Zero Emission® dnevi
Inovativna trajnostna gradnja LUMAR – V ŽIVO V podjetju Lumar, promotorju in inovatorju na področju montažne…
Rekuperacija da ali ne? Tokrat malo drugače. - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4) +--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18) +--- Tema: Rekuperacija da ali ne? Tokrat malo drugače. (/showthread.php?tid=71487) |
Re: Rekuperacija da ali ne? Tokrat malo drugače. - mojster666 - 13.2.2018 Zakaj se obvezno zahteva za pasivno hišo rekuperacija, če vas je večina ugotovila, da je poraba energije pri uporabi rekuperacije večja, kot pri navadnem zračenju? A ni to potem skregano z logiko pasivne hiše? Ves sistem prilagoditi čim manjši porabi enegije (debelina izolacije, troslojna okna s posebnimi nanosi,itd...), potem pa postaviti v hišo napravo, ki ti povečuje porabo energije? Re: Rekuperacija da ali ne? Tokrat malo drugače. - csamo001 - 13.2.2018 Zato, ker če bi luftal "po propisima", bi šlo precej več skozi okna. Re: Rekuperacija da ali ne? Tokrat malo drugače. - BojanF - 13.2.2018 Edini razlog, zakaj v praksi ročno odpiranje oken ni bolj potratno od rekuperacije, je zato, ker ljudje z ročnim odpiranjem zračimo manj. Če bi hotel doseči približno ekvivalentno izmenjavo zraka z ročnim odpiranjem, bi moral vsaki dve uri na polno prezračiti hišo, torej za 5 minut odpreti vsa okna in notranja vrata. V praksi ljudje prezračijo hišo le 0-3x na dan, kar zmanjša izgube skoraj toliko kot jih zmanjša rekuperacija. Prišteješ še strošek elektrike za ventilatorje in filtrov, pa cenovno ni več razlike. Je pa vsekakor razlika v udobju. Re: Rekuperacija da ali ne? Tokrat malo drugače. - spirou - 14.2.2018 A ni malo smešna logika rekuperator = ne smeš odpirat oken? Kot da zadeve ne moreš ugasnit takrat, ko laufaš ven in not cel dan, če te že skrbi odvečna poraba energije. Glede kombinacije z napo ne bom preveč pameten. V trenutnem stanovanju je ni, pač odpremo okna. Pri starših je napa, pa še vedno nič kaj dosti ne pomaga pri širjenju ali odstranjevanju vonjav. So pa okna in vrata odprta zelo pogosto. Če je tam samo za cirkulacijo in lovljenje olja potem se tudi v svoji bajti ne bom ukvarjal z njo. Re: Rekuperacija da ali ne? Tokrat malo drugače. - JaBK - 14.2.2018 Moj se tudi se danes ne bi... Najbrž zavisi od tega, kdo tista mastna tla, pulte in omarice čisti... Re: Rekuperacija da ali ne? Tokrat malo drugače. - Tody - 14.2.2018 To počasi postaja spet debata zakaj električni avtomobili. Preprosto samo zato ker lahko. Zato ker ne gremo vsi na Hrvaško na morje, zato ker ne vozimo vsi istega avtomobila in zato ker ne jemo vsi iste hrane. Nekomu je špar narezan kruh dober, nekdo pa je samo doma spečen kruh. Dva različna človeka, dva različna sistema življenja. Ko jaz grem v spalnico od sina potem ko 2-3 ur spi je zdaj v stanovanju zadušljiv zrak, ko grem v spalnico so vrata skozi odprta drugače se pojavi ista situacija, da o vlagi ne govorim. Nočem tako spat naslednjih 40 let. En gradbenik mi je rekel okoli deževnice za splakovanje wc kotličkov. Zadeva je moralno seveda pravilna, ekonomska pa daleč od tega da je upravičena. Kaj ti več pomeni? Re: Rekuperacija da ali ne? Tokrat malo drugače. - pentax - 14.2.2018 Da kuhinjska napa opravlja svoje delo ni zgolj odvisno samo od tega, da je zgolj napa na steni/stropu. Že sam kuhar za ploščo veliko odloča o tem koliko bo packarije ostalo v zraku/po kuhalni površini, pa je on zgolj le en faktor v računici. Pri sami rekuperaciji kot velik minus vidim težave z nizko vlažnostjo pozimi, ko bom to rešil/če bom, pred odločitvjo v investicijo bo to velik faktor za odločitev. V službi v trenutnih vremenskih razmerah imamo 23C in 26% vlažnost (z rekuperacijo), v tako nizki vlažnosti recimo ne bi rad bival svoj čas doma in se vsakodnevno ukvarjal kako dvigniti vlažnost. Re: Rekuperacija da ali ne? Tokrat malo drugače. - JaBK - 14.2.2018 Pri nas je trenutno 23 in 41% vlage, zunaj je bilo -14. Je pa zadeva z entalpijsko kocko, drugače bi mi v poden jo zabila. Ali jo pa furas na 100m3/h ali manj (oziroma pod 25%/h recimo) pol je pa res vseeno, če je sploh ne bi kupil. Pa je gre samo za način kuhanja. Nekaj gre v v luft in pol dol pade pa naredi kar hočeš. In še pozna ko greš s prstom preko pulta ali tla pred ploščo čeprav je na prvi pogled čisto. Re: Rekuperacija da ali ne? Tokrat malo drugače. - temp - 14.2.2018 Tudi če furaš 100m3/h je čisto ok. Če imaš površino 250m2 pa 2.5 visoke stropov je to 625m3. Pa ker so moderne mansarde je kubikatura še malce manjša. To pomeni da s to hitrostjo zamenjaš ves zrak v bajti skoraj 4x, kar je že čisto OK, saj večina ljudi tega ne naredi niti dvakrat. Zavedat se je potrebno da v tako veliki bajti je zraka precej več, če so prostori manjši je izmenjava se bolj važna. Napi se lahko izogneš tudi tako, da se bolj zdravo prehranjuješ - namesto pečenja in cvrtja kuhaš oz. dušiš :) Nekdo je omeni da ne smeš odpirati oken, seveda jih lahko, samo s tem pač nizaš učinkovitost in si s tem dviguješ stroške. Ne boš pa pokvaril rekuperatorja, ne bo prišel FBI in še vedno boš šel lahko v nebesa. Re: Rekuperacija da ali ne? Tokrat malo drugače. - JaBK - 14.2.2018 v prvi vrsti je meni nesprejemljivo, da se hiša ne prilagaja meni, ampak jaz njej. zavoljo debate naj povem, da ne cvremo veliko, če bi, bi imeli fritezo, pa bi bil tudi ta problem rešen... kuha se pa vedno kaj in kar gre s paro gor nekje potem ko se ohladi dol pade. in neizogibno je, da so vmes tudi maščobe. nimam pa seveda zaradi tega pokrito, če imam lahko napo... drugo kar je, kubature imam jaz sicer 600m3, ampak to ni važno. gre za princip kako vsi veselo računajo, pa saj to ja zamenjaš na vsake 4h zrak v celi hiši. V celi hiši je tisto kar je problem!!! če bi se vseh teh silnih 100m3/h dalo usmeriti tja, kjer se zadržujemo, bi bilo res dovolj, tako pa recimo ponoči, ko smo vsi v mansardi prezračuješ tudi ta zadnji kotiček v kleti in svež zrak ne čaka v vrsti, da bo podihan. čez dan pa še v ta 5. lufta mansardo, kamor nihče ni stopil že od jutra. obrati morajo biti višji, da dobiš dovolj svežega zraka, kjer si. res pa je, da večina tega ne naredi niti 2x. in zato je "v praksi" prezračevanje z rekuperacijo bolj potratno kot na roko. porabe za ogrevanje so v teh hišah višje. pa tudi marsikateri tisti, ki je zidal nedolgo nazaj, bajto dihtal, ker je to in, rekuperacije pa ni dal, ker je predraga, se včasih tolče po glavi. v parih urah je za crkniti lahko. ali naj rešijo tako, da naj hodijo iz sobe v sobo, kjer je pač svež zrak in se torej spet...oni prilagajajo hiši? Re: Rekuperacija da ali ne? Tokrat malo drugače. - surfer - 14.2.2018 Pozdravljeni, kako vam je uspelo za prezračevanje plačati "samo" 4.000 in 5.000 €... Jaz sem spraševal tukaj in pravi okoli 8.000?? Na stari hiši, z napeljavo cevi pred izdelavo fasade... Re: Rekuperacija da ali ne? Tokrat malo drugače. - pentax - 14.2.2018 Sama kakovost bivanja je tudi odvisna od bivalnih navad ne glede na vse vgrajene gadgete katere vključimo v hiše, mnogi se hitro prilagodijo novi tehniki in njihovi zahtevi, nekateri pa seveda terajo svoje v nedogled. Kako imate lastniki rekuperacij rešeno v kopalnicah, kjer se lahko v kratkem obdobju nakopiči ogromno vlage - ko naprimer vstopiš v megleno kopalnico? Re: Rekuperacija da ali ne? Tokrat malo drugače. - JaBK - 14.2.2018 nič posebnega. vmes se špegu zarosi, potem je hitro dobro. je pa tarkat rekuperacija pojačana Re: Rekuperacija da ali ne? Tokrat malo drugače. - centrum - 14.2.2018 kopalnica je najmanjši problem ...s tem si ne belim glave. sesa zrak kot ponavadi. Ne speminajm protokola zaradi 10 minut malo večje vlažnoti. Ni meščoba le topel vlažen stak, ki se v cevi posuši v parih minutah če ne prej. Sem pa dal na vstopni in izstopni del cevi , protiporatni venti zraka. Tako da če zadevo ugasmem nima posledic ...kondenza ali uhajanje toplote. Ugašati jo moram pozimi občasno ko smrduhi s starimi pečmi zasmradijo celo okolico. Med njimi en tišlar ki dobesedno zgleda kot krematorij. Pomoje pokuri vso iverko. Re: Rekuperacija da ali ne? Tokrat malo drugače. - temp - 14.2.2018 Rekuperator ima tudi senzor vlage in lahko samodejno zazna, da se nekaj dogaja v kopalnici ali v kuhinji in tako samodejno prilagodi jakost. Ima tudi senzor kvalitete zraka.. in tudi na tistega lahko prilagajaš jakost. Sedaj nimam ne prezračevanja ne nape pa v bistvu tudi tako gre.. :) Sem v aparmaju z izvlečno napo ravno tako imel pošpricano maščobo okrog ponve kot doma.brez nape. Če dam napo na max potem je najbolje da je kuhinja v kleti poleg kotlovnice. Upošteval sem nasvet gt001, kateri je dal povečan odjem in tako imam tudi sam v kuhinji 3 komore, 2x dvojna in enojna kar da 150m3. Bom poročal, ko sprobam :) Surfer: Kako nam je to uspelo? - Ne vzameš ravno Paula ampak kak drug rekuperator (imaš seznam na ekoskladu in poiščeš cene) - Predvidiš luknje v stropu in v času gradnje narediš preboje s prafi FIjem (sam sem potreboval fi 130 in sem dal fi125 kanalizacijsko cev ter jo obvil s termosilent peno) Tako odpade naprimer drago diamanto kronsko vrtanje. - Pripraviš vertikale za cevi... - Cevi je dokaj enostavno vleči, montaza komor tudi - tako da to lahko opraviš sam. Sam sem vgradil cca 450m cevi, rekuperator je 400m3 (kupil, ko je bilo znižanje 20%), 12 vpih. in 12 izpih. komor.. cena 5950eur - 1188(oddal za subvencijo) eur = 4762 eur. Ni pa še v funkciji. |