Zima ni ovira za svež zrak: Pametno prezračevanje za zdravo bivanje
Po podatkih Evropske komisije naj bi Evropejci kar 90 % časa preživeli v zaprtih prostorih, ena…
Attack 25-35 DPX lambda - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4) +--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18) +--- Tema: Attack 25-35 DPX lambda (/showthread.php?tid=42695) Strani:
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
37
38
39
40
41
42
43
44
45
46
47
48
49
50
51
52
53
54
55
56
57
58
59
60
61
62
63
64
65
66
67
68
69
70
71
72
73
74
75
76
77
78
79
80
81
82
83
84
85
86
87
88
89
90
91
92
93
94
95
96
97
98
99
100
101
102
103
104
105
106
107
108
109
110
111
112
113
114
115
116
117
118
119
120
121
122
123
124
125
126
127
128
129
130
131
132
133
134
135
136
137
138
139
140
141
|
Re: Attack 25-35 DPX lambda - peterfly - 31.7.2012 Živjo fantje še vedno se ogrevam za attacka, ki bi ga rad nabavil na slovašem. Vendar bi pred končno odločitvijo rad predebatiral še o eni stvari, ki sem jo izvedel predvčerajšnem. Pri sosedih od žene je bil na obisku možakar, ki dela in živi na Slovaškem (je slovenec vendar je že leta oženjen s slovakinjo). Med debato sem mu omenil če pozna kotle attack, predvsem me je zanimalo zakaj pri bogu so tam tako poceni in ali so tudi kvalitetni. In glej ga zlomka kaj zvem. Možakar je firmo pohvalil vendar me je opozoril na eno stvar in sicer da naj bi obstajali dve vrsti kotlov. Razlika naj bi bila v tem, da kotli za slovaško naj ne bi bili izdelani iz kotlovske pločevine zato so pri njih cenejši, ker je kupna moč slabša. Za izvoz imajo drugačno kavaliteto pločevine-boljšo, ker si ne smejo privoščit napak. Ob tem me je kar malo zaskrbelo, ker če je to res in kotel ni iz prave pločevine bo kmalu pregorel. Kaj si vi mislite? Ob vsem tem se spomnim na češke kotle DAKON ko so jih pred leti na veliko kupovali direkt na češkem in se je potem izkazalo da so v nekaj letih spustili dušo, ker so bili ravno tako za češki trg in narejeni iz slabše pločevine. Re: Attack 25-35 DPX lambda - men218 - 31.7.2012 Možno sicer je, ampak da bi za lastni trg menjali pločevino ne verjamem. Firma je precej velika in ima linijo za proizvodnjo, tako da je malo nesmiselno menjavati material za nekaj kosov. Veliko večino proizvodnje namreč izvozijo. Cena katero plačajo "generalni" uvozniki je še cenejša kot pa jo plačamo "mi" uvozniki. Na ceno katero plačajo obesijo še prevoze, prevajanja, stroške firme, delavci, skladišča, servis itd. in tako prideš do take cene kot jo imajo. Nekaj pa še morajo zaslužit ali ne? Ker se kotli ne prodajajo kot kruh je cena višja. So pa cene v Avstriji podobne ali pa malo nižje kot pri nas. Re: Attack 25-35 DPX lambda - aleks - 31.7.2012 to sem tudi jaz slišal, ne vem pa za prmej če je res. pa tudi nisem čisto siguren, da je navadna črna pločevina toliko bolj občutljiva od kotlovske, saj tu vendarle ne gre za parni kotel. sicer menjava pločevine na izreznem stroju ne predstavlja nič posebno dosti dodatnega dela v proizvodnji, samo iz druge palete se jemljejo kosi. ta, kao "druga klasa" naj bi se prodajala tudi še na poljskem in v kratkem ša na madžarskem, v bolgariji in romuniji. serviser enga naših distributerjev kotlov pa mi je rekel, da serviser slovenskega uvoznika ne bo opravil zagona za kotel (pogoj garancije) ki je kupljen na slovaškem, ker se bojijo napak. Re: Attack 25-35 DPX lambda - csamo001 - 31.7.2012 men218 Napisal:Če jo kupiš kot rezervni del za peč je seveda draga. Če jo pa kupiš v "prosti" prodaji je pa cena precej nižja. Je pa uporabljena klasična Bosch sonda na 4 žice. Cena je okoli 70€. Torej so to dejansko iste sonde kot v avtomoblih? Nič prilagojene kotlom? Re: Attack 25-35 DPX lambda - csamo001 - 31.7.2012 aleks Napisal:to sem tudi jaz slišal, ne vem pa za prmej če je res. pa tudi nisem čisto siguren, da je navadna črna pločevina toliko bolj občutljiva od kotlovske, saj tu vendarle ne gre za parni kotel. sicer menjava pločevine na izreznem stroju ne predstavlja nič posebno dosti dodatnega dela v proizvodnji, samo iz druge palete se jemljejo kosi. ta, kao "druga klasa" naj bi se prodajala tudi še na poljskem in v kratkem ša na madžarskem, v bolgariji in romuniji. serviser enga naših distributerjev kotlov pa mi je rekel, da serviser slovenskega uvoznika ne bo opravil zagona za kotel (pogoj garancije) ki je kupljen na slovaškem, ker se bojijo napak. Kje si se pa ti potikal tako dolgo? Sem že mislil, da si v poplavi toplotnih črplak na tem forumu obupal nad nami... Re: Attack 25-35 DPX lambda - men218 - 31.7.2012 csamo001 Napisal:men218 Napisal:Če jo kupiš kot rezervni del za peč je seveda draga. Če jo pa kupiš v "prosti" prodaji je pa cena precej nižja. Je pa uporabljena klasična Bosch sonda na 4 žice. Cena je okoli 70€. So prilagojene tako da je nalotan drug konektor kot pa za avto :D :D Re: Attack 25-35 DPX lambda - aleks - 31.7.2012 csamo001 Napisal:drva spravljal v drvarnico. nisem še čist fertik, ena bala krajnikov je še za narezat. ampak v vročini in sopari se mi čisto nič ne zljubi. poleg tega še mareta čakam, za zalogovnik, da bo sistem v naši hiši končno "ta prav". do dopusta imam pa še malo več kot teden dni, in bom spet najbrž malo poniknil.aleks Napisal:to sem tudi jaz slišal, ne vem pa za prmej če je res. pa tudi nisem čisto siguren, da je navadna črna pločevina toliko bolj občutljiva od kotlovske, saj tu vendarle ne gre za parni kotel. sicer menjava pločevine na izreznem stroju ne predstavlja nič posebno dosti dodatnega dela v proizvodnji, samo iz druge palete se jemljejo kosi. ta, kao "druga klasa" naj bi se prodajala tudi še na poljskem in v kratkem ša na madžarskem, v bolgariji in romuniji. serviser enga naših distributerjev kotlov pa mi je rekel, da serviser slovenskega uvoznika ne bo opravil zagona za kotel (pogoj garancije) ki je kupljen na slovaškem, ker se bojijo napak. Re: Attack 25-35 DPX lambda - JOHHAN - 3.8.2012 Pozdravljeni Včeraj narejen tlačni preizkus na 2,4 bar višje nisem šel da ne bi imel poplave v kurilnici, sedaj pa mi ostane le še da vžgem ta "slovaški krematorij za drva". Imam pa eno vprašanje: koliko mora biti predtlaka v sistemu in v ekspanzijski posodi???? Če je vse vode v sistemu cca 2350l in je ekspanzija velikosti 250l, višina črpanja vode cca 3,5m, temp ogrevalne vode pa do 85°C?? Sam sem predvideval: predtlak v ekspanziji 1bar, sistem pa prav tako, mogoče 0,8 bar pri 20°C temperature kotlovske vode. Za odgovor najlepša hvala slike pa, ko pride fotoaparat s počitnic. L.p. JOHHAN Re: Attack 25-35 DPX lambda - men218 - 3.8.2012 Tlak v ekspanziji 1 bar v sistemu pri 20 stopinjah malo nad 1 bar. Recimo 1,1. Kolikor se bo hotel tlak dvignit pri segrevanju bo šla voda v ekspanzijo. Jaz imam 1,3 hladno in nekje 1,8 pri 80 stopinjah. Re: Attack 25-35 DPX lambda - csamo001 - 3.8.2012 JOHHAN Napisal:Pozdravljeni Mojster za te izračune je Žerjavar. Re: Attack 25-35 DPX lambda - JOHHAN - 6.8.2012 Pozdravljeni Poskusno "kremiranje" je uspelo :D Parametre na peči sem pustil take kot so bili tovarniško nastavljeni- za eksperimentiranje bo dovolj časa pozimi. Torej temp. dimnih plinov na 180, kotel na 80 dejansko stanje pri kurjenju pa, temp. dimnih plinovokrog 140 +- 2, kotelpa na 75-79 °C. Količina porabljenih drv: pest drobirja od klanja hlodovine, 7 bukovih polen fi 8 cm dolžine cca 33 cm in pa dve "bosanke" 50X10 cm. Les naložen, in zakurjen z brenerjem za lotanje bakra po cca 10 min peč doseže 65°C in prične se polnjenje zalogovnika. Zalogovnik se je v zgornji tretjini segrel na 75 °C na drugem termometru pa je temperatura ravno začela naraščati ko se je peč izklopila. Iz teh podatkov predvidevam da se bo zalogovnik brez težav napolnil-segrel na 75°C z eno nalago peči, seveda brez dodatnega odjema za ogrevanje. Naj omenim še, da me je presenetilo kondenziranje peči pri prvem kurjenju, saj je izteklo kar nekaj vode, kar pa zagotovo ni bila posledica prevlažnih drv-preverjeno. Prosil bi še za par dodatnih informacij okrog ogrevalnih krogov, pa ne vem na koga se lahko obrnem-kontakt na ZS-prosim!!!! L.p. JOHHAN Re: Attack 25-35 DPX lambda - JOHHAN - 9.8.2012 Pozdravljeni Dolžan sem še slike in ker smo ravno uredili optiko sem poizkusil kako stvar deluje. Sem bil presenečen ,kajti slike ki sem jih pred mesecem nalagal na album pol ure so bile naložene v parih sekundah. Pa pustimo to, slike so žal slabše kvalitete I.ker kurilnica še ni do konca urejena, II.ker je slikano z mobitelom :D Kurilnica v kompletu dvig povratka z dvema mešalnima krogoma. na drugi strani zidu (beri garaža) se nahaja zalogovnik-2000l in pa ekspanzila ,ki bo v kratkem postavljena v ospredje. Tja kjer zdaj stoji eksp. ogrevanja pride bojler sanit. vode z eksp. Zalogovnik je spuščen -v tlak za cca 7 cm vse skupaj, z podstavkom zalogovnika pa je zapolnjeno z purpenom : vpodstavek so bile izvrtane luknje fi14 skozi katere je bilo vbrizgano polnilo cca 2,5 velikih kartuš. Ker je zalogovnik spuščen v tlak je bilo potrebno za isto dolžino odrezati še višek izolacije. Sam zalogovnik sem brez vsakih problemov postavi v prostor višine 2,5m , mislim da bi šlo še kakih 10 cm niže. Pred pričetkom montaže sem do garaže napeljal še instalacijo tople in mrzle vode ter za vsak slučaj še cirkulacijo, vse preboje sem izoliral kar z izolacijo za cevi in jih ometal z "instant" mešanico. Voda v zalogovniku se počasi ohlaja-spodnja hladna prevzema toploto zgoraj, tako da se je zg. ohladila na 50 °C spodaj (drugi termometer z vrha) pa ogrela na slabih 40 °C. Spodnja termometra sta še vedno na okrog 15-20°C. Ta konec tedna grem k mizarju po odpadni les in sicer so to sušeni odpadki -smolniki in grče dolžin od 10-60cm. Les ima vlažnost do 10% ali še manj saj ga uporablja za lepljence. Zanima me kako bo ta les gorel, kako kaj vaše izkušnje ali je potrebno mešat z bukvijo??? Toliko za enkrat in l.p. JOHHAN Re: Attack 25-35 DPX lambda - Gomi - 10.8.2012 Sem enkrat kuril s takim lesom. Mi ga je cratos prinesel en hobuk. Bilo je cca 20kg hrastovine, vlažnost pa pod 6%. Nisva nič mešala z mojimi drvmi. Kurjenje je bilo čisto normalno, brez posebnosti - mogoče to, da na dimniku sploh ni bilo videti, da je kotel v pogonu. Midva sva šla pogledat kako se kadi nekje 10-15 min po zakurjenju. Nisem pa še zaznal pojava, ki ga imenuješ kondenziranje kotla. Me zanima ali se je kondenz nabiral na vrhnji pločevini, ali je bila mogoče z vlago prepojena izolacija kotla ? Re: Attack 25-35 DPX lambda - JOHHAN - 10.8.2012 Pozdravljen Teklo je iz čistilnih vrat na boku in sicer na obeh straneh kotla, torej ni "puščal kotel" ampak je teklo predvidevam da iz toplotnih izmenjevalcev,kjer se dimni plini še dodatno ohladijo. je pa prenehalo teči čim je voda v peči dosegla 50°C Je pa res da je bila v kotlu voda ki je imela komaj kaj več kot 10 stopinj (natočena prejšnji večer). Bom videl pri naslednjem kurjenju kako se bo zadeva obnašala. Kar pa se tiče drv pa je govora o smrekovini, se bojim da bo preveč burno gorela???!! Zato sem omenil mešanje z bukvijo. L.p. JOHHAN Re: Attack 25-35 DPX lambda - okram - 10.8.2012 mislim, da pri vsaki novi peči pri prvem kurjenje malo kondenzira |