Lumar je prejemnik posebnega priznanja MSP za trajnostno delovanje na področju ESG
Lumar je prejemnik posebnega priznanja ESG-prvak Slovenije 2025 za trajnostno delovanje med MSP. Odkrijte, zakaj je…
![]() |
Kurjenje uplinjaka od "zgoraj" - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4) +--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18) +--- Tema: Kurjenje uplinjaka od "zgoraj" (/showthread.php?tid=53974) |
Re: Kurjenje uplinjaka od "zgoraj" - marko100100 - 29.11.2013 Najbrž se polni bolj slojevito, zato pa se mu zdi da se polni bolj počasi... Prej je bilo pač cel zalogovnik premešan in minimalna razlika na vrhu in spodaj... Peč mora pridelat 15°C razlike med vstopom in izstopom in temu primerno se nastavi hitrost črpalke. Re: Kurjenje uplinjaka od "zgoraj" - CimaBella - 29.11.2013 Jožko, na plin se prestavi odvisno od zahtevane T dvižnega voda radiatorja, torej ne vedno pri isti T. Mogoče bi morala povečati histerezo, če bom našla v regulaciji to nastavitev. Zdaj sem začasno zadovoljna z rešitvijo. marko 100100: sem povedala možu. Na 2. st. je delta T 11 st C, T povratka 55 st. C in izstopa T 66 st. C. Jutri sporbam še 1. stopnjo. Re: Kurjenje uplinjaka od "zgoraj" - aleks - 29.11.2013 RobicM Napisal:Neumno je to, da sta v Seltronovi WDC 20 regulaciji vezana plinska in zalogovnik kot vzporedna vira ogrevanja. V resnici je pa bilo mišljeno tako, da dela ali Waltis ali plinska peč, ne pa obe hkrati. Tako, da sem možu že razložila svojo terorijo, da bi bilo treba to spremenit, samo se še nisem ukvarjala z dejansko rešitvijo. Moja ideja je bila, da bi lahko preklapljal med dvema shemama, torej ena za uplinjaka, ena pa za plinsko peč, samo mož pravi, da to verjetno ne bo izvedljivo. Moram še malce Homerja pobarat.enako kombinacijo delam pri enem kolegu. v navodilih od wdc je točno opisano, kako se interval posega/vklopa na zahtevo (plinski kotel) poveča, da ne deluje oboje hkrati. imaš tudi grafikon v knjižici, razloženo vpliv vira a in vira b, čes preklopa in odvisnost časa preklopa (dlje, manj ugodja <> hitreje, bolj ugodno) in kateri parameter to vpliva. poglavje o preklopu virov je tik pred skicami montaže na steno. shemo imate najbrž 409b, vsaj jaz sem vzel to. zna pa recimo bojler vseeno zagnat plin ne glede na spremenjeni parameter, četudi bi bilo v hranilniku dovolj tople vode za ogrevanje, sploh talnega. to tudi mene še mal zafrkava. seltron ma tule mal čuden pogoj in ne najdem parametra da bi to spremenil. je pa res da sem bil en teden brez wdc-ja ker je bil na servisu in morda sem kaj spregledal. (namreč skuril sem en kanal, R3 :oops: ) popravijo sicer seltronovi fantje zastonj, a imajo gužvo in traja ... zgleda nisem edini šalabajs v deželi. Re: Kurjenje uplinjaka od "zgoraj" - casar - 30.11.2013 RobicM Napisal:1 med na povratku med hranilnikom in pečjo - ta je verjeno obtočna? Nastavljena je bila na 3. stopnjo. Zdaj sem je dala poskusno na 2. stopnjo. Je obtočna, ja. Kakor so obtočne tudi vse tri ostale, ki si jih našla. Obtočne črpalke poganjajo vedno isto vodo (ali tudi kakršenkoli drug medij), da ta teče naokrog (kroži) v nekem krogu. Za temperaturo na vrhu peči je ključna prav ta črpalka. S svojo trenutno močjo/hitrostjo delovanja določa, kako hitro bo voda tekla skozi peč, kar pomeni, da določa tudi to, koliko se bo voda na poti skozi peč dodatno ogrela glede na temperaturo povratka v peč. Bolj počasi teče, dlje časa se zadržuje v peči, bolj se ogreje. Absolutna temperatura je tako določena s temperaturo povratka (kar uravnava mešalni ventil pred črpalko) in močjo črpalke. In kakšna je ta črpalka? Na kaj je priključena? Na Seltrona ali kam drugam? Kako jo regulira tista stvar? Samo on/off ali s pulzno modulacijo? Načeloma bi naj regulacija z mešalnim ventilom vedno v peč vračala vodo na temperaturi povratka, ki ga peč zahteva. Obstaja izjema, a o tem kasneje. Navadno je to nekaj okrog 60 °C. Koliko točno, bi moral povedati, predpisati v prvi vrsti proizvajalec peči. No, vsaj truditi bi se za to morala regulacija. Obstajajo trenutki ob začetku kurjenja, ko je celotna peč hladna in je čisto možno, da te temperature z mešalnim ventilom pač ni mogoče doseči, dokler se peč dovolj ne ogreje. Obtočna črpalka bi se naj vklopila, ko temperatura na vrhu peči doseže ali za kako malenkost preseže temperaturo povratka. O že napovedani izjemi kasneje. V začetku seveda čisto počasi. Potem pa hitrost/moč črpalke s pulzno modulacijo (ali v primeru pametne črpalke z možnostjo komunikacije tudi s "pogovarjanjem" po ustreznem protokolu) prilagajati tako, da bo temperatura na vrhu peči ves čas težila bodisi proti optimalni temperaturni razliki do temperature povratka bodisi proti neki optimalni absolutni temperaturi. Kaj od tega in koliko znaša, bi spet naj vedel proizvajalec peči. Pač tako, da v primeru, če je trenutna temperatura peči višja od željene, malo poveča moč črpalke, če je nižja, pa moč malce zniža. Obstaja tudi zgornja meja (navadno kaj okrog recimo 93 °C). Ne glede na ostalo, se regulacija mora truditi tudi v smeri, da peč te temperature ne preseže. Pač s povečevanjem moči in po potrebi črpanjem vode skozi peč na polni moči. Napovedovana izjema je, ko je peč (npr. kakšnih 200 l vode v njej in 500 kg železja in šamota, kar lahko vsebuje še kar nekaj energije) še vedno dovolj topla, da bi tisto vodo lahko uporabili (npr. 50 °C, mi pa takrat potrebujemo 45 °C), a nižja od temperature željenega povratka v peč, v peči pa zagotovo ne gori (ta podatek je potem nekak še treba spraviti do regulacije, morebiti tako, da je temperatura dimnih plinov zelo nizka, recimo pod 70 °C). Take razmere se rade vzpostavijo po koncu gorenja takoj za tistim, ko se peč ohladi pod temperaturo željenega povratka. Če to peči ne škodi (to bi spet moral vedeti proizvajalec, možno da obstaja tudi kaka temperaturna meja, do katere se to sme početi), takrat regulacija lahko ne glede na temperature za krajši čas odpre mešalni ventil in počasi črpa vodo skozi peč vse dokler njena temperatura na vrhu presega temperaturi trenutne potrebe in trenutnega povratka. To seveda ne bo šlo v primeru laddomata ali mehanskega mešalnega ventila. RobicM Napisal:Imamo vremensko vodeno regulacijo. Vendar nama probleme dela plinska peč, ki je za back up. Namreč, ko pade izračunana T dvižnega voda za radiatroje pod T zalogovnika, se obrne rotodivert na plin. In potem imaš recimo 45 st C še na vrhu v zalogovniku in mrzle radiatroje, mrzlo vodo in mrzlo talno, ker čaka plinsko peč, ki je izklopljena. Uff, meni take rešitve z rotodivert ventilom niso všeč, še prav posebej ne, če z njim odrežeš tudi zalogovnik. Mislim, da je edina prednost tega sistema, da prihraniš eno obtočno črpalko za plinsko peč. Sam bi raje k plinski peči dodal še eno črpalko ter ventil s katerim bi zapiral pretok skozi njo, ko črpalka ne bi delovala, namesto rotodivert ventila pa dal navaden T kos. Peč na drva se v času nedelovanja itak da zapreti že z "njenim" mešalnim ventilom. Se pa iz tega primera dobro vidita še dve zadevi. Da se voda v zalogovnika zgleda še kar precej meša in pri 45 °C v njem še vedno je kar nekaj energije, a žal povsem neuporabne. Druga je pa slabost uporabe razdelilca in ogrevalnih blokov. S tem pristopom res dobimo z malo dela lično narejeno zadevo, ki pa deluje nekako na dveh temperaturah (razdelilec ima pač vodo samo dveh temperatur) in potem vedno za vse ogrevalnje kroge potrebujemo in trošimo vodo na temperaturi, ki mora dosegati najvišjo med zahtevanimi s strani ogrevalnih krogov. Zakaj pa imate plinsko peč ročno ugasnjeno? Če je ne bi imeli, bi verjetno vse delovalo. Ja, v zalogovniku bi še vedno bilo kup neuporabne energije, ampak vendarle ... RobicM Napisal:Neumno je to, da sta v Seltronovi WDC 20 regulaciji vezana plinska in zalogovnik kot vzporedna vira ogrevanja. V resnici je pa bilo mišljeno tako, da dela ali Waltis ali plinska peč, ne pa obe hkrati. Tako, da sem možu že razložila svojo terorijo, da bi bilo treba to spremenit, samo se še nisem ukvarjala z dejansko rešitvijo. Moja ideja je bila, da bi lahko preklapljal med dvema shemama, torej ena za uplinjaka, ena pa za plinsko peč, samo mož pravi, da to verjetno ne bo izvedljivo. Moram še malce Homerja pobarat. Po moje je vzporedna vezava čisto v redu. Peč na drva deluje, ko jo kdo zakuri, peč na plin se pa vklopi po potrebi, ko potrebujemo vodo na neki temperaturi, kakršne nikjer ni, ne od nobenega drugega vira (tukaj peč na drva) ne v zalogovniku. Podobno tudi v primeru, če taka voda je, a je je premalo. Je pa res, da tole z rotodivert ventilom ni prava vzporedna vezava. V preklapljanje med shemama pa poleg tvojega moža tudi jaz ne verjamem. aleks Napisal:enako kombinacijo delam pri enem kolegu. v navodilih od wdc je točno opisano, kako se interval posega/vklopa na zahtevo (plinski kotel) poveča, da ne deluje oboje hkrati. Pa zakaj sploh želite peči preklapljati in se truditi, da ne bi delovali obe hkrati? Zakaj pri peči na drva preprosto ne bi samo pazili ali je tam kaj primerne toplote za odvesti in jo odvedli, ko jo najdemo. Takorekoč skoraj ne glede na vse ostalo v sistemu. In zakaj ne bi plinske peči (ali peči na kurilno olje, ali elektriko ali toplotne črpalke ali karkoli kontroliranega že) zagnali, ko pač potrebujemo vodo na temperaturi, ki je nimamo, oz. je nimamo dovolj? Kakšna je korist od preklapljanja in pazenja na to, da ne bi delovali hkrati? aleks Napisal:zna pa recimo bojler vseeno zagnat plin ne glede na spremenjeni parameter, četudi bi bilo v hranilniku dovolj tople vode za ogrevanje, sploh talnega. to tudi mene še mal zafrkava. seltron ma tule mal čuden pogoj in ne najdem parametra da bi to spremenil. Zakaj te to moti? To je ja normalno. In tudi dvomim, da boš našel kak parameter, s katerim bi se izognil normalni zadevi. ;-) Če te moti to, da za talno ogrevanje trošiš drago vročo vodo od plina, obenem pa imaš v zalogovniku kup odlične vode za talno ogrevanje, potem ne smeš uporabljati skupnega razdelilca za vse, ampak je vsak krog potrebno napajati iz večih nivojev zalogovnika preko večpotnih mešalnih ventilov, pač vedno glede na trenutne potrebe posameznega ogrevalnega kroga in stanja v zalogovniku. No, za bojler ti niti ni treba komplicirati, tam lahko samo na vrhu jemlješ najbolj vročo vodo. Aleš Re: Kurjenje uplinjaka od "zgoraj" - aleks - 30.11.2013 seveda je parameter, samo najt ga je treba. za vse veje in bojler gre v razdelilec vedno iz gornjega priključka hranilnika. tako kot pri vseh vezavah. hranilnik in plin sta itak ločena z rotodivertom pred vstopom v razdelilec. rad bi samo prilagodil pogoj momentalne zaustavitve črpalk talnega pri vklopu plina ob gretju sanitarne. za tiste pol urice gretja pač ne smejo delat črpalke ogrevanja, torej moram samo najt parameter prednostnega ogrevanja sanitarne vode in ga omogočiti v tem načinu. pri prednostnem ogrevanju sanitarne vode črpalke talnega ne smejo krast vode in morajo ostati ugasnjene. in to je softversko gladko rešljivo. brez rotodiverta te vezave na seltronu ne morš delat, ker morat biti shema točno tako zvezana in položena kot je v samem kontrolerju vnešena, tu nimaš kaj za bulaznit. robičeva se je mal nerodno izrazla, ker pozablja da v seltronu njenega waltisa sploh ni, ampak samo njegov hranilnik; in je zato normalno da je možno delovanje obeh kotlov hkrati. je pa dejstvo da pri njej waltis še malo dremlje in dela počasneje kot bi moral, zato regulacija včasih brcne plinski kotel. Re: Kurjenje uplinjaka od "zgoraj" - casar - 30.11.2013 aleks Napisal:seveda je parameter, samo najt ga je treba. za vse veje in bojler gre v razdelilec vedno iz gornjega priključka hranilnika. tako kot pri vseh vezavah. Takšne vezave so zelo pogoste, nemara celo najpogostejše, nikakor pa ni vedno tako. Vseeno je tudi kup vezav z več priklopi na zalogovnik na različnih nivojih. Res pa tam razdelilci bolj slabo zraven pašejo, oz. pašejo za dovolj podobne skupine ogrevalnih krogov. aleks Napisal:rad bi samo prilagodil pogoj momentalne zaustavitve črpalk talnega pri vklopu plina ob gretju sanitarne. za tiste pol urice gretja pač ne smejo delat črpalke ogrevanja, torej moram samo najt parameter prednostnega ogrevanja sanitarne vode in ga omogočiti v tem načinu. pri prednostnem ogrevanju sanitarne vode črpalke talnega ne smejo krast vode in morajo ostati ugasnjene. in to je softversko gladko rešljivo. A tole? No, tole bi pa moralo iti. Poglej parametra P4.2 in P4.3. Samo meni se to ne zdi rešitev, vsaj dobra ne. Seltronov Priročnik za projektante in monterje poznaš? aleks Napisal:brez rotodiverta te vezave na seltronu ne morš delat, ker morat biti shema točno tako zvezana in položena kot je v samem kontrolerju vnešena, tu nimaš kaj za bulaznit. Ja, to žal bolj ali manj drži. Kakšno malenkost tu in tam se še da prilagoditi, ampak tole pa vprašanje, če se bo dalo urediti s Seltronom. Ventile bi že še šlo odpirati in zapirati, s čim pa krmiliti črpalko plinske peči pa ... aleks Napisal:robičeva se je mal nerodno izrazla, ker pozablja da v seltronu njenega waltisa sploh ni, ampak samo njegov hranilnik; in je zato normalno da je možno delovanje obeh kotlov hkrati. je pa dejstvo da pri njej waltis še malo dremlje in dela počasneje kot bi moral, zato regulacija včasih brcne plinski kotel. Hmm, potem je pa ono vprašanje, kdo in kako krmili pri njej obtočno črpalko za krogotok skozi Waltisa še toliko bolj na mestu. Aleš Re: Kurjenje uplinjaka od "zgoraj" - CimaBella - 30.11.2013 aleks: mi imamo narejeno vezavo 423 b Danes sva sprobala 1. stopnjo. Zdi se bolje. Zgornji del zalogovnika se je relativno hitro segrel do 70 st. c, tako da ni bilo problema z dvižnim vodom za radiatorje. Peč se je hitreje segrela na višjo T 70 st. C, delta T med povratkom in izhodom peči je bil med 10 in 15 st. C. Zdaj ne zahteva več zjutraj plin, zgleda, da je kombinacija novih turbolatrojev in počasnejšega obtoka boljša. Še vedno pa kuriva cca 12h peč, 12 h pa se grejemo zalogovnik, tega verjetno ne bo možno zmanjšati, dokler ne bo hiše izolirana. Casar: ma gorenjc drva zastonj. Ni šans, da bo kuril plin. :wink: obtočna črpalka in zraven je mešalni ventil, obje pa je povezno na peč in naprej na WDC 20 enoto. Obotčna črpalka je Grundfosova, na vrhu ima pa 3. stopnje, ne vem ali deluje pulzno ali on/off. Kako pa to ugotovim? In še nekaj malega za razmišljat: A močnejša peč dela hitreje (bi lahko skrajšal čas kurjenja?), porabi pa več? A so z menjavo turbolatorjev moj 19 kW Waltis predelali v močnejšega? Razlika med Waltisi 19, 25 in 32 so v ogrevalni površini in volumnu vode v kotlu, konstrukcijsko imajo pa enake gaberite in velikost zalogovnika za polena. Volumen vode je ostal enak, so z menjavo turbolatrojev lahko vplivali na velikost ogrevalne površine? Skici hidravlične sheme in regulacije še sledita.... Lp, Maja. Re: Kurjenje uplinjaka od "zgoraj" - casar - 30.11.2013 Seltronova shema 423b pa nima rotodivert ventila. Na kaj ste potem njega vezali? Temperature pri 1. stopnji tako na pamet izgledajo zdaj zelo v redu. Ali so takšne, kakršne si najbolj želi peč, pa ne vemo. Da bi pokurili manj drv na dan, bi se verjetno dalo še kaj izboljšati samo gorenje in prenos toplote na ogrevalno vodo. Kaj drugega so že bolj malenkosti. Če bi rada kurila redkeje, potem se pa da izboljšati izkoriščenost zalogovnika, da se porabi iz njega energija do nižjih temperatur vode. Samo se bojim, da enostavni ukrepi počasi gredo proti koncu in bodo ostali samo še zahtevnejši. Normalno, da kurite raje drva kot plin. Samo potem pač kurite drva. Tole, kar se je dogajalo, ni bila dilema drva ali plin, temveč dilema plin ali mraz. Ona obtočna črpalka je po vsem napisanem slej ko prej navadna, ki sama po sebi zna samo delati ali ne deleti, torej on/off. Je pa vprašanje, kaj z njo počne regulacija. Ali jo samo vklaplja in izklaplja, ali ji zna modulirati hitrost. To je potebno pogledati. Kako sta pa povezani regulacija peči na drva in WDC20? V močnejši peči v enakem času pogori več drv, oz. enaka količina drv tam pogori v krajšem času. Če sprašuješ za moč gorenja, se ta z novimi turbulatorji ni spremenila. Se je pa najbrž povečala moč ogrevanja vode v peči. Torej večji delež sicer enake moči, ki se sprošča pri gorenju, gre zdaj v vodo, v dimnik pa potem gre ustrezno manjši delež moči. Rekel bi, da bo ta moč dovolj velika tudi pri trenutni hiši. Po izolaciji pa bo sploh fajn, da moč peči ni višja. Idelano močna peč bi v najhujšem mrazu, ki lahko doleti hišo, in največji porabi tople sanitarne vode obenem, gorela non-stop in nastale energije bi v povprečju bilo ravno prav. Aleš Re: Kurjenje uplinjaka od "zgoraj" - zamot1 - 1.12.2013 Kakšna je bila TDP pred vgradnjo novih turoblatorjev in po njej, da ne iščem nazaj? Pri meni se pozna s kakšno TDP dela peč; pri 120°C mi paca peč z sajami, trenutno sem pri 150°C in je zadovoljivo, čez 200°C gre pa več v dimnik je pa peč bolj čista, temperatura peči pa okoli 80°C v vseh primerih. Povratek nastatavljen na 65°C in ga drži dokler ni v hranilniku spodaj ista temperatura potem gre pa analogno gor z dviganjem temperature peči do 95 °C merjeno na vrhu, delta T je pa 15°C zgoraj/spodaj v hranilniku. 1000lit v dobrih dveh urah iz 45-50°C na približno 90-95°C in enim polnenjem peči. LP Tomaž Re: Kurjenje uplinjaka od "zgoraj" - CimaBella - 1.12.2013 zamot1: tdp je bila pred menjavo 200 -260, po menjavi turbolatrojev 160 -200. Zalogovnik se pri najnižji stopnji obtočne črpalek segreva zgoraj hitreje kot spodaj, razlika cca 20 -25 st. c. Najinih sistemov ne moreš primerjat, poleg velike porabe, moja peč potrebuje 5,5 h, da segreje 1500 l vode s 30 na 80 st. C, pri vseh izkolpljenih uporabnikih in maksimalni moči. [quote="casar"]Seltronova shema 423b pa nima rotodivert ventila. Na kaj ste potem njega vezali? Ne vem, zgleda pa, da je pa en kabel od Seltrona vezan na rotodivert. Temperature pri 1. stopnji tako na pamet izgledajo zdaj zelo v redu. Ali so takšne, kakršne si najbolj želi peč, pa ne vemo. Bom klicala proizvajalca. Normalno, da kurite raje drva kot plin. Samo potem pač kurite drva. Tole, kar se je dogajalo, ni bila dilema drva ali plin, temveč dilema plin ali mraz. Sem prižgala ene parkrat plin, ko sem čakala na zalogovnik, da se segreje. Samo tega ni treba povedati možu. Ona obtočna črpalka je po vsem napisanem slej ko prej navadna, ki sama po sebi zna samo delati ali ne deleti, torej on/off. Je pa vprašanje, kaj z njo počne regulacija. Ali jo samo vklaplja in izklaplja, ali ji zna modulirati hitrost. To je potebno pogledati. Kako sta pa povezani regulacija peči na drva in WDC20? Mož pravi, da regulacija peči in WDC nista povezana. Peč ima svojo elektroniko. Seltornovi kabli pa so vezani na obtočno črpalko in mešalni ventli med pečjo in zalogovnikom Sem narisala skico, kako je zvezano, moram samo še nekako spravit na računalnik. Re: Kurjenje uplinjaka od "zgoraj" - CimaBella - 1.12.2013 Nekaj mi je prišlo na misel: zakaj bi WDC sploh zanimalo, kaj in kako dela peč. WDC zanima, koliko T ima na voljo v zalogovniku za uporabnike, če le te ni dovolj, zahteva plin. V bistvu sem s "histerezo" mislila to, da ne bi WDc takoj zahteval plin, ampak bi recimo do 45 st. C še črpal T iz zalogovnika, tudi če je nižja od izračunane glede na zunanjo T. Re: Kurjenje uplinjaka od "zgoraj" - aleks - 1.12.2013 casar Napisal:waltis z lastnim krmiljenjemaleks Napisal:rad bi samo prilagodil pogoj momentalne zaustavitve črpalk talnega pri vklopu plina ob gretju sanitarne. za tiste pol urice gretja pač ne smejo delat črpalke ogrevanja, torej moram samo najt parameter prednostnega ogrevanja sanitarne vode in ga omogočiti v tem načinu. pri prednostnem ogrevanju sanitarne vode črpalke talnega ne smejo krast vode in morajo ostati ugasnjene. in to je softversko gladko rešljivo. Re: Kurjenje uplinjaka od "zgoraj" - casar - 2.12.2013 RobicM Napisal:Mož pravi, da regulacija peči in WDC nista povezana. Peč ima svojo elektroniko. Seltornovi kabli pa so vezani na obtočno črpalko in mešalni ventli med pečjo in zalogovnikom aleks Napisal:casar Napisal:Hmm, potem je pa ono vprašanje, kdo in kako krmili pri njej obtočno črpalko za krogotok skozi Waltisa še toliko bolj na mestu.waltis z lastnim krmiljenjem To dvoje je v direktnem nasprotju. Vsaj eden se mora motiti. RobicM Napisal:Nekaj mi je prišlo na misel: zakaj bi WDC sploh zanimalo, kaj in kako dela peč. WDC zanima, koliko T ima na voljo v zalogovniku za uporabnike, če le te ni dovolj, zahteva plin. V bistvu sem s "histerezo" mislila to, da ne bi WDc takoj zahteval plin, ampak bi recimo do 45 st. C še črpal T iz zalogovnika, tudi če je nižja od izračunane glede na zunanjo T. Če WDC ne upravlja mešalnega ventila in črpalke pri peči, potem je tako, kot praviš. Če pa upravlja s tem mešalnim ventilom in črpalko, potem ga seveda mora zanimati delovanje peči. Ne glede, katero varianto imate, je nadaljevanje čisto v redu. Spremljati mora temperaturo dvižnih vodov in če kje (verjetno v nekem času) ni dovolj visoke temperature, mora zahtevati plin. Tudi neka histereza mora biti in verjetno bi se z njeno prilagoditvijo dalo doseči to, kar želiš. Samo dvomim, da bo takrat, ko bodo radiatorji zahtevali 60 °C, 45 °C dovolj, da za ljudi ne bi bilo preveč moteče. To je namreč kar velika razlika. aleks Napisal:aha, tole. je katera rešitev še boljša? ta je relativno preprosta. Hja, s preprostostjo te rešitve se bo težko karkoli merilo. Boljše (a tudi kompleksnejše) rešitve so takšne, kjer bodo vsi ogrevalni krogi ves čas imeli dovolj vode potrebne temperature. Za ta primer bi to šlo npr. tako, da imaš na zalogovnik priklope na treh nivojih, kjer je lahko srednji le malo pod zgornjim, a nekaj nižje mora biti. In potem za ogrevalne kroge (predvsem ali celo samo za talno ogrevanje) mešaš vodo s štiripotnim mešalnim ventilom (pozor, govora je o štiripotnem ventilu s tremi vhodi in enim izhodom, ne tega zamenjevati za verjetno bolj razširjene štiripotne mešalne ventile z dvema vhodoma in dvema izhodoma) iz vrha zalogovnike, "sredine" zalogovnika in povratka talnega ogrevanja. Plinsko peč tukaj priklopiš med sredino in vrh. Dobra lastnost te rešitve je, da lahko dodaš še četrti priklop na zalogovnik nekje bolj spodaj in vodo potem mešaš s petpotnim mešalnim ventilom iz štirih virov. V stilu, kot je to prikazano pri mešalnem ventilu ESBE 5MG pod razdelkom INSTALLATION SUPPORT. Druga varianta bi bila recimo uporaba tristopenjskega Zortström delilnika (hidravlične kretnice, ali kakorkoli bi se že naj temu čudu reklo), kjer bi bojler in plinsko peč priklopil med srednji in zgornji nivo, talno ogrevanje in zalogovnik pa med spodnji in srednji nivo. Za ta primer bi bilo v redu, samo je gotovo v tem sistemu še kaj (zalogovnik poleg samo plinske peči nima pravega smisla), kar pa je vprašanje, kako dobro bi pasalo zraven. Pri teh delilnikih se zalogovnike navadno veže med dva skrajna nivoja in vse je prilagojeno samo dvem temperaturam (najvišji in najnižji) v zalogovniku. Aleš Re: Kurjenje uplinjaka od "zgoraj" - aleks - 2.12.2013 opisano je zanimivo z inženirskega stališča, a nekoliko zapleteno. kolega (čigar centralna se dela) se je križal med montažo, centralista (ki je instalater stare šole) pa smo komaj brzdali da ni delal po svoje ... Re: Kurjenje uplinjaka od "zgoraj" - CimaBella - 2.12.2013 aleks Napisal:mm, potem je pa ono vprašanje, kdo in kako krmili pri njej obtočno črpalko za krogotok skozi Waltisa še toliko bolj na mestu.waltis z lastnim krmiljenjem To dvoje je v direktnem nasprotju. Vsaj eden se mora motiti. Mislim, da ima aleks prav. V bistvu je povezava narejena z MV in obtočne črpalke na Waltis. Gre pa en kabel tudi od peči proti WDC. WDc (shema 423b)nima Waltisa v shemi, ima zalogovnik s potopnim bojlerjem in plinsko peč ter 2 ogrevalna kroga. Če WDC ne upravlja mešalnega ventila in črpalke pri peči, potem je tako, kot praviš. Če pa upravlja s tem mešalnim ventilom in črpalko, potem ga seveda mora zanimati delovanje peči. Ne glede, katero varianto imate, je nadaljevanje čisto v redu. Spremljati mora temperaturo dvižnih vodov in če kje (verjetno v nekem času) ni dovolj visoke temperature, mora zahtevati plin. Tudi neka histereza mora biti in verjetno bi se z njeno prilagoditvijo dalo doseči to, kar želiš. Samo dvomim, da bo takrat, ko bodo radiatorji zahtevali 60 °C, 45 °C dovolj, da za ljudi ne bi bilo preveč moteče. To je namreč kar velika razlika. Gre samo za tisti čas prede se zakuri zjutraj, da ne bi bili radiatorji čisto mrzli. Vseeno bolje , da so mlačni, T v sobah je še ok. |