Nadstrešek od A do Ž

No, nadstrešek je tu. V današnjem dežju se je prvič resno izkazal, ko sva lahko prišla iz hiše in v avto brez, da bi naju zmočil dež. Super! Ampak od projektov do same izvedbe je veliko korakov...

Nadstrešek je bil pri hiši predviden že od samega začetka. Torej od dneva, ko smo začeli s pripravo PGDja. Že takrat je bil nadstrešek vrisan, saj smo tako lahko gradbeno dovoljenje pridobivali skupaj s hišo, kar je celotni postopek (vsaj kar se tiče nadstreška) precej pocenilo. Predlagava, da nadstrešek že v začetku projektirate skupaj s hišo, čeprav ga (zaradi financ ali česa drugega) ne nameravate postaviti še nekaj časa.

Točkovne temelje za nadstrešek smo zalili skupaj s temeljno ploščo za hišo ter tako vse pripravili, da je bilo ob pravem času vse na svojem mestu. Ker se je delal izkop za temelje nadstreška in njihovo betoniranje istočasno s ostalimi deli, smo tu spet nekoliko prihranili.

Da nekoliko pospešimo zadevo. Ko smo končali s hišo, sva začela z iskanjem izvajalca za nadstrešek. Glede na to, da imava nekoliko bolj moderno arhitekturo hiše in da nikjer ni lesa, sva se odločila, da bo tudi nadstrešek kovinski in sive barve (RAL 9006 kot vso stavbno pohištvo). Cenovno lesen nadstrešek niti ne bi bil kaj cenejši (oz. bi bil lahko celo nekoliko dražji).

Po precej poslanih povpraševanjih se hitro pokaže kdo je zainteresiran in kdo ne, kdo ima navite cene in kdo ne, kdo ti zna kaj svetovati in pokazati, kdo pa bi ti le postavil kar sam misliš da je najbolje in pobral denar. No, na koncu smo se najbolje našli s podjetjem Armat d.o.o. iz Šentjanža. Dvakrat so prišli k nama, vse temelje premerili, podali svoj predlog, ga uskladili z najinimi željami ter na koncu vse skupaj še enkrat predstavili s skicami ter kar je najpomembneje z zelo sprejemljivo ponudbo.

Nadstrešek

Takšna je bila najina ideja nadstreška h kateri smo stremeli (zgoraj levo), s projekti (spodaj levo) in natančnimi meritvami (desno) pa smo se temu cilju nezadržno bližali.


Najin nadstrešek je nekoliko poseben, saj ima poleg nadstreška za 2 avtomobila planirano še uto z isto streho, ki pa je nekoliko ožja kot nadstrešek. Naloga izvajalcev nadstreška je bila tako le konstrukcija, uto pa bomo pozidali sami. Kot rečeno, sva se odločila za kovinski nadsrešek, ki je tako vroče cinkan kot tudi prašno barvan v barvo HR029 (ozaka pri strukturnih barvah), ki je bolj kot ne enaka kot RAL 9006. Streha je iz polikarbonata v opalno beli barvi (polprozorna bela barva).

Sama montža nadstreška bi morala biti že konec aprila/začetek maja, a sva morala Armatovce nekoliko "nategovati", saj sva želela najprej urediti asfalt, kjer pa sva bila midva nakoliko nategnjena (dober mesec, če smo natančni).

Končno smo nato 21.6. uredili asfalt in naslednji dan je že bil dan montaže nadstreška. Ni kaj, res so bili pripravljeni se prilagajati.

Montaža je potekala gladko in trije monterji so slabih 7 ur res garali na peklenski vročini, da so nadstrešek spravili skupaj. Najprej so postavili vseh 8 stebrov, jih povezali z debelimi legami ter nato na približno 80 cm še s tanjšimi. Sledilo je pokrivanje s polikarbonatom ter obrobljanje strehe z aluminjastimi F profili. Nekje vmes je bil čas tudi za pripravo žleba.

Nadstrešek

Stebri (levo), lege (sredina) in streha (desno).


Končni izdelek je res "state of the art" kot bi rekli Angleži, kar je posledica veliko pogovarjanja in predvsem poslušanja. Tako na koncu dobimo dve zadovoljni strani - kupca, ki je dobil kar je želel in prodajalca, ki je dobil zadovoljno stranko in dobro referenco.
Nadstrešel

 

 

lušna zadeva. Tudi jaz ciljam na prosojno streho, me pa skrbi, kako se ta kritina obnese na 20 let? Ne spoka, porumeni ipd?

Moje izkušnje glede dodajanja nadstreška v PGD pa so ravno obratne: ker sem imel nadstrešek zraven, so mi ga na občini upoštevali kot bruto uporabna površina in je bil komunalni prispevek namesto 2600€ 3000€. Potem sem moral nadstrešek odstranit iz PGD (ker ravna streha ni dopustna kao) in sem dobil 400€ vrnjeno, od občine pa za 20€ dobil soglasje za nadstrešek brez težav. Jaz ne priporočam, da se ga da v pgd.

Pri naju je bilo tako, da je nadstrešek večji od 30m2 in bi zanj morala pridobivati GD, saj ne spada več med enostavne objekte. Je pa res, če so nadstreški manjši, se jih morda ne splača dajati v PGD zaradi komunalnega prispevka. Midva bi, če odštejem nadstrešek, plačala dobrih 100 € komunalnega prispevka manj. Ampak v najinem primeru to tako ni mogoče, saj bi v vsakem primeru morala pridobivati GD za nadstrešek in bi pač komunalnega plačala posebej (da ne govorim o vseh drugih stroških, ki nastanejo ob pridobivanju gradbene dokumentacije).

Hvala za komentar Pomežik

Aja...še kritina. Ne veva natančno kakšna bi naj bila kritina po daljšem obdobju. Načeloma naj bi bila OK...vsaj tako trdijo tisti, ki jo že imajo nekaj let. Fino je predvsem, ker je pod nadstreškom prijetno svetlo. V kolikor se bo izkazalo, da kritina ni vredu, jo bomo pač zamenjali...drugega nam sedaj pač ne preostane Smeha polna skleda Upajmo, da to ne bo potrebno.

Lepo. Že vse skozi spremljam vajino gradnjo in moram reči, da sta se stvari lotila prav preudarno in nimam občutka, da bi vaju kdo prav posebej nat....
Tudi sam sem se pred tednom lotil obnove terase. Sedaj imamo narejeno betonsko ploščo, nekje septembra pride keramičar polagat ploščice, potem bi bilo pa treba razmišljat o pokrivanju terase. Nagibam se k stekleni strehi (v nasprotnem primeru bo v kuhinji in dnevni temno). Če ni prevelika skrivnost, koliko pride taka konstrukcija?

Živjo,

ja midva sva na začetku nekaj razmišljala da bi šla v leseno konstrukcijo (zaradi financ), dobila tudi nekaj ponudb, a nama je potem kovinska konstrukcija tako cenocno kot vizuelno bila bolj všeč (sva bila kar presenečena, da je dobra lesena konstrukcija cenovno povsem primerljiva, celo malce dražja od kovinske). Vse skupaj, torej konstrukcija nadstreška, vroče cinkana, prašno barvana po ralu, streha, žlebovi, prevoz in montaža je prišla malce manj kot 5.000€.

Lp

Imata zdaj nadstrešek z lopo že gotov? Kakšna slikica, kako zgleda lopa? Hvala.

Ja, lopa je že zaključena...sva potrebovala prostor še pred zimo, da sva pospravila vso orodje ipd. Slika bo tudi prišla. Lahko se pa oglasite okoli in pridete pogledat Pomežik