• Domov
  • Forum
  • Spletniki
  • Novice
  • Montažne hiše
  • Novogradnje
Napredno iskanje >>
Cenitev hiše - Print verzija
PodSvojoStreho.net
Cenitev hiše - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Nepremičnine (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Forum: Nakup, prodaja in pravna vprašanja (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=10)
+--- Tema: Cenitev hiše (/showthread.php?tid=68587)

Cenitev hiše - Prvigraditelj - 7.3.2017

Ali mislite da bi lahko dobil cenilca nepremičnine, ki bi mi naredil uradno cenitev hiše, v kateri bi eksplicitno vrednostno zapisal vpliv območja gosp. cone na ceno stanovanjske nepremičnine?

Re: Cenitev hiše - Johan_R - 7.3.2017

Kontaktiraj cenilca in ga vprašaj o tem: http://sis.si-revizija.si/public/registry/licenselist/e

Re: Cenitev hiše - bcbc - 8.3.2017

In kaj če cenilca ni na seznamu?
Jaz imam v petek naročeno cenilko (Novo mesto), za katero so mi dali kontakt na banki (Unicredit) in je ni na seznamu.

Re: Cenitev hiše - Johan_R - 8.3.2017

Očitno gre za cenilko, ki je zunanja (pogodbena) cenilka za Unicredit Banko. Vsi cenilci naj bi bili enako strokovni. Verjetno bi bilo najbolje, da jo kontaktiraš in jo konkretno povprašaš, kako bo/bi ona ocenila tvojo situacijo. Glede na to, da ocenjujem, da gre za poznavalko lokalnih razmer, bi tvojo težavo morala razumeti.

Če ti njen odgovor ne bo všeč, imaš seveda možnost "drugega mnenja", oz. npr. mnenja cenilca, ki ga je vertificiral SIR (glej listo zgoraj in kontaktiraj nekoga, za katerega ocenjuješ, da pozna območje) .

Re: Cenitev hiše - jaki79 - 8.3.2017

Novi ZPotK-2 glede cenitev oz. cenilec pravi takole:
"(1) Dajalec kredita pred sklenitvijo kreditne pogodbe za nepremičnino, katere terjatev je zavarovana z zastavno pravico na nepremičnini, zagotovi, da je predmetna nepremičnina ocenjena v skladu z veljavnimi mednarodnimi standardi ocenjevanja vrednosti Odbora za mednarodne standarde ocenjevanja vrednosti.

(2) Cenilec vrednosti posamične nepremičnine mora biti strokovno usposobljen za ocenjevanje vrednosti nepremičnin v skladu z veljavnimi mednarodnimi standardi ocenjevanja vrednosti in neodvisen od postopka odobritve kreditne pogodbe za nepremičnino, da se zagotovi nepristranska in objektivna cenitev nepremičnine.

Dodatno pa je v novem zakonu tudi zapisano, da lahko banka upošteva GURS cenitev. Glede na zgoraj zapisano me torej čudi, da te "cenilke" ni na seznamu, saj kolikor je meni znano (lahko, da se motim) Unicredit sodeluje zgolj s SIR-ovimi cenilci, ne pa tudi s sodnimi cenilci. Lahko, da gre za strokovno sodelavko pri kateremu izmed SIR-ovih cenilcev (seznam ti je posredoval Johan_R) in je zato ni na seznamu.

Re: Cenitev hiše - izotop - 8.3.2017

malce offtopic:
heh, sem ravno bolj po slučaju pred kratkim malo gledal te razprtije med sir in sodnimi cenilci oz ne najbolj urjenim področjem v zakonodaji. me zanima, če so tudi recimo zaradi tega odložili davek na nepremičnine v bližnjo(?) prihodnost (glede na to, da je seveda osnova vrednost nepremičnine in ča vemo, da gursove ocene niso vedno najbolj blizu realnosti). seveda pa je nekdo tudi zavohal denar za izobraževanje, podeljevanje licenc ipd.
najbolj realna cene pa je seveda tista, ki jo je kupec pripraljeven plačat, so pa v zadnjem času popularne licitacije očitno (seveda za kvalitetne nepremičnine na dobrih lokacijah), kar pa spet ni nujno da je enako cenitvi..

Zadnje novice

Lumar je prejemnik posebnega priznanja MSP za trajnostno delovanje na področju ESG

Lumar je prejemnik posebnega priznanja ESG-prvak Slovenije 2025 za trajnostno delovanje med MSP. Odkrijte, zakaj je…

• © 2004 - 2025

Email: info@podsvojostreho.net

Vse pravice pridržane

• Kazalo

• Prva stran
    • Forumi
    • Spletniki
    • Zid
    • Pogoji uporabe
  • Oglaševanje

• O portalu
    • Statistike
    • Kontakt
    • Podpora uporabnikom
    • Piškotki
  • Povezave

• Nepremicnine.net
    • Izracun-kredita.si
    • Novogradnje.si
    • Montažne hiše
    • Izdelava spletnih strani
    • Nepremicninar.com
    • SLONEP.net
© 2025, PodSvojoStreho.net, Vse pravice pridržane

Prijava uporabnika

Pozabljeno geslo?
Nov uporabnik? Registrirajte se tukaj.

Registracija novega uporabnika

Vaša registracija je bila uspešna.

Na vaš email naslov smo poslali sporočilo z navodili, katerim morate slediti, da bo registracija potrjena.

Porabljeno geslo

Prijava
Nov uporabnik? Registrirajte se tukaj.

Zahtevek za spremembo gesla uspešno poslan.

Na vaš email naslov smo poslali sporočilo z navodili, katerim morate slediti za uspešno ponastavitev gesla.