Nov gradbeni zakon - Print verzija
PodSvojoStreho.net
Nov gradbeni zakon - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://www.podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Nepremičnine (https://www.podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Forum: Gradbena dokumentacija (https://www.podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=11)
+--- Tema: Nov gradbeni zakon (/showthread.php?tid=70543)

Strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31


Nov gradbeni zakon - nikita - 22.10.2017

Družba,

je kje kdo, ki uspe slediti spremembam v novem gradbenem zakonu? Če prav razumem, bodo med drugim na novo definirali "objekte", a šele v podzakonskih aktih ali pravilnikih.

Fajn bi bilo, če bi bilo kje bolj po ljudsko zapisane ključne spremembe, pa kaj se bo dogajalo v času takoj po (morebitnem) sprejetju zakona, ko bo en kup nejasnosti in še ne bo neke prakse na UE.

Mene recimo muči vprašanje, ali bom morala za navadno medsosesko ograjo, ki bo od meje cca pol metra, zaprositi za GD (vključno z vso matrarijo s strankami v postopku in soglasji mejašev). Bo kako prehodno obdobje, ko bo še po starem?

Hvala vsem, ki boste odgovorili.
Nikita


Re: Nov gradbeni zakon - KeCko - 23.10.2017

Najprej odgovor:

Za enostavne objekte ne bo potrebno pridobiti gradbenega dovoljenja. Ograje za sedaj sodijo mednje, verjetno se bo sprejela nova oz. spremenila sedanja uredba o razvrščanju objektov, osebno v primeru ograj ne pričakujem večjih sprememb. Odmike pa določa občinski akt, prav tako kdaj je potrebno soglasje soseda. Že sedaj je za enostavne objekte potrebno dobiti soglasja, če se nahajajo v varovanem ali vplivnem območju.

Nekaj drugih sprememb:

Prijava gradbišča. Za vsako gradnjo, ki bo potrebovala gradbeno dovoljenje bo potrebno prijaviti začetek gradnje in ob tem predložiti projekte za izvedbo. To bo potrebno tudi za rušitvena dela oz. odstranitev objekta.

Za začetek uporabe objekta bo potrebno uporabno dovoljenje.

Možnosti pridobitve predodločbe na UE (verjetno na podlagi enostavnejše dokumentacije na nivoju idz ali idp)

Vloga za izdajo gradbenega dovoljenja oz. obseg dokumentacije naj bi bil poenostavljen.

Določen obseg manjših odstopanj pri sami gradnji, za katere ni potrebno novo gradbeno dovoljenje.

...


Re: Nov gradbeni zakon - Fantocci - 23.10.2017

"Za začetek uporabe objekta bo potrebno uporabno dovoljenje."

Kdaj pa naj bi to stopilo v veljavo?


Re: Nov gradbeni zakon - KeCko - 23.10.2017

Gradbeni zakon naj bi stopil v veljavo s 1.1.2018 v kolikor ga bodo potrdili v parlamentu v ustreznem času. Pripomb je še veliko.


Re: Nov gradbeni zakon - Fantocci - 23.10.2017

Koliko dodatnih stroškov pa to prinaša za stanovanjsko hišo? Kaj je vse potrebno imet?


Re: Nov gradbeni zakon - KeCko - 23.10.2017

Za objekte, ki ne bodo sodili med zahtevne in tiste z vplivi na okolje bo potrebno predložiti izjave projektanta, nadzornika in izvajalca, da so dela skladna z gd. Potrebno bo predložiti dokumentacijo za pridobitev uporabnega dovoljenja z označenimi odstopanji od dokumentacije za GD (če odstopanj ni bilo predvidevam, da bo potrebna samo izjava in neke posebne dokumentacije ne bo potrebne).

Tehnični pregled se pri takšnih objektih ne bo izvajal.

Stanovanjska hiša sodi v ta segment. Posebnih "odpustkov" kot jih je imel sedanji zakon ni predvidenih.


Re: Nov gradbeni zakon - JaBK - 23.10.2017

Katere pzije bo treba predložiti? Če prav razumem, je bilo do sedaj, da si moral prijaviti gradbišče in potem imeti, vendar nikamor ni bilo treba javljati, pzije za dela, ki se izvajajo. Odnosno gradbenega (tudi elektro on strojnega?). Zdaj boš moral prinesti PZI takrat, ko boš prijavil gradbišče? V praksi skoraj marsikje to pomeni da ne bo sprememb, ker tudi table nimajo?

Dodatnega stroška sicer ne vidim (razen uporabnega dovoljenja, ki najbrž nekaj stane?) samo prekladanje papirja za tiste ki jih imajo urejene in nič sprememb za tiste, ki jih niso imeli namena dati delati. Razen seveda, če bodo šli inšpektorji kaj na teren. Za to pa niti zakonodaje ne bi bilo treba spreminjati...

P.s. Kdaj se bo štelo, da se je objekt začelo uporabljati? Ko bo kdo prijavil stalno prebivališče tam?

P.s.s.
Kaj to pomeni za nas, ki nismo pridobivali uporabnega dovoljenja, ker ga pač ni bilo treba. Dobimo avtomatsko, ga ne rabimo se naprej. Najbrž za nazaj ne morejo zahtevati, da se pridobiva. Lahko katerega izmed zgoraj naštetih več ni... Človek umre, firma tudi...


Re: Nov gradbeni zakon - KeCko - 23.10.2017

Glede na dikcijo zakona vse.

Začetek del brez prijave gradbišča bo prekršek.

Objekt se bo začelo uporabljati, ko bo pridobljeno uporabno dovoljenje. To bo pogoj za pridobitev HŠ.

Nič ne piše, da ga za nazaj ne bi potrebovali ... (osebno mislim, da tukaj še zeva neka luknja, ki jo bodo morali pred sprejetjem zapolniti).

Sem pa že dolgo let opozarjal, da slej kot prej bo uporabno dovoljenje potrebno, če ne zakonsko pa bodo zavarovalnice s premijami začele posegati po tem vzvodu (kar je v normalno delujočih državah povsem funkcionalno).


Re: Nov gradbeni zakon - joe88 - 23.10.2017

Mene pa zanima kakšna je razlika med veljavnostjo in uporabo zakona? Namreč v zadnjem osnutku v zadnjem členu piše, da zakon stopi v veljavo 15 dni po objavi v uradnem listu, uporabljati pa se začne s 1.6.2018?

Poslano z mojega HTC Desire X z uporabo Tapatalk


Re: Nov gradbeni zakon - matevzn - 23.10.2017

Pa lepo vas prosim, ni zakona in ga ne bo, da bi moral stvari dokazovati za nazaj !


Re: Nov gradbeni zakon - izotop - 23.10.2017

nov gradbeni zakon žal glavnega problema gradnje pri nas (to je upravna in izvedbena ciganija pri gradnji) žal na tak način, kot je mišljen, ne spreminja, sploh za obstoječe zadeve. po mojem mnenju seveda..


Re: Nov gradbeni zakon - JaBK - 23.10.2017

matevzn Napisal:Pa lepo vas prosim, ni zakona in ga ne bo, da bi moral stvari dokazovati za nazaj !

Semantika. Kamot lahko rečejo, da je od takrat in takrat obvezno za vse. Se pravi od 2018 ga rabim. Ne bodo pa težili, kje je bil od 2014-2018. To bi bilo pa za nazaj...


Re: Nov gradbeni zakon - Taav - 23.10.2017

Uporabna za nazaj zahtevat bo malo vecji problem, kot si nekateri predstavljate. Pri en kup hisah so projektanti/nadzorniki/izvajalci lahko pokojni/zaposleni v drugi firmi/v stecaju.... Brez njih pac ne bo slo, in noben ne bo namesto njih izjav podpisoval in jamcil za skladnost itd. Drzavni aparat pa tudi ni ravno v taki kondiciji, da v doglednem casu vse stanovanjske hise z izvedenci tehnicno pregleda.

Si upam zapisat, da za nazaj ostane, kot je zdaj. Brez Uporabnega. Za naprej bodo pac pravila igre malo bolj dolocena.


Re: Nov gradbeni zakon - izotop - 23.10.2017

taav, če za obstoječe objekte pustiš tak texas kot je zdej, nisi nič naredil oz že v štaru pokoplješ vse napore za bodoče gradnje, saj spet delaš norce iz tsitih, ki so držijo zakonodaje, urejanje nepremičnin ipd.
in spet, še vedno v zakonu niti omembe glede poenotenje arhivov zemljiških knjig in upravnih enot, torej bo spet lahko prej ali slej ista štala, ko boš gursovcem prodajal nekaj drugega, kar ima teta na upravni v omari.
tega noče noben tikat, dobro vedo zakaj, če vemo, da imajo zapsoleni po inšpektoratih črne gradnje ipd. no, zdej pa bom fasal kakšno grožnjo z odvetniki..


Re: Nov gradbeni zakon - Taav - 24.10.2017

Idealno bi bilo, da se stvari popuca tudi za nazaj. Pravim samo, da (po mojem) ni izvedljivo. Ne mores 30 let in vec slamparije z enim zamahom novega zakona spucat.

Saj si projektant. Bos stemplal za nekoga drugega? Kako upraviciti, da je nekdo sicer 10 let nazaj cisto legalno postavil hiso, pa mora danes placevati projektantom, nadzornikom in izvajalcem, da izpolnjuje neko novo dikcijo zakona?Zadnje novice

Redno vzdrževanje doma je nujno
20.01.2020 ob 12:59:50
Redno vzdrževanje doma je nujno
S tem boste poskrbeli za svojo varnost in manj zapletov pri zavarovanju. Izognite se slabi volji, ko vam denimo poči cev in voda... Beri dalje »
Na kaj morate biti pozorni preden naročite stopnice
08.01.2020 ob 09:51:21
Na kaj morate biti pozorni preden naročite stopnice
Pred nakupom stopnic je dobro vedeti:   da lahko izberete stopnice ne glede na obliko in izgled stopnišča v enakem... Beri dalje »
Video: Ko zagori olje na štedilniku
20.12.2019 ob 10:02:03
Video: Ko zagori olje na štedilniku
V posnetku si oglejte, kako ga pravilno pogasiti in kaj lahko pomeni napačna odločitev. Še en v nizu čisto navadnih dni. Po... Beri dalje »