Marles premierno predstavil koncept FRESH: Prihodnost montažne gradnje je zasnovana na 125-letni tradiciji
Ljubljana, 5. marec 2025 – Podjetje Marles hiše Maribor, vodilni proizvajalec lesenih montažnih objektov pri nas,…
![]() |
Attack 25-35 DPX lambda - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4) +--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18) +--- Tema: Attack 25-35 DPX lambda (/showthread.php?tid=42695) Strani:
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
37
38
39
40
41
42
43
44
45
46
47
48
49
50
51
52
53
54
55
56
57
58
59
60
61
62
63
64
65
66
67
68
69
70
71
72
73
74
75
76
77
78
79
80
81
82
83
84
85
86
87
88
89
90
91
92
93
94
95
96
97
98
99
100
101
102
103
104
105
106
107
108
109
110
111
112
113
114
115
116
117
118
119
120
121
122
123
124
125
126
127
128
129
130
131
132
133
134
135
136
137
138
139
140
141
142
|
Re: Attack 25-35 DPX lambda - marko100100 - 29.9.2012 Ali imaš še na povezavi proti od oventropa proti zalogovniku dovodna stran protipovratni ventil? Kje imaš priklkučeno ekspanzijo? Na vejo med pečjo in zalogovnikom ali na vejo med ventilom in pečjo. Kolikor se da videt iz slik imaš prvo varianto. Zato se ti lahko zgodi da ko se peč ohladi in oventrop zapre povezavo med pečjo in zalogovnikom (hladna stran)- sklene se mali krog, ti ob nadaljnem ohlajanju peči nastane podtlak in ti potegne zrak na spojih med oventorpom in pečjo hladna stran. Oventrop v bistu deluje kot nepovratni ventil. Več kot je kot je kotlovske vode izrazitejši je pojav. Do pojava najverjetneje pride večkrat, kadar kuriš kampanjsko recimo poleti vsake tri dni in je razlika max in min temp. peči najvišja.... Rešitev dodaj ekspanzijo v mali krog. Ali poizkusi vsaj zategnit holandce. Če je to težava najlažje odkriješ tako da po končanem kurjenju oventrop ročno do okonca odpreš povezavo med hranilnikom in pečjo.... Re: Attack 25-35 DPX lambda - taubi - 29.9.2012 Ekspanzije so na topli veji (se pravi na veji od vrha zalogovnika do mešalnega ventila), zraven pa je še varnostni ventil. Protipovratnega ventila ne dovodni veji od Oventropa do zalogovnika nimam. ![]() ![]() Re: Attack 25-35 DPX lambda - JOHHAN - 29.9.2012 ![]() Pozdravljen Glej, odzračevalni lonček v tvojem primeru bi bil najoptimalneje postavljen med mešalni ventil in prestrujni ventil na samem oventropu, tako bi se ti odzračil kotlovski krog ko je mešalni ventil še zaprt. Ali je možno da dobiš zrak iz ekspanzije, ker ko se sistem ohladi ekspanzija porine vodo nazaj v sistem zraven pa še kakšen mehurček zraka? (iz slike ne vidim kam je priklopljena-priklopljene- ekspanzija in ali so odzačene cevi do njih? Pri meni je oventrop spuščen pod najvišji del peči na " forlaufu" pa namontiran odzračevalni lonček in stvar funkcionira BP. Torej poizkusi odzračit (kot je omenil že men218) zgornji del zanke kotla in predvidevam da bo stvar delovala tako kot mora. L.p. JOHHAN Re: Attack 25-35 DPX lambda - taubi - 29.9.2012 JOHHAN, prilagam ti sliko kje so priključene vse tri ekspanzije in sicer na cev ki pelje iz vrha zalogovnika do mešalnega ventila za ogrevanje hiše. Snel sem že tudi termostatsko glavo in sprostil termostaski ventil do konca, pa ni bilo nič. Malo sem tudi privil dva holandca, mogoče za 1/4 obrata. ![]() Re: Attack 25-35 DPX lambda - JOHHAN - 29.9.2012 Če se ti to dogaja šele od nedavnega preglej ali zamenjaj tesnila na privijalih ki jih imaš na peči. Sam sem raje montiral holandce saj imajo večjo naležno površino tesnila pa sem izdelal iz plutovinaste plošče za tesnila. Re: Attack 25-35 DPX lambda - taubi - 29.9.2012 Ni od nedavnega, že od vsega začetka. Najbolj problematično je to, da se ne pojavlja redno ampak tu in tam. Re: Attack 25-35 DPX lambda - marko100100 - 30.9.2012 [quote="taubi"]Ekspanzije so na topli veji (se pravi na veji od vrha zalogovnika do mešalnega ventila), zraven pa je še varnostni ventil. Sicer je mal slab zorni kot slik vendar....Glede na montažo ekspanzij pod strop rabiš obvezno odzračevalne lončke na vrhu te veje - na vsaki strani. Ali imaš? Tam kjer imaš pocinkano koleno moraš dat t kos in odzračevalni lonček. Ali pa izvedi na vertikalni veji bakra skupni odvod na vrhu kjer imaš koleno proti levima ekspanzijama V raznislek...Kako si napolnil sistem? imaš rezervo vode v ekspanzijah? Ali imaš le to pomešano z zrakom, ki ga ne moreš odzračit na vrhu ekspanzijskih vej? Ta zrak ti lahko potem občasno porine v sistem. Protipovratnega ventila ne dovodni veji od Oventropa do zalogov nimam. Kaj pa na hladni strani. Kako je izveden oventrop v hladnem stanju? Ali mehansko zapre smo dovodno ali tudi odvodno cev hkrati? (kakšen prerez bi hitro rešil dilemo. Na vrhu zalogovnika imaš odzračevanje? Ali se ti zrak pojavlja tudi v sistmu gretja od zalogovnika dalje? Re: Attack 25-35 DPX lambda - men218 - 30.9.2012 Oventrop v hladnem stanju zapre povratek v oventrop, tako da lahko potegne zrak iz "vroče" veje ali pa iz peči. Zapre pa na polno. Če z ventilom zaprem vročo vejo, oventrop tako zapre vhod, da se tlaki razlikujejo tudi do pol bara. Jaz konkretno imam v celotnem sistemu ogrevanja dva odzračevalnika. Prvi je na peči drugi pa v razdelilni omarci v mansardi. Re: Attack 25-35 DPX lambda - JOHHAN - 30.9.2012 Pozdravljeni Sicer sem nameraval začeti z drugo stvarjo vendar odgovor Citat:Kaj pa na hladni strani. Kako je izveden oventrop v hladnem stanju? Ali mehansko zapre smo dovodno ali tudi odvodno cev hkrati? (kakšen prerez bi hitro rešil dilemo. Na vrhu zalogovnika imaš odzračevanje? Ali se ti zrak pojavlja tudi v sistmu gretja od zalogovnika dalje?krog kotla se zapre naeni strani z nepovratnim ventilom na drugi pa z padcem temp. pod nastavljeno vrednost term. glave in posledično zaprtjem meš. ventila.(glej sliko par postov nazaj) Sam pa sem potegnil skupaj vse stroške ki so "posledica" opravljenih del v mojem "krematoriju" :D Torej za oceno par fotk: stanje prej: ![]() ![]() potem: ![]() ![]() ![]() Torej: vse skupaj kar se vidi na slikah +gradbeni materjal me je stalo natanko 7530,30€ Delo je moje + nasveti kolegov še posebej men218, zadeva sicer še nedokončana, (pečarska in slikopleskarska dela) vendar bo to strošek v višini cca50-60€. Z novo pridobitvijo sem za enkrat zelo zadovoljen. Ps: Men218-sem poizkusil še enkrat na brikete. Ko je peč že ugasnila sem še enkrat prižgal vent. ki je razpihal žerjavico, ko se je vnelo sem notri zmetal cca2,5 kg briket ki so lepo, predvsem brez dimljenja, pogoreli do konca. Peč je imela pri ponovnem zagonu 70 stopinj. L.p. JOHHAN Re: Attack 25-35 DPX lambda - marko100100 - 1.10.2012 Johan kje na taubijevi sliki vidiš nepovratni ventil na dovoni veji od peči do oventropa oz. naprej do zalogovnika? Razen če je montiran kje v holandcih.... Če je temu res tako potem je problem v tem, kar sem že napisal.... Če je na dovodni veji od peči do zalogovnika protipovratni ventil se ti lahko zgodi da ko se peč ohladi in oventrop zapre povezavo med pečjo in zalogovnikom (hladna stran)- sklene se mali krog, ti ob nadaljnem ohlajanju peči nastane podtlak in ti potegne zrak na spojih med oventorpom in pečjo. Oventrop v bistu deluje kot nepovratni ventil. Več kot je kot je kotlovske vode izrazitejši je pojav. Do pojava najverjetneje pride večkrat, kadar kuriš kampanjsko recimo poleti vsake tri dni in je razlika max in min temp. peči najvišja.... Rešitev dodaj manjšo ekspanzijo v mali krog. Kar je pri večini vezav z veliko kotlovske vode obvezno. Pa tudi vse bolj sofisticirane vezave "boljših" kotlov jo vsebujejo, ker imajo le ti 1001 varianto nekontoliranega kroženja vode , da se ohranja delovna temp. peči in žerjavica. Zato odvojijo povezavo kotel in zalogovnik. P.S Johan zgledno narejeno... Mogoče drugo leto tudi pri meni....če bo financ minister... S čim krmiliš WDC20? Če da? Katero shemo? Re: Attack 25-35 DPX lambda - JOHHAN - 1.10.2012 Pozdravljeni ![]() Označen nepovratni ventil na topli strani, hladno stran zapre term. ventil, upam da je sedaj jasno :D Razlika med taubijejvim in mojim oventropom je le v postavitvi ventilov z termometri (pri meni na spodnjem delu). Moja shema je 423e, ekspanzija pa je 250l vezana v mali krog oz. na povratek v t.i. mali krog, ki po zaprtju ventilov poskrbi za zadosten tlak v sistemu (kotlu). Taubi: ena varianta za sprobat, :idea: poveži eno od ekspanzij na hladni del (povratek v peč) pa misli da bi se stvar popolnoma drugače obnašala. Hvala :D L.p. JOHHAN Re: Attack 25-35 DPX lambda - marko100100 - 1.10.2012 Johhan kolikor je meni znano nepovratni in prestrujni ventil ni eno in isto... Očitno ima ovenetrop to v enem sklopu. oz. je v holandcu nepovratna loputa. Ali se motim? Drugače pa potem je to to, kar sem napisal v prejšnjem postu. Pomoje je bolje če doda novo 15l ekspanzijo na hladno stran malega kroga. Ker razmerje količin kotel napram zalogovnik+ razvod ogrevanje je najbrž 1:14 ali še več kar ima lahko za posledico premalo ekspanzije na zalogovniški in ogrevalni strani. Re: Attack 25-35 DPX lambda - JOHHAN - 1.10.2012 Haj Glej; ko se ventili tako mešalni kot tudi nepovratni odprejo se tako vse poveže v eno celoto, četudi so mešalni ventili na ogrevalnih vejah skoraj priprti. Pri enem viru ogrevanja nanj vežeš ekspanzijo ker je on glavni "krivec" za večanje kapacitete vode v sistemu ogrevanja. Glede nepov: vent: moja napaka :? :oops: nepovratni ventil z možnostjo odpiranja. :idea: taubi: poizkusi z prisilno odprtim nepovratnim ventilom tako se kotel ne bo "zadihtal" ko zapre mešalni ventil. L.p. JOHHAN Re: Attack 25-35 DPX lambda - marko100100 - 1.10.2012 JOHHAN Napisal:Haj Očitno nekateri berejo na brzino ? :lol: :wink: A narišem skico? Re: Attack 25-35 DPX lambda - men218 - 1.10.2012 JOHHAN Napisal:Ps: Men218-sem poizkusil še enkrat na brikete. Ko je peč že ugasnila sem še enkrat prižgal vent. ki je razpihal žerjavico, ko se je vnelo sem notri zmetal cca2,5 kg briket ki so lepo, predvsem brez dimljenja, pogoreli do konca. Peč je imela pri ponovnem zagonu 70 stopinj.Johhan sem tudi jaz naredil po istem postopku kot ti, samo da sem na sredino dal eno poleno ob straneh pa nametal cca 5 kg briketov. Zadeva deluje brez dimljenja. Zdaj naprej pa res ne bom več kuril dokler ne bo mraza. Je bila savna po celi bajti. Ampak probat sem pa moral. :D :D |