Najbolj brani spletniki

Zadnjih 7 dni:

Najbolj komentirani spletniki

Zadnjih 7 dni:

 
 

ZIDANA KUHINJA

6.66667
Povprečno: 6.7 (3 votes)

kotliček12.JPG

Kuhinja katere izdelavo bom predstavil, je bila zidana brez projekta. Naročniki so imeli le idejo, kje naj bi glede na pripravljene instalacije v stenah, kaj stalo. Zidan štedilnik na drva s pečico v stolpu so postavili predhodno in je izdelek podjetja F&G Podržaj. So pa bili že pred zidavo kupljeni vsi vgradni aparati. Pomivalni stroj, vgradna plinska kuhalna plošča s štirimi gorilniki, električna pečica, pa tudi pomivalno korito. Pri zidavi kuhinje je NUJNO POTREBNO sproti preverjati, če so odprtine za vgradne aparate ustrezne. Samo prospekt aparata z merami ni dovolj. Posebno je treba paziti na višino odprtine za pomivalni stroj. Da je mogoče pomivalni stroj v primeru okvare izvleči, so spodnje ploščice na odprtini za pomivalni stroj odstranljive.

Stene zidane kuhinje so izdelane iz plinobetona (siporex).

Pripravljen je opaž za betoniranje pulta. Betonska plošča pulta bo debela 5cm. Na mestih kjer bosta odprtini za štedilnik in pomivalno korito je nameščen stiropor odrezan na ustrezne dimenzije. Okrog odprtin je obvezno treba vstaviti armaturo iz paličnega železa premera 6mm, najbolje v dveh plasteh. Betonu tudi primešamo propilenska vlakna (mikroarmatura). Na sliki je lepo vidna kamnita okenska polica, ki bo kasneje oblečena v keramiko.

Za lepljenje z vrha navzdol uporabimo posebno lepilo, ki preprečuje lezenje ploščic (na primer Mapei ADESILEX P9).

Zidan štedilnik in pečico je potrebno pred polaganjem keramičnih ploščic armirati s demit mrežico prevlečeno z ekstraelastičnim cementnim lepilom. Zaradi segrevanja je tudi ploščice potrebno lepiti s tem lepilom.

Ploščice so fugirane z vodoodbojno fugirno maso Mapei ULTRACOLOR PLUS. Pozor! Fugirna masa bazira na hitrovezočemu cementu, zato moramo paziti, da je ne zmešamo in vnesemo preveč na enkrat.

Zidava je končana. Sledi izdelava in montaža lesenih delov in montaža vgradnih aparatov. Pri izdelavi zidane kuhinje je potrebno sodelovanje keramičarja in mizarja. Vratca podpultnih omaric so lahko v odprtine vgrajena tako da so pritrjena samo na nosilni okvir, (v tem primeru je notranjost omaric samo pleskarsko zaglajena in pobarvana s pralno barvo), lahko pa je izvedba tudi taka, da so v odprtine vgrajeni leseni boksi, na katere so pritrjena vratca. Leseni deli pri tej kuhinji so izdelani iz hrastovega lesa, ki je bil dodatno obdelan s krtačenjem in lužen.

Šank je zidan s plinobetonom in obložen z opečnimi nalimki. Robovi so pokitani in pobrušeni, zato je stik neopazen. Videti je, kot da je šank zidan iz polne opeke večjega formata, kot je standardni.

Še nekaj pomembnih detajlov

Stik med lesenim okvirjem in ploščicami je zakitan s silikonskim kitom v barvi fugirne mase

Pomivalni stroj je v primeru okvare seveda mogoče izvleči.

Od milijon vprašanj, ki jih imam v zvezi s to kuhinjo, najprej tisto, kar mi gre najbolj "na živce" Jezik ven Kje ste dobili tiste pisane ploščice, ki so na dnu omaric (prva vrsta pri tleh, obok pri peči...)

Vsa keramika kupljena tule:

http://www.scarbo.si/

ODGOVOR ZA KIMUSABIJA

Mer kuhinje ne vem. Kuhinja je bila delana brez načrta. Ker je vse dobro poslikano, si lahko pomagaš s štetjem ploščic, ki so dimenzije 10x10cm.

Neverjetno!
Brskam po tvojih spletnikih, ker bomo letos končno naredili kuhinjo z dnevno sobo in jedilnico in sem se odločila keramiko položiti sama. Tvoji nasveti so 1A, izdelki pa seveda tudi.
To kuhinjo pa sem se odločila pokomentirati zato, ker je dejansko podobna naši bodoči, sicer predvsem zaradi stolov, ker imamo enake in šanka, ki bo tudi podoben;
Sicer pa za po tleh iščemo stare planetke, steno bomo pa oblagali čim manj, verjetno le v kotu, kjer bo pomivalno korito in štedilnik, pa še tam je okno. Poslusila bom naredit mozaik iz starih razbitih ploščic.
Upam, da se lahko obrnem nate s kakšnim vprašanjem, ko bomo zares delali, zaenkrat samo izpisujem uporabne informacije Nasmešek
Hvala in lp
n

Danes sem dodal še nekaj fotografij detajlov ki sem jih našel v arhivu in tako opazil tvoj komentar. Kar kontaktiraj me, če se bo kaj zatikalo Na vsa usta

hudo res Pomežik ! svaka čast. A lahko prosim en kontakt na zojaskalca@gmail.com, hvala Pomežik

Enkratno. Hvala tudi, da svoje znanje deliš z nami. Zanima pa me kako je z vgradnjo električne pečice, je potrebno narediti kakšne odprtine za zračenje ipd. Aja, pa ženo seveda zanima, kako je z vzdrževanjem (čiščenjem) pulta, ali se umazanija prime na ploščice, fuge...?

wtf!!! ful dobr...pa kje dobite tok hude ideje...

Kako se to kaj čisti?