V Selnici ob Dravi otvorili prvi vrtec grajen iz slovenskega lesa
Les predstavlja 80 odstotkov uporabljenih materialov – 10-oddelčni vrtec bo v novem vrtčevskem letu sprejel 150…
Attack 25-35 DPX lambda - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://www.podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Gradnja in obnova (https://www.podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4) +--- Forum: Energijski viri (https://www.podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18) +--- Tema: Attack 25-35 DPX lambda (/showthread.php?tid=42695) Strani:
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
37
38
39
40
41
42
43
44
45
46
47
48
49
50
51
52
53
54
55
56
57
58
59
60
61
62
63
64
65
66
67
68
69
70
71
72
73
74
75
76
77
78
79
80
81
82
83
84
85
86
87
88
89
90
91
92
93
94
95
96
97
98
99
100
101
102
103
104
105
106
107
108
109
110
111
112
113
114
115
116
117
118
119
120
121
122
123
124
125
126
127
128
129
130
131
132
133
134
135
136
137
138
139
140
141
|
Re: Attack 25-35 DPX lambda - Hanzi - 26.1.2016 Sedaj pa si se teoreticno razložil moje pisanje hvala. Re: Attack 25-35 DPX lambda - Gomi - 26.1.2016 Se strinjam z Jožkom. Ne samo metanje energije skozi dimnik, v tej fazi je kotel tudi največji onesnaževalec okolja. Največji hec pa je, da iz parametrov, ki jih kaže kotel (temperatura, lambda) sploh ne kaže kako slabo je izgorevanje v kotlu v tej zadnji fazi, ko pa vtakneš v dimnik merilno sondo pa vidiš da je sicer vse ok, razen CO ki je v višavah, oziroma se oglasi alarm. Takrat je kotel proizvajalec ogljikovega monoksida, ki ga veselo pošilja v okolje. Temperatura kotla je dovolj visoka za tvorjenje CO, ni pa dovolj visoke temperature za izgorevanje. Pri meritvi kotla se mi je to zgodilo. Nekaj minut po tem, ko smo doložili par polen pa je bilo vse v redu. Sem pa te merilne lističe objavil v cratosovi temi. Re: Attack 25-35 DPX lambda - taubi - 26.1.2016 @Hanzi & Gomi negiral sem Hanzijev citat (Ce pa imas zalogovnik na 80, pec na 85, TDP pa 100 je pa bolje da stvar ugasnes....) ampak sorry, verjetno ne velja za Vigas z lambdo, ampak moj kotel, ki nima ne lambde, ne belimotov, ne avtomatskega zapiranja loput za zrak ob izklopu peči, ne avtomatskegha ponovnega vklopa črpalke povratka ob diferenci temperatur kotel – zalogovnik….! Dejansko imam v 90% na koncu kurjenja prav tako situacijo kot jo je navedel Hanzi: Zalogovnik spodaj 80C, kotel 85C, TDP 100C ali malenkost več. Če jaz v tej fazi peč ugasnem se ugasne tudi črpalka povratka. Preostanek žerjavice v uri ali dveh segreje stoječo kotlovsko vodo do 95C, aktivira se STB, na displeju Error….! Če pa črpalka povratka dela do 95C TDP, pa je moč preostanka žerjavice že tako majhna, da se to nikoli ne zgodi. @JozkoPetarda & Gomi Govora je o zadnjem stadiju žerjavice (TDP okrog 100C) in časovnem intervalu cca. 1-2 ur do izklopa ventilatorja in črpalke povratka pri 95C TDP. Da se za ta interval in stanje peči v kateri nič več ne gori na dolgo in široko polemizira o izgubah in nečistem 'izpuhu', ter metanju energije skozi dimnik …..!? - brez komentarja. Re: Attack 25-35 DPX lambda - JozkoPetarda - 26.1.2016 Če je v kotlu žerjavica, in ti prepihuješ kotel na dolgo in široko eno uro z nizkimi TDP in visokimi ostanki kisika, je to čista in absolutna zguba energije. In ja v tem času še vedno "gori" notri. Žerjavica, ki je ostala, se uplinja plin in če bi bili pogoji pravi, bi ti plini v komori pogoreli. Ampak ker samo prepihuješ kotel, temperatura v komori pade zelo nizko, "sekundarnega" gorenja plinov v komori ni, in večina teh plinov se pojavi v dimniku kot CO in PM. Izkoristek ob takem obratovanju je nikakav. OK pač tvoj kotel ima bukovo "elektroniko", ki ugasne pumpo istočasno z ventilatorjem. Tough luck, ampak to ne spremeni dejstva da v tem času, ti ubistvu hladiš kotel z zrakom, zato ker je nekdo zaglavil design elektronike. Seveda nekaj energije gre tudi v vodo, preko sten kurišča največ in nekaj čez izmenjevalce. Ampak to je res zelo zelo nizek izkoristek, pod 50%. Re: Attack 25-35 DPX lambda - aoven - 26.1.2016 Citat:OK pač tvoj kotel ima bukovo "elektroniko", ki ugasne pumpo istočasno z ventilatorjem.Ja, tole se tudi meni zdi smešno/trapasto. Taka mala zadevica za software, pa vseeno velika dodana vrednost, če je prav narejeno. Re: Attack 25-35 DPX lambda - taubi - 27.1.2016 JozkoPetarda Napisal:Če je v kotlu žerjavica, in ti prepihuješ kotel na dolgo in široko eno uro z nizkimi TDP in visokimi ostanki kisika, je to čista in absolutna zguba energije. Dejansko dela ventilator z cca.40 moči, tako da je praktično neslišen in če ti misliš da je to prepihovanje na dolgo in široko...pač napumpaš stvari ko ni pravega argumenta. Kaj pa je narobe z elektroniko? Šest let nazaj je bil pač takšen razvoj in standard pri kotlih ranga 2-3K. Šele kasneje so dodali lambo in belimote za nizkocenovne uplinjevalce. Pa še to je kar nekaj. Dejansko vidim da sploh ne dojameš poante vsega skupaj: kdaj in kako končati kurjenje v nizkocenovnem uplinjaku, ko je zalogovnik nafilan in v kotlu še ostanek žerjavice. A je po tvoje bolje, da črpalka deluje še dlje časa in se kotel začne ogrevati z bolj vročo vodo iz zalogovnika. Nešteto takšnih vprašanj je bilo na tem forumu, ko se izklopi črpalka komaj pri 60C, zalogovnik pa je že nafilan na 80C. Kako bi ti rešil? V tej fazi (TDP 100C) ni sekundarnega gorenja plinov v NOBENEM kotlu katerega koli cenovnega ranga. Z izplenom kotla na posamezno kurjenje sem glede na vložek in sam cenovni rang kotla več kot zadovoljen in se lahko nasmiham kako se trudite z nekim dokazovenjem o izkoristkih uplinjevalnih kotlov. Zgodba brez konca - samozadovoljevanje osebnega ega. Hiša (ne majhna) je se ogreva praktično osem mesecev, temperatura 24/7 23-24C brez večjih nihanj, strošek za drva 600€, pa da se bom ukvarjal z izkoristkom kotla - prosim te lepo. Imam kaj bolj pametnega za počet. Re: Attack 25-35 DPX lambda - Hanzi - 27.1.2016 Ne bom se spuscal v vojno z vigasom, ker sem videl samo enega, pa vem da ne dela optimalno (ker kadi modro kot vcasih avti ki so posteno papali olje) Vceraj zvecer proti koncu gorenja attack. TDP 150, ETA izracun okoli 80 (02 okoli 15%). TDP 120, eta izračun nekaj cez 50( 02 skoraj 20). Skratka, mene oglje ne moti, ajd razen ce se naredi "obok" in je pol peci nepogorjene. Jaz bi zadevo ugasnil se prej Re: Attack 25-35 DPX lambda - krop - 27.1.2016 Ste me prepričali bom dal nazaj nastavitev na 02. Poslano z mojega Nexus 5 z uporabo Tapatalk Re: Attack 25-35 DPX lambda - JozkoPetarda - 27.1.2016 Citat:Dejansko vidim da sploh ne dojameš poante vsega skupaj: kdaj in kako končati kurjenje v nizkocenovnem uplinjaku, ko je zalogovnik nafilan in v kotlu še ostanek žerjavice. Zadeva je popolnoma enostavna. Ko moč kotla pade na minimum, nima smisla gonit ventilator. Tudi če laufa samo z 10% hitrosti je vse kar delaš samo ohlajanje kotla, segrevaš zrak na 100°C in ga pihaš čez dimnik. Ko je TDP pod 120°C je zadnji čas da ugasneš. Pumpa pa mora bit aktivna dokler žerjavica ne neha oddajat energije. Torej rešitev je popolnoma enostavna. Rabiš dva temperaturna senzorja (v peči in v zalogovniku), in primerjaš razliko temperature. Ko se peč segreje 5°C nad temperaturo zalogovnika, poženeš črpalko. Ko temperatura v kotlu pade črpalko ugasneš. In tako ni nobene skrbi da bi se karkoli pregrevalo. Vsak na pol spodoben kotel ima to narejeno tako. Citat:V tej fazi (TDP 100C) ni sekundarnega gorenja plinov v NOBENEM kotlu katerega koli cenovnega ranga. Res je, ampak NOBEN boljši kotel ne bo laufal ventilatorja ko je TDP nizek in O2 visok. Večina vsaj na pol pametnih kotlov, ugasne ventilator ko gre O2 proti 20%. TDP pa je takrat ponavadi (govorim za kotel s katerim imam izkušnje), okoli 130-140°C. Od tu naprej elektronika poganja črpalko, dokler žerjavica oddaja energijo. Citat:Z izplenom kotla na posamezno kurjenje sem glede na vložek in sam cenovni rang kotla več kot zadovoljen in se lahko nasmiham kako se trudite z nekim dokazovenjem o izkoristkih uplinjevalnih kotlov. Zgodba brez konca - samozadovoljevanje osebnega ega. Smo veseli za tebe da si zadovoljen. Samo če se tebi ne da ukvarjat z izkoristkom, potem ni treba širit napačnih informacij po forumu. To se nanaša na ta komentar: Citat:citat Hanzi: Ce pa imas zalogovnik na 80, pec na 85, TDP pa 100 je pa bolje da stvar ugasnes.... Hanzijeva izjava je popolnoma pravilna. Re: Attack 25-35 DPX lambda - taubi - 27.1.2016 "citat JozkoPetarda: Torej rešitev je popolnoma enostavna. Rabiš dva temperaturna senzorja (v peči in v zalogovniku), in primerjaš razliko temperature. Ko se peč segreje 5°C nad temperaturo zalogovnika, poženeš črpalko. Ko temperatura v kotlu pade črpalko ugasneš. In tako ni nobene skrbi da bi se karkoli pregrevalo. Vsak na pol spodoben kotel ima to narejeno tako." Ta rešitev z dvema termostatoma, oz še bolje z diferenčnim termostatom mi je znana. Je pa treba zadevo vkomponirati v obstoječo regulacijo in določit pogoje in meje kdaj je termostat sploh lahko v funkciji. Ni smiselno da črpalka zalaufa pri 40C v kotlu in 35C v zalogovniku. Jaz lahko sicer to z lahkoto rešim preko dodatno vgrajenega Shinkota in releja, samo verjetno za naslednjo sezono. Ne poznam pa kotla pod 3K, ki bi tovarniško imel to funkcijo vkljkučeno v samo kotlovsko regulacijo. Drugo vprašanje pa je kam umestit tipalo na zalagovniku? Na vrh ali dno zalogovnika? Re: Attack 25-35 DPX lambda - JozkoPetarda - 27.1.2016 Ko je kotel pod 50°C nima smisla več laufat črpalke. Tipalo pa na spodnji del zalogovnika. Najenostavnejše je to realizirat s kakim mikrokrmilnikom... 10 vrstic kode 2 senzorja in rele pa je. Re: Attack 25-35 DPX lambda - som16 - 27.1.2016 KURJAČI dober večer, kakor izgleda, se bo potrebno dobiti na "Koordinacijskem sestanku" , nekje v sredini naše kure. :wink: Seveda pri kakšnem Attakovki, ki................... Tako bomo lahko konkretno kakšno rekli in si izmenjali izkušnje ter se dopolnili. Mater , sem kr žejn ratu, ko sm tole napisu! Re: Attack 25-35 DPX lambda - Hanzi - 27.1.2016 Se ne bere slabu... Attack zalaufa crplako pri hladni peci. Pa ce tudi pri 15C. Kar je bedarija. Dodali bi se en senzor k peci ki bi ga priklopil na elektorniko in bi spremljal temperaturo povratka oziroma dna zalogovnika ( kot mercedesi) Re: Attack 25-35 DPX lambda - taubi - 28.1.2016 JozkoPetarda Napisal:Ko je kotel pod 50°C nima smisla več laufat črpalke. Jaz bom naredil z diferenčnim termostatom, ki je v osnovi namenjen za solar - zalogovnik(bojler). Črpalko povratka bo vklopila elektronika kotla kot dosedaj. Vklop imam nastavljen na 55C kotlovske vode. Kotel bo oddelal svojo funkcijo celotno fazo gorenja. Shinkota za izklop ventilatorja bom prestavil na 120C TDP (v tem momentu se izklopi tudi črpalka povratka), istočasno se bo izklopil dodatni rele in sklenil NO kontakt, ki bo vklopil diferenčni termostat, ta pa črpalko povratka, ki bo delala dokler bo temperatrurna razlika med kotlovsko vodo in dnom kotla. Kakšna bo diferenca še nimam naštudirano. Ostaja še vprašanje ali je smiselno za fazo preklopa delovanja črpalke povratke iz krmilja kotlovske elektronike oz. zaporedno vezanega regulatorja na diferenčni termostat dati vmes kakšen časovni rele za nekajsekundno zakasnitev ponovnega vklopa črpalke (zaradi šoka). Tako bo verjetno zadoščeno tudi ekologiji 8) Re: Attack 25-35 DPX lambda - men218 - 28.1.2016 Jaz nimam težav z ogljem, ponavadi ga je celo manj kolikor bi ga hotel za zakurit. Nastavitve so originalne na O2. Pri zagonu kotla ko ti zalavfa pumpa je itak vseeno ker je ventil zaprt in ti kroži voda samo po peči. Predelavo na elektroniki imam tako da zalavfa pumpo če ima peč več kot 70 stopinj, pod pogojem da ima zalogovnik spodaj manj. To se zgodi ko peč dogori. |