Kakšna rešitev za naše stanovanje - Print verzija
PodSvojoStreho.net
Kakšna rešitev za naše stanovanje - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://www.podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://www.podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Energijski viri (https://www.podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Tema: Kakšna rešitev za naše stanovanje (/showthread.php?tid=26724)Kakšna rešitev za naše stanovanje - bugnavilea - 11.1.2010

Prebrala sem že celo morje tem in nasvetov takšnih in drugačnih, ampak sem od vsega samo še bolj zmedena. Zato bi prosila če mi lahko svetujete glede na našo situacijo.

Obnavljamo starejšo hišo in sedaj izbiramo način ogrevanja tako samega prostora kot vode. Stanovanje je veliko nekaj več kot 100m2. Kuhinja in dnevna sta povezani v en prostor v katerem bi želeli imeti kamin. V dnevni je že obstoječi dimnik (ki bi ga sicer morali renovirati). Imamo še tri spalnice od katerih bo dve potrebno ogrevati (otroške sobe) in eno ne (najina spalnica), kopalnica in dodatni WC ter seveda hodnik. Nad nami je veliiiika kašča, kamor bi se lahko postavilo morebitne rezervarje, peči, itd. Trenutno je še vse zelo surovo - porajhane stene (ravnokar postavljena na novo elektrika), tako da se lahko še malo poigravamo z raznimi rešitvami.

Torej ... kaj se dejansko najbolj splača. Razmišljala sem o kaminu, ki bi ogreval potom centralne še ostale prostore in morebiti tudi sanitarno vodo(?). Vendar zaradi enostavnosti uporabe bi si želela tudi kakšno ogrevanje "na gumb" - se pravi plin, nafta, elektrika? Imeli bomo sicer tudi dve klimi (ena v dnevni in ena na hodniku), vendar ogrevanje s klimo se mi zdi zelo potratna zadeva? Ali se motim? Glede sanitarne vode sem tudi nekoliko skeptična ali zmore en sam bogi kamin ogret dovolj vode? V družini smo namreč v 5-ih in ko se ob nedeljah tuširamo/kopamo gre kar nekaj tople vode.

Seveda iščem čimbolj enostavno rešitev in seveda tudi čimbolj ugodno. Kakšne so varjante? Kako imate urejeno vi doma?


Za dodatna pojasnila sem seveda še na voljo. Smile


Re: Kakšna rešitev za naše stanovanje - yoldi - 11.1.2010

bugnavilea Napisal:Vendar zaradi enostavnosti uporabe bi si želela tudi kakšno ogrevanje "na gumb" - se pravi plin, nafta, elektrika? Imeli bomo sicer tudi dve klimi (ena v dnevni in ena na hodniku), vendar ogrevanje s klimo se mi zdi zelo potratna zadeva? . Smile

Vidim da imaš forum res v malem prstu... :twisted: Pustmo to..

Ogrevanje z dobro inverter klimo ni drago ali potratno, ponavadi ceneje od nafte ali plina. ne vem pa če je prava rešitav saj imaš veliko prostorov. Otroci bodo vsekakor prav kmalu želeli imeti svojo zasebnost in skozi zaprta vrata klima ne dela. Bo pa sijajna varianta za prehodna obdobja, ko se vam ne bo dalo hajcat kamina, le pazite postavitev, da ne piha tja kjer boste večino časa bivali (Na kavč za mizo itd... ) Sicer imam klimo kot edino ogrevanje, imam pa 52 kv. stanovanje in odprta vrata pa je lepo toplo. Okoli kamina pa ti bodo drugi svetovali...
Lp
Yoldi
Btw Okoli obeh variant so spisani romani po foorumu tako da le malo prelistaj...


Re: Kakšna rešitev za naše stanovanje - bugnavilea - 11.1.2010

Tista klima, ki bo v dnevnem prostoru je zelo dobra inverter klima (je že od prej), dokupili pa bomo še eno klimo za hodnik bolj za ohlajevanje poleti kot pa za gretje pozimi. Vseeno pa hvala za tvoj odgovor.
Upam pa, da mi bo še kdo svetoval okrog kamina in ogrevanja stanovanja in vode z le-tem. To me sedaj namreč najbolj zanima kako se obnese.


Re: Kakšna rešitev za naše stanovanje - Rok - 11.1.2010

Če želiš kamin in hkrati nekaj "na gumb" si lahko omisliš kaminsko peč na pelete.

http://www.edilkamin.com/en/stufe_a_pellet.aspx


Re: Kakšna rešitev za naše stanovanje - bugnavilea - 14.1.2010

Ogledala sem si te kamine na pelete in me je peč ECOIDRO (http://www.bolha.com/oglas383347829/cen ... ro-11-3-kw) kar prepričala in sem vedno bolj ogreta zanjo. Sedaj me pa nekaj zanima. Glede na to, da sem čisti laik glede centralnega ogrevanja in podobnih zadev ... če kupim takšno peč kaj potem potrebujem (poleg radiatorjev seveda) za vzpostavit centralno ogrevanje. Torej ... radiatorje imam že doma ... a potrebujem kak kotel/zalogovnik vode na podstrešju ali se zadevo spelje direkt iz peči v radiatorje? Zanima me, da si mal potem preračunam koliko bi me vse skupaj stalo.

Za sanitarno vodo se pa tudi vedno bolj ogrevam k solarnemu sistemu.Hvala za pomoč. SmileZadnje novice

Brezskrbno poletje na prostem z letno kuhinjo!
23.02.2024 ob 14:22:34
Brezskrbno poletje na prostem z letno kuhinjo!
Sploh od epidemije dalje veliko bolj cenimo trenutke na prostem, preživite z družino in najbližjimi. Zakaj ne bi torej preobrazili... Beri dalje »
Vabljeni na dan odprtih vrat v Bizovik
23.02.2024 ob 13:21:40
Vabljeni na dan odprtih vrat v Bizovik
Vabimo vas, da nas obiščete na dnevu odprtih vrat, ki bo v petek, 1.3.2024, od 14:00 do 18:00 in v... Beri dalje »
Janja Garnbret na Krasu posadila 1000 dreves
19.02.2024 ob 09:54:42
Janja Garnbret na Krasu posadila 1000 dreves
Janja Garnbret je na Krasu posadila 1000 dreves in s tem dala zgled za ohranjanje narave in izravnavo ogljičnega odtisa  ter... Beri dalje »
Sanacija hiš po poplavah
13.09.2023 ob 12:58:03
Sanacija hiš po poplavah
Poplave avgusta 2023 so prizadele veliko območij v Sloveniji, poškodovanih je bilo tudi veliko hiš. Lumarjevi strokovnjaki... Beri dalje »