Zakon o kmet. zemljiščih,odškodnina za spremembo namembnosti - Print verzija
PodSvojoStreho.net
Zakon o kmet. zemljiščih,odškodnina za spremembo namembnosti - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://www.podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Nepremičnine (https://www.podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Forum: Nakup, prodaja in pravna vprašanja (https://www.podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=10)
+--- Tema: Zakon o kmet. zemljiščih,odškodnina za spremembo namembnosti (/showthread.php?tid=38126)

Zakon o kmet. zemljiščih,odškodnina za spremembo namembnosti - matteo - 20.6.2011

Bil sem že 100% dogovorjen o nakupu parcele ko mi je danes znanec rekel da je začel veljati zakon(OPPN) da moraš plačati odškodnino za vsa kmetijska zemljišča čeprav so zazidljiva.Malo sem si prebral zakon in prišel do ugotovitve da bi moja odškodnina glede na 850m2 veliko parcelo ,sadovnjak katastrski razred 2 ,boniteta 69 cca 12900€(da ne bo pomote to ni komunalni prispevek)
Rčunalo bi se naj: m2=bonitetni razred(69) x 0,22€

Ali to drži?
Ker po tem bi po moji logiki morale cene zemljišč drastično padati ali pa ne bo nihče več kupil.
Jaz definitivno odstopim od nakupa če cena ostane ista moral pa bi še doplačati 12900€
prosim za kako informacijo

Re: Nov zakon.Kako je s tem? - vuego - 20.6.2011

Drži (zakon je začel veljati prejšni teden).

Kar se pa pravilnosti izračuna tiče pa ni komentarja (se mi zdi pa precej visoko naračunan znesek). Smile

Re: Nov zakon.Kako je s tem? - matteo - 20.6.2011

Evo še uradno sem našel.Baje so vsi dajali tudi nepopolna gradbena dovoljenja do sobote noter samo da bi se izognili temu.

Vse zainteresirane stranke obveščamo, da je bil v Uradnem listu RS, št. 43 z dne 3. 6. 2011, objavljen Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o kmetijskih zemljiščih.

Novela zakona med drugim na novo opredeljuje spremembo namembnosti kmetijskega zemljišča v primeru gradnje objekta na kmetijskem zemljišču. Investitor, ki bo podal vlogo za izdajo gradbenega dovoljenja za gradnjo objekta na kmetijskem zemljišču, bo moral plačati odškodnino zaradi spremembe namembnosti kmetijskega zemljišča pred izdajo gradbenega dovoljenja.

Odškodnina se bo določila v znesku na kvadratni meter glede na boniteto kmetijskega zemljišča in jo bo obračunal organ, ki bo izdal gradbeno dovoljenje.

Odškodnine se ne plača v primeru:

- rekonstrukcije ali odstranitve objektov,

- gradnje nezahtevnih objektov po predpisu, ki ureja vrste objektov glede na zahtevnost.

Zakon se bo začel uporabljati 18. 6. 2011. Navedena odškodnina se bo obračunala za vse vloge za pridobitev gradbenega dovoljenja za gradnjo objektov na kmetijskem zemljišču po navedenem datumu.

Re: Nov zakon.Kako je s tem? - vuego - 20.6.2011

Jap, tudi mi smo vložili dve nepopolni vlogi Smile

Re: Nov zakon.Kako je s tem? - petek - 20.6.2011

JAp tudi moji sosedje. Žal...

Re: Nov zakon.Kako je s tem? - FranciZ - 20.6.2011

Citat iz UL 43:
Citat:3.g člen
.....

– odškodnina zaradi spremembe namembnosti/m2 = boniteta zemljišča od 1 do 20 x 0,05 eurov,

– odškodnina zaradi spremembe namembnosti/m2 = boniteta zemljišča od 21 do 40 x 0,18 eurov,

– odškodnina zaradi spremembe namembnosti/m2 = boniteta zemljišča od 41 do 60 x 0,20 eurov,

– odškodnina zaradi spremembe namembnosti/m2 = boniteta zemljišča od 61 do 75 x 0,22 eurov,

– odškodnina zaradi spremembe namembnosti/m2 = boniteta zemljišča od 76 do 100 x 0,25 eurov.

Re: Nov zakon.Kako je s tem? - urska86 - 20.6.2011

Živjo,

mene pa zanima, kako veš v kateri bonitetni razred sodi parcela?

Re: Nov zakon.Kako je s tem? - Urs - 20.6.2011

Meni nekaj ni jasno pri tej paniki. Jaz sem npr. imel sadovnjak, kjer sedaj stoji hiša, bil pa je zazidljivo zemljišče (nezazidano stavbno zemljišče) in ne kmetijsko.

Kolikor sedaj razumem, se po spremembi šteje tudi pri nekmetijskem zemljišču za spremembo namembnosti? Torej zazidljivo, opredeljeno kot sadovnjak pri meni, bi moral plačati?

Če je temu tako, saj bo vsak plačal še ta davek....

Pri nas pa je tako, da bodo cene šle edino gor.

Re: Nov zakon.Kako je s tem? - palica1 - 20.6.2011

Nič ne razumem! :oops:

Se pravi, sam sem kupil (dal aro, čakam na notarja) parcelo za katero je že sprejet OPPN
in sedaj bom moral še plačati davek na to, al kako je s tem???

palica1 Napisal:Nič ne razumem! :oops:

Se pravi, sam sem kupil (dal aro, čakam na notarja) parcelo za katero je že sprejet OPPN
in sedaj bom moral še plačati davek na to, al kako je s tem???
Ja.Preden boš dobil gradbeno dovoljenje boš moral plačati še to odškodnino(ki pa najbrž ne bo malo,povprečno bi naj bilo 10€-15 € na m2.
Jaz sem ta teden mislil dati aro.Sedaj pa ....

[quote="urs"]Meni nekaj ni jasno pri tej paniki. Jaz sem npr. imel sadovnjak, kjer sedaj stoji hiša, bil pa je zazidljivo zemljišče (nezazidano stavbno zemljišče) in ne kmetijsko.

Kolikor sedaj razumem, se po spremembi šteje tudi pri nekmetijskem zemljišču za spremembo namembnosti? Torej zazidljivo, opredeljeno kot sadovnjak pri meni, bi moral plačati?

Če bi hotel dobiti gradbeno dovoljenje ja ampak če stoji hiša že gor pa ti ni treba plačati odškodnine.To velja mislim da od sobote torej 18.6.2011.

Re: Nov zakon.Kako je s tem? - palica1 - 20.6.2011

Sam imam potrdilo o namembnosti in v njem piše da je parcela razvrščena v območje stavbnih zemljišč.
Ali v tem primeru isto velja?

Berem tale zakon ( http://www.uradni-list.si/1/content?id=103972 ), ampak meni ni čisto nič več jasno. :oops: :?:

Re: Nov zakon.Kako je s tem? - vandini - 20.6.2011

Pravkar preverila na UE.
Plača se odškodnina pred izdajo gradbenega dovoljenja.
Izračun, ki ga je navedel matteo pa je žal pravilen.

Re: Nov zakon.Kako je s tem? - snjsp - 20.6.2011

če je to na dejansko rabo zemljišča, kako bi potem kategorizirali, če bi sadovnjak uničili, pa travnik preorali Cry

so pa tudi eni moji sorodniki vložili nepopolno vlogo v pete, prav zaradi tega

Re: Nov zakon.Kako je s tem? - spitbox - 20.6.2011

Sam sem ravnokar kupil parcelo veliko 14 arov (dejansko dve parcelni številki, ena v gradbenem pasu, druga ne). Geodet je že vse skupaj odmeril in iz ene velike parcele naredil več parcelnih številk. Jaz sem kupil dve parceli (2 parcelni številki): 5 arov (gradbeno območje) in 9 arov (kmetijsko območje, ni možnosti gradnje, tukaj bom imel dvorišče, vrt itd.). Prejšnja (večja) parcela preko katere so na novo odmerjene moje parcelne številke je opredeljena kot pašnik, 4 katastrski razred, boniteta 37. Gledam preko javnega vpogleda v nepremičnine.

Torej, ko bom vložil gradbeno dokumentacijo se bo za spremembo namenbnosti upoštevala parcela 5 arov?

Če poskušam izračunati znesek.
Upoštevam to tabelo iz zakona:
– odškodnina zaradi spremembe namembnosti/m2 = boniteta zemljišča od 1 do 20 x 0,05 eurov,
– odškodnina zaradi spremembe namembnosti/m2 = boniteta zemljišča od 21 do 40 x 0,18 eurov,
– odškodnina zaradi spremembe namembnosti/m2 = boniteta zemljišča od 41 do 60 x 0,20 eurov,
– odškodnina zaradi spremembe namembnosti/m2 = boniteta zemljišča od 61 do 75 x 0,22 eurov,
– odškodnina zaradi spremembe namembnosti/m2 = boniteta zemljišča od 76 do 100 x 0,25 eurov.

Torej v mojem primeru 37 x 0,18 = 6,66€/m2, torej pri parceli 500m2 je to 3330€.
A sem tole izračunal pravilno?

Zanima me ali je možno, da se sedaj spremeni boniteta parcele, glede na to, da so se na novo odmerile parcele?

Ali če razmišljam bolj preprosto... A ni ceneje, da na obstoječi parceli na kateri želiš graditi enostavno odmeriš novo parcelo, recimo 150m2, in rečeš da boš na tej gradil, ostali del parcele pa imaš kot kmetijsko območje za vrt itd. Je kaj takega v praksi sploh možno?

Ni mi jasno zakaj država izdaja takšne zakone, ta opredeljen "pašnik", na katerem nas je več kupilo parcele ni podoben pašniku, saj je vse skupaj zaraslo, raste neko grmičevje in tega nihče noče obdelovat, tako da bodo vaščani veseli, da bomo mladi to območje uredili in si postavili domove.

Zadnje novice

Posedanje temeljev na šibkem nasipu
01.12.2023 ob 09:34:39
Posedanje temeljev na šibkem nasipu
Ustrezna strokovna priprava temeljnih tal je za stabilnost gradbenega objekta ključnega pomena. Za potrebe temeljenja najprej odstranimo... Beri dalje »
Sanacija hiš po poplavah
13.09.2023 ob 12:58:03
Sanacija hiš po poplavah
Poplave avgusta 2023 so prizadele veliko območij v Sloveniji, poškodovanih je bilo tudi veliko hiš. Lumarjevi strokovnjaki... Beri dalje »