Dobrodošli, Gost
Morate se registrirati preden lahko objavljate na naši strani.

Uporabniško ime
  

Geslo
  

Iskanje po forumih

(Napredno iskanje)

Statistike foruma
» Člani: 68896
» Najnovejši član: davidchristain
» Teme foruma: 64689
» Objave na forumu: 943169

Vse statistike

Prijavljeni uporabniki
Prijavljeni uporabniki: 272
» 9 članov(s) | 263 gostov(s)
BonnieD41, DANA, DrSaso1, Mojster_Miha, Sebek, Srakopir, TracyCrowt, broohlin, firefly

Zadnje teme
Zamenjava materijala
Forum: Klasična gradnja
Zadnja objava: davidchristain
1 ura nazaj
» Odgovorov: 4
» Prikazov: 0
Samsung Wind-Free klime
Forum: Energijski viri
Zadnja objava: vofra
2 ur nazaj
» Odgovorov: 11
» Prikazov: 0
temeljna plošča - xps, de...
Forum: Nizkoenergijska in pasivna gradnja
Zadnja objava: MandM
4 ur nazaj
» Odgovorov: 149
» Prikazov: 120562
Izolacija zunanje stene z...
Forum: Tlaki, izolacija in ostrešja
Zadnja objava: ivank_
5 ur nazaj
» Odgovorov: 2
» Prikazov: 0
Premik zazidljivosti
Forum: Gradbena dokumentacija
Zadnja objava: ivank_
5 ur nazaj
» Odgovorov: 2
» Prikazov: 0
Začasno skladišče (self s...
Forum: Nakup, prodaja in pravna vprašanja
Zadnja objava: butale
6 ur nazaj
» Odgovorov: 10
» Prikazov: 2599
Sončna elektrarna - kdor ...
Forum: Energijski viri
Zadnja objava: xgego
6 ur nazaj
» Odgovorov: 2
» Prikazov: 0
cena do 3. gf 2022
Forum: Klasična gradnja
Zadnja objava: som16
6 ur nazaj
» Odgovorov: 11
» Prikazov: 0
Skladiščenje peletov
Forum: Energijski viri
Zadnja objava: Matej257
7 ur nazaj
» Odgovorov: 7
» Prikazov: 1283
Debelina asfalta - dvoriš...
Forum: Vrt in okolica
Zadnja objava: samuel
7 ur nazaj
» Odgovorov: 104
» Prikazov: 33905

 
  Razpore na armirani plošči
Avtor: Just human - Danes ob 00:03 - Forum: Klasična gradnja - Brez odgovorov

Pozdrav,

Pred dvema mescema smo zalili betonsko ploščo na že obstoječo ploščo, ki je bila debela cca 10cm.  Gre za površino 55m2, debelina nove je 20cm, noter smo dali  dvojno mrežo 10x10 debeline 10mm in zalili z močnim betonom mislim da marka 300 al kak se reče...Prostor bo namenjen brusilnim strojem za kovine, zato smo ojačali podlago....Problem je v tem, da je se je vse skupaj hitro sušilo, ker je spodnja plošča pila vlago, kljub temu da se je polivalo z vodo konstantno. Sedaj so na površju male razpoke, ki so globoke do 3-4cm(eno sem zarezal da sem videl do kam sega...)Zanima me če je to velik problem za nadaljevanje razpok, če je za to plošča kaj oslabljena ipd... površino nameravamo pobrusiti in zaščititi z epoxy.

Že vnaprej se zahvaljujem za odgovore!

Natisni

  Premik zazidljivosti
Avtor: Rodzy - Včeraj ob 21:23 - Forum: Gradbena dokumentacija - Odgovorov (2)

Na podeželju imamo v lasti dokaj veliko zazidljivo parcelo (cca. 2.300 m2), vendar je na njej komaj izvedljiva gradnja srednje velike hiše, pa še to s kar nekaj kompromisi. Razlog za to je, da se parcela nahaja ob državni cesti, čez njo pa poteka suha grapa, ki je kategorizirana kot naravna vrednota - pritok reke. Težava je tudi v samem reliefu, saj je parcela na enem delu prestrma za gradnjo, na drugem pa je omejena z visoko skalno steno. Kako je je ta parcela dobila status zazidljive, mi ni poznano.

Zanima me ali je kakršna koliko možnost oz. vzvod za prenos te praktično neuporabne zazidljive parcele na primernejše zemljišče?

Cca. 150m zračne razdalje stran, se znotraj iste parcele, kjer je tudi prej omenjeno zazidljivo zemljišče, nahaja primernejša lokacija kategorizirana kot travnik, 350m stran pa se na drugi parceli nahaja gozdno zemljišče, ki bi tudi bilo tudi primernejše.

Na občini so me sicer dokaj gladko odslovili, da razpršene gradnje niso dovoljene, ampak bi rad slišal še mnenja od vas kaj se da storiti.

Hvala vsem za pomoč,

R.

Natisni

  Sončna elektrarna - kdor čaka, dočaka
Avtor: bmakovecki - Včeraj ob 20:35 - Forum: Energijski viri - Odgovorov (2)

Pred dobrim mesecem sem oddal prošnjo za postavitev SE na geni in dobil okvirno čakalno dobo za ogled 4-5 mesecev.

Vmes sem dobil ponudbo od moon, ki je ogled že naredilo a čakam, da naredijo končno ponudbo, da lahko zaprosim za elektro soglasje.

Kakšno je vaše stanje? 
Kaj se trenutno dogaja na trgu? 

Berem, da zmanjkuje panelov, razsmernikov itd.

Lp Boris

Natisni

  Izolacija zunanje stene z notranje strani-frčada
Avtor: zagasper - Včeraj ob 09:56 - Forum: Tlaki, izolacija in ostrešja - Odgovorov (2)

Pozdravljeni mojstri, spet jaz in moja dilema...

Gre za mansardno stanovanje, ki je v fazi gradnje..smo pri knaufu..
Zaradi potrebe višine smo naredili frčade. Frčade so na leseni konstrukciji z zunanje strani zaprte z OSB ploščami in to je vse, kar je zdaj za videti. Na te stene, ki so delno kolenčni zid in naprej les konstrukcije frčade in kot sem prej omenil z zunanje strani  OSB plošča bi nekako rad dobro rešil, da kasneje ne bi bilo težav.
Razmišljal sem o knaufu. Bega me izolacija med osb ter knaufom (vmse je 16cm)). Izolirati sploh kaj ali samo 2x,3x knauf plošče, izolirati samo 2/3 ali 1/3 medprostora -izolacijo NE bi stiskal k zunanji strani- osb ploščami se  pravi bi pustil nekaj zraka med izolacijo in osb ploščo? Seveda parna zapora pride.
Mogoče izolirati in v OSB plošče navrtati nekaj luknjic za dihanje? Fasada pride čez prb 4-5 let zaenkrat razmišljamo o kalsiki- EPS...

Hvala za vaš odgovr in predloge

Natisni

  Somčna elektrarna in omarica
Avtor: LordTado - Včeraj ob 08:31 - Forum: Napeljave - Odgovorov (3)

Lp
Zanima me kakšni dodatni posegi so potrebni pri montaži SE če sta omarici z glavnimi in sekundarnimi  varovalkami v hiši?
Ali jo je potrebno prestavit na zunanji zid?

Natisni

  Les za nadstrešek
Avtor: dunda - Včeraj ob 05:52 - Forum: Montažni sistemi in les - Odgovorov (2)

Kakšne so sedaj cene lesa, ki ga krovec uporabi za nadstrešek za avto?
Pred časom mi je razlagal, da sam priporoča lepljen les, vendar je občutno dražji. Sedaj se bova srečala s konkretnim naročilom, pa vem, da me bo to vprašal. Nadstrešek je za dva avtomobila, zato je verjetno kar nekaj lesa.
Mislim, da je pred nekaj meseci omenjal, da lepljen les podraži za 1600 EUR. Kar niti ni malo.
Vaše mnenje?

Natisni

  Vprasanje pvc okno
Avtor: slov3n - 25.5.2022 ob 22:24 - Forum: Stavbno pohištvo - Odgovorov (3)

Pozdrav, zanima me za tole okno, bolj tocnih podatkov o njem zal nimam. Rad bi se znebil mat folije ki je v notranjosti. Kako bi to najlazje resil? Kako je potem ce bi sam odpiral?

In pa se tole v BH sem opazil naslednje. Verjel sem, da je spodnja cena za komplet rezanih desk, zato nisem spraseval zaposlenih ali je to res. Zal pa zdaj nisem vec preprican, mi lahko kdo odgovori na to? ?

           

Natisni

  Cena: Zidana hiša vs. Montažna
Avtor: replenish - 25.5.2022 ob 19:28 - Forum: O cenah materiala in storitev - Odgovorov (10)

Izbrano imamo montažno hišo, me pa zanima če bi mogoče prišel ceneje skozi, da bi jo dal zidati? Ima kdo izkušnje s tem?

Od izbrane montažne hiše bi iz prospekta vzel tloris in izgled hiše in šel do arhitekta da izriše načrt in vse kupaj potem predal nekemu podjetju, da le to izdela na ključ ali vsaj do faze.

Večkrat sem zasledil, da so zidane hiše cenejše od montažnih. Pri montažni hiši je cena projekta in ipd že vključeno v ceno, kar je treba vzeti v zakup vendar zanima me potem končna cena ali je dejansko kaj ceneje ali je primerljiva cena ali celo še dražje?

Indentične hiše ne morem pričakovati, vendar pri gradnji bi uporabili take material, da bi bila izolacija primerljiva z montažno.

Je smiselno razmišljat v tej smeri?

Natisni

  Zvočna izolacija pod talnim gretjem
Avtor: hakenberg - 25.5.2022 ob 14:54 - Forum: Tlaki, izolacija in ostrešja - Odgovorov (4)

Pozdrav vsem!
Forum spremljam dlje časa, glede pisanja pa sem zelenec. Če ga bom biksal, me opomniteWink
 
Obnavljamo vrstno hišo, zgrajeno v 70. letih. Zidaki so navadni opečni (polni), 1. plošča je AB, 2. in 3. pa monta. Približno polovica kleti je vkopana v zemljo.
 
Imamo težavo z zelo motečim prenosa zvoka iz pritličja v prvo nadstropje (govor, radio…) in iz prvega v mansardo, bolj se sliši nadstropje višje kot v sosednjem prostoru istega nadstropja.
Estrihe smo vrgli ven (mešani s pluto, niso pa bili plavajoči). Naknadno smo se odločili za talno gretje.
Višino končnega tlaka računano nekje 12,5cm (izračun vodovodarja, ki bo položil talno), na to višino imamo tudi računane inštalacije in izmerjeno stavbno pohištvo. V to višino naj bi prišlo 5cm izolacije. Sistemskih plošč zaradi višine ne bo.
 
Po prebitih urah in urah na forumu sem že misli, da se mi kaj sanja, sedaj pa še manj vem kot na začetku, zato prosim za pomoč.
 
Za izolacijo pod estrihom si torej želimo čim boljšega dušenja zvoka, ki se prenaša po zraku. Tudi udarni zvok je do neke mere moteč, vendar bistveno manj, ker so spodaj bivalni prostori.
Stropov ne moremo (in nočemo izolirati), v poštev pride le izolacija od zgoraj.
 
Prva ideja je bila kamena volna 3 + 2 cm (npr. NaturBoard TPS). Vodovodar (ki sedaj ne dela pri nas) je rekel, da lahko talno napelje s Tacker sistemom, o čemer pa je estrihar močno dvomil. Verjetno bi bilo najbolje na mrežo?
Kako je z obremenitvijo in posedanjem? Ne razumem namreč, kako je največja obremenitev pri volni manjša kot pri EPS (in je to dovolj?), ko pa na forumih najdem debate glede izbire EPS – ali je 70 oz. 100 dovolj za stanovanje. Pri volni me moti tudi »občutljivost« na vodo in kaj iz nje nastane, če se namoči. Kako je s kondenzom okrog spojev vodovodnih cevi, ki niso izolirani (nekatere sicer še mislim izolirati s črnim penastim trakom), je to tudi lahko problematično? Kondenz proti neogrevani kleti?
Mislil sem tudi kombinirati s folijo (Geficell, Termosilent), vendar sem dobil odgovor od prodajalca (ki bi mi folijo lahko prodal), da je volna v mojem primeru čisto zadosti in da ne potrebno kombiniranje. Od drugega trgovca pa sem dobil odgovor, da naj volno kombiniram z neko precej drago mikrogranulirano gumo. Ceno bi (morda) še požrl, če bi vedel, da prinese razliko noč/dan, pa ne vem, ali jo…
Tretja varianta, ki se mi pojavlja, pa je EPS Silent. Je volna dosti boljši zvočni izolator? In spet, a je T650 dovolj ali mora biti T1000? Tudi tukaj bi delal 3+2cm.
Kombinacija volne in stiropora?
Kombinacija stiropora in folije? Če vzamem folijo 10mm, bi moral verjetno vzeti stiropor 2+2cm?
Ali pri 5cm res ni razlike, karkoli vzamem, bo itak (pre)malo?
 
Pa še glede vgradnje. AB lošča ni povsem ravna, gor so npr. sledi stopal zidarjev pa nekje jim je ležala deska itd.. Ali so te neravnine oz. zračni žepi, ki bi nastali spodaj po polaganju izolacije, res problematični? Verjetno bi volna v tem primeru pobrala več neravnin? Ali pa folija (čeprav Vincent pravi, da bi jo dal v tem primeru zgoraj)? Ko smo metali ven stari estrih, smo v enem prostoru našli, da so te neravnine izravnali kar z nasutjem mivke, čez pa je bila tanka iverka. Izravnalna masa? Mivka/Termovermit? Zrak?
 
Na vrhu izolacije pride folija. Ker pritličje meji na klet, ki ne bo v celoti ogrevana, ali je potrebno, da je folija parozaporna? Ali navadna siva gradbena folija ni dovolj zaporna? Kako pa se imenuje oz. kje dobim parozaporno folijo za pod estrih, ker je nikakor ne najdem… Dal bi jo tudi pod estrih v kleti, kjer bo sicer Stirodur.
 
Je okrog cevi res najboljše/najbolj enosotavno s purpenom? Zaradi že omenjene kondenzacije… Enako v kopalnici? Kaj pa 2K pena?
 
Vprašanj je res ogromno, ampak sem raje "vse" napisal na začetku.
Hvala vsem, ki ste se prebili do konca in še bolj vsem, ki boste dali kakšen predlog ali mnenje.

Natisni

  sončna elektrarna Vovčak d.o.o.
Avtor: kitajskizid - 25.5.2022 ob 14:19 - Forum: Energijski viri - Brez odgovorov

Pozdravljeni,

ima kdo izkušnje s postavljanjem samooskrbne sončne elektrarne s podjetjem Vovčak d.o.o. iz Žirovnice?
Lahko tudi na ZS.
Hvala

Natisni


Zadnje novice

Vabljeni na Marlesov dan odprtih vrat
19.05.2022 ob 13:41:01
Vabljeni na Marlesov dan odprtih vrat
Vabljeni na Marlesov dan odprtih vrat  - Popolnost bivanja v hiši, kjer diši po domu Kje: okolica Bleda Kdaj: v... Beri dalje »
Ne zamudite nizkih obrestnih mer | NLB Stanovanjski kredit
21.04.2022 ob 07:06:17
Ne zamudite nizkih obrestnih mer | NLB Stanovanjski kredit
Ne zamudite nizkih obrestnih mer | NLB Stanovanjski kredit Dobrodošle stranke vseh bankUjemite nizke obrestne mere in... Beri dalje »