V Selnici ob Dravi otvorili prvi vrtec grajen iz slovenskega lesa
Les predstavlja 80 odstotkov uporabljenih materialov – 10-oddelčni vrtec bo v novem vrtčevskem letu sprejel 150…
Attack 25-35 DPX lambda - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://www.podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Gradnja in obnova (https://www.podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4) +--- Forum: Energijski viri (https://www.podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18) +--- Tema: Attack 25-35 DPX lambda (/showthread.php?tid=42695) Strani:
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
37
38
39
40
41
42
43
44
45
46
47
48
49
50
51
52
53
54
55
56
57
58
59
60
61
62
63
64
65
66
67
68
69
70
71
72
73
74
75
76
77
78
79
80
81
82
83
84
85
86
87
88
89
90
91
92
93
94
95
96
97
98
99
100
101
102
103
104
105
106
107
108
109
110
111
112
113
114
115
116
117
118
119
120
121
122
123
124
125
126
127
128
129
130
131
132
133
134
135
136
137
138
139
140
141
|
Re: Attack 25-35 DPX lambda - Hanzi - 24.2.2013 Kaj pa če imaš kurjavo zračno suho (5let pokrita v klaftri), ampak tudi enkrat ne moreš ene vrste lesa naložiti, ker jih je vsaj 5 različnih v klaftri. Re: Attack 25-35 DPX lambda - sinko999 - 24.2.2013 Da se še malo jaz pridružim zakuriš z smrekovimi, gor naložiš potem mešanico kostanja in lipe idealni premer drve 8cm, potem pogori dol in naložiš gor smreko obreznine in pa priglovje od mehkega lesa. Iz prakse ti povem ko sem spremljal grafe. Pri meni se zgodi manjši prenihaj temperature dimnih plinov, primarni zrak se zreducira na minimun, sekondarni se mi vrti okoli 5%kisika prenihaji so sevada, ko bo več časa bo treba naštudirati , P I in D dele regulatorja in še malo stestirati zadeve. In pa da ne bo kdo mislil da se smodi in smoli peč, IK se tam lepo suče med 800 in 900 . Tisti pa ki bi hoteli še večjo temperaturo v IK nabavite si keramično volno, in z njo izolirajte strop v IK temperature se vam bodo dvignile okoli 100 stopinj, samo za informacijo volna izdrži temperature do 1400 stopinj samo to je mišljeno kot mirujoče vročina in ne tok plinov. Potem druga zadeva volna ko je spražena uporabljena po večjem številu ur se pojavi sledeče. Vlakna same volne se lomijo in so školjiva za zdravje. V primeru pa da naložim samo trdo vrsto lesa in to bolj idealne premere lesa potem sama regulacija ni problematična, dobim lepo krivuljo gorenja in pa primarni in sekundarni zrak se bolj malo spreminjata. Celoten proces izgorevanja je bolj konstanten ni velikih sprememb. Glede lesa , pri meni dobi sledečo obdelavo, se podre pripelje domov potem se še suši čaka na primeren čas za razrez to traka ponavadi eno leto. Nato se razreže na delovno dolžino in ga zložim na kup in pokrijem kjer nato počaka do naslednje pomladi in konca kurilne sezone. Nato les pospravim v drvarnice kjer je še pol leta in nato pride na vrsto za kurjenje. Sem meril les v povprečju sem izmeril 14-16% . Re: Attack 25-35 DPX lambda - cratos - 24.2.2013 Če bi kdo hotel obložit strop pri Attacku je boljši materijal od volne VERMIKULIT. Re: Attack 25-35 DPX lambda - marisol28 - 24.2.2013 cratos Napisal:Z lambdo bi na letni ravni naredil za eno samokolnico prihranka.Kot ti je napisal Joško Petarda,primerjaj porabo na prem prejšnji kurilni sezoni. Od kje podatek glede ene samokolnice prihranka pri peči z Lambda sondo? Bega me namreč ker ne vem ali naj vzamem 35 DPX Profi ali 35 DPX Lamda, razlika v ceni je kar precejšnja. Ogrevalo se bo 240 m2 talno in en krog s tremi radiatorji. Bo 35-tka preveč? Zraven bosta 2x800l zalogovnika + 300 litrov sanitarne vode. Ma pa foter to leto Viessmana Vitoligno, 25 KW, brez lambda sonde, pa se mi nekak vedno bolj dozdeva da je ta Lambda samo en šmenci fenci dodatek. Re: Attack 25-35 DPX lambda - janez.servis - 24.2.2013 Potem pa iz avta vrži ven Lamda sondo pa se bo videla razlika. Re: Attack 25-35 DPX lambda - marisol28 - 24.2.2013 Jako konstruktiven odgovor.... Pogovarjamo se o kotlih... ne o avtih.... Re: Attack 25-35 DPX lambda - janez.servis - 24.2.2013 Tako kot pri avtu lambda skrbi za enak presežek kisika v dimniku. Pomeni ne glede hrast,bukva, smreka da ne naštevam dalje enak kisik v dimniku. Po domače eta skozi enak. A ni tako pri avtu. Re: Attack 25-35 DPX lambda - JozkoPetarda - 24.2.2013 Hja, da ne boš mislil da je situacija kaj bistveno drugačna kot pri avtih. Pri vsakem izgorevanju je bistvo v pravilnem razmerju zraka in goriva, vsako gorivo ima svojo optimalno točko, in brez lambde pač to ne gre. Seveda se da tudi brez lambde naštelat vsak kotel da bo delal dobro. Tud v časih fergazarjev so avtomobili delali odlično. Če pa hočeš iztistnit zadnje procente pa brez lambde ne bo šlo. Hec je v tem da se tekom gorenja v kotlu razmere zelo spreminjajo. Imaš situacije kjer je potreba po sekundarnem zraku večja in trenutke ko je treba sekundar znižati. Sej zaradi tega ne bo šel izkoristek v nič, ampak če maš enkrat 3% viška kisika čez 20 minut pa 12% zgubljaš procente izkoristka. Prihranek sigurno ni prav visok, ampak realno okoli 5%, odvisno kako dobro poštiman je drugače kotel, če je izgorevalna komora dobra, kakšni so izmenjevalci toplote, če je dovod zraka v kurišče pravilen (da ti ne gori celo kurišče ampak lepo postopoma samo "spodnji del"),... Zdej kolk je pa to v samokolnicah... odvisno kako so velike Re: Attack 25-35 DPX lambda - Gomi - 25.2.2013 Jozko, tvoja ne bi bila velika. Pa cratosova ali jankova tudi ne. Je pa vprašanje kolikšna je pri recimo nekom, ki je preklopil iz klasičnega kotla na vplinjevalnega. Pri tem pa nima prav nobenega znanja, kako vplinjevalni kotel deluje. Po moje tisti podatki, ki jih navajajo proizvajalci (cca10-15%, nekateri navajajo celo do 20%), kar držijo. Jaz bi temu dodal, da v prvi sezoni. Potem pa si vsak nov kurjač že pridobi nekaj znanja in izkušnje, velikost "šajtrge" se pa manjša. Sam bi bil tak primer, pa čeprav sem precej forumov predihal, in si skušal pridobiti nekaj znanja predno sem nabavil vplinjaka. Re: Attack 25-35 DPX lambda - okram - 25.2.2013 JozkoPetarda Napisal:Hja, da ne boš mislil da je situacija kaj bistveno drugačna kot pri avtih. Avti z vplinjači so vlekli celo bolje, samo zadaj se je bolj kadilo in smrdelo, CO pa v višavah pri mrzlem motorju in pri pospeševanju. Re: Attack 25-35 DPX lambda - men218 - 25.2.2013 Pri avtu in pečeh gre za izkoristek vložene energije, s tem da na drugi strani dobimo čimanj strupov oz. CO-ja, pa kar še pride pri nepopolnem zgorevanju. Z pravilnim presežkom kisika in temperaturo si na idealni strani. Razlika med profi attackom in lambdo je po moje nekje 5%. Na letni ravni nekje 1,5m polen cca 85€. Ali se ti splača boš preračunal sam. Če si zeleno osveščen boš kupil lambdo. Pri avtih v fazi ogrevanja (mrzlega delovanja) ima lambda minimalni vpliv ali pa jo elektronika sploh ne upošteva. Drugače ti avto sploh ne bi vžgal. Ni idealnih pogojev za zgorevanje sploh pa ni temperature. Zakaj so včasih (vplinjač) avti boljš potegnili? Sedaj jih elektronika "bremza" preko lambde, da ni presežek bencina. Seveda ko pohodiš gas elektronika popači lambdo da sploh pospešiš, ko je presežek bencina. Zato ti pa najmanj pije takrat ko konstantno voziš 90km/h. Takrat pa je lambda v polni funciji. Tudi vsi priporočajo enakomerno pospeševanje. Če si pa športni tip ti je pa itak vseeno za porabo. Re: Attack 25-35 DPX lambda - jankol - 25.2.2013 Gomi Napisal:Jozko, tvoja ne bi bila velika. Pa cratosova ali jankova tudi ne. Je pa vprašanje kolikšna je pri recimo nekom, ki je preklopil iz klasičnega kotla na vplinjevalnega. Pri tem pa nima prav nobenega znanja, kako vplinjevalni kotel deluje. Po moje tisti podatki, ki jih navajajo proizvajalci (cca10-15%, nekateri navajajo celo do 20%), kar držijo. Jaz bi temu dodal, da v prvi sezoni. Potem pa si vsak nov kurjač že pridobi nekaj znanja in izkušnje, velikost "šajtrge" se pa manjša. Sam bi bil tak primer, pa čeprav sem precej forumov predihal, in si skušal pridobiti nekaj znanja predno sem nabavil vplinjaka.Bo kar držalo kar praviš. Če se navadiš delati z vplinjevalno pečjo in če imaš približno enakomerna drva je razlika zelo majhna. Ko pa se v kotlu kaj obesi ali pa imaš raznorazno kurjavo, ko niti dvakrat ne moreš naložiti približno enako je pa labmda zakon, pa če si še tak strokovnjak. Lp Janko Re: Attack 25-35 DPX lambda - jozel - 25.2.2013 Tudi jaz sem postal lastnik DPX30profi. Konec tedna mi ga zamenjajo za viadrus upam da bom z zamenjavo zadovoljen. V prvi fazi in na pogled zadeva zgleda zelo lično narejena. Ker pa je prišlo obdobje sonca ga bom težje stestiral še v tej sezoni. Zadevo boste lahko spremljali v živo ker imam testno postavljen daljinski nadzor nad temperaturam. Več o nadzoru si lahko pogledate na tej strani. viewtopic.php?f=1&t=49830 Peč peč spremlja tipalo 1. Konec marca pa bo pokrita celotna shema s temperaturami v živo, ker čakam programsko nadgradnjo in tipala s Kitajske. Se javim zopet, ko bodo mojstri zamenjali kotel predvidoma konec tega tedna. Re: Attack 25-35 DPX lambda - okram - 25.2.2013 men218 Napisal:Pri avtih v fazi ogrevanja (mrzlega delovanja) ima lambda minimalni vpliv ali pa jo elektronika sploh ne upošteva. Drugače ti avto sploh ne bi vžgal. Ni idealnih pogojev za zgorevanje sploh pa ni temperature. Zakaj so včasih (vplinjač) avti boljš potegnili? Sedaj jih elektronika "bremza" preko lambde, da ni presežek bencina. Lambda sonda pri avtu začne delovati takoj tudi pri hladnem, saj je zato ogrevana. Računalnik motorja pa na podlagi podatkov, ki jih dobiva s senzorjev, odpira šobe za gorivo, pri hladnem da malo več goriva in poviša obrate motorja. Re: Attack 25-35 DPX lambda - men218 - 25.2.2013 Da sonda začne dajati relavantne podatke mora biti ogreta na 350 stopinj, ker se šele takrat sprožijo kemične reakcije na sondi. Da je zgorevanje idealno je potrebno masno razmerje goriva in zraka 1:14,7. V fazi ogrevanja motorja sonda nima vpliva na šobe in obrate, ampak je količina goriva izračunana glede na temperaturo motorja, zraka in število obratov. Ker bencin sam po sebi ni vnetljiv ampak so samo hlapi, pri hladnem motorju nikoli ne boš uspel z zagonom pri mešanici 1:14,7. Ravno tako je pri polnem plinu. Če bi bila sonda aktivna bi te še fičo 750 prehitel v pospeških. |