Zero Emission® dnevi
Inovativna trajnostna gradnja LUMAR – V ŽIVO V podjetju Lumar, promotorju in inovatorju na področju montažne…
Rekuperacija da ali ne? Tokrat malo drugače. - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4) +--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18) +--- Tema: Rekuperacija da ali ne? Tokrat malo drugače. (/showthread.php?tid=71487) |
RE: Rekuperacija da ali ne? Tokrat malo drugače. - darkside - 30.12.2021 Bom tukaj vprašal. Če v samem načrtu nisi predvidel rekuperacije, in sedaj pred gradnjo razmišljaš o njej - moram na kaj paziti glede na to, da gre na strop in ti tako zmanjša višino? Ne bi se rad z glavo v strop zabijal, potem dam raje lokalno. RE: Rekuperacija da ali ne? Tokrat malo drugače. - bemfa - 30.12.2021 Ni nujno na strop, cevi lahko daš tudi v tlak ali celo v ploščo. RE: Rekuperacija da ali ne? Tokrat malo drugače. - darkside - 30.12.2021 Kljub talnemu gretju? Ker recimo sedaj ko sem v živo sprobal talno gretje in rekuperacijo me je dokončno prepričalo. RE: Rekuperacija da ali ne? Tokrat malo drugače. - JaBK - 30.12.2021 če je cel strop spuščen, kar zniža višino za 11-12cm. če je v osnovi višina 260cm, ni problem, če je klasičnih 250cm, bi jaz vseeno malo daljše cevi napeljala (ja pa malo večji upor bo, vem) pa po robovih na neko čimboljšo točko (četudi ni najbolj optimalna) pa samo tam spustila. Se bi pač videla "nadometna škatla" iz knaufa, ampak jaz bi to naredila sigurno. Če daješ naknadno v tlake, tlak so pa tudi klasika 12cm, to ne gre, kar dvigniti pa tudi ne moreš. Imaš preklade za vrata, okna, to ne moreš kar dvigovat. V ploščo pa sploh ne, če to ni predvideno. teh cevi je kar nekaj in so debeline 7cm, ne moreš to kar take rove v plato napeljati, če ni bilo že prej to vkalkulirano. RE: Rekuperacija da ali ne? Tokrat malo drugače. - darkside - 30.12.2021 No to mi je že bolj logično. Ker v tla me nekako ne mika da bi dal. Bo kar na stropu in bi moralo iti, v mansardi bomo pa že prilagodili ali dvignili kar za eno šaro. RE: Rekuperacija da ali ne? Tokrat malo drugače. - gt001 - 30.12.2021 Ok, še ne gradiš. Potem je relativno enostavno: cevi za rekuperacijo za obe etaži položi zgolj po medetažni plošči (predvidi preboje!). Tako ne posegaš na višine v pritličju, moraš pa upoštevati višjo višino končnega tlaka v mansardi (ca. 17cm) RE: Rekuperacija da ali ne? Tokrat malo drugače. - bravogt22 - 16.4.2022 use kot napisano, ampak a mi kdo lahko pove ko stvar doseze ne vem 5,7...10 let plus kako je z čisčenjem zadeve ? zivljenska doba samih naprav... long run pač... RE: Rekuperacija da ali ne? Tokrat malo drugače. - Grega_ - 29.6.2022 Pozdravljeni, imam vprašanje oziroma prosim za mnenja. Kot vsi vemo imamo pravi vročinski val, v hiši imamo centralno prezračevanje Helios KWL EC 360 W ET, by pass vklopljen, vse nastavljeno tovarniško od mesecev do temperatur. Begajo me sledeče podatki senzorjev, sploh ker je by pass vklopljen: Temperatura, podatki par minut gor dol 21:00 : Zunanji 23,1 stopinj Dovodni 26,1 stopinj Odvodni 27,2 stopinj Izpuh 26,8 stopinj Ali je normalno da se ob vklopljenem bypassu zrak od zajema do dovoda segreje za 3 stopinje, seveda je čez dan še huje. lp RE: Rekuperacija da ali ne? Tokrat malo drugače. - Sebek - 30.6.2022 Kakšne pa imaš temperature recimo ob 14.00? In ja, je kar normalno, da se zrak segreje, saj je verjetno sredi dneva šel po isti cevi še toplejši zrak, ki je segrel cev, sedaj pa ta topla cev oddaja toploto nazaj zraku, ko mu je padla zunanja temperatura. RE: Rekuperacija da ali ne? Tokrat malo drugače. - Grega_ - 30.6.2022 To glede cevi mi je jasno samo da jo tako dolgo drži toplo. Sedaj npr. zuanji 31,6 in dovodni 29 stopinj, odvodni 28,4 stopinje in izpuh pa 30,6 stopinj. Zgodaj zjutraj je dovodni okoli 24 stopinj. Seveda, klima laufa da ni vroče v bajti in kot kaže odvajamo ven hladnejši zrak kot ga notri dobimo. Nikjer nisem zasledil da ima kdo še podobne "težave", sicer smo z rekuperacijo zadovoljni samo to segrevanje bajte poleti je pa mimo. RE: Rekuperacija da ali ne? Tokrat malo drugače. - remi - 30.6.2022 Imamo Helios KWL EC 300 W in naslednje temperature: ob 7.30, bypass odprt: 1. zunanji zrak: 19,8 2. dovodni zrak: 22,8 3. odvodni zrak: 23,3 4. odpadni zrak: 20,7 ob 16.30, bypass zaprt: 1. zunanji zrak: 30,4 2. dovodni zrak: 25,7 3. odvodni zrak: 24,4 4. odpadni zrak: 29,7 ob 19.30, bypass zaprt: 1. zunanji zrak: 27,8 2. dovodni zrak: 25,0 3. odvodni zrak: 24,1 4. odpadni zrak: 28,0 ob 21.00, bypass zaprt: 1. zunanji zrak: 25,4 2. dovodni zrak: 24,7 3. odvodni zrak: 23,9 4. odpadni zrak: 25,7 ob 21.30, bypass zaprt: 1. zunanji zrak: 24,5 2. dovodni zrak: 24,5 3. odvodni zrak: 24,0 4. odpadni zrak: 25,2 ob 21.40, bypass odprt: zunanja T je padla pod T dovoda 1. zunanji zrak: 24,1 2. dovodni zrak: 24,4 3. odvodni zrak: 24,0 4. odpadni zrak: 25,0 ob 22.00, bypass odprt: 1. zunanji zrak: 23,4 2. dovodni zrak: 24,1 3. odvodni zrak: 23,8 4. odpadni zrak: 24,2 ob 23.00, bypass odprt: 1. zunanji zrak: 22,6 2. dovodni zrak: 23,9 3. odvodni zrak: 23,8 4. odpadni zrak: 23,4 Ko je bypass čez dan zaprt, rekuperator visoko T zunanjega zraka dokaj uspešno vrača nazaj v izpuh ven iz hiše. Ker rekuperacija ni 100%, nekaj toplote vseeno uide v hišo, zato je pri visokih zunanjih T treba prezračevanje imeti na čim nižji stopnji. Ponoči, ko so zunanje T nižje kot v hiši, pa naj bo prezračevanje na čim višji stopnji. Ker bypass tudi ni 100%, nekaj odvedene toplote pride nazaj na dovod, vendar je vpihan zrak kljub temu hladnejši od odvedenega. Preveri konfiguracijo, še posebej zadnjko alinejo: Konfiguracija-> Naprava -> Bypass: Aktivacija poletnega hlajenja z odvodnim zrakom: 1.5. do 30.9. Temperatura odvodnega zraka: 22°C Minimalna zunanja temperatura: 15°C. Poletno hlajenje z odvodnim zrakom: vnesi kontrolno vsoto -> Vklop/Ein -> Shrani Če je opcija Poletno hlajenje z odvodnim zrakom vklopljena in če imaš čez dan nastavljeno nizko stopnjo rekuperacije, potem je razlog za visoko notranjo temperaturo v toplotnih dobitkih (notranji ali posledica nezadostnega senčenja ali premalo izolacije ali premajhen fazni zamik in premalo akumulacije), ki pa bi jih morala klima izničiti. RE: Rekuperacija da ali ne? Tokrat malo drugače. - sassapo - 1.7.2022 To, da cevi držijo toploto je hudo lovska. Plastična cev je praktično brez vsake akumulacije. Povsem normalno je, da se bo hiša ob vklopljenem prezračevanju, pri višjih zunanjih temp. segrevala. Popolnoma enako kot pozimi, ko prezračevanje hišo ohlaja. Če se želite temu izognit, je potrebno vhodni zrak (za rekuperacijsko kocko) poleti hladit, pozimi pa ogrevat. RE: Rekuperacija da ali ne? Tokrat malo drugače. - Grega_ - 1.7.2022 Remi pri nas so kar višje številke, se mi zdi da nekaj ni OK z bypassom. Vse trenutno nastavljam preko upravljalnika saj mi na easycontrols kaže neke čudne in stare podatke, z uvoznikom nisva rešila nič (ko je bil priklop žal še ni bilo interneta v hiši da bi takrat uredili), z routerjem-modeom od t2 je vse ok, sem tudi tja klical če imajo kaj zaklenjeno. Toplotna dela BP preko istih zadev. Po navodilih in vpisanih serverjih za web portal mi kaže npr. kot da smo danes 20.06.2022, stanje sistema mi pa kaže 12.11.2021 (tukaj tudi piše da je bypass izklopljen). Vse podatke sem tudi vpisal iz konfiguracijskega lista, probali smo tudi z drugimi server številkami skratka....nikakor ne pridem do upravljanja preko easycontrols. Tudi če vnesem seštevek mi in sam shrani mi na stanju seveda kaže da je izklopljen in stari datum kot sem že zgoraj pisal. Na stenskem upravljalniku je vse glede bypassa vnešeno ok kot kaže. Imamo pa novogradnjo, 20cm fasada, tudi cevi rekuperatorja so znotraj toplotnega ovoja. RE: Rekuperacija da ali ne? Tokrat malo drugače. - remi - 1.7.2022 Ali gledaš podatke preko www.easycontrols.net? Tam se ne prikazujejo ažurni podatki. Če izvedeš spremembo npr. stopnje prezračevanja, se na rekuperatorju sicer odrazi takoj, na portalu pa novega stanja kljub refresh-u ne vidiš takoj. Možno je, da vse komande preko web portala ne delujejo, zato je bolje delati spremembe konfiguracije direktno na sami napravi preko lokalnega IP naslova. Če imaš samo t2 router, preveri, če se lahko logiraš nanj in če lahko vidiš IP naslove svojih trenutno povezanih naprav (DHCP Clients). Rekuperator poišči po MAC naslovu, ki si ga dobil od Agregata. Če imaš poleg t2 routerja še svoj router, se poveži nanj in na njem poišči IP rekuperatorja v DHCP Clients. V brskalnik na telefonu vnesi najden IP rekuperatorja in odpre se začetna stran. Vnesi geslo !helios! Tukaj se prikazujejo ažurni podatke in se ves čas spreminjajo (če npr. opazuješ temperature). Če narediš spremembo, se ta takoj odrazi na delovanju rekuperatorja in je tudi prikazana na zaslonu. Če boš IP naslov našel med DHCP klienti, ga je treba na routerju označiti kot statičnega, da bo rekuperator po vsakem dvigu napajanja dobil enak IP. Če rekuperatorja ne boš našel med DHCP klienti na routerju, potem bo na rekuperatorju treba skonfigurirati uporabo DHCP-ja. Sporoči. @sassapo, rekuperator ima vse senzorje temperature v ceveh znotraj ohišja rekuperatorja. Nočni hladen zrak na vstopu v rekuperator kaže X°C, na izstopu iz rekuperatorja v smeri vpiha v prostore pa kaže X+3°C. Pri vklopljenem bypasuu bi teoretično morala biti temperatura na izstopu iz rekuperatorja enaka temperaturi na vstopu v rekuperator Lahko, da senzorji kažejo narobe ali pa bypass deluje slabo zaradi neustrezne konstrukcije naprave. Kakšne temperature imate drugi uporabniki rekuperatorjev v času, ko je bypass aktiven? RE: Rekuperacija da ali ne? Tokrat malo drugače. - Grega_ - 3.7.2022 Uporaljam easycontrols, mislim...sej se ga v bistvu ne da ker vsi datumi štrikajo in verjetno nič ne dela. Sem pa tudi registriran kot servisni dostop (to mi je povedal na agregatu), da je tako dostop do več fukncij. Nikakor se ne spravim na router od t2 da bi dobil ip od rekuperatorja. Sem tudi skeniral omrežje da sem dobil IP od routerja ampak ne gre nikakor gor tako da zna biti to problem, ali imajo pa kaj omejeno glede priklopov kar mi je čudno če so porti frej. Ni druge kot da mi na t2 pove kako in kaj oziroma pogledajo kaj je priklopljeno na router če ne dobim dostopa na njega. |