Vse se začne in konča z geodeti

No, pred začetkom gradnje sva se ob obisku spletne strani Geoprojekta spraševala, le kaj so mislili s sloganom "Z vami smo od začetka do konca". No, sedaj veva.

Geodete potrebujete najprej pri nakupu parcele za pravilno odmero zemljišča, nato jih potrebujete za izdelavo geodetskega posnetka in ob pridobitvi gradbenega dovoljenja še za zakoličbo objeka. Ker je bila najina hiška kar hitro končana, sva se na fante iz Geoprojekta spet hitro obrnila - tokrat za pridobitev hišne številke in vris objekta v kataster.Torej, spet so se znašli na najini parceli, na kateri je od zadnjega obiska zrasla hiška. Hitro so se lotili dela, saj je bilo potrebno premeriti celotno hišo - znotraj in zunaj. Ja, prav ste prebrali, hišo je bilo potrebno premeriti tudi znotraj. Fanta sta z laserjem premerila vsak prostor posebej in dimenzije ter kvadraturo pridno zapisovala. Morava reči, da sva bila nad merjenjem notranjosti hiše precej presenečena in sva kar pozabila slikati. Same meritve zaenkrat nimajo še nobenega vpliva, vendar predvidevava, da bo v prihodnosti uveden kakšen davek na bivalne površine ali kaj podobnega:)

Ko so bili premerjeni vsi prostori, sta se lotila še zunanjosti. Potrebno je bilo označiti lokacije vseh vogalov hiše, lokacije slemena in koncev strehe. Ko je bilo vse premerjeno je bilo potrebno izdelati elaborat za pridobitev hišne številke in predvsem za vris hiše v kataster. Po kakšnem tednu, ko je bil elaborat končan, ga je bilo potrebno oddati na geodetsko upravo, za kar sva pooblastila kar Geoprojekt, tako da s tem nisva imela več skrbi. Po kakšnem tednu sva se tako veselila pridobitva hišne številke. Vris objekta v kataster še poteka in bo v prihodnjih tednih končan.

Da pa ne boste mislili, da sva s tem z geodeti zaključila...še enkrat jih bova potrebovala. Ko bo končana okolica hiše, upava da čim prej, bo potrebno še enkrat vse premeriti, vrisati potek vodov, ... ter zaprositi za uporabno dovoljenje. Torej, upava, da sedaj tudi vi razumete kaj so pri Geoprojektu mislili s sloganom "Z vami smo od začetka do konca".

Najprej je bilo potrebno določiti izhodiščno točko za merjenje (slika levo) ter premeriti parceli podolgem in počez.

Pomeriti je bilo potrebno vse vogale hiše, višino slemena, lokacijo roba strehe...

 

 

Če ni skrivnost, me zanima, koliko ta zadeva stane. Tudi midva bova morala kmalu to storiti, pa si sploh ne znam predstavljati, koliko to stane.

A za uporabno dovoljenje mora biti okolica čisto končana???? Midva imava namreč začasni dovoz do hiše, ker bo tisti po projektu velik stroškovni zalogaj in bova morala počakati še kakšno leto, dve.

Drugače pa ... hiška je čudovita... dajta prilepita še kakšno slikico kopalnice, sedaj ko je končana.

lp

Solaris - pa se m2 neto tlorisne površine točno ujemajo s PGDjem? Midva bova tudi z uporabnim še počakala, da bo vse izvedeno. Večina jih menda za uporabno dovoljenje sploh ne zaprosi. Imata na strešnih oknih kakšna senčila?

Ne, ni skrivnost. Cena je bila 475 €. So imeli na Geoprojektu v februarju ravno neko akcijo (preveri na http://www.geoprojekt.si) in sva prihranila DDV Na vsa usta

Glede uporabnega dovoljenja so nama svetovali, da je stvar čim bolj zaključena, da se bo lahko čim bolj dokončno definiral potek vseh vodov ipd. Cena tega pa mislim, da je še nekje med 200 € in 300 €. Uporabno dovoljenje je sicer po zakonu potrebno pridobiti, vendar se to v praksi nekako ne prakticira. Sem pa prepričan, da se bo slej kot prej začelo to kontrolirati in nekako spodbujati k pridobivanju teh papirjev in takrat bo to zagotovo dražje Jezik ven

Kopalnico in ostale prostore bova začela kmalu objavljati, saj se bo začelo kmalu dogajati. Slike kuhinje lahko pričakujete že ta teden.

aja*, seveda se vse ujema s PGDjem, saj je hiška do milimetra točno sestavljena. Ko je prišel mizar jemat mere za kuhinjo, je bil kar šokiran kako ravne stene imava in kako se vse ujema s tem na papirju Smeha polna skleda

Glede uporabnega dovoljenja sem nekaj napisal že v prejšnjem odgovoru. Baje, da se obetajo neke zadeve v tej smeri, da bi se bolj pridobivala ta dovoljenja. Vsekakor je smiselno vse te zadeve urediti sedaj, ko to urejate in ko še veste kje so kakšni vodi ipd. Vsekakor je fino, da se to zabeleži in potem čez nekaj let, ko boste kaj potrebovali, vse brez težav najdete Pomežik Pa tudi brez skrbi ste, ko imate enkrat pridobljene vse potrebne papirje.

Na strešnih oknih proti jugu imava Veluxova zunanja mrežasta senčila, da se nama hiša ne pregreva. Ne moreš verjeti, koliko se hiša greje, če nimaš senčil...savna Navihan hudiček V otroških sobah imava tudi Veluxova siesta senčila. V kopalnici nimava nič, ni potrebe.

Vidva imata planirana senčila na navadnih in strešnih oknih?

Solaris - hvala za odgovor. Ja, midva bova verjetno tudi kar zaprosila za uporabno dovoljenje, ko bo še okolica dokončana.
Glede senčil - na strešnih oknih bova imela zunanja mrežasta senčila. Na vseh klasičnih oknih pa bodo žaluzije.

Še enkrat mogoče podobno vprašanje.

Solaris in aja, vidim da ste vsi kar domači na tem področju. Jaz vsekakor, da bom vložila za uporabno dovoljenje, vendar končni dovoz do hiše še ne planiram nekaj let, ker je v planu narisana nova ulica, ki pa je jaz trenutno finančno ne zmorem, občina še nima interesa, jaz pa sm si trenutno naredila uvoz iz druge ceste, ki gre mimo... tako kot vsi ostali sosedje. Zato me zanima, ali kdo ve, ali lahko dobim uporabno dovoljenje, če še okolica ni dokončana???

Kaj pa vris v kataster in hišna številka?? A je to nepovezano z uporabnim dovoljenjem????

Solaris, a sta ziher, da stroški z uporabnim niso višji? A ne potrebujemo spet nekoga, ki nam pripravi vse izjave in elaborat. A bo to lumar pripravil? Kdo nam bo dal izjavo, da je hiša v skladu s PZI????

In še nekaj... sicer ne paše v to temo. Solaris, ali imata vidva kak poseben tip Webrove fasade glede na to, da bo fasado večkrat spiralo. Tudi midva imava Lumarjevo brez napuščev, sicer smo še na začetku, nikjer pa ne najdem, kakšna fasada je planirana???

Kot je aja* že nekje zgoraj napisala, veliko ljudi nikoli ne zaprosi za uporabno dovoljenje (čeprav bi po zakonu morali). Tako da bo verjetno tole pri vas lahko nekoliko počakalo, dokler vse skupaj ne uredite. Glede stroška pa imam to cifro v glavi - lahko da se motim. Mislim, da so mi na Geoprojektu nekako tako rekli. Bom preveril tekom tedna in napišem, lahko pa jih sami pokličete in vam bodo točno svetovali kako in kaj (ter predvsem kdaj). So res super Nasmešek

Vris v kataster in vloga za pridobitev hišne številke niso povezane z uporabnim dovoljenjem. Midva sva namreč hišno številko dobila prejšnji teden, za uporabno pa bova (verjetno) zaprosila enkrat do konca leta. Glede vsebine uporabnega, bomo še videli kaj potrebujemo. Za vris v kataster nismo potrebovali nič drugega kot geodetske meritve.

Imava pa midva Webrov silikatni zaključni sloj, ki naj bi bil najbolj odporen na razne zadeve. Sicer pa vsako fasado, tudi tisto z napušči, pere...pač začne prati kak meter niže kot pri naju Pomežik

Solaris, nimaš prav. Uporabno dovoljenje za manj zahteven objekt ni potrebno, dovolj je izjava odgovornega projektanta. Preberi si ZGO.

Bova preverila, vendar so nama geodeti dejali, da je to po zakonu potrebno. Lahko mogoče podate oz prilepite link do zakona, kjer piše, da to ni obvezno?

V 101. členu ZGO piše:
" (3) Za enostanovanjsko stavbo, zgrajeno na podlagi gradbenega dovoljenja, se izda uporabno dovoljenje brez poprej opravljenega tehničnega pregleda, če investitor zahtevi za izdajo uporabnega dovoljenja poleg geodetskega načrta novega stanja zemljišča priloži izjavo projektanta in nadzornika, da je takšna stavba zgrajena v skladu s predpisi."

Torej,...uporabno dovoljenje je potrebno, če prav razumem. Lahko pa zaprosiš zanj brez posebnega tehničnega pregleda pridobiš izjavo projektanta in nadzornika.

Uporabno dovoljenje v pravem smislu ni potrebno, zato tudi ni nobene potrebe, da bi geodeti ponovno hodili k vam. Kot je napisala aja* - dovolj je geodetski načrt novega stanja in izjava odgovornega vodje projekta + projektanta. Kakšen PID in kaj podobnega pa ni potreben.