Na ogled individualna skoraj-nič energijska hiša Lumar
V podjetju Lumar v sredo 12. februarja, med 12.00 in 17.00 uro, pripravljajo prvi letošnji dan…
![]() |
Rekuperacija da ali ne? Tokrat malo drugače. - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4) +--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18) +--- Tema: Rekuperacija da ali ne? Tokrat malo drugače. (/showthread.php?tid=71487) |
RE: Rekuperacija da ali ne? Tokrat malo drugače. - francimedo - 25.11.2020 Prav takega nameravam kupit za prenovljeno stanovanje, ki ima 60 m2 ali bo to dovolj ali bo potrebno še enega v kopalnici. V kuhinji ne bom uporabljaj kuhinjske mape . razmišljam o rekuperatorju Rekuperator Mitsubishi Lossnay VL-100EU5-E RE: Rekuperacija da ali ne? Tokrat malo drugače. - francimedo - 30.11.2020 Zgleda, da nihče ne bere te strani. RE: Rekuperacija da ali ne? Tokrat malo drugače. - Nike_Laker - 1.12.2020 (25.11.2020 ob 23:50)francimedo Napisal: Prav takega nameravam kupit za prenovljeno stanovanje, ki ima 60 m2 ali bo to dovolj ali bo potrebno še enega v kopalnici. V kuhinji ne bom uporabljaj kuhinjske mape . Jaz imam 45 m2 stanovanje in točno tega Loosnaja. Je postavljen v kuhinji/jedilnici in dela ves čas na naizki hitrosti - če je več obiskov dam v višjo prestavo. Prezrači še kar dobro tudi druge prostora - ampak morajo biti vrata do njih odprta. Kopalnice ne prezrači najbolje ker je pogosto zaprta. Če uspeš dati v kopalnico še enega boš zmagal. RE: Rekuperacija da ali ne? Tokrat malo drugače. - francimedo - 1.12.2020 Nike_Laker Hvala za tole sporočilo, vsaj nekaj informacij sem dobil. Kakor sem videl ima ta rekuperator dve odprtini na zunanjo stran, najbrž je ena za odvajanje slabega zraka, druga pa za vsesavanje svežega. Ali obe odprtine delata istočasno, bojim se, da nebi slab zrak potegnilo nazaj v prostor. Razmišljal sem tudi, da bi v kopalnici tudi enega montiral, pa mislim, da bi bil ta z dvema odprtinama kar malo preveč za kopalnico. Ali misliš, da bi bil dovolj tak z eno odprtino, saj jih je veliko na tržišču. Hvala in lep pozdrav. RE: Rekuperacija da ali ne? Tokrat malo drugače. - Nike_Laker - 1.12.2020 (1.12.2020 ob 18:44)francimedo Napisal: Nike_Laker Hvala za tole sporočilo, vsaj nekaj informacij sem dobil. Kakor sem videl ima ta rekuperator dve odprtini na zunanjo stran, najbrž je ena za odvajanje slabega zraka, druga pa za vsesavanje svežega. Ali obe odprtine delata istočasno, bojim se, da nebi slab zrak potegnilo nazaj v prostor. Razmišljal sem tudi, da bi v kopalnici tudi enega montiral, pa mislim, da bi bil ta z dvema odprtinama kar malo preveč za kopalnico. Ali misliš, da bi bil dovolj tak z eno odprtino, saj jih je veliko na tržišču. Zunaj kjer sta dve odprtini se jih obrne tako da sta vsaka v svojo smer - mislim da do pretirranega mešanja ne pride - res je da delujeta obe naenkrat. Tisti rekuperatorji z eno odprtino pa imajo precej slabši izkoristek in delujejo izmenično (cca. 30 sek not potem 30 sek ven) - če te to ne moti so OK - predvsem pa zasedejo majlo prostora (imajo jih pri moji sestri in so zelo zadovoljen). RE: Rekuperacija da ali ne? Tokrat malo drugače. - francimedo - 2.12.2020 Nike_Laker, hvala za info, sem se odločil, da bo v kuhinji, ki je v sklopu z dnevno sobo in jedilnico, namestil rekuperatohr z dvema odprtinama v kopalnici ki je precej manjša pa en rekuperator z eno luknjo. Sicer ne vem še katerega, imaš mogoče kakšen predlog? Upam, da bo vse skupaj uredu delovalo. Hvala. RE: Rekuperacija da ali ne? Tokrat malo drugače. - kadotr - 2.12.2020 V kopalnici morata prav tako biti dve luknji, skratka dva rekuperatorja. Obstoja tudi manjši Mitsubishi, 50. V tako majhnem prostoru bi morda zadoščal dober ventilator z zakasnitvijo izklopa. Ne bo prevelikih izgub. RE: Rekuperacija da ali ne? Tokrat malo drugače. - csamo001 - 3.12.2020 Zakaj pa ne potem dve rekuperatorski enoti, kjer ena (recimo v kuhinji) sesa zunanji zrak, druga (recimo v kopalnici) pa v zunanjost izpihuje notranji zrak. Skratka, ustvariš tok zraka od točke A do točke B. RE: Rekuperacija da ali ne? Tokrat malo drugače. - Fantocci2 - 3.12.2020 Če želiš rekuperacijo na tak način (to je v bistvu princip lokalnih rekuperatorjev), potem moraš vsakih par minut obrnit smer zraka, sicer ni nič od rekuperacije. Kar bi pomenilo, da bi vsake toliko v kuhinjo fasal zrak iz WCja. Če ne bi obračal bi bila vedno ena kocka hladna in druga topla (iz tople pa bi zrake pošiljal ven, torej brez koristi). Dodatni minus lokalnih je v korona časih, ko se vsake toliko čist zrak vrača skozi potencialno "okuženo" kocko. Za doma verjetno ni tako bistveno, v kakšnih pisarnah itd. že bolj. Ne mešat lokalnih sistemov s centralnimi, ti delujejo drugače, ker gresta pri centralnem topli in hladni zrak preko ene in iste kocke, non-stop v isti smeri, zraka pa nista nikoli v direktnem stiku. RE: Rekuperacija da ali ne? Tokrat malo drugače. - francimedo - 3.12.2020 Hvala za odgovore. Razmišljam tudi o tem, da bi v kopalnici namontiral en manjši centralni rekuperator, ker imam kopalnici na sredini, na desni je kuhinja, na levi spalnica bi potem pod stropom speljal cevi v kuhinjo in spalnico, v kopalnici je pa itak namontiran rekuperator. kaj menite o tem? RE: Rekuperacija da ali ne? Tokrat malo drugače. - BojanF - 3.12.2020 (3.12.2020 ob 19:43)francimedo Napisal: Hvala za odgovore. Razmišljam tudi o tem, da bi v kopalnici namontiral en manjši centralni rekuperator, ker imam kopalnici na sredini, na desni je kuhinja, na levi spalnica bi potem pod stropom speljal cevi v kuhinjo in spalnico, v kopalnici je pa itak namontiran rekuperator. kaj menite o tem? Centralni rekuperator je tehnično boljša rešitev od lokalnih, terjata pa naprava in razvod svoj prostor, zato je tak sistem včasih problem vgraditi v obstoječa stanovanja. Če imate prostor za takšno izvedbo jo vsekakor priporočam. Poleg samega rekuperatorja potrebujete prostor še za dušilce zvoka in razdelilne komore. Od razdelilnih komor se nato peljejo fleksibilne cevi do posameznih prostorov, kjer se namestijo zaključne komore z regulacijskimi rozetami, s katerimi se doseže ustrezno razporeditev volumenskih pretokov zraka. Načeloma se speljejo dovodne cevi do "čistih" prostorov (dnevna soba, spalnica), odvodne cevi pa sesajo zrak iz "umazanih" prostorov (kuhinja, kopalnica). Za nasvet, kako stvari napeljati v vašem primeru, bi moral videti tloris stanovanja. Pa še en odgovor na starejši prispevek iz te teme: Lonsarg Napisal:Potem pa imaš v rangu 1000€ že konkretno dobre. Mitsubishi Loosnay LGA-25RVX-E, Aircycle 1.2, VUE 100 P mini, pa še kater bi se najbrž našel. Nobene od teh naprav ni v bazi podatkov Passivhaus inštituta, ki je kar se mene tiče avtoriteta na tem področju. Tudi najslabši napravi iz njihove baze podatkov bi zaupal bolj kot napravam, ki jih tam ni. V čem je štos? Izkoristek rekuperatorja se da testirat po različnih metodah in niso vse enako dobre. Če meriš, za koliko se ogreje svež zrak, lahko izgleda da ima rekuperator super izkoristek, če pa meriš, za koliko se ohladi odpadni zrak, pa vidiš, da bolj malo toplote odda svežemu in da se ta v bistvu ogreva preko slabo izoliranega ohišja. Seveda bo proizvajalec v brošuri navedel izkoristek iz prvega testa. V PH bazi podatkov pa so vsi rekuperatorji testirani pri enakih pogojih in so zato primerljivi. Poleg samega izkoristka se testira še več drugih parametrov, tesnost, hrup, poraba elektrike (zopet pri enakih pogojih za vse naprave), ustreznost zaščite proti zmrzali,... Poleg tega morajo testirani rekuperatorji izpolnjevati dodatne pogoje - ustreznost filtrov, uravnoteževanje pretokov. Slednje je pomembno, ker z neuravnoteženimi pretoki ti naprava ustvarja nadtlak ali podtlak v prostoru, kar privede do infiltracije ali še slabše eksfiltracije zraka skozi ovoj stavbe. Skratka, sam ne bi kupil naprave, ki ni testirana in certificirana po metodi passivhaus inštituta. RE: Rekuperacija da ali ne? Tokrat malo drugače. - Fantocci2 - 4.12.2020 Ma, saj že samo mere naprave nekaj povejo, na primer: LOSSNAY LGH-35RX5-E (deklariran za 350m3/h): 875 x 921 x 310 Paul Novus 300 (deklariran za 300m3/h) 792 x 978 x 601 A je čisto slučajno Novus 2x glomaznejši ali je kaj drugega zadaj? Npr. velikost kocke in s tem posledično izkoristek, debelina izolacije... Ne vsi rekuperatorji sigurno niso enaki. Je pa res, da je bolje bilo kateri kot noben. Ker prezračuje vsak, le rekuperirajo ne enako učinkovito. RE: Rekuperacija da ali ne? Tokrat malo drugače. - francimedo - 4.12.2020 Prav zaradi takih velikih dimenzij rekuperatorjev imam problem kam bi ga montiral. Potem je tu problem še razpeljava cevi. Sem hotel naložit tudi skico stanovanja, katerega popolnoma prenavljam pa na znam, ne morem slike gor naložit, da bi vsaj približno videli kakšna situacija je pri meni. Zgleda da se bom moral kar zadovoljiti z lokalno rekuperacijo bom namontiral 2 ali 3 pa upam da bo. RE: Rekuperacija da ali ne? Tokrat malo drugače. - Fantocci2 - 4.12.2020 Potem pa pač daj Loosnaya pod strop, če imaš tam prostor. Pavleta res ne bi mogel obesiti tam gor, je velik kot pralni stroj. Mitshubishi je vsaj velika mednarodna korporacija, posledično ne bo problemov z deli, filtri... Jaz bi že raje njega kot enega, za katerega še nikoli prej slišal nisem. RE: Rekuperacija da ali ne? Tokrat malo drugače. - BojanF - 6.12.2020 Da se razumemo, tu je govora o napravah z nazivnimi pretoki 300m3/h+, za 60m2 stanovanja pa bo dovolj 100m3/h+. Te naprave pa so tudi manjše in zasnovane za vgradnjo pod strop, kar Novus recimo ni. |