodati neko stvar.

Če mu plačaš materijal z vgradnjo pa prihraniš pri davku materijala.

centrum Napisal:... Sicer pa ne more rekuperacija tolko pozaugat kot napa. Pa nimamo napo z ogljenim filtrom ampak klasiko z dvema povratnima zaporama...
Da pa ni podtlaka v prezračevanju pa oprem okno na mirofiltracijo zraven kuhališča.
Zadeva rešena.
To kar imamo mi je skregano s teoretiki in zagovorniki pasivnih in ostalih hiš kjer je prezračevanje edina opcija pretoka zraka po hiši...No ..ker pa smo se tekrat tako odločili za klasiko z izvodom ven.. mi ni žal. Ne da se mi kupovat drage filtre vsak mesec ali 2. Če pe veliko kuhaš pa še večrat.
Ko se pri nas vključi napo z notranjim kroženjem, se celotno izsesavanje preusmeri le na kuhinjo in na 100% moč (300 m3/h), pa še vedno ni dovolj, da ne bi po ribah zaudarjalo še vsaj eno uro do dve po praženju.
Razmišljam, da bi tudi jaz omogočil tak način delovanja. Rad bi izvedel tako, da ko se nape ne rabi, da se odvodna cev popolnoma zatesni, da se v njej ne bi nabiral kondenz.
Zanima me, kako oz. kje si vgradil še drugo zaporo?!

Re: Rekuperacija da ali ne? Tokrat malo drugače. - pentax - 17.2.2018

Pa dobro, ribe so ekstrem in tudi če okna za nekaj minut odpreš da zgine vonj ne bo konec sveta...vsak dan se tudi ribe ne pečejo :).

A ti delaš tako :shock:
Ker vonj začne prihajati že vsaj pol ure pred kosilom, potem še pol ure za čas kosila in pospravljanja, bi moral imeti imeti odprta dva okna na prepih za čas ene ure.
Ta problem imam še kar zadovoljivo rešen s preusmerjanjem izsesavanja le na kuhinjo, vendar ne prenesem, da ima centrum to še boljše rešeno :).

Ker zaenkrat nimam rekuperacije rešim tako da pred obedom rib prezračim, po kosilu pa za daljši čas vse odprem, tako mi je zadovoljivo in vonj zgine. K sreči imam v kuhinji in jedilnici veliko oken in to res prezrači, med kuho pa seveda napa dela svoje. So pa ribe redko in to ne vidim kot nek problem, razen če si iz tega sam narediš problem.

Ne, tudi meni "ribe" niso problem, ampak samo izziv. Štekaš :?: :!:.

Pa sej boš rešil ta izziv. Kar tehnika omogoča je le vprašanje volje in € in je vedno rešljivo. Štekaš?! :mrgreen:

Zadnje novice

DAN ODPRTIH VRAT – LUMAR PRIMUS-D 156 S PAKETOM DESIGN

Podjetje Lumar, vodilni slovenski proizvajalec skoraj nič-energijskih montažnih lesenih objektov, vabi na dan odprtih vrat hiše…

• © 2004 - 2025

Email: info@podsvojostreho.net

Vse pravice pridržane

• Kazalo

• Prva stran
    • Forumi
    • Spletniki
    • Zid
    • Pogoji uporabe
  • Oglaševanje

• O portalu
    • Statistike
    • Kontakt
    • Podpora uporabnikom
    • Piškotki
  • Povezave

• Nepremicnine.net
    • Izracun-kredita.si
    • Novogradnje.si
    • Montažne hiše
    • Izdelava spletnih strani
    • Nepremicninar.com
    • SLONEP.net
© 2025, PodSvojoStreho.net, Vse pravice pridržane

Prijava uporabnika

Pozabljeno geslo?
Nov uporabnik? Registrirajte se tukaj.

Registracija novega uporabnika

Vaša registracija je bila uspešna.

Na vaš email naslov smo poslali sporočilo z navodili, katerim morate slediti, da bo registracija potrjena.

Porabljeno geslo

Prijava
Nov uporabnik? Registrirajte se tukaj.

Zahtevek za spremembo gesla uspešno poslan.

Na vaš email naslov smo poslali sporočilo z navodili, katerim morate slediti za uspešno ponastavitev gesla.