Zima ni ovira za svež zrak: Pametno prezračevanje za zdravo bivanje
Po podatkih Evropske komisije naj bi Evropejci kar 90 % časa preživeli v zaprtih prostorih, ena…
Attack 25-35 DPX lambda - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4) +--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18) +--- Tema: Attack 25-35 DPX lambda (/showthread.php?tid=42695) Strani:
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
37
38
39
40
41
42
43
44
45
46
47
48
49
50
51
52
53
54
55
56
57
58
59
60
61
62
63
64
65
66
67
68
69
70
71
72
73
74
75
76
77
78
79
80
81
82
83
84
85
86
87
88
89
90
91
92
93
94
95
96
97
98
99
100
101
102
103
104
105
106
107
108
109
110
111
112
113
114
115
116
117
118
119
120
121
122
123
124
125
126
127
128
129
130
131
132
133
134
135
136
137
138
139
140
141
|
Re: Attack 25-35 DPX lambda - Hanzi - 1.12.2014 Potem se zna zgoditi da ti bo še več oglja ostalo pri vratih. Vsaj pri 35,ki je 10 cm daljša od 25. sicer to ni velika izguba, ker je naslednjič odličen za štart, ampak... Re: Attack 25-35 DPX lambda - cratos - 1.12.2014 @dayzer lahko pripelješ primarni zrak bližje k šobi a se bojim ,da boš imel težave s materialom .V zgornjem delu kjer oglje žari se temperature gibljejo okoli 1000°C lahko tudi več. Da se zastopimo ,govorim v območju kjer je odprtina šobe. lp cratos Re: Attack 25-35 DPX lambda - Hanzi - 1.12.2014 pa saj DHB, vigas... imajo vodilo primarnega zraka po vogalu stropa in stene kurišča pripeljano na sredino kurišča. O tem sem tudi jaz že razmišljal. Danes popoldne se mi je po slabi uri spet cela nalaga vnela, peč začela sopihati, prekajevati vas, tako da bom najbrž v prihodnje z štart bolj malo naložil če bom imel drobiž. Sicer sem danes bolj ali manj samo na koncu drobiž nametal, ampak je bilo očitno dovolj da ogenj od vrat ni prišel do šobe in posledično je bila katastrofa v peči, kar se tiče gorenja. Je pa res, da so moja drva suha kot poper najbrž. Več let v klaftri pod streho, potem pa še več kot pol leta v kurilnici zraven od sonca segretega zalogovnika... zato se vnamejo samo da jim malo vroče postane. Re: Attack 25-35 DPX lambda - dayzer - 2.12.2014 @cratos Ali niso take temperature tudi zdaj ? ------------ na začetku tega posnetka se vidi kako so razporejene odprtine za primari zrak ob strani nalagalnega prostora (44 sekunda) http://www.youtube.com/watch?v=woR_iwunJOw Re: Attack 25-35 DPX lambda - cratos - 2.12.2014 @Hanzi majhen nasvet ! Če misliš .da so drva presuha potem zgornjo naklado polen namoči za 5 sek .v vodo pusti ,da se voda odteče potem jih naloži v peč. Imam še nekaj drugega na sumu. Ti daš preveč drobnarije direktno na šobo .Šoba se ti delno zabaše potem ti pa sopiha!! (resonančno izgorevanje ) Zakaj ne kuriš tako, kot sem ti pokazal? @dayzer so take temperature! Samo sem mislil ,da misliš pripeljati primarni zrak direktno ob samo šobo.Če pa misliš ,delati predelavo tako kot je na posnetku ,pa se zadeva čisto lepo obnese.(pločevina z luknjami,ki se skoraj tišči omočenih delov kotla ) Še bolje ,če bi dobil valovito pločevino.. lp cratos Re: Attack 25-35 DPX lambda - Hanzi - 2.12.2014 nisem naložil drobiža ob šobi! na oglje (cca 3-5 cm delbela plast) ob šobi sem dal debela polena na koncu pri vratih pa nekaj drobiža in glej ga hudiča, ta drobiž je čez pol ure bil ves v ognju. Mogoče je tudi to narobe, ker je dovod zraka pri vratih. Ampak če ga pripeljem-o bližje šobi (pod stropom) pa sem v skrbeh kako bo zadeva pogorela pri vratih. Naslednjič bom križem kražem na šobo nametal drobiž, ga žažgal in na njega naložil debelo. Se pa upam skoraj staviti, da bo ogenj po cca pol ure ugasnil če na žerjavico namečem cel kup drobiža, ali pa če v peč porinem klasično butaro. Saj veš kako izgleda butara iz vej? ;) Re: Attack 25-35 DPX lambda - jozel - 2.12.2014 Ne vem v čem je problem, pri meni v 35kw peči ostane peščica oglja ajde 1 liter za predstavo, to zberem skupaj vmes porinem gorečo kocko iz evrospina in vžgem ventilator in takoj zaprem zgornjo sobo od dimnika da vleče zrak skozi šobo in poleg oglja naložim debela drva. Tako naložim peč do vrha z debelo klanimi drvmi dolžine dolžine 60 cm. Potem pustim zgornja vrata priprta in pometem smeti okoli peči. Smeti vržem v peč in zaprem. Ves postopek traja največ do 5 min in ravno toliko na dan porabim za kurjenje peči. Do sedaj še mi je mogoče dvakrat zgodilo da se polnitev ni vžgala. Peč od pepela čistim vsako soboto takrat pa sem v kotlovnica nekaj minut več. Je pa res da včasih malo pokukam na mobilni telefon kaj se spodaj dogaja. Torej ni posebnih drv in postopkov samo nabuham polno peč in je toplo po hiši. Re: Attack 25-35 DPX lambda - Hanzi - 2.12.2014 Saj pri meni ugasne ogenj samo spodaj v komori, zgoraj ga je še preveč. In ko ti ugasne ogenj lepo prekajaš celo vas. Tega ne vidiš na mobitelu. Vidiš preko kukala ali pa na vrhu dimnika. Se pa prej ali slej spet vrne ogenj spodaj sam od sebe, samo mi pa ni všeč to početje. In ko opazujem dimnike vidim da nima samo attack takih muh. Re: Attack 25-35 DPX lambda - cratos - 2.12.2014 @Hanzi ,da ti ogenj ugaša v IK pomeni samo to,da se ti zabaše šoba....Zabaše se ti pa zaradi tega ker kuriš polenčka ,ki so bolj primerna za butare! Butare so za krušno peč,ne za uplinjaka.Preveč drobna in suha drva pomeni hitrejše gorenje.Se cela naklada spremeni v momentu v baklo in spodaj pri šobi se naredi tepih oglja. Samo oglje se zagozdi v šobi. Hanzi ti rešetke nimaš ,kaj ne??Ali pač??? Če zmanjka plamena v IK je najboljša rešitev naslednja- greš s neko železno palico v nakladalni prostor in odmakni žerjavico in drva od same šobe,tako najlažje rešiš takratno situacijo.. (POZOR!! PAZI LAHKO PRIDE DO POVRATNE EKSPLOZIJE) To ,da namoči polena v vodo, če predvidevaš,da so presuha se nisem hecal.Glej poskusi, te nič ne košta.. lp cratos Re: Attack 25-35 DPX lambda - Hanzi - 3.12.2014 E vidiš, tepih oglja bo bolj prav odgovor najbrž. Ker če bi z nalaganjem drv zabil šobo, potem ne bi prve pol ure lepo gorelo. In ja, tole z železno palico izvajam že od začetka. Pravzaprav imam nek ”bambus” Dvomim da bi rešetka rešila zadevo. Bi jo prej rešilo potapljanje drv. Re: Attack 25-35 DPX lambda - cratos - 3.12.2014 Klasična rešetka res nebi rešila tvojih težav.Konstrukcijsko drugačna pa zagotovo!! Hanzi ali si kdaj delal meritve na svojem kotlu? Sprašujem te zaradi tega,da bi lahko naredil primerjavo tvoje lambde sonde s profi merilcem DP.Inštrument ima tudi funkcijo merjenja vleka ,oziroma pritiska plinskega tlaka na izhodu med kotlom in dimnikom. Nečesa pa ne razumem???Zakaj hudiča imaš ti take probleme s tem kurjenjem ?? A drugim uporabnikom s lambdo pa kotel dobro dela?? Predlagam ti,da nekaj časa kuriš s drvmi ki jih imaš v zunanji drvarnici in ne v kurilnici. Ko zračna vlaga v kurivu pade pod 10% in so to drva,ki so pretežno mehak les .Je garant- težava tu. Nič drugače te še v tem letu obiščem! (Če , se slučajno stvar ne bi rešila preko foruma..) Ampak striktno se moraš držati navodil in potem poročati ali je bilo takšno kurjenje uspešno..Pa še to.Kako imaš rešen dovod svežega zraka ,do kotla?? Priznam, sem pozabil ali imaš kakšno okno v kurilnici ?!! lp cratos Re: Attack 25-35 DPX lambda - Hanzi - 3.12.2014 Potem zna biti kar tole o suhih drveh. Okno imam, vendar je zaprto, vrata pa stalno odprta. Pri moji 40 let stari bajti (streha brez ”folij) dvomim da ne bi prišlo dovolj zraka do peči. Druga zadeva je pri ”pasivnih”hišah. Bom pa nekajkrat kuril pri kipnjenem oknu ki je čisto zraven peči. Še nekajkrat pa z drvmi ki so zunaj. Pa da vidimo vzroke. Letos bo kar nekaj foršprunka in letev s strehe za požgati (staro 40 let). In tukaj zna biti sploh problem in bo treba biti še bolj pedanten. Sem pa v preteklih dneh kuril s trdim lesom ustreznih dimenzij. Drobiž je bil pa res mehak mizarski. Ko sem na pogoreno peč (tepih žerjavice) vrgel nekaj smetišnic drobiža, je imela peč čez 10 minut kar nekaj dela da je zvozila. Rešilo jo je to da je bil primarc že delno zaprt in bremzalo samo gorenje v kurišču. Če pa to narediš pri mrzli peči pa je primarc do konca odprt. Bo treba res še kako pivo dati na okensko polico, pa klobaso dati v pečico in to objaviti na forumu? ;) Re: Attack 25-35 DPX lambda - Hanzi - 3.12.2014 Še glede rešetke:najbrž bi jo moral narediti v obliki ”dimnika do stropa” peči. Bom pa še iz peči pobral karbid silicijeve plošče ki jih imam na dnu kurišča. Vendar dvomim da bi tisti slab CM igralo vlogo. Re: Attack 25-35 DPX lambda - cratos - 3.12.2014 @Hanzi ti si kupil napačn kotel za ogrevanje ! Zate bi bil najboljšI WV TERM - HS . Tako kurivo kot ga imaš ti ni za upinjake .Dobro je- ampak v zelo majhnih količinah. Silici karbidne plošče niso nič krive za stanje ,ki ga imaš ti .... Tudi rešetka ni potrebno ,da je do stropa... Re: Attack 25-35 DPX lambda - Hanzi - 3.12.2014 Saj počasi bo drobiža zmanjkalo, potem bodo prišli direkt hlodi v peč. Kdo jih bo pa klal. samo da bodo šli skozi vrata... kakšnega pa itak že sedaj porinem zraven, čeprav je drvarje težko prepričatda naj mi pustijo hlode. Delajo polenčke za gašperčke, pozabijo pa da gašperček gori cele dneve, moja peč pa 5 ur na dva dni. |