Napačna kvadratura - Print verzija
PodSvojoStreho.net
Napačna kvadratura - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://www.podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Nepremičnine (https://www.podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Forum: Nakup, prodaja in pravna vprašanja (https://www.podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=10)
+--- Tema: Napačna kvadratura (/showthread.php?tid=67294)

Strani: 1 2 3


Napačna kvadratura - aya0aya - 30.10.2016

Stanovanje, ki ga imam ogledanega, ima vse papirje urejene. No, skoraj vse, razen tega, da je na portalu e-prostor vpisana napačna kvadratura uporabne površine. K uporabni površini je prišteta tudi kvadratura kleti, klet pa ni vpisana. Sumim, da se je napaka zgodila nenamerno pri popisu in da za tem ni nič sumljivega, vem pa ne.

Zanima me, če se vam zdi, da je ta težava enostavno rešljiva z javljanjem pravilnih podatkov, ali pač ne. Je sprememba podatkov povezana s kakšnimi stroški? Koliko časa traja postopek spremembe podatkov? Je pa zaradi te napake stanovanje ocenjeno kot, da je vredno več, kar mi trenutno odgovarja, kasneje mi pa ne bo več.
Je vseeno pametneje zahtevati od lastnika, da najprej sam to uredi? Me pa skrbi, da bi stanovanje potem prodali komu drugemu, ki manj komplicira. Če napaka ni hujša, ne nameravam komplicirati.

Sicer imam namen pred kakršnimkoli uradnim podpisom pogodbe še do odvetnika, da preveri vse, me pa vseeno zanima, kaj o tem menite vi. Da morda lažje razmislim, kako naprej, ker med prazniki odvetniki ne delajo Smile

Hvala.


Re: Napačna kvadratura - vitel - 30.10.2016

Ni panike, javi se napaka in se evidenca uskladi.


Re: Napačna kvadratura - Samojed - 30.10.2016

Zgolj laičen odgovor - sem podobno pogruntal pri meni, ko sem dobil odmero za nadomestilo. Na gov so napačni podatki, pa sploh ne vem od kje, ker pri meni popisa še ni bilo, imam pa vse skladno z gd. No, kmot sem ugotovil so šteli celo mansardo in še nekaj. Ko sem javil na občino, niso nič komplicirali - poslal sem kopijo iz GD, kjer je navedena prava uporabna površina in zdaj upoštevajo to, na gov je pa še vedno napačen podatek.


Re: Napačna kvadratura - aya0aya - 30.10.2016

Super, najlepša hvala.


Re: Napačna kvadratura - Popravila na domu - 30.10.2016

Ali je to stanovanje v večstanovanjski stavbi?


Re: Napačna kvadratura - aya0aya - 30.10.2016

Ja, v večstanovanjski stavbi je.


Re: Napačna kvadratura - Popravila na domu - 31.10.2016

Na GURS so ob pomanjkanju drugih podatkov vpisali podatek o skupni kvadraturi etažne lastnine, kakor je (verjetno?) vpisano tudi v ZK.

Glede na ta podatek lahko sklepam, da stavba še ni etažirana...oziroma da lastniki še niso sprejeli Akta o ustanovitvi etažne lastnine...ali pa le vpis v kataster še ni bil izveden.

Podatke na GURS lahko spremeniš le v okviru obstoječe že vpisane kvadrature. Se pravi, da se ti z vpisano spremembo za velikost kleti zmanjša velikost stanovanjske površine.

Če ima stanovanje balkon ali ložo, pri urejanju sprememb, uredi tudi to.

Ta sprememba vpliva tudi na delitev stroškov, ki se delijo po ogrevalni površini.

Prodajalca spomni naj ti preda tudi Sporazum o delitvi stroškov porabljene toplote in Pogodbo o medsebojnih razmerjih. V enem ali drugem je lahko zapisana ogrevalna površina tega stanovanja.

Če se za delitev stroška ogrevanja po kakšnem naključju "nezainteresiranosti" prodajalca stanovanja upošteva površina skupaj s kletjo in balkonom ti svetujem, da čim prej poskrbiš za posodobitev tega podatka tako pri upravniku, kakor tudi tistemu, ki med uporabnike deli stroške porabljene toplote.

upravnik stavb Mag dom,
Gorazd


Re: Napačna kvadratura - aya0aya - 31.10.2016

Stavba mislim, da je etažirana, saj v ZK piše takole:
"se otvori podvložek in vknjiži etažna lastnina.Na podlagi etažnega načrta z dne..."

Res pa, da cela stavba ni vpisana v kataster. Ni pa v ZK omenjene nobene kvadrature.

Je pa precej hecno, ker ko gledam podatke o nepremičninah, je, vsaj na pogled, v stavbi precej enakih stanovanj, vsaj pet jih mora biti, če ne več. Imajo pa vpisane tri različne kvadrature.

Ja, mislim, da bi znala biti nezainteresiranost prodajalca, ker je bilo stanovanje kar nekaj časa prazno in so ogrevanje tako plačevali minimalno.
Najbrž ni slaba ideja pred nakupom zahtevati še etažni načrt, ne?

Hvala za nasvete.


Re: Napačna kvadratura - arbajter - 31.10.2016

Gorazd
kapo dol. Forumu pa želim še veliko takih članov, kot je Gorazd.


Re: Napačna kvadratura - petea - 31.10.2016

aya0aya Napisal:Stavba mislim, da je etažirana, saj v ZK piše takole:
"se otvori podvložek in vknjiži etažna lastnina.Na podlagi etažnega načrta z dne..."

Res pa, da cela stavba ni vpisana v kataster. Ni pa v ZK omenjene nobene kvadrature.

Je pa precej hecno, ker ko gledam podatke o nepremičninah, je, vsaj na pogled, v stavbi precej enakih stanovanj, vsaj pet jih mora biti, če ne več. Imajo pa vpisane tri različne kvadrature.

Glede na napisano stavba ni etažirana.
Nekaj časa je bilo mogoče v ZK vpisovati posamezna stanovanja, s kvadraturami, kot so jih dajali lastniki sami.

Sedaj to že nekaj let ni mogoče.

Če bi bila stavba etažirana, bi bila vpisana vsa stanovanja in to po isti metodologijo za celo stavbo; tako npr. ne bi kletni prostori šteti k uporabni površini.

Zahtevati nov etažni načrt - če to misliš uradno izdelano etažiranje, potem, kot že zapisano, je potrebno narediti izmero celotne stavbe z vsemi stanovanji.


Re: Napačna kvadratura - jaki79 - 2.11.2016

Če stavba ni vpisana v kataster stavb, se lahko podatke o (neto tlorisni) površini popravi z oddajo K-5 obrazca na GURS (oz. to se je dalo narediti vsaj še v začetku l. 2014, najbolje je, da preveriš na GURS ali se da to še vedno storiti).
Če pa je stavba že vpisana v kataster stavb, potem lahko podatke o površini popravljaš zgolj z geodetskim postopkom.

V nobenem primeru pa torej ne drži, kar je zapisal Popravila na domu, da lahko:
"Podatke na GURS lahko spremeniš le v okviru obstoječe že vpisane kvadrature."
To enostavno ni res.


Re: Napačna kvadratura - Popravila na domu - 2.11.2016

Še enkrat cel stavek, jaki79:

Podatke na GURS lahko spremeniš le v okviru obstoječe že vpisane kvadrature. Se pravi, da se ti z vpisano spremembo za velikost kleti zmanjša velikost stanovanjske površine.

Če ne razumeš kaj to pomeni, pač ne razumeš.


Re: Napačna kvadratura - jaki79 - 2.11.2016

"Podatke na GURS lahko spremeniš le v okviru obstoječe že vpisane kvadrature. Se pravi, da se ti z vpisano spremembo za velikost kleti zmanjša velikost stanovanjske površine."

Še enkrat zgoraj zapisano enostavno ne drži. Že vpisano kvadraturo lahko spreminjaš. Lahko spreminjaš že vpisano površino celotne stavbe, lahko spreminjaš že vpisano površino vsakega posameznega dela stavbe in tudi uporabno površino dela stavbe.

Če želiš vztrajati z zavajanjem, ker tvoj ego trpi, pa pač vztrajaj pri zavajanju.


Re: Napačna kvadratura - petea - 2.11.2016

Uf, sta se zapela.

Če del stavbe ni etažiran z geod. postopkom (t.i. katastrski vpis), lahko ljudje sami spreminjajo površine z obrazcem K5.

Če je izveden katastrski vpis, potem se skupne površine stanovanja brez geod. izmere ne da spreminjati, lahko pa lastnik spreminja podatek o vrsti prostora. In ker vrsta prostora določa, ali se njegova površina šteje v uporabno površino ali ne, seveda lahko pride do sprememb podatkov.
Skupna površina dela stavbe ostaja enaka, lahko pa se s spremembo uporabne površine spremeni vrednost stanovanja.


Re: Napačna kvadratura - jaki79 - 2.11.2016

Točno tako, kot je napisala petea (in kot sem predhodno napisal že sam).
Podatke o površini dela stavbe se lahko popravlja vedno(!), vendar se lahko podatek o površini dela stavbe, če je stavba vpisana v kataster stavb, popravlja le z geodetskim postopkom (če pa stavba ni vpisana v kataster stavb, lahko podatek o površini popravlja vsak lastnik z obrazcem K-5).

Uporabno površino pa lahko v vsakem primeru popravlja lastnik sam.Zadnje novice