Marles pričel z deli gradnje prizidka k Osnovni šoli Križe
Marles, največji in tehnološko vodilni proizvajalec lesenih montažnih objektov v Sloveniji, je pričel z deli gradnje…
![]() |
Rekuperacija da ali ne? Tokrat malo drugače. - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4) +--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18) +--- Tema: Rekuperacija da ali ne? Tokrat malo drugače. (/showthread.php?tid=71487) |
RE: Rekuperacija da ali ne? Tokrat malo drugače. - Fantocci2 - 6.12.2020 Nihče mu ni predlagal Paula, v tisti primerjavi velikosti sem pač navedel dva, ki sta primerljiva po nazivnem pretoku. Govorim o tem, da ni vseeno, kakšen rekuperator se vzame, ker opažam poplavo nekih no-name proizvajalcev na trgu, ki so zavohali priložnost, še včeraj pa so delali pitajbogakaj ali pa sploh nič. Montirajo jih pa knaufarji (sosednja tema). Potem pa prihaja do tega, da imajo ljudje težave z izcedki kondenzov po fasadah in drugje, ker so taki rekuperatorji slabo, iz poceni materialov in brez dolgoletnih izkušenj narejeni in na koncu še slabo zmontirani. Samo, da se pobere lova. Normalno, da bo za stanovanje dal nekaj pod strop, zato sem predlagal Loosnaya (ker je vsaj dolgo na trgu in znana firma) in naj pač vzame pretok, ki je primeren za stanovanje. RE: Rekuperacija da ali ne? Tokrat malo drugače. - francimedo - 7.12.2020 Jutri pride mojster na ogled in bova dorekla kaj je najbolj pametno, da se montira. Najbol se nagibam v Lossnaya 50, samo še vedno sem v dilemi ali montiram 3, spalnica, kopalnica, in kuhinja z dnevno sobo, ali enega malo večjega Lossny 100 ali več. Bom objavil, kaj sva se zmenila. RE: Rekuperacija da ali ne? Tokrat malo drugače. - Nike_Laker - 7.12.2020 (7.12.2020 ob 19:35)francimedo Napisal: Jutri pride mojster na ogled in bova dorekla kaj je najbolj pametno, da se montira. Najbol se nagibam v Lossnaya 50, samo še vedno sem v dilemi ali montiram 3, spalnica, kopalnica, in kuhinja z dnevno sobo, ali enega malo večjega Lossny 100 ali več. Bom objavil, kaj sva se zmenila. Za spalnica zna biti moteče - je kar glasen tudi na nizki hitrosti. RE: Rekuperacija da ali ne? Tokrat malo drugače. - francimedo - 7.12.2020 Sem mislil, da bi se sprogramiral, da ponoči ne dela, ali pa se izklopi. RE: Rekuperacija da ali ne? Tokrat malo drugače. - Popson31 - 7.12.2020 Ravno ponoci je fajn, da rekuperator laufa (lokalni ali centralni je vseeno), ker je razlika brez in z ogromna. V prejsnji hisi rekuperatorja nismo imeli in zjutraj sem vedno prvo odprl okno, ce ze ni bilo odprto vso noc. Ko smo ga v novi hisi prvic zagnali, zjutraj nisem mogel verjet, da je v spalnici zrak, kot bi bilo vso noc odprto okno. Svez, cist in brez vonjav. Vgradnja prisilnega prezracevanja je ena izmed najboljsih odlocitev pri novi hisi. Ce bi moral izbirat ali TC ali rekuperator, bi definitivno prvo izbral rekuperator. RE: Rekuperacija da ali ne? Tokrat malo drugače. - Nike_Laker - 8.12.2020 (7.12.2020 ob 21:59)Popson31 Napisal: Ravno ponoci je fajn, da rekuperator laufa (lokalni ali centralni je vseeno), ker je razlika brez in z ogromna. V prejsnji hisi rekuperatorja nismo imeli in zjutraj sem vedno prvo odprl okno, ce ze ni bilo odprto vso noc. Ko smo ga v novi hisi prvic zagnali, zjutraj nisem mogel verjet, da je v spalnici zrak, kot bi bilo vso noc odprto okno. Svez, cist in brez vonjav. Vgradnja prisilnega prezracevanja je ena izmed najboljsih odlocitev pri novi hisi. Ce bi moral izbirat ali TC ali rekuperator, bi definitivno prvo izbral rekuperator. Točno tako - pri nas v spalnici je po 2-3 urah slab zrak, če ni prezračevanja. Loosnay je v kuhinji (ves čas dela) in če so vrata v spalnici vsaj malo odprta je OK. RE: Rekuperacija da ali ne? Tokrat malo drugače. - francimedo - 16.12.2020 Namontiral bom dva Lossnaya 100, pa bo dosti za celo stanovanje, enega v kuhinji in enega v kopalnici. RE: Rekuperacija da ali ne? Tokrat malo drugače. - francimedo - 23.4.2021 Končno so mi jih danes namontirali , Mitsubishi Lossnaj 100 U 5E in sicer 2 komada. adaodali so tudi stikalo s pozicijo 1, 0 in 2. Pod dvojko mi dela, se sliši pretok zraka in gori zelena lučka pod ena se pa nič ne zgodi , zelena lučka ne gori in ni slišati pretok zraka. Zanima me ali je to uredu, ali se vkljapla občasno in še nisem opazil ali pa sploh ne dela, ali je pa kaj narobe zvezano. Hvala za odgovor in lep pozdrav. RE: Rekuperacija da ali ne? Tokrat malo drugače. - kadotr - 24.4.2021 Ali se pri obeh dogaja enako? Skoraj zagotovo je narobe zvezano. RE: Rekuperacija da ali ne? Tokrat malo drugače. - Dola - 23.5.2021 Sva v fazi nakupa ene malo starejše hiše in na začetku se bova lotila sanacije bivalnega dela - nadstropje in mansarda, hiša ima še klet. V bivalnem delu se bodo zamenjali tlaki in v mansardi se bo lesen strop zamenjal s knaufom. Ker so bodo tudi zamenjala okna, sem začel malo razmišljati tudi o prezračevanju. Za centralno prezračevalno napravo na začetku verjetno ne bo denarja, ker pa bo že vse razbito, razmišljam da bi za začetek samo napeljal cevi za prezračevanje in samo napravo namestil kasneje. Ali vsi proizvajalci uporabljajo standardne cevi za prezračevanje ali bi se moral že takoj odločiti za enega proizvajalca in vgraditi njihove cevi? Mogoče kdo iz izkušenj vidi kakšen problem, če bi bile cevi že prej vgrajene? RE: Rekuperacija da ali ne? Tokrat malo drugače. - Fantocci2 - 26.5.2021 Dobra ideja. Cevi so standardne. Moj predlog je, da zrišete tloris prostorov (ali ga skopirate iz PGD, če ga imate) in to pošljete na eno od RESNIH firm, ki prodajajo in vgrajujejo prezračevanje že dlje časa (E-net.si, Agregat..) Ti vam bodo zastonj izdelali okviren "projekt", kje imeti ventile vpihov in zajemov, koliko cevi naj bo do njih, kje pripraviti optimalen prostor za rekuperator (2 preboja fi 160 čez fasado) in kam dati dva razdelilca nabavljene enkrat kasneje. Pa še to o samogradnji si preberite: https://prezracevanje.si/services/samogradnja/ ... Ne pozabiti tudi na električne kable (dvožilni) za Boost tipke (kopalnica, WC, kuhinja) in najbolje ethernet kabel od rekuperatorja do mesta, kjer bo upravljalna enota. Pa seveda 230V za napajanje rekuperatorja ob njem. Ter za priklučke za odvod kondenza pri rekuperatorju (čeprav se meni ta zdi vedno suh, ampak zahteva se). RE: Rekuperacija da ali ne? Tokrat malo drugače. - francimedo - 28.5.2021 Pri rekuperatorju Lossnay 100 bi rad nabavil daljinski upravljač, pa me zanima kateri bi prišel v poštev in če je možno enega uporabljat za dva rekuperatorja. Hvala. RE: Rekuperacija da ali ne? Tokrat malo drugače. - kadotr - 30.5.2021 Napačen naslov. Vprašaj monterja. Lahko pa po kmečko rešiš, v Obiju kupiš daljinec z več vtičnicami, za zelo malo denarja. RE: Rekuperacija da ali ne? Tokrat malo drugače. - Dola - 30.5.2021 @Fantocci2 hvala za tele informacije. Čeprav bi poskusil čim več naredit sam, bi se vsekakor prej obrnil na nekoga, ki se na to spozna in se s tem ukvarja. Škoda mi je nekaj delat, če potem ni dobro narejeno in ni pravega efekta. RE: Rekuperacija da ali ne? Tokrat malo drugače. - Energetik81 - 2.6.2021 Vsaj cevi razpelji do prostorov in kotlovnice, pa cevi za inštalacije. To je poceni in v tej fazi enostavno. Jaz se še vedno tolčem po glavi, zakaj nisem takrat ko sem imel še gole plate povrtal za zračnike in povlekel cevi do kotlovnice. |