Zero Emission® dnevi
Inovativna trajnostna gradnja LUMAR – V ŽIVO V podjetju Lumar, promotorju in inovatorju na področju montažne…
Rekuperacija da ali ne? Tokrat malo drugače. - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4) +--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18) +--- Tema: Rekuperacija da ali ne? Tokrat malo drugače. (/showthread.php?tid=71487) |
Re: Rekuperacija da ali ne? Tokrat malo drugače. - DELPHI - 14.2.2018 JaBK Napisal:nič posebnega. vmes se špegu zarosi, potem je hitro dobro. je pa tarkat rekuperacija pojačana Z leti se bo skozi proces metamorfoze ta bug spremenil v feature. Re: Rekuperacija da ali ne? Tokrat malo drugače. - csamo001 - 14.2.2018 OK, bom danes probal moji razložit to okoli metamorfoze in kak je dobro, da še vedno nisem namontiral rekuperacije. Re: Rekuperacija da ali ne? Tokrat malo drugače. - DELPHI - 14.2.2018 Ja, to ji bo najlepše darilo za valentinovo. Jutri poročaj. Re: Rekuperacija da ali ne? Tokrat malo drugače. - MikMik - 14.2.2018 Zakaj za rekuperacijo subvencija, če pa porabiš več energije? Re: Rekuperacija da ali ne? Tokrat malo drugače. - doli - 14.2.2018 Ne več, precej manj. Za enako količino svežega zraka brez rekuperacije, bi moral skoraj podvojiti moč ogrevanja. Kot da bi vprašal, zakaj sploh zračiti stanovanje, če moraš pa potem bolj kuriti, da nadoknadiš izgube. Re: Rekuperacija da ali ne? Tokrat malo drugače. - Tody - 14.2.2018 Zato ker si še zmeraj nisi prebral kako rekuperacija deluje. Ko ti odpreš okno pozimi, se svež zrak sicer prelije notri ampak tudi ohlajen na -10 stopinj. Če živiš v bloku je to itak brezveze, ker se ti soba ogreje v 2 minutah nazaj Če živiš v hiši pa zna bit to dlje in temu primerno tremostat to zazna in prižge ogrevanje. Rekuperacija pa pošlje topel umazen zrak ven in mimogrede ogreje tega ki prihaja notri. O procentih predaje toplot si pa oglej kako drugo namesko temo. Re: Rekuperacija da ali ne? Tokrat malo drugače. - MikMik - 14.2.2018 Večina je ugotovila, da z rekuperacijo porabi več, kot pa bi z odpiranjem oken (ker pač manj odpirajo okna). Torej ekosklad podpira večjo porabo, če razumeš kaj hočem povedati. Re: Rekuperacija da ali ne? Tokrat malo drugače. - csamo001 - 14.2.2018 Pa saj je bilo lepo napisano: če želiš toliko svežega zraka, kot ti ga dovede sistem centralnega prezračevanja z rekuperacijo, boš plačal bistveno več, če zračiš skozi okna. Fora je v tem, da ljudje pač bistveno manj zračimo, kot bi bilo to smiselno za neko dobro bivalno klimo. V osnovi pa je tako jasno, kdaj porabiš manj: če dovajša prostore zrak z 0 stopinj, ali če dovajaš zrak z 20 stopinjami? Re: Rekuperacija da ali ne? Tokrat malo drugače. - MikMik - 14.2.2018 Joj ne razumete me. Govorim o navadah. Kdor ima rekuperacijo "zrači" več kot nekdo kateri odpira okna. V tem je moj point. Re: Rekuperacija da ali ne? Tokrat malo drugače. - pentax - 14.2.2018 Ker to pomeni da imaš boljšo kakovost bivanja. in Kaj ti spet ni jasno? Re: Rekuperacija da ali ne? Tokrat malo drugače. - csamo001 - 14.2.2018 MikMik Napisal:Joj ne razumete me. Govorim o navadah. Naš point pa je, da običajen Janez veliko premalo odpira okna in diha lastne izpušne pline. Če bi pa hotel primerljivo kvaliteto zraka kot pri tistih z rekuperacijo, pa bi ti šlo bistveno več energije. Potrebno je primerjat primerljivo s primerljivim. Re: Rekuperacija da ali ne? Tokrat malo drugače. - MikMik - 14.2.2018 No, da vam razložim po domače (drugače očitno ne razumete). Na dvorišču imam varčno žarnico na timer katera se prižiga vsak dan za 10 ur ali pa ima navadno žarnico katero moram prižgati sam (ker sem len tega ne počnem). Kdaj porabim več? Ne govorim o udobju, ampak o tem da ekosklad podpira večjo porabo. Re: Rekuperacija da ali ne? Tokrat malo drugače. - doli - 14.2.2018 MikMik Napisal:Joj ne razumete me. Govorim o navadah.Ampak če kdo ne razume, si to ti. Rekuperacijo lahko nastavim na minimum, pa bo kljub 5 x več svežega zraka, kot ga boš imel ti z zračenjem v bajti, poraba manjša kot pri tebi z odpiranjem oken. Pa nam na kraj pameti ne pride, da bi rekuperacijo imel na minimumu. Zakaj? Zaradi kvalitete bivanja, kakršnega ti ne moreš imeti. Re: Rekuperacija da ali ne? Tokrat malo drugače. - MikMik - 14.2.2018 Sem mogoče kdaj omenil udobje!? Govorim o tem, da se dobi subvencija za nekaj s čimer se v praksi porabi več (to so ugotovili drugi ne jaz). Re: Rekuperacija da ali ne? Tokrat malo drugače. - csamo001 - 14.2.2018 Citat:Potrebno je primerjat primerljivo s primerljivim. |