Najbolj brani spletniki

Zadnjih 7 dni:

Najbolj komentirani spletniki

Zadnjih 7 dni:

 
 

Vijugasto obložene stene kopalnice

7.625
Povprečno: 7.6 (8 glasov )

VAL_0.jpg

Naročnik si je zamislil precej nenavaden način oblaganja sten v kopalnici. Po večdnevnem premlevanju kako izpeljati projekt sem prišel do rešitve, ki jo predstavljam v pričujoči objavi. Posebnost te kopalnice je tudi to, da prha nima kadi, ampak so tla prhe obložena s kamenčki.

Najprej je bila na stene s kredo narisana kvadratna mreža, s pomočjo katere je potem laže risati potek raznobarvnih valovitih polj.

Zarisovanje - prenos vijuge s ploščice na ploščico

Rezal sem prostoročno. Držaj z rezilnim nožem sem snel z naprave za rezanje keramičnih ploščic. Rezanje poteka hitro, brez težav je mogoče slediti zarisani črti, ki označuje potek reza.

Bistvo postopka je tale priprava, ki o mogoča lomljenje keramičnih ploščic tudi pri vijugastem rezu. Proizvajalec priprave MONTOLIT, Italija.

Lomiti je mogoče tudi precej razgibane in zahtevne reze

Temno modre ploščice so iz porcelanskega gresa. Ker so izredno trde in se rade lomijo mimo reza, jih je bilo treba do globine cca 2mm zarezovatiti s kotno brusilko, na kateri je izredno tanka (1,2mm) diamantna rezilna plošča. Tudi te porcelanske ploščice sem lomil s pomočjo Montolitove lomilke.

Vse rezane robove sproti pobrusim. Uporabljam odslužen mehki diamantni brus za strojno brušenje. Za to delo se sicer uporablja brus, ki je prikazan na naslednji sliki. Brusiti je mogoče tudi ploščice iz porcelanskega gresa, ki so izredno trde.

Delo lepo napreduje. Na tleh ob steni so ostanki rezanja zadnje vrste. Uporabim jih kot šablono za zarisovanje naslednje vrste.

Tla prhe ki so izdelana iz kamenčkov, sem zafugiral z epoksidno fugirno maso.

Unihemove fugirne mase so pakirane tudi v 2kg embalažo.

Barvna paleta fugirnih mas

Fugiranje sten...

in tal

Še nekaj fotografij končane kopalnice
Montolit profesionalna naprava za rezanje krivin

Tale video dodajam samo zato da pokažem, kaj se da da narediti s preprostim orodjem in potrpežljivim delom...

Uau!

Super!!
No, takole s takimi zadevami se pa mojstrski izpit polaga.
BRAVO terakota!!!

LP-Damijan

Lepo lepo, sem pa opazil da imaš "ubijalsko" flekcarco. Dobesedeno!

LP,
Samojed

svetovno, ko bom jaz velika bom tudi poklicala terakota da mi naredi tako kopalnico Na vsa usta

mi smo že veliki, pa si ga ne upamo poklicati....je moja planirana kopalnica preveč "ajnfoh" zanj!

vse čestitke!

Alea iacta est

terakota bo stal velik dela, naveličal se bojo pa lastniki kmalu. res ne vem kaj je ljudem. je škoda cajta, ker je izdelek tako grd da se kar milo stori.
"Že mogoče da sem pijan, gospa, ampak Vi, gospa, ste pa grdi. Vendar bom jaz jutri trezen."
Winston Churchill poslanki Bessie Braddock

zakaj si ga ne bi upali poklicati? ne razumem? za veščo roko mojstra je vedno prostor, to ni odvisno od oblike izdelka. ravno na najenostavnejših stikih se vid če je delal mojster ali šalabajzer. razen če je vprašanje v kešu.
"Že mogoče da sem pijan, gospa, ampak Vi, gospa, ste pa grdi. Vendar bom jaz jutri trezen."
Winston Churchill poslanki Bessie Braddock

Vidim ,da se ti lepo reže.Je pa res umetnija,samo jaz tega v svoji kopalnici ne bi imel,preveč kičasto.Moti me pa fuga tlak stena,Ali bi se lovile ali pa več skrižano.Pri nas nadzorni tega ne bi dovolil.No mogoče pa si imel razlog za to.Šuški pa bodo mogli bit.

Upam Terakota da ti je trud poplačan,ker je zamudno in zahtevno delo,kar se mene tiče zamisel je lepa ,barve so pa preveč mrtve in hladne zato kopalnica mi ni všeč,barve bi mogle biti po mojem bolj dinamične in izstopajoče da pride izdelek do izraza (zelena,oranžna,rumena,rdeča tudi modra.Tudi barva okna in police ne ustreza z barvno kombinacijo ploščic.Da ne bo pomote Terakota to je moje mnenje glede barv,kar se tiče izdelka in izdelave pa ni pripomb.
Lp.

Terakota - ves čas občudujem tvoj pristop in način dela. Občutek imam, da ne glede na željo naročnika, vedno najdeš rešitev za izvedbo naročila in to pri mojstru zelo cenim. Dovolil si bom pa eno vprašanje v zvezi z rumenimi ploščicami, ker sem opazil, da fuge niso tako kot je narisano na skici in s kredo na zidu in tudi niso poravnane z ostalimi linijami. Ali je naročnik nabavil preozke ploščice rumene barve, ali je prišlo do spremembe načrta med delom?

Samojed evo, fleksarca popravljena Pomežik
Rumene ploščice so dimenzije 20x20cm, ostale pa 33x33cm. Temno modre ploščice so nekoliko manjši kaliber, zato je fuga med njimi večja. Pokončne fuge bodo fugirane s fugirno maso enake barve, kot je barva ploščic. Torej rumene ploščice z rumeno, temno modre s temno modro, zelene z zeleno... Pokončne fuge tako praktično ne bodo vidne. Pokončne fuge so polovljene samo zaradi lažjega in hitrejšega dela. Povsem vseeno bi bilo, če bi bile brez reda zamaknjene med sabo, kot je primer pri rumenih ploščicah. Valovite fuge bodo pa svetlo sive, tako da bodo izrazito vidne. Ravne črte na steni ne predstavljajo poteka fug, ampak je mreža narisana samo za lažji prenos računalniške risbe na zid.
Odgovor za vse, ki vam je kopalnica všeč, ali ne-všeč. Ko bom delal vam, bom naredil točno tako, kot si jo boste želeli.

TERAKOTA KOLK RAČUNAŠ ZA TAKO POLAGANJE?

PA KASIRAL TUDI .SEVEDA ČE JE KOMU TO VŠEČ. HALO KAJ PA TO SPLOH PREDSTVLJA.

@aci10 Ko boš poslal konkretno povpraševanje, boš dobil konkretno ponudbo (če me bo delo zanimalo). Pa vljudno prosim, da ne pišeš z velikimi črkami.

Matr!?!? Enih pa sploh ne zastopim. Imajo pač vsake oči svojega malarja. Pa kaj naj bi nas brigalo kaj je z lastnikom kopalnice, koliko kdo računa, kaj to predstavlja ... Glavno, da je investitorju všeč. In s tem je cilj in namen dosežen.
Terakotino delo je pa še vedno hudo profesionalno opravljeno in zagotovo vredno vsakega bruseljskega centa, ki ga zaračuna. Koliko pa računa?? To pa zagotovo ni stvar, področje in delokrog "pametnjakovičev" na tem forumu!
Terakota, še enkrat bravo.

LP-Damijan

ojej, kako se nekateri repenčite...

100 ljudi, 100 okusov. nekomu je to lepo, nekomu je prekičasto, nekomu nima pomena... načeloma je prau useeno kaj si mislimo mi o končnem izdelku, mislim pa, da ga je terakota prikazal v kontekstu raznovrstnosti, ki jo je sposoben sam opraviti in ki je možna v kopalnicah:-) s tega vidika je tale spletnik še en izmed njegovih številnih strokovno opravljenih del in idej.

meni so pa fuuuuul ušeč tla:-)

Takega dela sigurno ne bi prevzelo več kot pol keramičarjev,prepočasno in zahteva zbor živcev.Terakota pa ima dobre živce in potrplenje.Če si je pa naročnik zamislil tako izvedbo pa verjetno tudi ve,da tako delo ne more biti ravno poceni. Bravo mojster terakota.

od kdaj že gre za posamezne oči in malarje? bodite resni. obstajajo osnovne estetske in kromatične norme. res da včasih z neupoštevanjem osnovnih norm pride do nenavadno privlačnih izdelkov. v tem primeru žal ne, tole tu ne ustreza ne enmu ne drugemu. škoda je le to, da bo to čez nekaj let nekdo odštemal, pa ogromno dela in stroke je vloženo. dnar gor al dol.
"Že mogoče da sem pijan, gospa, ampak Vi, gospa, ste pa grdi. Vendar bom jaz jutri trezen."
Winston Churchill poslanki Bessie Braddock

kromatične norme za vtis nekega gibanja si oglejte tule. res da gre za surf desko, vendar imata recimo s kopalnico skupno glavno temo uporabe: vodo. kromatična izbira je komot primerna za prireditev na steno, ravno tako razmerja, da ne govorimo o teksturi vrhnjega sloja keramike in (po mojem) stekla:
http://4.bp.blogspot.com/_UCXK1m_qric/SQ774FzXqyI/AAAAAAAAAYU/l4HBFwGBrr...
ravno tako se na deski prikazana kromatična kombinacija dobro ujame z lesom, v kopalnici se pa okno in ploščice pretepajo ... uporabljene so enake barve kot v kopalnici, razen rumene : modra, svetlo modra in svetlo zelena, vendar sta intenzivnost in odtenek druga. en izdelek je lep, drugi pa za zjokat.

Smem vprašat čemu si predstavil z videom enostaven pripomoček za rezanje krivin, ki bi ti verjetno olajšal delo, sam pa improviziraš prostoročno?

Terakota, kako lepo delaš! Res lepo. Zanimiva tehnika. Pohvale!

Tako utrujajočega in žaljivega osebka kot si pa ti Alex, pa še ne.
BTW tudi ti ne spadaš v nobene NORME ( tako kromatične kot ljudske) tvoj podpis pa o teb kot osebi pove zelo veliko. S tem da ci citiral Churchila pa še več. Pomežik

saonaion, kaj sploh tvoj komentar predstavlja? mogoče kak argument? bi mogoče še kdaj kaj drugega prebral kot forum? sploh veš kaj je argument? pa nauči se črkovat. moje ime je aleks. sploh veš kdo je winston churchill in kaj je pomenil? sploh veš kako je do omenjenega citata prišlo? spet črkovanje ... sploh veš kaj je humor? premisli preden začneš tipkat. očitno si prehiter.

tole je spletnik in njegov namen vsekakor ni prepiranje in smetenje. s takimi otročarijami, prosim, opravite na zs-jih

spletniki imajo pač možnost komentarjev. če jih terakota ne bi želel, bi to verjetno vpisal na začetku spletnika. s tem komentarjem se poslavljam in ostajam pri svojem mnenju: če si lahko privoščimo delo vrhunskega mojstra, poskrbimo za ustrezno estetsko vrednost izdelka.

@Plox Pripomoček katerega video sem pripel stane 500 €. Zaradi samo ene kopalnice ga ne bom kupoval. Menim celo, da je rezanje krivulj s prosto roko bolj tekoče in lažje, kot če bi jih rezal s tole napravo. Rezanje pravilnih krožnic je pa seveda druga zgodba. Za tako rezanje je prikazana naprava nujno potrebna.
@Alex V žaru borbe si spregledal čemu sploh so namenjene moje objave. Namen spletnika je dokumentiranje (ne)navadnih projektov in prikaz tehnik dela. Treba ga je brati kot priročnik oziroma učbenik, ki snov črpa iz konkretnih praktičnih primerov. V tem kontekstu je torej povsem vseeno ali so ploščice rumene, zelene, ali morda celo kodrlajsaste barve. Večkrat sem že napisal. S projekti nimam nič. Nisem arhitekt ali oblikovalec. Praktično izvedem ideje, ki so se porodile drugim.

seveda ima spletnik možnost komentiranja. a gre se bolj za nivo teh komentarjev. v njih ne rabiš biti prav nič piker, zajedliv. poveš svoje mnenje in to je to. neko komentiranje v kontekstu "nauči se črkovati" je totalno pod nivojem osnovne komunikacije. tako se prerekajo babe, ne pa neki bojda odrasli možje.

Glede na prikazano na videu je pripomoček uporaben tako za ravne kot krive linije, ter krožnice in prav gotovo ni uporaben zgolj pri eni sami kopalnici. Ampak to je zgolj moje laično mnenje, sem namreč iz popolnoma druge obrti.
Zanimivo se mi zdi zgolj to, koliko za nekatere poklice predstavlja 500€. Sam naprimer letno v orodje in stroje investiram kar vsaj 10-15 kratnik tega denarja, a sem v svoji branži še vedno zgolj mali obrtnik. Za kakega drugega pa je ta znesek že ogromno.
Sicer pa vse pohvale na tvoje delo, ki ga prikazuješ, jaz kot obrtnik zelo dobro vem, da design ni stvar tvoje domene ampak zgolj izvedba...

Phlox orodja imam za tri keramičarske ekipe (tri vodne žage, štiri mešala za lepilo, tri namenske radie za na gradbišče ...,itd, itd) delam pa v glavnem sam, ali z enim pomočnikom. V petnajstih letih še nisem rezal okroglin kot jih trenutno režem in vprašanje je, če bom v naslednjih petnajstih letih sploh še delal kaj podobnega... Enostavno sem se odločil, da ne kupim več vsake igrače, ob kateri se mi zasveti oko.

Ja phlox za tiste ki delamo samo s svojimi rokami 500e kar precej pomeni.Če pa imaš neko štancov garaži pa je že bolje.Samo zaradi ene kopalnice se tega ne splača kupovat.Verjetno terakota tako reže prvič in vprašanje je če bo še kdaj.No zdaj ko je to velikokrat videno je več možnosti samo se verjetno ne veseli. Žalosten Terakota si pa pravi keramičar ker imaš tudi radio na gradbišču.

Terakota mojster nad mojstri! Vse pohvale !

LP,
Miha

Šok terapija Adijo pamet. Ej kapo dol za tole, da se ti splača tolk časa in truda vložit za tole!
Res vse pohvale!

To je mojster, ki dela z veseljem. Z svojimi objavami na portalu je postal pravi superstar med keramičarji.

Da ne bom cukrene fasal. Pomežik Enako kot pohvale cenim tudi kritiko, ki jo je izrekel aleks. Vsa mnenja in pripombe so dobrodošle. Z objavami morda vsaj malo pripomorem k razvoju stroke in k dvigu standardov izvedbe. Pokazati hočem, da se da za kvalitetno delo iztržiti tudi dobro plačilo. Delati kvalitetno in strokovno se preprosto splača.

Ne vidim ničesar kar bi lahko pohvalil.

@aleks: vsi nestrpno čakamo na kakšno sliko ali predstavitev Tvojega dela, pa da Te vidimo!

Kritizirati terakoto - carja med keramičarji - Smeha polna skleda. Možakar je s srcem in dušo predan svojemu poklicu in meni so zelo všeč njegove predstavitve dela in projektov. Veliko uspeha in le tako naprej!

LP!

terakota z veseljem pogledam kaj se da naredit z keramike, če boš kdaj iskal vajenca ti pošljem prošnjo
za vse ostale ki znate samo pametovat pa mi je slabo ko berem kaj pišete.naredite kakšen projekt sami in ga predstavite, kot pa da ..........

Pa saj aleks ni kritiziral izvedbe ampak izbiro barv. Ampak kot sem že napisal. V projekt se nikoli ne vtikam. Če me že vprašajo potem povem kako bi naredil, če bi delal zase. Sam sem minimalist in pristaš principa "MANJ JE VEČ". Naročnikom se pogosto zdi ta pristop prepust in imajo radi krancljanje. Vedno naredim tako, kot se zdi primerno investitorju oziroma kot je predvidel projektant. Včasih pa investitor sploh ne ve kaj bi rad, in hoče spreminjati stvari sredi dela. S takimi je največji križ...

Tudi meni ne sede ta vizualni izgled, ampak kakor je komur všeč. Kar pa se tiče polaganja, bi pa vrjetno težko prepričal kateregakoli keramičarja, da bi se tega lotil. Že ko omeniš brušene robove, brez vogalnikov, te že tako gledajo kot, da si iz Marsa.
Drugače pa kapo dol na natančnost in potrpežljivost Pomežik .
LP, Boštjan

Je že približno res o temu kaj je aleks kritiziral.
Ampak ..... nek takt, način in spoštovanje mora pa človek vseeno imeti.

D


Pozdravljen!
Malo sem gledal po predstavitvah izvedbenih del in moram reči, da je res ko en priročnik....in kdorkoli ima vsaj malo znanja in volje ter pridne roke lahko marsikaj naredi sam.

Sicer je tako, vsake oči imajo svojega malarja in 100 strank ima 100 različnih idej...nekatere so enostavne nekatere pa že mejijo na bizarnost, pa vendar kdor ima znanje in voljo, je lahko kos tudi takšni stvari.
Mene osebno taka postavitev ne gane v dušo, kar se pa tiče same izvedbe, pa lahko sam rečem da se je Terakota maksimalno potrudil.....kot pri vsaki stvari!!

Ma, jaz pa nimam kaj reči, vedno pozitivno presenečen pri izvedbi...ni kaj, kar se mene tiče si Terracotta zakon...Žeja me je napadla, pil sem v samoobrambi...

Svaka čast in uspešno polaganje ploščic še naprej.
Po navodilih iz tvoje predstavitve (nalivanje stopnic)
sem uspešno zaključil naše stopnišče.
no pain, no gain!

Še ena pocukrana - fenomenalno in hvala za idejo. Sem brala, kot priročnik. Upa, da si zaračunal toliko, kot je tole delo vredno!! Nasmešek Pa za kak nasvet se priporočam, ko bomo tako daleč, kar se tiče rezanja pa to...

Natalija na štiri stvari te moram opozoriti.
1. pred polaganjem z lepilom za lepljenje keramičnih ploščic povsem poravnaj stene
2. odpadek pri tem načinu polaganja je precejšen
3. poraba časa je velika
4. priporočljivo je, da so ploščice različnih barv od istega proizvajalca in enake dimenzije (v pričujočem primeru niso bile). Če boš mešala ploščice različnih dimenzij in različnih proizvajalcev pazi, da bo vsaj debelina enaka. Običajna debelina stenskih ploščic je 8mm

Kapo dol tarakota mojster in pol!
Bravo le tako naprej!

maestro bravo
koliko let se že ukvarjaš s tem
moram rečt "CAR SI"

V tem fohu sem se po naključju znašel pred petnajstimi leti. Za poklic se nisem nikoli posebej šolal. Še vedno mi ga je fajn opravljat.