• Domov
  • Forum
  • Spletniki
  • Novice
  • Montažne hiše
  • Novogradnje
Napredno iskanje >>
Temelji za nadstrešek - Print verzija
PodSvojoStreho.net
Temelji za nadstrešek - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Klasična gradnja (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=13)
+--- Tema: Temelji za nadstrešek (/showthread.php?tid=58123)

Strani: 1 2

Temelji za nadstrešek - šmajser - 24.9.2014

Prosim za nasvet.
Delali bomo lesen nadstrešek, ki bo naslonjen na konstrukcijo hiše, na drugi strani pa bo imel tri stebre, dimenzije bodo cca. 6,5x4,5 m. Zanima me pa glede temeljev, izvajalec mi namreč hoče dopovedat, da bi temelje (pas pod tremi stebri na drugi strani) naredili tako, da beton (armiran) vlijemo kar na zemljo, torej brez plasti tampona, ker pravi, da se bo drugače posedalo (!?!). Ker nimam pojma o gradbeništvu, ampak se mi malo svita, da bi verjetno bilo dobro podložiti vsaj tampon pod temelji, me zanima vaše strokovno mnenje, ali moramo pod temelje podložiti tampon in koliko ocenjujete naj bo tega tampona in kako globoko naj bodo temelji?
Hvala!

Re: Temelji za nadstrešek - 03pomlad - 24.9.2014

Jaz si predstavljam, da moraj obiti temelji, če delaš na dolgi rok, pod cono zmrzovanja, oziroma vsaj nekje na meji in pa da je spodaj kot praviš, neko UTRJENO nasutje, ki požira vodo, jaz bi dno temelja dal vsaj 50 cm, če ne 70 cm globoko.
laično mnenje.

Re: Temelji za nadstrešek - som16 - 24.9.2014

šmajser,

šmajser Napisal:Prosim za nasvet.
Delali bomo lesen nadstrešek, ki bo naslonjen na konstrukcijo hiše, na drugi strani pa bo imel tri stebre, dimenzije bodo cca. 6,5x4,5 m. Zanima me pa glede temeljev, izvajalec mi namreč hoče dopovedat, da bi temelje (pas pod tremi stebri na drugi strani) naredili tako, da beton (armiran) vlijemo kar na zemljo, torej brez plasti tampona, ker pravi, da se bo drugače posedalo (!?!). Ker nimam pojma o gradbeništvu, ampak se mi malo svita, da bi verjetno bilo dobro podložiti vsaj tampon pod temelji, me zanima vaše strokovno mnenje, ali moramo pod temelje podložiti tampon in koliko ocenjujete naj bo tega tampona in kako globoko naj bodo temelji?
Hvala!

kar veliko odgovorov imaš na tvoje vprašanje tu napisanih, le pobrskati je treba!! :shock:
Ali imaš v PZI-ju G. konstrukcij zapisano kako in kaj? Kaj pravi Geomehansko poročilo za izkop gradbene jame (hiša) in o sami sestavi zemljine na tvoji gradbeni parceli? :?

Na krratko: temelji morajo biti vsaj min. 70cm pod nivojem terena; ne glede na globino zgoraj zapisano, mora biti gradbena jama skopana do raščenih tal (nosilna tla); če je možno izdelaj drenažo; tamponsko nasutje - odvisno od zemljine- vsaj 40 cm; podložni beton ali armatura dvignjena vsaj 7 cm od tampona;

Seveda je možno izvesti temelje tako da podložni beton zabetonira kontaktno na nosilni teren!?? Odvisno od terena!!!

Re: Temelji za nadstrešek - šmajser - 25.9.2014

Ja, če misliš PZI za hišo, tam je tudi tako zapisano in bilo tudi izvedeno, geomeh. poročila nimam... tla so pa ilovnata...
Pri takšnem pristopu me moti predvsem to, da če pa gre za nek nadstrešek, ne rabimo delati tako, kot za hišo...zato raje povprašam tu...mam občutek, da me mal nateguje...in preden grem h projektantu, moram vsaj vedet zakaj :)

Kakšna tla pa bi npr. morala biti, da bi šlo brez nasutja?

Če te prav razumem, temelji naj bodo 70cm pod nivojem, spodaj pa še 40 tampona, skupaj naj bo torej jama globoka 110cm?

Pa še nekaj, kaj npr. pa se lahko zgodi, če mi izvajalec tako šalabajzersko dela temelje...nadstrešek bo namreč naslonjen na hišo...ali se lahko zaradi posedanja nadstrešek "izpuli" s hiše, ali poči fasada? Kaj je z obremenitvami npr. zaradi snega?

Re: Temelji za nadstrešek - som16 - 25.9.2014

šmajser,
kot prvo ti bomo svetovali, da zamenjaj izvalaca!!
Izvajalec nima kaj pametovati, ampak se mora držati načrta in navodil projektanta oz. nadzornika!!
Če ni pripravljen izvajati dela po navodili projektanta/nadzornika in PZI načrtov ga naženi!!

Globina: sem opisal , kako je z globino. Vidi se na ternu, kje je nosilno. Tule je komentar: na pamet/čez prst!!
Če je trdo, potem lahko vgradiš podložni beton in nato zabetoniraš temelj.
Največja težava / napaka se zgodi "ob prevrnitvi" temelja; da se bo posedel, je bolj malo verjetno; če pride do takšnih zadev , se lahko nadstrešek iztrga od objekta.

Zaradi snega : statični izračun nosilne konstrukcije; izvajalec te mora upoštevat račun statika.!!!

OK, hvala...na podlagi tega vidim, da se ne bomo več zajebavali s tem, naj projektantje zrihtajo :)
Hvala za nasvete!

Re: Temelji za nadstrešek - Žerjavar - 25.9.2014

Citat:ali se lahko zaradi posedanja nadstrešek "izpuli" s hiše, ali poči fasada?
Vse to se lahko zgodi. Nasveta, kako narediti, da se ne bo zgodilo, pa ne moreš dobiti, dokler ne poveš, kako nameravaš narediti. Materjal zidu? Možnost pritrjevanja v beton (plošča)? Ali bodo špirovci prej pritrjeni, nato okrog njih izolacija in fasada? Kako bodo pritrjeni?
Citat:Kaj je z obremenitvami npr. zaradi snega?
Obremenitev od snega je večji del obremenitev konstrukcije. Ni vseeno, ali je nadstrešek v Izoli ali Jesenicah.
Citat:da bi temelje (pas pod tremi stebri na drugi strani) naredili tako, da beton (armiran) vlijemo kar na zemljo,
Beton za temelj se lahko vlije v izkopani jarek. Zgornjih vsaj 20 cm pa naj bo zašolano, da bo površina gladka. V tem predelu zemlja redno zmrzuje in se dviga - naj zdrsne po temelju.
Za dolžino strehe (prekritja) 6,5 m je smotrno delati le dva stebra na razmaku 400 cm in pod njima dva točkovna temelja.

Nadstrešek bi bil s konzolami naslonjen na zid (opeka poroterm 30) sidran z navojnimi palicami skozi zid (4x na vsako konzolo), konzole so cca 30x20cm iz jekla. Nato pride še fasada, konzole bodo oblepljene s stiroporjem, nad fasado bodo gledale cca 12 cm. Potem bi pa na konzole pritrdili lego in nanjo špirovce po vsej širini nadstreška. Stebri so na drugem koncu 3-ije...

Glede snega...lokacija je LJ okolica. Lani ga je bilo kar precej :)

Glede temeljev...če so temelji točkovni ali pasovni? Kakšna je razlika glede na to, da če ne bi dali tampona spodaj, ali bi se lahko vsak zase posedal?

Re: Temelji za nadstrešek - Fantocci - 25.9.2014

Tvoj sistem s kovinskimi konzolami, ki štrlijo iz fasade (če sem te prav razumel) ti bo ustvaril točkovne topolotne mostove, ob katerih se potem ustvarja kondenz v zidu.
Mogoče lahko razmišljaš še o takem sistemu, kjer toplotnega mostu ni oz. je minimalen: viewtopic.php?f=5&t=55789&hilit=kitajka&start=30

Citat: konzole so cca 30x20cm iz jekla. Nato pride še fasada, konzole bodo oblepljene s stiroporjem, nad fasado bodo gledale cca 12 cm.
Ali lahko narediš skico vertikalnega preseka čez zid, fasadno izolacijo in konzolo z pritrjeno lego?
Citat:Stebri so na drugem koncu 3-ije...
Ali zate ni sprejemljivo, da bi bila le dva stebra na razmaku 4 m?
Citat:lokacija je LJ okolica. Lani ga je bilo kar precej
:lol: Je kar nekaj razlike v predvideni max količini snega za objekt v Klečah ali na Orlah. Če nočeš javno izdati lokacije, imaš možnost na ZS.
Citat:če so temelji točkovni ali pasovni? Kakšna je razlika glede na to, da če ne bi dali tampona spodaj, ali bi se lahko vsak zase posedal?
Pasovni ali točkovni ni važno za posedanje. Tudi pasovni se lahko na enem koncu posede, na drugem pa ne - rezultat je isti kot če se en točkovni posede, drugi pa ne. Za posedanje je bistveno ugotoviti (predvideti, uganiti) dejansko nosilnost zemljine ter narediti ustrezno velik tloris temelja, da dejanski pritisk na zemljino ne bo večji od nosilnosti.
Bistvo tampona je odvajanje vode iz neposredne bližine temelja. Nekaj se (nekateri tako trdijo) tudi prihrani, ker je cena tampona nižja od cene podložnega betona.

Tole nekako tako izgleda...kolikor mi sposobnosti dopuščajo, da predstavim na skici...
[Slika: prerez.jpg]

Natančnejša lokacija je Lj.-Bizovik

Glede števila stebrov pa je tako, da bo tisti skrajni šel še za manjšo lopo, ki bo pod isto streho kot streha nadstreška, torej bo kombinacija nadstreška z lopo...zato 3-je stebri.

Re: Temelji za nadstrešek - som16 - 25.9.2014

šmajser
:evil: kje v Bizoviku pa gradiš to? Kdo je tvoj izbrani zidarski mojster??

Morda ga celo poznam :D :wink: .

Preglej temo, ki jo predlaga "Fantocci" ; če bodo še pomisleki o načinu izvedbe pa le povprašaj.
Morda : pod kovinske nosilce vgradiš kos "THD ali UDP" plošče; 5cm vsaj, da zmanjšaš toplotni most.

Citat:Tole nekako tako izgleda...
Se mi ne dopade.
- Kovinsko konzolo podobne konstrukcije je možno narediti z manj kovine, ki prehaja skozi izolacijo = manjši toplotni most.
- Zadostujeta dva zgornja vijaka za pritrditev, spodnji del bo teža nadstreška pritiskala ob zid.

Koliko takih konzol si predvidel za dolžino lege ob zidu 650 cm?
Kakšna je predvidena debelina pločevine za konzolo?
Citat:Morda : pod kovinske nosilce vgradiš kos "THD ali UDP" plošče; 5cm vsaj, da zmanjšaš toplotni most.
Nima efekta.
Skozi podloženo izolacijo tečejo vijaki približno enakega kovinskega preseka, kot je pločevinasta konzola.

Hvala za vse sugestije glede nosilnih konzol.
Sicer se pa počutim kot v štacuni al pa na tržnici, kjer pridem po krompir, prodat mi pa hočjo regrat. Mal heca fantje...sem računal, da bom izvedel kaj samo glede temeljev...:)

@žerjavar: konzole so 3...
glede debeline pločevine za konzolo...če te prav razumem bo okoli 8mm debela jeklena plošča...

Citat:da bom izvedel kaj samo glede temeljev.
OK. Samo o temelju.

Predlagam točkovne temelje za vsak steber posebej. Koplji luknjo 40 x 40 cm v globino 70 cm. Spodaj malce podkoplji v vse smeri, da dobiš ravno dno velikosti vsaj 50 x 50 cm. Glede na končno višino betonskega temelja pripravi ustrezno dolžino armaturne palice 6 mm, 4 kom. Luknjo zalij z betonom do 30 cm izpod površja zemljine. Vstavi armaturne palice v kvadrat 15 x 15 cm. Dalje betoniraj v opaž 25 x 25 cm, zadnjih 20 cm je lahko tudi 15 x 15 cm.

Predlog primerjaj s pasovnim temeljem v jarek širine 30 cm, spodaj razširjen na 40 cm

Zadnje novice

LUMAR ZERO EMISSION TOUR PREMIERNO: Dan odprtih vrat hiše Lumar Terra-R 162

Pri Lumarju vas vabijo na prvi jesenski dan odprtih vrat, kjer bodo premierno predstavili pritlično skoraj…

• © 2004 - 2025

Email: info@podsvojostreho.net

Vse pravice pridržane

• Kazalo

• Prva stran
    • Forumi
    • Spletniki
    • Zid
    • Pogoji uporabe
  • Oglaševanje

• O portalu
    • Statistike
    • Kontakt
    • Podpora uporabnikom
    • Piškotki
  • Povezave

• Nepremicnine.net
    • Izracun-kredita.si
    • Novogradnje.si
    • Montažne hiše
    • Izdelava spletnih strani
    • Nepremicninar.com
    • SLONEP.net
© 2025, PodSvojoStreho.net, Vse pravice pridržane

Prijava uporabnika

Pozabljeno geslo?
Nov uporabnik? Registrirajte se tukaj.

Registracija novega uporabnika

Vaša registracija je bila uspešna.

Na vaš email naslov smo poslali sporočilo z navodili, katerim morate slediti, da bo registracija potrjena.

Porabljeno geslo

Prijava
Nov uporabnik? Registrirajte se tukaj.

Zahtevek za spremembo gesla uspešno poslan.

Na vaš email naslov smo poslali sporočilo z navodili, katerim morate slediti za uspešno ponastavitev gesla.