Kamin kot podpora TČ zrak/voda - Print verzija
PodSvojoStreho.net
Kamin kot podpora TČ zrak/voda - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://www.podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://www.podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Energijski viri (https://www.podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Tema: Kamin kot podpora TČ zrak/voda (/showthread.php?tid=23720)

Strani: 1 2


Kamin kot podpora TČ zrak/voda - Kris - 27.8.2009

Ali ima mogoče kdo vezan kamin (s tem mislim kakšno špiralo nekje nad kaminom) preko obtočne črpalke v zalogovnik in s tem pomaga TČ v najbolj mrzlih dneh (ali pa tud ob drugih dneh - sploh če vam je všeč prsketanje ognja) da ni potrebe po električnem grelcu?

Verjetno ob taki kombinaciji Inverterska TČ ni potrebna - ker baje Inverterska ne potrebuje zalogovnika, ker sama prilagaja kompresor glede na izgube? Jaz se pa najbolj nagibam k inverterski.....

Zdi se mi (teoretično) da je zadeva izvedljiva, rad bi pa vedel ali to kdo uporablja v praksi in kako je le-to izvedel, ter za kakšne EUR-čke Big Grin .

LP


Re: Kamin kot podpora TČ zrak/voda - strom - 27.8.2009

Delam na tem, samo ne kot podporo toplotni črpalki, ampak kot edino ogrevanje.
Kupil sem kaminsko peč, ki jo bom postavil v dnevno, cevi speljal v zalogovnik, od tam pa v radiatorje, talno ogrevanje, bojler za sanitarno vodo. Slik še nimam, ker sem sredi del. Cevi za talno in radiatorje imam položene, čakam na estrihe,....
Kaminsko peč pa sem kupil v trgovini http://www.kaminhandel.eu. Veliko ceneje kot pri nas. Prevoz cca. 150€., peč pa je 14,7 kw - deklarirajo da gre 10 kw v vodo, 4,7 pa v zrak (ne v dimnik ampak v prostor, kjer imaš peč postavljeno)

Tudi sam sem hotel kupiti TČ zrak/voda, ampak si trenutno tega ne morem privoščiti.

Več sledi, ko bo sistem delal, če bo koga zanimalo.


lp, jure


Re: Kamin kot podpora TČ zrak/voda - Kris - 27.8.2009

Itak da nas bo zanimalo! Koliko pa misliš da te bo prišla investicija v "kaminsko" ogrevanje, ter kako boš imel rešen "avtomatizem" nalaganja? Ali bo zalogovnik dovolj velikega volumna da bo zdržal cel dan ko vas ne bo doma?

LP

K


Re: Kamin kot podpora TČ zrak/voda - strom - 27.8.2009

Ene par cen ti lahko serviram.
Dimnik (karodi) troslojni fi 150mm me je prišel 1180€ (10m), peč je bila 1968€ + prevoz iz nemčije 150€. Za talno, radiatorje s cevmi še ne vem, zalogovnik in bojler bova naredila s kolegom sama - plačam samo material.

Površina "stanovanja" znaša cca. 110m2 - od tega je nekaj v obstoječi hiši, nekaj pa sem prizidal. Radiatorjev bo šest (ne morem povsod dati talnega) - kopalnici, veža, hodnik, dve spalnici). Talnega bo cca 80m2.

Kot sem omenil je peč 14,7kw (10 + 4,7kw). Zalogovnik bo cca 800l, s kačo 24m iz 3/4 cole cevi (vse krom), bojler pa cca 300l z dvema kačama iz 3/4 cevi, 12m vsaka (gretje iz kaminske peči ali iz sončne, ki bo narejena nekega lepega leta - zdaj ni denar).

Avtomatizem
Precej sem (sva z mojo) premleval(a). Treba bo nalagat - ročno. Jaz delam od 6-14, moja dela po želji - včasih več, včasih manj. Od oktobra pa bo na porodniški.Smile
V primeru daljše odsotnosti: Peč bo v dnevni sobi, radiatorji pa povsod tam, kjer rabiš hitro toplo (nimam kombinacije talnega z radiatorji - razen v kopalnici. Srečo imam, da se prostori tako razporejeni - stari in novi del). Peč zakuriš, počakaš pol ure ali uro in voila.
Sistem bo narejen tako, da se zalogovnik ne bo polnil dokler določena temperatura vode ne bo dosežena (dotok iz peči zgoraj, odjema pa dva - eden malo pod dotokom, drugi pa malo nad dnom zalogovnika). Ko bo temp. vode dosti visoka, se odpre rotodivert in preklopi na spodnji povratek v peč in tako se zalogovnik ogreva.

Talno ima zamik tri do štiri ure. Dokler temp. vode v zalogovniku ne pade, se bo talno ogrevalo, ko pa pridemo domov pa naj bo to popoldne ali zvečer in zakurimo, pa bo spet delalo. Razen če greš na dopust - pol je zima mraz.

Dimnik
Imel bom troslojnega (krom, izolacija 40mm, plašč). Imaš ga lahko znotraj objekta, vendar naj bi bil obzidan zaradi plinotesnosti. Ta, od karodija pa je plinotesen, vendar ga bom oblekel s knaufom že zaradi izgleda samega.

Peč
http://cgi.ebay.de/Kaminofen-DIPLOMAT-11-XBS-wasserfuehrend-wassergefuehrt_W0QQitemZ110407622552QQcmdZViewItemQQptZKamine?hash=item19b4ce9f98&_trksid=p3286.c0.m14
Kupil sem jo prek http://www.kaminhandel.eu, vendar na njihovi strani ni slike od moje.

Doktorat. Če bo delalo? Naj bi.
Če koga kaj zanima, naj kar vpraša.

lp, jure

Da ne bo postalo preveč nepregledno bom na spodnje vprašanje odgovoril kar tukaj.


Re: Kamin kot podpora TČ zrak/voda - klemenv - 27.8.2009

A inox dimnik imaš lahko znotraj hiše? Nekoč sem slišal, da to ni požarno varno? Katero peč pa si izbral?


Re: Kamin kot podpora TČ zrak/voda - pikec - 27.8.2009

Kako pa ti pripeljejo kamin iz nemčije?


Re: Kamin kot podpora TČ zrak/voda - gea - 27.8.2009

klemenv Napisal:A inox dimnik imaš lahko znotraj hiše? Nekoč sem slišal, da to ni požarno varno? Katero peč pa si izbral?

Dimnik fi 20 postavljen sredi hiše iz mansarde ven. Slabe 4 metre za zaprt kamin. Upam, da bo vlekel. V podstrešju in potem tudi zunaj ker bila najbolje elegantna rešitev požarni jašek iz promat 2,5 cm debelih plošč. Zdržijo do nekaj čez 1000 C. Vmes volna, ki tudi drži okoli 900 C.

Jaški iz promat plošč cca. 170 € za 120 cm za večjo požarno varnost. Ob vseh špirovcih in legah v podstrešju se mi zdelo da kar moram dat.

lp

p.s. a kdo ve za cene inox dimnikov dvoslojni 200 dolžine 4m?


Re: Kamin kot podpora TČ zrak/voda - strom - 28.8.2009

pikec: poiščeš lokalnega prevoznika in ga vprašaš, če lahko pripelje. So pa prevozniki povezani z nekim programom, kjer se pojavljajo ponudbe prevozov iz cele evrope. Brez skrbi, prevoznik ti bo že zrihtal prevoz, ampak vprašaj pri večih, ker se da prišparati. Poklical sem firmo vetrans, jim po mailu poslal dobavnico za kaminsko peč, naslov, tel. številko in naslov dostave. Vse ostalo so zrihtali sami. Ko pripeljejo, daš šoferju denar za prevoz.

gea: Poglej na http://www.karodi.si, tam imaš cenike za enoslojne in troslojne dimnike. Drugače pa se da dimniik tudi izračunati: http://www2.lecad.si/documents/seminarji/resitve/3.14/Formular.html . Na strani http://www.gi-zrmk.si/ensvet.htm pa pod strokovnimi članki poiščeš "dimniki iz nerjavečega jekla" in lahko na peš izračunaš dimnik.
Da si pa ziher, pokličeš v firmo, kjer delajo dimnike, poveš podatke in potem oni naredijo izračun. Seveda ti ni treba kupiti dimnika 8)

lp, jure


Re: Kamin kot podpora TČ zrak/voda - Aleksander - 28.8.2009

Tukaj pa je nekaj modelov za lažje dokončanje in kašno novo idejo, kamina. Kamini


Re: Kamin kot podpora TČ zrak/voda - jgo - 21.1.2010

Strom, al se že kaj greješ s tole tvojo zadevo? Mal poročaj! Upam, da se danes ne grejete ob električnem radiatorju

LP


Re: Kamin kot podpora TČ zrak/voda - sassapo - 21.1.2010

Kris Napisal:Ali ima mogoče kdo vezan kamin (s tem mislim kakšno špiralo nekje nad kaminom) preko obtočne črpalke v zalogovnik in s tem pomaga TČ v najbolj mrzlih dneh (ali pa tud ob drugih dneh - sploh če vam je všeč prsketanje ognja) da ni potrebe po električnem grelcu?

Verjetno ob taki kombinaciji Inverterska TČ ni potrebna - ker baje Inverterska ne potrebuje zalogovnika, ker sama prilagaja kompresor glede na izgube? Jaz se pa najbolj nagibam k inverterski.....

Zdi se mi (teoretično) da je zadeva izvedljiva, rad bi pa vedel ali to kdo uporablja v praksi in kako je le-to izvedel, ter za kakšne EUR-čke Big Grin .

LP

Napravili smo že kar nekaj takšnih kombinacij, če te zanima me kontaktiraj


Re: Kamin kot podpora TČ zrak/voda - Roby - 21.1.2010

Je še kateri interesent za "strom-ovo" varijanto nakupa kamina.
Če nas bo več lahko še kakšen količinski popust dobimo, pa tudi pri prevozu bi se moralo poznati.
lp Roby


Re: Kamin kot podpora TČ zrak/voda - pedenjdeklica - 21.1.2010

[quote="gea"]Dimnik fi 20 postavljen sredi hiše iz mansarde ven. Slabe 4 metre za zaprt kamin. Upam, da bo vlekel.
quote]

mislim, da ti ne bo vlekel nimam navodil za projektriranje pri sebi ampak mislim, da je 7,5 m potrebna višina.

lp


Re: Kamin kot podpora TČ zrak/voda - JustMe - 21.1.2010

Jst mam 180ko in je nad vložkom cca 4m in vleče k pr norcih Smile

Lp Andrej


Re: Kamin kot podpora TČ zrak/voda - Border - 22.1.2010

Kris Napisal:Ali ima mogoče kdo vezan kamin (s tem mislim kakšno špiralo nekje nad kaminom) preko obtočne črpalke v zalogovnik in s tem pomaga TČ v najbolj mrzlih dneh (ali pa tud ob drugih dneh - sploh če vam je všeč prsketanje ognja) da ni potrebe po električnem grelcu?

Tak sistem je v delu - TČ Z/V Zubadan, 1.000l zalogovnik ter toplovodni kamin v dnevni sobi, poezan z zalogovnikom (TČ, talno, klime, povezave Telmos, prav tako veza za kamin - g. Kozlar)... Povsod talno (200m2 + 90 m2), ter konvektorske klime v tistih 90 m2... Zakaj pa ne bi bilo izvedljivo?!?Zadnje novice

Zdaj je pravi čas za najem kredita
25.11.2021 ob 14:17:40
Zdaj je pravi čas za najem kredita
Vašim sanjam o novem domu dajemo priložnost Izkoristite izjemno ugodne obrestne mere in pridobite najboljšo... Beri dalje »
S hranilnikom do nižjih stroškov v podjetjih
24.11.2021 ob 07:30:41
S hranilnikom do nižjih stroškov v podjetjih
V Oslu, svetovni prestolnici e-mobilnosti, je že vsak tretji avtomobil električni in e-avtobusi izrivajo tiste, ki imajo motorje z... Beri dalje »
Si tudi vi želite na svoje?
22.10.2021 ob 12:31:47
Si tudi vi želite na svoje?
Banka s posluhom za mlade in mlade družine je lahko vaš najboljši zaveznik pri reševanju stanovanjskega problema.... Beri dalje »
NLB Stanovanjski kredit | Podarimo 100x 3 mesečne obroke
17.09.2021 ob 12:00:26
NLB Stanovanjski kredit | Podarimo 100x 3 mesečne obroke
Tvoja priložnost veselju dati nov naslov Pridite v NLB na posvet k strokovnjaku za kredite ali nas pokličite prek video... Beri dalje »
ENOSTAVNO DO PONUDBE ZA KREDIT. Oddajte povpraševanje več bankam naenkrat.
02.06.2021 ob 13:07:02
ENOSTAVNO DO PONUDBE ZA KREDIT. Oddajte povpraševanje več bankam naenkrat.
V življenju so stvari pogosto nepredvidljive. Velikokrat nas presenetijo dogodki, ki so vezani na večjo, neobičajno porabo finančnih... Beri dalje »