Ogrevanje delavnice - Print verzija
PodSvojoStreho.net
Ogrevanje delavnice - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://www.podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://www.podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Energijski viri (https://www.podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Tema: Ogrevanje delavnice (/showthread.php?tid=17247)Ogrevanje delavnice - kimond - 17.10.2008

Zanima me kako bi si uredil ogrevanje v mizarski delavnici, velikosti 420 m2 in kakšno peč uporabiti. Ali bi bila vredu eta na vplinjevanje polen z mešanimi mizarskimi odpadki.
Hvala


Re: Ogrevanje delavnice - Dedalus - 17.10.2008

kimond Napisal:Zanima me kako bi si uredil ogrevanje v mizarski delavnici, velikosti 420 m2 in kakšno peč uporabiti. Ali bi bila vredu eta na vplinjevanje polen z mešanimi mizarskimi odpadki.
Hvala

Pazi, uplinjevalni kotel ni narejen za kurjenje zelo suhega drobnega lesa. Problem je v tem, da se prevelika količina drv v kurišču vžge. Tvori se preveč lesnega plina in peč hoče podivjati.

Najoptimalnejše gorivo za peč so polena. To pomeni 50 cm dolžine pri čemer je najkrajši kalan rob širine dlani.

Če imaš zelo droben lesni odpad, ti zadeve ne priporočam, ker ne bo delalo tako kot bi trebalo. Drugo pa je, če odpad prvo prešaš v brikete in nato kuriš. Lahko jih tudi sesekljaš in kuriš kot sekance v ETA HACK... Imaš tu svašta možnosti, ampak ETA SH in zelo droben les... ne priporočam.


Re: Ogrevanje delavnice - NAJBOLJŠI-MIZAR - 24.1.2010

kimond Napisal:Zanima me kako bi si uredil ogrevanje v mizarski delavnici, velikosti 420 m2 in kakšno peč uporabiti. Ali bi bila vredu eta na vplinjevanje polen z mešanimi mizarskimi odpadki.
Hvala


najboljše zate je peč na sekance.
pokliči bidra pa ti naredi.
jst sem zelo zadovoljen


Re: Ogrevanje delavnice - goba - 25.1.2010

Dedalus ima povsem prav. Sam sem v ETI poizkusil kuriti tako vrsto kuriva (samo za poizkus). Peč ni primerna za kurjenje zgolj drobnega suhega kuriva različnih dimenzij.

Kot dodatek pa seveda tako kurivo ni problematično. Pri meni se je izkazalo, da 20 % do 30 % takih ostankov, ki jih naložiš zgoraj (tako je tudi v navodilih), ne vpliva na pravilno delovanje peči.

Sekanci bi bili odlična rešitev. Za to seveda potrebuješ kotel na sekance.

Za ETO SH, bi bili primerni tudi lesni briketi. Pri briketih je važno, da niso premajhnih dimenzij! Taki, kot jih po navadi prodajajo (dolžina 25 cm) pa so povsem primerni. Preizkusil sem jih lansko leto. Kupil sem jih 250 kg na neki akciji iz radovednosti. Če se slučajno odločiš za to rešitev, ne varčuj pri hranilniku toplote. V kurišče peči na enkrat spraviš bistveno več energije, kot pri drveh.

Nekdo je preizkusil brikete stisnjene iz zelo suhega lesnega prahu (iz brusilnice lesa), dolžine dobrih 10 cm. Tudi v tem primeru se je tvorilo preveč lesnega plina in peč je "divjala".

Kaj se dogaja s pečjo pri takih kurivih je logično. Zaradi zraka med kosi lesa, pa tudi zaradi majhnih dimenzij in zaradi suhosti, se preveč lesa na enkrat vžge. Regulacija reagira, zmanjša obrate ventilatorja, do take mere, da peč praktično ugasne (prekine se izgorevanje). Potem zopet zažene ventilator, in čez nekaj časa peč zopet zagori (lahko, kar solidno butne) in tako naprej.

Morda bi se to dalo delovanje spremeniti z drugačnimi nastavitvami programske opreme, vsekakor pa je kotel razvit za kurjenje z drvmi.

L. P.: GobaZadnje novice

S hranilnikom do nižjih stroškov v podjetjih
24.11.2021 ob 07:30:41
S hranilnikom do nižjih stroškov v podjetjih
V Oslu, svetovni prestolnici e-mobilnosti, je že vsak tretji avtomobil električni in e-avtobusi izrivajo tiste, ki imajo motorje z... Beri dalje »
ENOSTAVNO DO PONUDBE ZA KREDIT. Oddajte povpraševanje več bankam naenkrat.
02.06.2021 ob 13:07:02
ENOSTAVNO DO PONUDBE ZA KREDIT. Oddajte povpraševanje več bankam naenkrat.
V življenju so stvari pogosto nepredvidljive. Velikokrat nas presenetijo dogodki, ki so vezani na večjo, neobičajno porabo finančnih... Beri dalje »