Najbolj brani spletniki

Zadnjih 7 dni:

 
 

Tla iz TERAKOTE in TEAKA

7
Povprečno: 7 (6 glasov )

rr.jpg

Tal, kjer je opečni tlakovec položen v kombinaciji z lesenimi letvami, ne naredim prav veliko. En ali dva naročnika letno se odločita za tovrstno kombinacijo. Največkrat uporabim letve iz iroka ali iz luženega hrasta, tokrat pa se je investitor odločil za teak. Les je bil sušen v sušilnici po protokolu za parket, nato pa so bili v mizarski delavnici iz njega izdelani leseni segmenti. Zgornja stran segmentov je bila že v delavnici pobrušena na kontaktni tračni brusilki. Tudi zgornji robovi letev (razen na spojih) so bili rahlo posneti.

Najprej nekaj besed o nabavi lesa. Običajno nabavim gotovi parket velikega formata. Parket nato peljem k mizarju, da mi iz njega po načrtu izdela letve, ki jih potrebujem. Investitor je našel podjetje, ki poleg parketov prodaja tudi rezan les in hlode. V pričujočem primeru se je investitor odločil za nakup rezanega lesa. Cenovno je to vsekakor ugodnejša rešitev. Burmanski teak je bil kupljen v podjetju ABC-NET iz Kozine.
______________________________________________________________________________________________________

Začetek polaganja. Pravi kot in diagonalo sem zarisal s pomočjo laserja, ki pod pravim kotom projecira rdeča laserska žarka. Je natančen, žarki so dobro vidni in imajo precejšen domet.

Uporabljam laser FLEX ALC 311, ki ima tri laserske diode

Lepimo na trajnoelastično enokomponentno poliuretansko lepilo SIKABOND T55. Lepilo se pred pretrganjem raztegne do 400%

Vsaka letev posebej je pri lepljenju obtežena z opečnimi ploščicami

Spoje med letvami po višini poravnamo z nabijanjem keramičarskih zagozdic. Spoji bodo kasneje še zakitani in pobrušeni. Spoje sem pred časom poizkušal sestavljati tudi z vstavljanjem lamel v utore na sredini spoja, vendar se zadeva ni obnesla. Z zagozdicami gre hitreje in dosežem večjo natančnost.

Ozko grlo pri polaganju teakovih letev je količina opečnega tlakovca, ki je na voljo za obtežitev. V enem dnevu je mogoče položiti samo toliko letev, kot dopuščajo "uteži". Je pa za obtežbo seveda mogoče uporabiti tudi kak drug material, če ga imamo na voljo (zapakirane keramične ploščice, betonski tlakovec za tlakovanje dvorišč itd). Letve ki so obtežene, so bile položene danes.

Preden sem se lotil tegale projekta, sem se z Bojanom iz podjetja Sika posvetoval, kakšno lepilo uporabiti. Očitno se nisva dobro razumela, kaj bom sploh delal. Je tole pač precej posebna talna obloga. Opazil je mojo spletniško objavo in danes mi je po elektronski pošti poslal navodila za delo z lepilom SIKABOND T52, ki je posebej primerno ravno za lepljenje letev, kot so v pričujočem primeru. Lepilo omogoča tudi niveliranje letev po višini, tako da obteževanje in niveliranje z zagozdicami ni potrebno. Lepilo je pakirano v klobase 600 ml, ali v klobase 1800 ml. Ko sem Bojana vprašal, kako da teh navodil nisem zasledil na njihovi spletni strani (čudilo me je tudi, da so prikazane letve enake oblike, kot jih polagam) mi je odgovoril, da je navodila izdelal posebej zame. Tole pa je podpora uporabniku Nasmešek

Les je položen v celem prostoru

Kitanje spojev med teakovimi letvami. Spoje kitamo z mešanico teakovega prahu in posebnega laka za kitanje, ki po strditvi ostane elastičen.

Letve so bile po kitanju spojev pobrušene s vibracijskim brusilnikom

Prah ki je nastal pri brušenju letev, je treba temeljito posesati

Robove letev na stiku s tlemi sem dodatno zatesnil s poliuretanskim Sika kitom. S tem sem dosegel dvoje. Zapolnil sem mesta kjer je bil nanos lepila pod letev morda nekoliko pomankljiv in prepreči sem pretirano omočenje letev pri kasnejšem polaganju in fugiranju opečnega tlakovca.

Voskanje letev s trdim voskom. Pred voskanjem sva ostanke prahu z letev temeljito obrisala s frotirasto brisačko. Letve bodo pred polaganjem opečnega tlakovca povoskane dvakrat.

Prvi sloj trdega voska je nanešen. Teak je zelo smolnat les in prvi sloj voska se bo sušil dva ali tri dni, preden bom lahko nanesel drugega.

Začetek polaganja opečnega tlakovca

Polaganje je skoraj končano

Tla so zafugirana. Ko bodo končana vsa obrtniška dela (beljenje, montaža vrat itd.), bom tla povoskal še enkrat.S čim si predhodno pripravil podlago?

Pikec poglej mojo prejšnjo objavo na spletniku.

To mora pa super zgledat..., koliko pa okvirno stane takšen pod, enaki materiali kot so tukaj?

A po novem imaš že dva vajenca?
Ob tvojih spletnikih človek res dobi navdih.

Terakota zakaj si se odločil za lepilo SIKABOND T55 ali obstaja oz. uporabljaš še kakšno drugo kvalitetno lepilo za parket.

LP,
Miha

A po novem imaš že dva vajenca?
Včacih dva, včasih pa nobenga. Včasih pa kdo spozna, da le nisem taka pizda od šefa kot se mu je zdelo in prismrka nazaj Na vsa usta

Miha tole lepilo uporabljam prvič. Običajno sem lepil na dvokomponentno lepilo, ki pa po elastičnosti daleč zaostaja za tole Siko. Ima pa Sika več podobnih lepil, prirejenih za ekstremne zahteve.

Evo, da cene ne morem izpljunit. Za teakove letve je namreč investitor poskrbel sam. Cena za delo je pa krat dva, kot v primeru, da polagam samo opečni tlakovec.

Če ni skrivnost....koliko pride m2 polaganja opečnega tlakavca.
V kratkem bom namreč rabil nekoga za položiti cca 10m2. G. Slabe mi je priporočil prav vas.
Lp, Miha

Miha, dokler ne vidim kakšna opečna obloga se bo polagala, kako daleč je lokacija, kakšen je sploh prostor ki se bo polagal (lahko je hodnik z veliko vrati, pa še polaganje v diagonalo po možnosti), je brez veze govoriti o ceni.

če je možno bi prosil za vašo telefonsko, lahko tudi na zs.

041 276 039

Kaki lepi opečni tlakovci. Kje pa to prodajajo? Mi mamo doma položenega, ampak ni tak, je bolj, kakobirekel, kot en klinker, čeprav ppovrh ni prav gladek kot klinker ploščice.

Opečni tlakovec izdeluje Pečarstvo Avbelj, Lukovica http://www.informacija.net/pecarstvo-avbelj

Hvala, bom z veseljem spremljal tudi nadaljevanje tega spletnika.

Kateri lak uporabljaš za kitanje?

STUFEX STUCCO VT fugirna tekočina na nitro bazi. Dobil sem pri kolegu parketarju pol kilce. Sicer je pakirano v 5kg embalažo. Prodaja pa trgovina HOTEJNKA.

Koliko pa znaša skupna debelina položenega opečnega tlakovca (lepilo + tlakovec)?

Hvala in LP - Damijan

Skupna debelina pri tem opečnem tlakovcu znaša 25mm.

S kom boš zafugiral med tlakovcem in lesom.En podoben podvig sem videl.Sicer je bil narejen pred približno štiridesetimi leti,verjetno takrat ni bilo ustreznih materijalov,ker so vse fuge s časom ven zletele.Jaz mislim ,da bi morala bit fuga rahlo elastična.
Drugače pa kapo dol.

bravo terakota

polagam kamne Nasmešek

LOJZEK fugiral bom z enako mešanico, kot jo sicer uporabljam za fugiranje opečnega tlakovca. Torej mešanica bele mivke, sive mivke, cementa in lepila za keramične ploščice. Preverjeno drži.

Tale hardvaks je zakon! Na vsa usta

SPRETNE ROKE SO ZAKON!

Terakota, čestitam!

Zelo lepo prikazano. Podpiram takšen pristop, še posebej, ker si očitno vzameš veliko časa za dokumentiranje posameznih izvedbenih faz, detajlov in pomembnih drugih informacij. Lahko bi pisal priročnike.

Če naj bo od mojih objav poleg samopromocije še kaka splošna korist, potem pač morajo biti take, kot so.

Kakšna je cena izobraževalnega seminarja o polaganju tlakovcev z praktičnim delom na terenu? Na vsa usta (lokacija ni važna)

In zakaj se ti zdi, da bi to znanje rabil? Če si želiš položiti doma, je v mojih spletniških objavah več kot dovolj informacij.

Mislil sem bolj na to, da bi namesto pisanja priročnika, kar omenja Nezemljan, in ki je v bistvu že zajet v tvojih spletnikih, razširil ponubo in svojo splošno koristnost še na praktične prikaze.
Projekt polaganja tlakovcev enkrat v prihodnosti bo v samogradnji izveden le, če se zmenva, da boš nadzorni. Pa prej moram še sam v kakšni shrambi probat s ploščicami.
LP

Dokler mi kolena služijo, bom polagal. Ko bom stara kostka pa nataknem špegle na nos (da bom izgledal bolj učeno), in se lotim profesure Pomežik

Cool

mi lahko nekdo pove koliko stane kvadrat teaka z delom?

zgleda enkratno in drago!
Nasmešek

Tole vprašanje postavi parketarjem na forumu. Jaz se s parketom ne ukvarjam.

Cena opečnatih tlakovcev je 50-60€ za m2, cena surovega teaka (debeline 2cm) za m2 je 100€.

Za pomoč, pri takih tleh zavzanejo teakove letve približno 30 % površine tal.

Vsaka ti čast terakota. Šok terapija Zavija z očmi

Terakota mene pa zanima kako si fugiral Zmeden , klasično ali kako drugače in kakšna je procentualno mešanica fugirne mase katero sam narediš ??

Lp in se ti vnaprej zahvaljujem za odgovor

Fugirala sta moja garača, jaz sem ležal doma z vročino. Recept: 3 bela mivka, 3 siva mivka, 5 cement, 1 lepilo za keramiko. Številke pomenijo volumsko mersko enoto. Jaz to merim z zidarsko zajemalko. Fugirano, kot da bi fugiral glazirane keramične ploščice.

Respect!

Nebomgabiksal je najbrž mislil respect vajencem Smeha polna skleda Pomežik .

Celotnemu projektu. Od ideje do izvedbe Pomežik

Tale projekt je neposreden dokaz, da keramičar na hišo ne prinese samo rok. Tla so narejena z mojim znanjem in rokami pomočnikov.

Nebi se mogel bol strinjat z zadnjim odgovorom. Moram rečt da so tvoji slpetniki res oh in sploh. Če se ti bo kdaj ljubio mogoče narediš kakšen spletnik na temo obdelave oz. brušenja robo na stikih pri keramiki.

Marko hvala za namig - idejo. Bom pripravil objavo na to temo.

jaz dostkrat komaj čakam da se česa lotiš, tvoje spletnike brat je užitek, pa toliko novih stvari izvem ... kako pa je z estetsko platjo tvojih izdelkov? je to iz tvoje glave, ali to nariše kdo drug?

Kopalnice in zidane kuhinje v večini primerov načrtuje Karmen iz salona keramike Trgocev, ki je po izobrazbi projektant notranje opreme. Sam imam hvala bogu toliko estetskega čuta, da z raznimi čičkamiračkami ne pretiravam. Moje vodilo pri delu je "manj je več". Se pa včasih zgodi, da s krašenjem pretirava investitor.


Majster ni kej.Kapo dol.


Koliko je stala izvedba na sliki in koliko kvadratov je to približno.
Hvala.

Koliko pri vas stane 5 m2 polaganja opečnega tlakovca, če vam vnaprej povem, da je zadeva nekomplicirana: ena vrata, podolžno polaganje (torej ne diagonala).
Pa prosim ne komplicirat z "bi moral videt" itd., lepo bi prosil za okvirno ceno.
Zadeve bi rad hitro primerjal in se hitro odločil, kar pa ne morem če mi vsak majster začne z "ne morem na pamet": torej samo okvirno bo pa že šlo, ane.

Super opisano, super poslikano...pa verjamem, da tudi super narejeno (že ne bi moglo biti drugače Pomežik !

Tole je noro!!!!

Jaooo, samo da zadanem sedmico, boš imel dela v naši bajti.......

glede opečnega tlakovca!
Mi ga imamo doma že 7 let, zafugiran jer bil z fugirno maso kot za ploščice,vendar bolj grobo maso.Voskali smo ga sami (takrat je bil vosek, ki smo ga sami segreli,itd. firme knauf, ki ga je bilo potrebno na koncu še polirati s krpo).Ta vosek se nam je nekje manj, nekje bolj zdrgnil s ploščic (imamo ga namreč v kuhinji-maščoba,itd.) , zato smo ga z odstranjevalcem voska odstranili.
1. problem: iz fug ne spravimo voska, ker so grobe in so tako belo motne barve

s čim naj poenotimo fuge, da bi potemnele preden jih bomo voskali?

prosim za pomoč!hvala

nina

Izvajalcem kapo dol, pa še globok priklon! Čudovito!

Terakota ali se Vaš recept: 3 bela mivka, 3 siva mivka, 5 cement, 1 lepilo za keramiko lahko uporablja tudi za fugiranje zganega granita na terasi? Hvala.