Na ogled individualna skoraj-nič energijska hiša Lumar
V podjetju Lumar v sredo 12. februarja, med 12.00 in 17.00 uro, pripravljajo prvi letošnji dan…
![]() |
Rekuperacija da ali ne? Tokrat malo drugače. - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4) +--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18) +--- Tema: Rekuperacija da ali ne? Tokrat malo drugače. (/showthread.php?tid=71487) |
Re: Rekuperacija da ali ne? Tokrat malo drugače. - pentax - 16.2.2018 Lonsarg Napisal:Potem pa imaš v rangu 1000€ že konkretno dobre. Mitsubishi Loosnay LGA-25RVX-E, Aircycle 1,2, VUE 100 P mini, pa še kater bi se najbrž našel. A tole se šteje še bolj v low budget variante? Če lahko ta razred prezračevalne enote primerjamo s t.i. pravimi mašinami (PAUL itn) ali je ta primerjava približna tisti od toplotnih črpalk - t.i. klima tč vs prave tč? Če je to dokaj podobna primerjava kot pri TČ, potem nimam pomislekov, seveda če le ni kaj višja hrupnost ali kak bistven detajl med tehničnimi specifikacijami? Re: Rekuperacija da ali ne? Tokrat malo drugače. - csamo001 - 16.2.2018 Po mojem ni bistvene razlike, vsaj kar sem sam pred leti raziskoval. Večinoma gre za razlike pri krmilju, te poceni zadeve so večinoma on/off, pa recimo tri hitrosti delovanja, kaj več pa že težje nastavljaš. Pa nekaj je razlike pri izkoristku, ker so izmenjevalci običajno manjših dimenzij, torej krajša pot zraka skozi izmenjevalec in slabši prenos toplote. Re: Rekuperacija da ali ne? Tokrat malo drugače. - JaBK - 16.2.2018 sassapo Napisal:Potem plačuješ za košnjo trave, urejanje okolice, pranje, pospravljanje, beljenje sobe, pumpanje gume na kolesu, izdelavo visoke grede, sajenje, postavitev vrtnega kamina, ute in še milijon stvari, ki jih prinese gradnja hiše in bivanje v njej za nekaj ja, za nekaj ne. Nekaj od naštetega je komu od prebivalcev hiše hobi, drugo ne. To je zame delo, ki mora biti opravljeno in si ne lažem, da ga opravljam rada. to so po definiciji delovne navade - narediš nekaj, kar moraš in je prav in ne ker ti je všeč!!! da ostale opravljamo sami, je razlog dvojen. ne morem si privoščiti (finančno ALI časovno) ali pa ker je moja dolžnost (in vem, da bi mogla reči, da kot cankarjanska mati neizmerno uživam ob tem), da podmladek naučim, da je pač treba včasih nekaj narediti, kar ti ni všeč, ter pri tem "pomaga". koncepta, da hodiš v službo da zaslužiš in plačaš, pač vrtčevčki in prvošolec ne razumejo, ker razumejo samo kar direktno vidijo. to je pa tudi raven večine Janezov, kjer jim je nekaj vredno, samo če roke naredijo. čistilka me po uri ne pride toliko, kot bi jaz zaslužila v tisti uri, ko se s cunjami ukvarjam in čistim bajto (bi mi več časa ostalo, če bi v službi oddelala). vse to je zame DELO! ko bodo, upam da, enkrat tam gor dovolj zrasli, da bodo zmožni abstraktnega razmišljanja, da sem mogla nekje drugje vložiti nekaj, da sem lahko tu plačala in da denar ne raste na banki, sem naučila podmladek delovnih navad, jaz pa raje oddelam hitreje drugje. Re: Rekuperacija da ali ne? Tokrat malo drugače. - hisamiha - 16.2.2018 csamo001 Napisal:Te fore okoli "svoje ure"... Večina ljudi ne more preprosto raztegnit svojega delavnika in služit po neki povprečni urni postavki, ki jo ima sicer. Torej gre za to, da takim domačim projektom nameniš svoj prosti čas. "svoja ura" Potem naj se ne primerja cene izvedbe IZVAJALCA in cene v lastni režiji. To je potem zavajanje in primerjava hrušk in jabolk. Re: Rekuperacija da ali ne? Tokrat malo drugače. - Tody - 16.2.2018 Nobenga zavajanja. Rekuperacija stane 8k eur. Ce hoces da stane manj vlozis svoj cas in se posvetis ebayu in kladivu in dletu. Ce ne znas oz se ti ne da je pac taka cena. Neglede na to koliko zasluzis na uro. Re: Rekuperacija da ali ne? Tokrat malo drugače. - csamo001 - 16.2.2018 hisamiha Napisal:csamo001 Napisal:Te fore okoli "svoje ure"... Večina ljudi ne more preprosto raztegnit svojega delavnika in služit po neki povprečni urni postavki, ki jo ima sicer. Torej gre za to, da takim domačim projektom nameniš svoj prosti čas. Kakšno zavajanje? Saj pa je napisal, da če si anti-tehnik, ti pač drugi naredijo in te potem več stane. Konec koncev, če se ne motim, ima e-netsi na svoji spletni strani vsa potrebna navodila za samograditelje, pa čeprav jim je osnovna dejavnost instalacija prezračevalnih sistemov. Re: Rekuperacija da ali ne? Tokrat malo drugače. - teslam2 - 16.2.2018 sassapo Napisal:Sama mašina je še najcenejši del rekuperacije. Zelo kvaliteten rekuperator zahodnoevropske proizvodnje se dobi že pod 2k€. Dva ventilatorja, kocka in nekaj ohišja pa res ne more stat več. Stane razvod! Kdor si je pripravljen narediti sam pa lahko v kompletu pride skozi za dobre 3€. lahko das za primer kaksen tak rekuperator za ~2k? in a je kaksen tak na seznamu za ekosklad? ne vem kje naj to iscem :) Re: Rekuperacija da ali ne? Tokrat malo drugače. - Tody - 16.2.2018 Bolje da daš komu drugemo za delat če ti že googlanje ne gre od rok https://www.ekosklad.si/dokumenti/rd/29 ... atorji.pdf Re: Rekuperacija da ali ne? Tokrat malo drugače. - pentax - 16.2.2018 Tody, ne bo držalo...tole kar si pripel je seznam iz leta 2015, ki s tekočim nima veliko veze, je ogromno naprav katerih danes ni več na seznamu. Sem tule naložil aktualen seznam: https://files.fm/u/dpa3txn4#_ Re: Rekuperacija da ali ne? Tokrat malo drugače. - Tody - 16.2.2018 Sorry :) prvi link je bil pa sem kr kliknil :) Re: Rekuperacija da ali ne? Tokrat malo drugače. - DELPHI - 16.2.2018 Lonsarg Napisal:Če se držiš ranga 1000€ in prišteješ materijal 1000€ je to zgolj 2000€, kar pa naredi zadevo samoumevno za novogradnjo, pa tudi če v skrajni sili prišteješ še 500-1500€ zraven, če si sam pač anti-tehnik, da ti nekdo to uredi. Za ostalo težko sodim, dobiti obrtnika, da ti pride k bajti narediti nekaj za 500-1500€ in je to sicer del večjega paketa, na katerem praviloma zasluži 3x toliko, no to, se mi zdi pa precejšnja umetnost. Re: Rekuperacija da ali ne? Tokrat malo drugače. - sassapo - 16.2.2018 Nekaj je treba vedet! Vsak si lahko odpre svoj Sp. ali d.o.o. Kaj hitro bo na lastni koži spoznal, da se za 10€/h ne da delat, ker propadeš v prvem mesecu. Imamo drago, zelo drago državo! Naloga gospodarstva je to državo živet! Ja živimo je mi, davkoplačevalci :idea: Re: Rekuperacija da ali ne? Tokrat malo drugače. - DELPHI - 16.2.2018 In isti davkoplačevalci, razen Ferya, ki samo daje, koristimo njene usluge. Eni več, drugi manj, celo vsak človek, skozi različna življenjska obdobja, različno veliko oz. malo. Večini se zdi, da dajejo veliko in prejemajo malo/slabo, na drugi strani je enako. Te štrene razdirati po forumih je duhamorno in dolgočasno. Re: Rekuperacija da ali ne? Tokrat malo drugače. - Lonsarg - 16.2.2018 DELPHI Napisal:Ta moja računica je za razvod cevi kuhinja/kopalnica/hodnik v zaknavfane kanalčke, razbijali se bodo zgolj prehodi med stenami(sem že poštemal v 3h urcah) in pa v obeh spalnicah se bom malce bolj matral skrit v steno.Lonsarg Napisal:Če se držiš ranga 1000€ in prišteješ materijal 1000€ je to zgolj 2000€, kar pa naredi zadevo samoumevno za novogradnjo, pa tudi če v skrajni sili prišteješ še 500-1500€ zraven, če si sam pač anti-tehnik, da ti nekdo to uredi. Jah jaz računam cirka 2 dni dela štemanja, povezovanja cevi, vezavo naprave, ajde 3 dni da bo rezerva, to praviš da na trgu ni nobenega za 1500€ ali manj? Bil sem z 0 predznanja, porabil sem pa res cirka 50ur raziskovanja po internetu, kar ni v računici:) Pa saj so na forumu že ljudje postali okvirne predračune 5000€ z Paul napravo. Vzameš Loosnay namesto Paul pa imaš 4000€ na ključ. Re: Rekuperacija da ali ne? Tokrat malo drugače. - Lonsarg - 17.2.2018 pentax Napisal:Low budget so tiste 200-800€ na amazon.co.uk. Tile naštete pa so vse zelo resne zadevce, po samih performancah čisto na nivoju naprav 2k€+. Vsi trije, kljub temu da niso na seznamu precej presežejo minimalne pogoje za ekosklad in če prav razumem je seznam zgolj "pomagalo", če ustreza pogojem bi načeloma moralo iti skozi.Lonsarg Napisal:Potem pa imaš v rangu 1000€ že konkretno dobre. Mitsubishi Loosnay LGA-25RVX-E, Aircycle 1.2, VUE 100 P mini, pa še kater bi se najbrž našel. Pri najcenejšem Aircycle 1.2 so rezali zgolj na regulaciji, imaš samo možnost stikal za dve hitrosti (normal/boost) ter on/off. Si pa lahko z potencialmetri poljubno nastaviš za vsakega od 4ih ventilatorjev posebaj normal in boost hitrost, nastaviš pogoje za avtoboost glede na vlago, nastaviš pogoje kdaj se vklopi nočni bypass, pač morda ni čisto laiku prijazno ( raw potencialmetri za to nastavljat so na glavnem vezju zraven 220V priključka brez zaščite/ohišja), je bolj mišljeno da nekdo ki vsaj malce zna nastavi, uporabnik pa potem zgolj tisti dve stikali uporablja. Aircycle uporablja veliko monterjev rekurperacijskih sistemov v Angliji in ga ekstremno hvalijo. Loosnay je svetla izjema, ker kljub temu da je zgolj 1000€ ima konkretno regulacijo(tedenski urnik, touch screen you name it), vse kar imajo taveliki. Je pa v "raw" škatli in ga morda ne škodi oblečt še v kaj, razen če je res umaknjem očem. Samo zaradi tega raw videza je pač 1000€ namesto 2000€, tako pač deluje trg:) VUE 100 P mini nima nočnega bypasa, drugače pa lušča zadevca, ena najbol kompaktnih variant na sploh, bolj v podrobnosti nisem raziskoval tega modela. |