Poletje v nizkoenergijski hiši (NEH)

No, prišla je tudi koledarska jesen in glede na to, da je bilo letošnje poletje kar pestro, lahko podava prvo oceno bivanja v najini Lumar hiški.

Glede na vse komentarje, ki jih je bilo moč prebrati na foumih, sva se v poletje podajala s kar mešanimi občutki. Zasledila sva namreč vse od "super klime" pa do "Lumarjevi kupci hiš poleti kampirajo". Res da druga izjava nekoliko pretirana, ampak vseeno ti da misliti in ker nihče od naju še ni živel v takšni NEH, podzavestno vzameš tudi to kot možnost.

Kako je bilo v resnici? Bivanjska klima je bila v "normalnih" poletnih dneh, ko temperature niso presegale 32, 33°C, milo rečeno super, saj se temperatura v hiši ni povzpela čez 24°C, zaradi rekuperacije pa je bila tudi vlaga v prostoru precej nižja kot zunaj (nekje med 50 in 55%). Tega "vzdušja" ni pokvaril niti kakšen posamezen dan s temperaturami preko 35°C, saj so bile nočne temperature še vedno toliko nizke (okoli 17°C), da sva z nočnim zračenjem hiše, temperaturo do jutra spravila na hladnih 20°C.

Nekoliko drugačna pesem se je začela v juliju, ko Slovenijo obskal prvi vročinski val, ki je trajal približno 14 dni. Dnevne temperature so se čez dan dvignile na 38°C (kakšen dan se je živo srebro povzpelo tudi precej blizu 40°C), nočne pa se nikakor niso hotele spustiti pod 25°C. Ravno to je bil največji problem, saj sva imela teh 14 dni hišo ves čas zaprto, kajti nočno zračenje ni prišlo v poštev. Tako se je temperatura v hiši čez dan povzpela tudi do 26°C, vseeno pa je bilo bivanje v hiši zaradi že prej omenjene nizke vlage izjemno prijetno. Morda je smiselno kakšno peko kruha ipd. v tem obdobju odmisliti, saj ni ravno smiselno.

Drugi vročinski val, ki je sledil v drugi polovici avgusta že ni bil več tako kritičen, saj je takrat sonce že manj močno, predvsem pa se temeprature ponoči spustijo pod 20°C, kar omogoča nočno zračenje in s tem tudi hlajenje hiše. Zjutraj sva se tako v tem drugem valu zbujala v prijetno ohlajeno hišo (okoli 21°C, ki se je nato čez dan segrela na okoli 24°C).

Kakšne so najine ugotovitve? Življenje v hiši poleti je bilo ne samo znosno, ampak celo zelo prijetno. Čeprav naju je na začetku nekoliko skrbelo, da najina hiša nima aktivnega hlajenja, se je izkazalo, da so bile skrbi odveč in da dodatne "mašinerije" v hiši zaenkrat ne potrebujeva. V kolikor se bodo zadeve čez čas pokazale za drugačne, bomo pač takrat ukrepali.

Vsekakor pa vsem, ki načrtujete svojo NEH ali pasivno hišo polagava na srce, da senčenje uredite takoj ob gradnji oz. absolutno pred vselitvijo. Nihče od naju pred selitvijo ni živel v tako energijsko varčni hiši niti predstavljati si nisva znala kako minimalna dodatna energija segreje hišo, sedaj pa vidiva, da bi se brez senčil dobesedno skuhala.

Za kakršna koli vprašanja sva seveda odprta preko komentarjev...

P.S.: Glede zunanujih temperatur naju prosim ne držite za vrat, saj so zgolj približne. Želja je bila prikazati, da se kljub vročinskim valom in res noremu poletju, da v najini hiški poleti prav lepo živeti.

Tako,

ker se je na forumu prelilo kar precej vroče krvi na tale prispevek in ker niti pod razno ne misliva nikogar zavajati,...zunanje temperature so bile kakršne so bile (in najine navedbe o nočnih in dnevnih temperaturah niso bile podane iz ARSOta ali vremenskih postaj) se posipam s pepelom in lahko napišem le to, kar se je dogajalo znotraj hiše-torej v tem poletju notranja temperatura ni presegla 26 stopinj.

Temperature v tem poletju, sami veste, kakšne so bile, kogar pa zanima podrobno si lahko pridobi podatke za Polzelo. THE END