Najbolj brani spletniki

Zadnjih 7 dni:

Najbolj komentirani spletniki

Zadnjih 7 dni:

 
 

Tavele - stare istrske planetke

7.5
Povprečno: 7.5 (2 votes)

a1a.jpg

Planetke so včasih služile kot sekundarna strešna kritina. Ob obnovi poslopja so planetke dobile nov namen. Uporabili smo jih kot talno oblogo. Objekt, nekoč sestavni del male samozadostne družinske kmetije, stoji na idilični lokaciji v okolici Buzeta. Družina ga je z očutkom obnovila, uporabljajo ga v počitniške namene.

Planetke je bilo treba najprej temeljito oprati stoletne umazanije. Zložene na kupu izgledajo precej neugledno, vendar bo iz njih nastala krasna talna obloga. Dve krtači sem izrabil, preden sem končal s čiščenjem. Med planetkami se kar pogosto skriva škorpijonček, pa tudi na kačico sem naletel v bližini.

Planetka z letnico izdelave 1907. Vgradil jo bom na vidno mesto, neposredno pri vhodu v stavbo. Razen nje sem našel še nekaj zanimivih planetk. Odtisi mačjih tačk bodo našli svoje mesto v otroških sobah

Sledi ročne obdelave na planetkah. Žal je površina pregroba, da bi jo lahko pustil v originalnem stanju. Po polaganju bo potrebno temeljito brušenje.

Polaganje planetk

Obstoječ zid v kuhinji sem temeljito očistil s kislinskim čistilom in impregniral z lanenim oljem.

Ker so planetke izredno trde, sem jih zaradi lažjega brušenja temeljito namočil z vodo. Brušenje je izvedeno v dveh fazah. Najprej grobo brušenje, nato še fino.

Pred voskanjem se bodo morale planetke temeljito osušiti. Vlagomer mi zabije do konca. Na drugi sliki je kontrolna planetka, ki je suha.

Voskanje s trdim voskom. Pravzaprav gre za mešanico voskov in olj. En sloj voska nanesem pred fugiranjem, drugega, ko so tla že zafugirana in fuge suhe. Prvi sloj voska sem nanašal s penastim valjčkom, drugega s čopičem.

Fugiram z mešanico cementa, mivke in lepila za keramiko.

Končni videz tal. Opravljeno je tudi finalno voskanje.

Čisto na koncu sem oblagal še kopalnico. Tla so obložena s planetkami, stene s keramičnimi ploščicami. V tušu je bilo treba zaradi nepravilne vgradnje kanalete najprej narediti ustrezen padec, s samolepilnim tesnilnim trakom zatesniti stik med kanaleto in tlemi in izvesti hidroizolacijski tesnilni premaz.

Tla v tušu so v treh slojih premazana z epoksidno smolo, zaključnemu sloju so za preprečevanje drsenja dodane drobne steklene granule.

Oblaganje sten Kopalnice

Dolgčas sta mi preganjala lokalna mačkona

Lepo!!! sam tista kača......jao

Črnica. Povsem nenevarna. Domuje v tej zarešetkani luknji ob hiši. Bolj nevarni so divji prašiči, ki se pasejo ponoči precej blizu. Je lastnik že brusil pete pred njimi.

Pozdravljen po dolgem času...se en krasen spletnik in zelo lep končni izdelek...

Hvala faros. Se zgodi vsake toliko da za kako leto mrknem s foruma. Tole je menda že tretjič. Ampak ker sem pred kratkim dobil optiko v hišo imam spet veselje s spletom.

Uf, Terakota, odlično in poučno, kakor zmeraj. Lepo je, da nam odkrivaš vse lepote prenov in uporabe starih materialov. Temu moderno rečejo "recikliranje". Lepo, zelo lepo!

Ko vidiš sliko palete starih zapacanih planetk bi rekel, da je vse skupaj samo še za na deponijo. Po drugi strani pa, ko vidim sliko palete starih planetk na bolhi in zraven oglaševano ceno po komadu,se mi pogosto zdi, da je prodajalec izgubil razum.

Lepo. Izredno lep primer nove uporabe starih "odličnih" materialov.
Dela pa verjetno toliko da glava boli...
Še enkrat - bravo!

Jože čestitke. Izredno lepo narejeno. Res ste pravi mojster te obrti. Čestitke tudi lastnikom, da so se odločili za obnovo s temi materiali. Sebastian

Ja bullet in Sebastian, tole je bil kar podvig. Brušenju ne konca, ne kraja. Pri polaganju novih planetk je precej manj dela. Bom pripravil še kratko objavo z objekta, kjer sem polagal nove planetke, ki po videzu zelo spominjajo na stare.

Bravo Jožef! Je vidt da imaš rokco! Sam sm delou z štruklji, starmi opekami in je prbližno ista stvar, so pa te planetke bl autentične Nasmešek Lepo narejeno!