Lumar bo gradil 24 novih stanovanj v Turnišču
Maribor, Turnišče, 8. oktober 2025 – Podjetje Tona d.o.o. v sodelovanju z Občino Turnišče bo začelo…
![]() |
Cirkulacija pri SV - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4) +--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18) +--- Tema: Cirkulacija pri SV (/showthread.php?tid=69169) |
Re: Cirkulacija pri SV - Poldee - 5.5.2018 Imam frizerski salon doma, kjer je pumpa za cirkulacijo sicer namescena ampak od samega zacetka izkljucena. Sem ze pozabil kaj tocno je bil razlog, da ni bila prikljucena, samo se je hitro izkazalo, da ni neke potrebe. Dolzina od bojlerja do pipe frizerskega stola je pa vec kot 14m oz. tam nekje. Nekak se ne pogresa oz. topla voda zlo hitro pride. Bi pa na tvojem mestu imel vklopljeno samo takrat, ko dejansko potrebujes toplo vodo, ker baje drugace prevec hladi bojler oz. vodo v njem. Ce je mozno, naredi na preklopno stikalo ali se bolje, timer oz. sam bi naredil tako. Re: Cirkulacija pri SV - blze - 5.5.2018 ma pritece in ne pritece tako hitro :) problem je pri negi ker rabis takoj mlacno vodo. nekak timer bi dal ja sam ne vem tocno kako bi naredil zato sprasujem za ideje. stikalo ne pride u poštev ker nimam povezave salon kurilnica Re: Cirkulacija pri SV - Energetik81 - 5.5.2018 Jaz imam Wilo Star-Z in vključeno 24/7. Nastavljena na termostatsko delovanje, torej pri meni vzdržuje 40°C v cirkulacijskem vodu. Zalaufa pa nekje vsakih ~15s za čas ~1s. Poraba same pumpe je zanemarljiva, cca. 0,17kWh/dan. Več porabi dejstvo, da so cevi za SV ves čas vroče. Koliko je tega, bom še izmeril. Ti bi lahko imel nastavljeno podobno, samo na timer, da deluje samo v času odpiralnega časa salona. Re: Cirkulacija pri SV - alanford - 6.5.2018 blze Napisal:Zdravo.Je bojler le za salon? Sent from my SM-G930F using Tapatalk Re: Cirkulacija pri SV - blze - 6.5.2018 ne, bojler uporabljamo se dve stanovanjski enoti vendar cirkulaciije ne potrebujemo-nimamo priklopljeno na pumpo. jaz imam tudi wilo star z, kje pa nastavim temperaturo za vzdrževanje? Re: Cirkulacija pri SV - Energetik81 - 6.5.2018 Na pumpi? Re: Cirkulacija pri SV - blze - 7.5.2018 imam tri zanke cirkulacije. stanovanje 1 in 2 imata zaprto cirkulacijo. salon ima odprto cirkulacijo vezano na črpalko. Re: Cirkulacija pri SV - blze - 12.5.2018 nima noben kakega nasveta? RE: Cirkulacija pri SV - multipraktik - 8.9.2019 Eno vprašanje glede cirkulacije SV. Kopalnici sta v neposredni bližini kurilnice, za cirkulacijo teh dveh prostorov bo vsega cca 10m cevi. Problem nastane pri kuhinji, kjer bo celotna zanka dolga 20m. Je možno oziroma smiselno narediti dve veji cirkulacije in kaj to potegne za sabo? Dve črpalki ali ena črpalka in dva elektro ventila, ki se izmenično odpirata/zapirata glede na nek senzor, ki bi predvideval kje se bo potrebovala vroča voda? Kakšne so sploh izgube pri 20m cirkulacije? RE: Cirkulacija pri SV - jeromeD - 24.8.2021 Pozdravljeni, Prosim za pomoc pri vezavi cevi za cirkulacijo. Prilagam skico trenutne vezave. Pri umivalniku st.2 je bila vezana samo topla voda. Zaradi manjka cirkulacije smo iz tople vode preko T clena peljali linijo na cirkulacijski vod (T clen na cirkulacijo). Ta del sem obkrozil. Sedaj mi cirkulacika ne deluje kot bi bilo potrebno,saj je del,ki je crtkan(do bojlerja) postal mrzel. Torej voda na tem podrocju je ohladi in ne vem kaj naj naredim. Imam vgrajeno cirkulacijsko črpalko, vendar je voda vseeno mrzla v delu, ki sem ga narisal proti bojleru. Kaj bi še lahko bilo možno. Ali je priklop s T členom ustrezen ali bi moral proti povratni ventil vgrajevat na cirkulacijo? Prosim za pomoc,ce je kdo ze imel taksno tezavo ali pa ve,zakaj do nje pride... lepo prosim za pomoc... RE: Cirkulacija pri SV - laguna1 - 24.8.2021 @jeromedD, a drugače pa pri umivalniku 1 in umivalniku dva dela cirkulacija, torej je skoraj takoj topla voda? Drugače če je tam skoraj takoj topla voda, ni logike, da bi bila črtkana cev mrzla, saj je verjetno nemogoče (ali pa?), da bi se na liniji v cirkulacijskem krogu tako zelo ohladila voda, da bi bila črtkana cev mrzla. Seveda pa mora črpalka "vleč" vodo iz cirkulacije in jo "rivat" v boljler. RE: Cirkulacija pri SV - n1ght0wl - 25.8.2021 Grundfosove recirkulacijske črpalke Comfort dobite v variantah on/off, s timerjem in z auto-adapt funkcijo. Zadnja varianta dela prvih 14 dni delovanja po razliki temperature med izhodom bojlerja in povratkom temperature in se tako nauči, kdaj se topla voda potrebuje. Po intervalu učenja se zaganjajo samo malce preden se voda dejansko rabi. Seveda pa se boste za tako črpalko stegnili kakšnih 80 evrskih dlje, kot za wilo star z. Več info na: https://www.grundfos.com/solutions/learn/ecademy/all-courses/the-comfort-hot-water-recirculation-course/grundfos-comfort-with-autoadapt-operation-modes RE: Cirkulacija pri SV - tona gas - 25.8.2021 Po 14 dnevih,ko se pumpa nauči tvojih navad pa izven tega časa čakaš na toplo vodo. Cirkulacija je tak za tiste ljudi ki ne šparajo! RE: Cirkulacija pri SV - n1ght0wl - 25.8.2021 @tona prvih 14 dni, ko se uči, dela v temperaturnem načinu, kar pomeni, da se požene, ko temperaturna razlika med vodoma cirkulacije preseže 5K. RE: Cirkulacija pri SV - letalec007 - 10.8.2022 ČRPALKA GRUNDFOS COMFORT 15-14 BA PM15-14BA PM 80 COMFORT AUTO ADAPT 1x230V Zdravo Evo shodila črpalka. Grem v nabavo nove.Ker trgovca ne uspem priklicat na telefon,probam tule. Ali mi lahko kdo iz prve roke potrdi ta ta iz oznak zgoraj deluje po principu adapt ,se torej uči kdaj rabiš toplo vodo? |