Najbolj brani spletniki

Zadnjih 7 dni:

 
 

SIKA POLIURETAN versus SILIKON

8
Povprečno: 8 (4 votes)

sika10967028.jpg

Teraso in pločnik okrog hiše sem oblagal lani jeseni. Na estrihu je bila pred polaganjem izvedena IMOLASTIK hidroizolacija. Ploščice so bile lepljene z lepilom IMOLIM EKSTRA. Fugiral sem z LITOKOL epoxidno fugirno maso. Dilatacije so bile izvedene po vseh pravilih. V fugo je bila vložena MAPEFOAM vrvica, pred vnašanjem silikonskega kita je bil uporabljen predpremaz PRIMER FD, proizvajalca MAPEI. Litokol namreč ne predvideva uporabe predpremaza pred kitanjem s silikonom.

Letos v poletni pripeki se je zgodilo tole. Silikonski kit je začel odstopati od ploščic iz porcelanskega gresa.. Naj posebej poudarim, da sem fuge vizualno pregledal lani pred zimo in pregledal sem jih tudi letos spomladi. Opaziti ni bilo nikakršnih poškodb.

Silikon je kljub uporabi predpremaza odstopil tudi od plastične stene talnega odtoka

Na enem delu terase sem zadevo saniral in po približno dveh mesecih je rezultat takle. Ponovno je prišlo do odstopanja.

Zanimivo je, da je do odstopanja prišlo le pri kislinskem (acetatnem) silikonskem kitu, ki je s strani proizvajalca deklariran kot na prisotnost vode bolj odporen, kot nevtralen (brezkislinski) silikonski kit. Primeren je tudi za kitanje dilatacij v bazenih. Deklariran je kot primeren za uporabo znotraj in zunaj. Nisem pa nikjer zasledil, kakšna je odpornost tega kita na poletno vročino... Nevtralen silikon je bil uporabljen povsod, kjer se porcelanski gres stika z naravnim kamnom in tu do odstopanja ni prišlo. Sta pa oba uporabljena silikonska kita Litokolova.

Pod teraso je velika garaža, v kateri pa so dilatacijske fuge BP. Ker je garaža fugirana z MAPEI Ultracolor Plus fugirno maso, je za kitanje dilatacij uporabljen Mapesil AC silikonski kit.

Po posvetu in ogledu strokovnjaka iz Sikine tehnične službe na mestu samem, sem se odločil, da za popravilo napake uporabim Sikine proizvode. K tej odločitvi je pripomoglo tudi to, da sem pred kratkim videl balkon, na katerem so z uporabo Sike že pred leti uspešno rešili enako težavo. Podjetje SIKA nima maloprodaje. Vse Sikine izdelke sem nabavil v podjetju KALCER v Trzinu.

Silikon in Mapefoam vrvica sta bila odstranjena iz vseh dilatacijskih fug

Ostanki silikona so bili premazani s TEKAPURSIL S pasto za odstranjevanje utrjenega silikona. Pasto sem pustil delovati čez noč.

TEKAPURSIL S pasto sva v fugo vnašala z ozkim čopičem

Naslednji dan sem razmehčane ostanke silikona iz fuge mehansko odstranil z medeninasto žično ščetko.

Kljub odstranjevanju silikona z olfa nožem, se je na ščetki nabralo polno s pasto razmehčanega silikona.

Sledilo je še čiščenje fug z Sikinim alkoholnim čistilom in brisačko. Pred nanašanjem predpremaza se mora alkoholno čistilo povsem posušiti, zato je priporočljivo predpremaz nanašati šele naslednji dan.

Ponovno vlaganje penaste vrvice.

Presek pravilno izvedene dilatacijske fuge

Sika ima za različne materiale različne predpremaze. Levi je epoxidni, desni poliuretanski.

Sikaflex-PRO-3 WF poliuretanski kit ni pakiran v kartuše, ampak v klobase

Tudi milnica za pomoč pri oblikovanju svežega kita je Sikin proizvod. Z njo sem poizkusil pršiti tudi svež silikon, vendar ta milnica za delo s silikonskim kitom ni primerna.Ponoči je deževalo in fuge so mokre. Kit bom vnašal naslednji teden, ko se vreme izboljša. Takrat priložim še kakšno fotografijo in pokomentiram delo s Sikinim kitom. Se je pa Sikin svetovalec danes ponovno oglasil na objektu, le da mene zaradi mokrih tal ni bilo več tam. Zgledna skrb za uporabnika.

Tudi sam sem na terasi zamenjal fuge in uporabil siko. Izvajalci so bili iz Sike. Upam, da bo sedaj držalo.

Upam, da bo tale moj prispevek videlo čim več graditeljev in izvajalcev. Besen ko hudič (besen kot hudič)

Kaj pa pravi sikin svetovalec glede obstojnosti te mase na UV?
Kolikor vem je pri vseh Sikinih proizvodih, ki si obstojni na UV to tudi na veliko označeno, tule pa tega ne opaziti pa čepravi piše, da je za zunanjo uporabo...

LP

Tudi jaz se od razočaranja s sanitarnim silikonom, ki je plesnil že po eni sezoni držim Sike ali Simsona.

@blautherm Danes sem se slišal z Bojanom iz Sike. Pravi, da kit vsebuje dodatke za UV obstojnost. Oporabljajo ga tudi za dilatiranje fasad. Barva na površini kita se s časom na soncu sicer nekoliko spremeni,vendar kitt pod vplivom UV svetlobe ne spremeni lastnosti.

zdravo! nisem nek ekspert, me pa hobiji silijo v to, da nekaj vem o tem (drugače sicer šraufam avte Na vsa usta)

glede na slike bi ti priporočal poliuretanski elastomer. za tvojo aplikacijo je dovolj trd da se obnaša kot fuga in se ne pojavljajo reže, hkrati pa dovolj fleksibilen. kepo strjenega poliuretana lahko raztegneš tudi do 300% in se ne bo vdal. ma pa tak "gumijast" občutek na otip. fina zadeva, res. cena je sicer druga pesem (3-4x cena silikona), ni pa boljšega.
jaz silikon uporabljam le še za okrog banje, vse ostalo pa poliuretan. nora stvar.

Sika s katero sem ponovil vajo, je poliuretan. Kaj uporabljaš ti?

Eno poletje je naokoli... kako se je obnesla Sika?

Pred dobrim tednom sem nekaj delal v tej hiši. Sika tesni.

Kakšno je stanje sedaj, ko je minilo nekaj let?

terakota: Napisal si, da se je Mapesil AC dobro obnesel v tej spodnji garaži. Gre za zunanjo zadevo, ki je izpostavljena vremenu?

Mislite, da je Mapesil AC primeren za teraso, ki je izpostavljena vremenu (hude zime, vroča poletja, žgoče sonce)?