Najbolj brani spletniki

Zadnjih 7 dni:

 
 

ŠIVANJE DILATACIJ IN DIVJIH RAZPOK V ESTRIHU

10
Povprečno: 10 (1 ocena )

SINGER.jpg

Tole so UNIHEMOVA navodila za šivanje dilatacij v estrihu. V nadaljevanju bom opisal konkreten primer šivanja takih dilatacij in opisal bom tudi težave, na katere sem pri tem delu naletel.
Rezanje estriha je tvegano početje. V estrihu so skrite vsemogoče instalacije. Tule sem prerezal cev talnega gretja, ki se je skrivala manj kot centimeter pod površino estriha.Mojster je prerezano plastično cev popravil s pomočjo tegale posebno oblikovanega grelca, ki plastiko raztopi in jo na ta način zavari.Tesnost sistema talnega gretja je preveril še s stisnjenim zrakom. Pritisk zraka v ceveh je 5 barov.Pred rezanjem estriha je treba s temle pripomočkom preveriti, če so morda na mestu rezanja v estrihu prisotne kakršne koli inštalacije. Aparat prikaže tudi globino, na kateri se inštalacije nahajajo. Zazna talno gretje, elektične kable, vodovodne cevi... Zazna tudi betonsko železo in armaturno mrežo. Žal pa aparat ne loči med posameznimi vrstami inštalacij. Pokaže nam le, da se na preiskovanem mestu nekaj nahaja.Aparat je malo več kot 2cm pod površjem zaznal cev talnega gretjaTule je prerezana cev že zabetonirana. Ker je aparat na tem prehodu zaznal vse polno inštalacij, sem šive naredil le prečno na dilatacijo, same dilatacije pa ni bilo možno zarezati in nato zaliti z akrilatno smoloTole je Srečko, moj novi sodelavec. Pri rezanju je treba prah odsesavatiTule sem moral dobetonirati stopnice in podeste. Stik med starim in pravkar betoniranim estrihom bom zašil, ko bo estrih dovolj suh.Takole je videti zašita dilatacijaMivka za zgoščanje smole in za posipanje je pakirana v 25kg vrečeKovinske sponke, ki se vstavijo v prečne zareze. Ker so zareze dovolj globoke, sem vstavil po dve sponki v vsako zarezo. Najprej sem vnesel smolo, vstavil prvo sponko, jo potisnil do dna zareze, ponovno vnesel smolo in vstavil še drugo sponko. Ker je v enem kompletu 20 sponk, je treba za tako dvojno spenjanje kupiti dodatne sponke. Pakirane so po 100kom/vrečkaZ eno pločevinko je mogoče zašiti 5-6m1 dilatacije.Še cene


1 komplet za šivanje razpok (vsebuje 0,75kg akrilatne smole, trdilec, 20 kovinskih sponk) 33,83 €
25kg vreča kremenčeve mivke za zgoščanje in posipanje 5,89 €
100 kos dodatnih kovinskih sponk 6,11 €

V prikazanem primeru gre za šivanje dilatacije in ne divje razpoke. Zakaj pa sploh šivati dilatacijo, ki je bila narejena namenoma? V nekem drugem prikazu si nad dilatacijo fuge med ploščicami zafugiral s silikonom. Od česa je odvisno, za kateri postopek se odločiš? Hvala za odgovor.

Dilatacija je bila narejena z namenom preprečitve nastanka divjih pok pri strjevanju estriha. Estrihi so betonirani s portlandslim cementom ki ima to slabo lastnost, da se pri sušenju krči. Obstaja še tako imenovani ekspanzivni cement, s katerim je mogoče betonirati tlake velikih kvadratur (1000m2 in več) brez izvedbe dilatacij. Ko je torej estrih iz portlandskega cementa suh in primeren za polaganje talnih oblog, je treba dilatacije zašiti. Dilatacije ki jih naredijo estriharji so namenjene izključno temu, da estrih zaradi skrčkov pri sušenju poči kontrolirano. Ko je estrih suh, je treba te dilatacije zašiti, sicer lahko na tem mestu pride do odstopanja parketa, pokanja keramike... Seveda je kasneje pri polaganju keramike treba zaradi različnih raztezkov ki jih imata keramika in estrih izvesti dilatacije na cca 25 - 30m2. Te dilatacije niso (če naj vzorec polaganja teče neprekinjeno) praktično nikoli povsem nad mestom, kjer je bil predhodno dilatiran estrih. Sam vzorca polaganja nikoli ne prekinjam z rezom za ravno dilatacijsko fugo, ampak dilatiram v cikcaku, tako kot teče fuga. Na tem objektu bodo tla obložena v kombinaciji treh različnih dimenzij ploščic.

Primer dilatiranja v cikcaku. Ravno dilatacijo ki je spodaj v estrihu, je treba predhodno zašiti z epoksijem.

Pozdravljeni
Zanima me ,(če je potrebno) na kakšen podoben način (povezati) tudi stopnice ,katere se doknano betonirajo.Pri sušenju in krčenju estriha (cementa in peska)med staro podlago in novim betonskim nanosom čez čas nastane tudi do nekaj mm razpoka.
Kako in na kakšen način bi se zadeva dala učvrstiti ,da ne bi prihajalo do odstopanja keramike na delu stika kjer je novi in stari beton.
lP Matej

Če so stopnice pravilno dobetonirane, do takega razslojevanja ne pride. S stopnic je treba odstraniti ostanke malte ki so ostali od ometavanja sten in stopnice je treba dobro posesati. Pred dobetoniranjem je treba vsako stopnico namazati z elastosilom (posebna emulzija proizvajalca TKK Serpenica) in takoj na svež elastosil nasuti beton. Tule je prispevek o tem: http://www.podsvojostreho.net/weblog_entry.php?e=496&sid=6dad6bce81c9742...

Naknadno se po mojem mnenju tega ne da popraviti.

Ne vem, meni se zdi to precej tvegano delo, še posebej, če ni zanesljiv mojster.... Mi smo tik pred polaganjem parketa, pa nobeden do sedaj ni rekel, da bi morali šivati te diletacije v estrihu......Saj pri talnem ravno to poudarjajo, da se estrih pred tem določen čas segreva, da se do maximuma raztegne ..... Ali je lahko pri parketu res tako hudo narobe, če diletacije pustimo ?

Lep dan! Nia

Pravi postopek je tak, kot sem ga opisal. Da so mojstri ki ga izvajajo redki, je pa tudi dejstvo. Če estriha ne boste zašili ostaja tveganje, da bo nad mestom dilatacije parket odstopil. Ni pa nujno, da se bo to res zgodilo. Zanesljivo bo pa prišlo do odstopanja nad dilatacijami, ki se jim že na oko vidi, da delujejo. Vidna je razpoka v širini 2-3 mm, ki poteka po vsej debelini estriha.

Terakota, kaj pa meniš o mrežici ,ki jo keramičarji lepijo na omenjene dilatacije pred polaganjem keramike ?
Zanima me še ena zadeva ali je potrebno pred polaganje keramike tam kjer potekajo vodi talnega gretja pred leplenjem keramike ,uporabiti še kakšen določen premaz zaradi morebitnih raztezkov?
LP. Matej

Do nedavnega sem to mrežico lepil tudi sam. Takole bom rekel. Bolje kot nič in precej slabše kot epoxi. Pač še ena bližnjica, ki jo ubiramo v praksi. Zaradi talnega ne rabiš posebnega premaza. Uzin PE 360 (ali kaj podobnega) zadostuje.

Danes sem malo pogledala našo situacijo - te dilatacije so ob vsakem prehodu v drug prostor, prav tako pa dve v osrednjem prostoru,, za katere se nabolj bojim, da bi bilo kaj narobe - saj sta dve malo širši, kot tale:

Torej naj vztrajamo na šivanju (ne vem pa, če imajo opremo in znanje Zmeden ), ali pač reskiramo in tako pustimo pod parketom ?

Lep dan! Nia

Tole je vsekakor treba zašiti. Jaz sem si Boschev detektor podometnih instalacij sposodil pri monterjih, ki so na hiši delali talno gretje. Vsak resen vodovodar bi moral imeti tak aparat. Ko recimo pridejo do kraja zmontirat kopalnico, (školjka, pipe, omarice, razna držala za brisače itd) je dobro preveriti, kaj se nahaja pod ometom, preden recimo prevrtaš odtočno cev, ali električni vodnik. Tudi jaz sem tokrat delal prvič po tem postopku, pa ni preveč bolelo. Nasmešek Če nisi predaleč in če tvoji ne bodo hoteli narediti pokliči, ti pridem zašiti jaz. Pred leti sem imel eno delo na severu Nemčije, tam nekje pri Hanovru. Dilatacije je prišel zašiti mojster, ki se ukvarja samo s tem. Imel je poln kombi opreme. Vgradil je tudi neke talne jaške za električne vtičnice, lepo dobetoniral erstrih okrog teh jaškov in zašil dilatacije. Tudi pri nas bi to lahko bila tržna niša. Morda Unihem to že dela, ker vem, da imajo neke terenske ekipe. Preveri.

Pozdravljen,

ali bi bilo potrebno šivati diletacijske razpoke v estrihu tudi, če bom uporabljal Mapetex flis kot podlogo pod ploščicami.

hvala in lp

Google mi ni izvrgel nič uporabnega tako da ne vem, za kakšno podlogo gre. Če je podobna Schluter Ditri, potem šivanje estriha ni potrebno.

Zanima me ali je potrebno šivati vse diletacije v tlaku pred polaganjem podov (keramika,parket)?

Prosim za nasvet. Mi bomo v dnevni prostor polagali keramiko 60x60. Do sedaj smo imeli tekstilno talno oblogo in sedaj, ko smo jo odstranili vidimo, da so na estrihu razpoke. Pravzaprav so na eni strani sobe na drugi pa ne. Soba je velika 5x10 metrov in v estrihu po celi površini ni nobene delitacije! ( verjetno je to tudi razlog za nastale razpoke?). Kaj sedaj?a bi bilo potrebno vse te razpoke sanirati po postopku, ki ste ga opisali?