Lumar Zero Emission Tour
Premierno na ogled mansardna hiša Lumar Primus V podjetju Lumar v četrtek 17. oktobra, med 12.00…
Attack 25-35 DPX lambda - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4) +--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18) +--- Tema: Attack 25-35 DPX lambda (/showthread.php?tid=42695) Strani:
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
37
38
39
40
41
42
43
44
45
46
47
48
49
50
51
52
53
54
55
56
57
58
59
60
61
62
63
64
65
66
67
68
69
70
71
72
73
74
75
76
77
78
79
80
81
82
83
84
85
86
87
88
89
90
91
92
93
94
95
96
97
98
99
100
101
102
103
104
105
106
107
108
109
110
111
112
113
114
115
116
117
118
119
120
121
122
123
124
125
126
127
128
129
130
131
132
133
134
135
136
137
138
139
140
141
|
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
RE: Attack 25-35 DPX lambda - yovo - 13.10.2021 Da malo obudim temo :D Imam DPX 35 Lambda. V pogonu je deveto leto, dobrih 12.000 delovnih ur. Zmeraj delal kot urica, zdanje leto pa se mučim s slabim izgorevanjem in nikakor ne pridem do vzroka. Glavni simptom je črni katranast kondenz na steni dimnika meter ali dva nad inox priključkom v dimnik, črn kondenz (cca. pol litra na eno kurjenje) na dnu dimnika in pa grozno zapacana peč ter dimnik (na spodnjem linku fotografije ob zadnjem čiščenju). Čudim se, kako je sploh še delovala. Ugotavljam, da peč zelo počasi pridobiva na TDP po vžigu. Traja pol ure do eno uro, da pride na normalne vrednosti (cca. 180 TDP in 85 voda), pred tem je nekje na 100 - 120°C. Po čiščenju mi je temperatura kotla pobegnila celo na 90°C, sem moral Oventrop znižat in dal črpalko na 3 stopnjo. Zelo pogosto se mi tudi vžge celotna naklada v nalagalni komori. Kot da ventilator ne potegne dovolj navzdol proti IK. Opazil sem, da imam polomljeno tesnilo pri ventilatorju (čakam novo), vrvna tesnila na vratih so že malo boga (jih bom zamenjal) in pa izgorevalna šoba je že pošteno obrabljena (vidno na fotki - tudi razmišljam o menjavi). Ventilator se sicer vrti normalno, ne morem pa oceniti, ali deluje normalno. Je pa občasno hrupen. Ima še kdo kakšno idejo? Drva so suha, trdi les. Vsaj pol leta zunaj v pokriti drvarnici, nato pred kurjenjem par metrov vedno v kurilnici na suhem. Dimnik je Schiedel, 160 mm, višine cca. 9m. Prejšnja leta se je dimnikar samo čudil, kako je lahko tako čist in nima sploh nič dela, zdaj pa to. Fotke: https://www.dropbox.com/sh/n5bpntfch7klbl9/AABMwSRYEsjrf5cBeB4lLPSra?dl=0. Hvala že vnaprej za vse nasvete in ideje. RE: Attack 25-35 DPX lambda - Sid3 - 13.10.2021 Sodeč po slikah ti lahko potrdim da v IK prihaja do prekinitev plamena (na količino oblog, ti večino časa obratuje slabši kot navadni kotel) Če pri uplinjakih pride do prekinitve plamena in to traja dlje časa bo točno tak kot tvoj. Izkoristek je pa zelo slab. Vzrokov je mnogo. Kako so tekom delovanja primar pa sekundar odprta? (Motorja loput delujeta) Sama vrednost lammbde? (Grelec ter zamasenost) RE: Attack 25-35 DPX lambda - yovo - 13.10.2021 Hvala. V kakšnih časovnih intervalih med kurjenjem naj evidentiram vrednosti? Belimo motorja sicer, kolikor sem analiziral, delujeta - vrtita. Primarni je vsaj na začetku na 100%, sekundarni pa variira. Se mi pa zdi, da ju med zagonom veliko manj slišim delovati, kot bi po spominu rekel, da sta prej. RE: Attack 25-35 DPX lambda - Sid3 - 13.10.2021 Dejmo predpostavit da dovodni kanali primar ter sekundar sta prosta ni tujkov ki bi znatno ovirali dovod. Po slikah je soba obrabljena ni pa videt da bi bila tolk pocena. Stranske luknje dovod sekundarja so se vedno v kanalu sobe al je beton spodaj razpadel? Ker kotel imas ze nekaj let pac ze sam ves kako se zakuri ter kako je najbolje drva znotraj peci zloziti. Jaz bi rekel da je morda vzrok nekaj z sekundarjem v smislu da sama pamet peci vidi nizko raven kisika ker ta zna ob ne pravih trenutkih prekiniti plamen ker je prevec odprt. S tem ko prvi trenutek plamen prekine po domace dim gre skozi sobo in takrat gledano raven kisika dodatno pade in sekundar bi se hotel se bolje odpreti. Posledicno zacne padati TDP se primar odpira ker pa sesalna moc updade ker je sekundar odprt se veckrat zgodi da se lepo uzge vsa naklada spodnja plast zerjavice tik nad sobo se nekaj malega ohladi. Zamazana-zamasena sonda pomeni nizka raven kisika. Odpoved grelca sonde ali pa napajalne napetosti je prav tako nizka raven kisika. Pri toliksnih oblogah sonda je sigurno zamasena. Tesko bi verjel da bi ti se soba tekom gorjenja toliko krat zamasila in prekinila plamen. V obratnem primeru da bi bila raven kisika previsoka se sekundar zapira. Plamen spodaj je oranzno rumen in zapolni celotno spodnjo komoro. Lahko pride do prekinitev a te so zelo kratke. Lp RE: Attack 25-35 DPX lambda - Hanzi - 14.10.2021 Se strinjam, tule ti manjka ogenj spodaj. Zakaj pa do tega pride je pa razlogov vec. Jaz imam kulkalo in vidim kdaj ni ognja spodaj. Kako ugotovis ce nimas ognja spodaj? Pogledas kaj ti gre cez dimnik. Ce pare par metrov od dimnika ne vidis vec, je ok. Ce tvoj dimnim zakadi celo ulico, vas, ognja.spodaj ni. To je kot pribito. Najvecji problem je ce je veliko drobiza nameces v peč. Ali pa ce na dno porines preveč oglja od preteklega kurjenja in tako zamasis pretok ognju. Najprej zakuri oglje in kasneje na zerjavico nalozi drva.. Omenjas tudi ventilator ki vlece mimo tesnila. Kolikor potegne mimo tesnila, toliko manj pptegne cez sobo! Ventilator je pa po mojem mnenju ze tako presvoh, sploh ce imas veckrat zlomljen in dolg dimniski priključek. Kwb, bioteca, herz lepo slisim na dvoriscu, attacka nikakor Vsaj jaz ne. Od peci do vrha dimnika spucat, (lambdo si ze kdaj odsravfal, posesal, kalibriral?) Potem pa mogoce zakuriti z.manjso kolicino drv (manj kot pol peci) da bos videl rezultat po kurjenju. Izkusenj s pol leta starimi drvmi nimam. Za moje pojme to niso suha drva. Ampak to ne bi smel biti razlog za negorenje. Je pa lahko razlog za pozrto sobo. RE: Attack 25-35 DPX lambda - kurjach - 14.10.2021 Pa vsa tesnila na vratcih zamenjaj,da ne bo še tam fouš zrak vleklo,namesto samo skoz šobo. RE: Attack 25-35 DPX lambda - yovo - 14.10.2021 Hvala vsem. Ja, kolikor opazujem gorenje na začetku, dejansko ne potegne dovolj navzdol plamena. Lambdo sem spucal ob zadnjem čiščenju. Je bila čisto zabasana, danes dobim novo tesnilo za ventilator. Tesnila na vratcih so kakšne standardne dimenzije/premera? Dobim to v Bau..., ali naročim raje pri uvozniku za Attack? Motorja delata, sem včeraj zalaufal testni meni. Ventilator se vrti, vendar ob ustavljanju slišim nek blag kovinski zvok, kot bi nekje drgnil. Tudi kalibracijo lambde izvedel. Je bilo napisano, da je OK. Če to drži, pa ne vem. Inox cev gre do dimnika preko dveh 90°kolen in ravnega dela dolžine cca. 1m. Kar se kurjenja tiče, zadnjih osem let ni bilo nobene težave. Tudi samo proceduro nalaganja in kako zakuriti sem naštudiral "v nulo". Segrejem preostalo žerjavico, naložim drva, zaprem loputo dimnika, počakam minuto ali dve, da se spodaj dovolj razgori in zaprem vratca. V treh minutah zrihtano. Torej sklepam, da če tesnila ne bodo rešila zadeve, bom nabavil novi ventilator. RE: Attack 25-35 DPX lambda - Sid3 - 14.10.2021 Tesnilo vrat je standardne dimezije vrvica, samo dolzino moras pravo nabavit. Je pa vec razlicnih vrvic ki se tud razlikujrjo v sami trdoti. Vsaka bo dobra za vrata ker ni tolk izpostavljena visokim temp. Nekaj mora biti narobe, ker ti je zadeva delala nekaj let. Loputa se lepo zapira in prilega? Motorji ventilatorja ter sama turbina niso lih za se hvalit. Sej motorji delajo in se ne kvarijo je pa res da bi lahko bili mocnejsi. Sam sem pred leti dobil mocnejsi motor iz 36w na 58w in pristal na cca 90w z novo inox turbino. Sedaj modulacija hitrosti ima smisel pri 36w je vedno delal na 100%. V zimskih dneh je zunaj slisati kot da bi delal kasen gorilec na kurilno olje. Lp RE: Attack 25-35 DPX lambda - yovo - 14.10.2021 V BH imajo to vrvico, a je na voljo 6/8/10 mm premera. Bom vzel iz vrat in premeril. Ja, loputa se tesno prilega. Sem spucal vse nalezne povrsine. BTW Če lahko kdo priporoča kak močnejši ventilator za ta kotel za normalen denar, kar z besedo/linkom na dan :) RE: Attack 25-35 DPX lambda - Sid3 - 14.10.2021 Vrvica je cca 18x18mm do 20x20mm (te dimenzije se lahko stlacijo notr). Cene ventilatorjev so bile od cca 80€ za 58w pa do cca 130€ za 90w (z postnino). Enak tvojemu pa se tud prodaja za 250€. Treba si je uzeti cas in poiskati. Lp RE: Attack 25-35 DPX lambda - yovo - 14.10.2021 Tesnilo ventilatorja menjano, ventilator spucan in vetrnica podlozena z dodatno podlozko. Se enkrat preveril in videl cca. 1 mm spranjo med zapiralno loputo in nalezno povrsino v NK, ki sem jo zakital s Fermit kitom. Upam, da bo drzalo. Javim, ce je kaj bolje, ko zakurim danes. RE: Attack 25-35 DPX lambda - yovo - 18.10.2021 Update. Lopute nisem uspel ravno dobro zakitat. Ima kdo kak dober predlog, kako čim bolj trajno zatesniti 1 mm režo med dvema kovinskima površinama, pa da je tudi temperaturno obstojno? Zaenkrat še nisem preveč napredoval. Popoldne napišem zabeležene parametre gorenja, ampak dejansko je prve pol ure vse mimo, potem se parametri stabilizirajo. Ampak do takrat že gori cela naklada v nalagalni komori. Naslednja faza je menjava vseh tesnilnih vrvic na peči in verjetno bom tudi dimnik na podstrešju izoliral s 5 cm kamene volne, če bo kaj pomagalo. Še vedno imam med kurjenjem namreč precej kodenza na dnu dimnika. In to kljub temu, da dima pri izhodu iz dimnika skoraj ni opaziti. Potem verjetno kličem dimnikarja, da preveri zadevo, morda izmeri vlek dimnika, čeprav mi je fascinantno, da bi se na dimniku kaj spremenilo v vmesnem času. Nato pa mi skoraj več ne ostane drugega kot izgorevalna šoba, ventilator ali lambda. RE: Attack 25-35 DPX lambda - yovo - 18.10.2021 Zapisane vrednosti od dveh različnih kurjenj. Pri prvi nisem beležil časovnega intervala.
RE: Attack 25-35 DPX lambda - Hanzi - 18.10.2021 Kotel na 86 je previsoko. Pri 88 gre kotel v standby (igasne ventilator, zapre dovod zraka) . Povecaj hitrost crpalke do zalogovnika ali pa znizaj temperaturo povratka, ce jo imas 60+. Kako imas reseno varovanje povratka. Esbe, oventrop ali motorni pogon? Loputa: obleci jo v strech folijo (eno nastopno ploskev) rob izhoda iz peci pa namazi s 300 stopinjsikim (ali vec) silikonom. Loputo zapri, da bos v silikon naredil odtis lopute. (Pommoznosti samo enkrat, da je bos zribal silikona iz roba ob večkratnem stiskanju. Ker bos imel na loputi folijo, se ti le ta ne bo prilepila na ohisje kotla (silikon), ob prvem gorenju bo pa zgorela. RE: Attack 25-35 DPX lambda - kurjach - 19.10.2021 Nimam ATTACKa pa vseeno,tista špranje ne bi smelo biti--med NK in prostor s turbolatorji,kolikor se vidi na shemah.Loputa mora dobro nalegati,če ne tam vleče zrak gor iz NK in se vžge prevč lesa oz kar cela naklada.Spodaj pa potem toliko manj potegne plamen.Zakaj je tam naenkrat 1mm špranja pa moraš ugotoviti.Se je kaj pokrivilo,je kaj zapacano da se loputa ne more pritisniti na stično površino? Noo upam,da čimprej rešiš,ker zopet prihaja malce ohladitve. lp |