Prenatrpan urnik - kako se lotiti gradnje hiše? - Print verzija
PodSvojoStreho.net
Prenatrpan urnik - kako se lotiti gradnje hiše? - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://www.podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Nepremičnine (https://www.podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Forum: Gradbena dokumentacija (https://www.podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=11)
+--- Tema: Prenatrpan urnik - kako se lotiti gradnje hiše? (/showthread.php?tid=67378)

Strani: 1 2 3


Prenatrpan urnik - kako se lotiti gradnje hiše? - boris445 - 8.11.2016

Zdravo,

ker je opcija, da dobimo neko parcelo smo začeli razmišljati o prodaji stanovanja in gradnji klasične hiše (montažna nas ne zanima). Zaradi prenatrpanega urnika sam praktično nimam nobenega časa. Med službo ne morem okrog urejat stvari, domov pa pridem ob 17h, 18h in je nato čas za družino. Izkušenj z gradnjo nimam.

Prosim za nasvet in/ali izkušnje kako se lotit celotne zadeve: od urejanja dokumentacije (tudi da namesto mene nekdo pridobiva soglasja, hodi na občino,...) do gradnje, nadzora,...?

Seveda pa mora zadeva stroškovno ostati pod nadzorom, ker denarja ni veliko. Bi res rad čimveč naredil sam samo vem, da mi časovno ne bo zneslo.

lp


Re: Prenatrpan urnik - kako se lotiti gradnje hiše? - Fantocci - 8.11.2016

Vso organizacijo gradnje ti lahko pelje projektant ali izvajalec, ti prideš samo pogledat in poslikat. Nujno pa moraš imeti še ločenega nadzornika - naj to ne bo isti projektant.

Ni pa to najcenejša rešitev, ker ti mora zaračunat svoj čas, ki ga bo porabil namesto tebe.
Imeti ovce i novce ne bo šlo.


Re: Prenatrpan urnik - kako se lotiti gradnje hiše? - KeCko - 8.11.2016

Kar se tiče dokumentacije, pogojev in soglasij se da brez težav dogovoriti s projektantom, da vse uredi za vas. Kaj je to "vse" je seveda stvar dogovora, tu so recimo služnostne pogodbe, urejanje priklopov na infrastrukturo ipd., ki naželoma ne padejo v to.

Potem pa je opcija izbrati inženiring, ki poskrbi za vse z recimo pogodbo na ključ, kar pa ceno seveda dvigne ali pa prevzeti nase iskanje izvajalcev in jih kontrolirati z res dobrim nadzorom. V kombinaciji z dobrim projektom je to lahko zagotovilo za dobro izvedeno zadevo.

Seveda se da vse to tudi brez nadzora brez projekta in s kakšnim "zidarskim mojstrom" ki bo zadevo spravil poceni skupaj, tako da bo stala (dokler ne bo malo ruknilo).


Re: Prenatrpan urnik - kako se lotiti gradnje hiše? - čukimuki - 8.11.2016

Da ti bodo urejali in delali drugi bo dražje.

Želje so nekaj, realnost je drugo.

Jaz bi gledal na situacijo realno ne pa kaj si želim. Torej časa ni urejali in delali bodo drugi torej bo izvedba dražja.

Služba, družina in družabno življenje v času gradnje v vsakem primeru trpijo. Prosti čas seveda odpade.

Vse je odvisno tudi kako hitro in do kakšne faze pred vselitvijo želite hišo zgraditi. Več je časa več lahko postoriš sam.

Pomembno je, da se s partnerjem še pred samo gradnjo točno dogovorita čemu se boste in ne boste odpovedali v času gradnje.

Ponavadi je tako, da je žena z otroci, mož pa na hiši.


Re: Prenatrpan urnik - kako se lotiti gradnje hiše? - vitel - 8.11.2016

Montažne in skeletne in podobne instant gradnje so izumili zato, ker ljudje nimamo časa. Sicer pa namig: če nimaš znanja in ne časa, zemljo prodaj in kupi nekaj kar že stoji... bo mnogo hitreje, ceneje in z nič stresa. Zato pa obstaja trg novih in rabljenih gradbenih objektov.


Re: Prenatrpan urnik - kako se lotiti gradnje hiše? - boris445 - 8.11.2016

Se pravi sta na grobo 2 opcije (še enkrat poudarjam, da sam ne bi delal ničesar):

A. bi recimo najel podjetje za inženiring in bi oni peljali od dokumentacije do projekta do gradnje na ključ. Edino ločeno bi seveda vzel nadzor.

B. bi zadevo delil med več "izvajalcev":
1. projektant, arhitekt (IDZ, PGD, PZI, PID): vsa dovoljenja, projektna dokumentacija, gradbeni načrt, vsa soglasja, gradbeno dovoljenje - skratka vse
2. gradbeno podjetje za gradnjo na ključ na osnovi načrtov, dokumentov, projekta
3. nadzor

Ali se nadzor vzame že med projektiranjem ali šele ob začetku gradnje?


Re: Prenatrpan urnik - kako se lotiti gradnje hiše? - boris445 - 8.11.2016

@vitel: naprej bi preveril možnosti za klasično gradnjo, nato za montažno in na koncu šele opcijo za nakup že zgrajene hiše


Re: Prenatrpan urnik - kako se lotiti gradnje hiše? - Taav - 8.11.2016

Ti res nočem zbijat morale, ampak hec je v temu, da se tvoj čim manjši časovni vložek in finančne omejitve medsebojno izključujeta...

Ali bo za koordinacijo projektantov/izvajalcev in reševanje kakih zadev šel tvoj čas ali pa tvoj denar.

Nadzor rabiš ob začetku gradnje. Fajn je dobit kakega nadzornega že malo prej, da pogleda popise (če boste gradili na ključ), da jih projektanti še pravi čas korigirajo (t.j. pred ponudbami izvajalcev). Izvedba na ključ ni neka vsemogočna pogodba - in velikokrat pade zaradi nedorečenih rešitev, slabih popisov, itd. Na koncu ti ostane en kup "dodatnih" stroškov ter slaba volja.


Re: Prenatrpan urnik - kako se lotiti gradnje hiše? - Energetik81 - 8.11.2016

Ne vem, kaj ti ne paše pri montažni, da se tako upiraš, ker glede na tvoje zahteve bi rekel da je idealna. Greš na izbrano firmo montažnih hiš, ki ti bo komplet zrihtala, verjetno še osnovno plato.


Re: Prenatrpan urnik - kako se lotiti gradnje hiše? - Fantocci - 8.11.2016

Problem montažnih - poceni niso... (to je bila njegova želja)
Verjetno bi bil Vitlov predlog (nakup rabljene) še najboljši zanj. Trg je z rabljenimi še vedno nasičen in cene so ugodne če se nisi ravno zapičil v LJ ali obalo.
Dobiš tudi praktično novogradnjo po ceni, za katero jo ne boš sam zgradil. Tiste drage se pa pač ne prodajo.


Re: Prenatrpan urnik - kako se lotiti gradnje hiše? - JaBK - 8.11.2016

Da se, v mojem primeru še vedno za manjši denar kot montažno na ključ, ampak dražje kot če koordiniraš in vsaj iščeš mojstre sam.

1) papirji: so ti že povedali. načeloma vse lahko projektant dela, edino, če rabiš kako soglasje soseda, je fino, da sam stopiš do njega in ne pošiljaš projektanta. Saj lahko sicer to on ureja, ampak za dobre medsosedske odnose pa to ne dela čudežev
2)zidana bajta na ključ. Obstajajo, vendar z manj referencami in več rizika, kot pri priznanih montažerjih. Moj zidar npr vzame na počes in ima sodelavce v vseh panogah
3) obvezno nadzorni, ki ni del zgornje grupe, da vse v vajetih drži, da ne ausglajzajo. so še tako dobri lahko, ampak če mačke ni doma, miši plešejo. Za zidane bajte še toliko lažje najdeš kompetentnega nadzornega. Zidana bajta je zalti standard pri nsa, obvlada vsak gradbenik. kake bolj specifične montažne bajte je že težje, ker pač eden najbrž ne pozna vseh sistemov, pa kako se spajajo in podobi štosi

v tem primeru se ti zna iziti. Se mi zdi, da je en na forumu (vagabondo oziroma nekaj podobnega??) iz tujine gradil na podoben način.


drugače se pa jaz tudi strinjam. danes kupiti nekaj nedokončanega je cenejše - v denarju in živcih.


Re: Prenatrpan urnik - kako se lotiti gradnje hiše? - boris445 - 8.11.2016

energetik81: zakaj montažne raje ne?
1. hiša bi se gradila ob cesti in kakor gledam so modularni cigli bolj zvočno izolativni (Rw) kakor stene montažnih hiš, kar je zelo pomembno
2. če bi recimo po 40 letih bajto prenovil bi rad, da bodo stene držale še nadaljnjih 40 let. Za montažno mi pa noben ne garantira, da so nosilne stene še enako dobre čez 80 let.


Re: Prenatrpan urnik - kako se lotiti gradnje hiše? - Romzis - 8.11.2016

Prosim ne zamerit ampak.... A je prenatrpan urnik planiran tudi za naprej, recimo 10, 20, xy??? let? Ker ne vidim smisla v lastništvu hiše če si stalno zdoma in v njej samo spiš.


Re: Prenatrpan urnik - kako se lotiti gradnje hiše? - JaBK - 8.11.2016

saj ni samo za njega...


Re: Prenatrpan urnik - kako se lotiti gradnje hiše? - boris445 - 8.11.2016

@romzis: prenatrpan urnik pomeni, da od pon-petka ne morem rihtat zadeve in pod prste gledat majstrom ker imam službo. Delajo pa verjetno ne po 18h in samo za vikende... Seveda potem uživaš v hiški po 18h in za vikendeSmile kot veliko ostalih...

@jabk: seveda tudi to.Zadnje novice

Na ogled individualna skoraj-nič energijska hiša Lumar
29.05.2024 ob 11:24:33
Na ogled individualna skoraj-nič energijska hiša Lumar
Na ogled individualna skoraj-nič energijska hiša Lumar V podjetju Lumar v četrtek 30. maja, med 12.00 in 17.00 uro,... Beri dalje »
Saloni Prevc praznujemo 30 let tradicije
28.05.2024 ob 07:00:11
Saloni Prevc praznujemo 30 let tradicije
Iz vaše hiše naredimo dom. Že 30 let. Letošnje leto se bo v zgodovino podjetja zapisalo kot prelomno, saj saloni... Beri dalje »
Izgradite hišo, kakršno si želite
22.05.2024 ob 06:49:08
Izgradite hišo, kakršno si želite
Inovativne rešitve, ki ne samo skrajšajo da skrajšajo čas gradnje in znižajo stroške, temveč... Beri dalje »
Strešna okna in senčila Tondach za popolno harmonijo doma
07.05.2024 ob 11:28:26
Strešna okna in senčila Tondach za popolno harmonijo doma
Eleganca in funkcionalnost na vaši strehi! V današnjem času, ko mnogi izmed nas velik del dneva preživimo v notranjih... Beri dalje »
Sanacija hiš po poplavah
13.09.2023 ob 12:58:03
Sanacija hiš po poplavah
Poplave avgusta 2023 so prizadele veliko območij v Sloveniji, poškodovanih je bilo tudi veliko hiš. Lumarjevi strokovnjaki... Beri dalje »