Najbolj brani spletniki

Zadnjih 7 dni:

Najbolj komentirani spletniki

Zadnjih 7 dni:

 
 

Samogradnja suhomontažnega estriha z VODNIM talnim gretjem

10
Povprečno: 10 (1 ocena )

2v.jpg
Naročnik ki mu bom oblagal tla, je v lastni režiji izdelal suhomontažni estrih, v katerega je vgradil VODNO talno gretje. Ta način talnega gretja omogoča majhno vgradno višino in hiter reakcijski čas. Podoben sistem s tržnim imenom VARIOCOMB podjetja Variotherm, pri nas trži Kalcer iz Trzina.

Za nasutje je bil uporabljen LIAPOR granulacije 1-4mm. V Sloveniji ga prodaja MERKUR. Liapor lahki granulat je na voljo v različnih frakcijah in je primeren tudi za pripravo lahkega cementnega estriha (mokra vgradnja).

Čez poravnano plast Liaporja so bile položene posebne kartonske plošče dimenzije 100 x 100cm, debeline 8mm, ki služijo za zvočno izolacijo. Kupljene so bile v Kalcerju.

Čez kartonske plošče je bila položena plast OSB plošč debeline 15mm. Plošče so med sabo zlepljene, robove imajo oblikovane na pero in utor.

Na OSB plošče so bile nato vijačene FERMACELL plošče dimenzije 125cm x 200cm, debeline 12,5mm. Fermacell plošče so bile narezane na pasove, med pasovi je puščen razmik (utor) za vgradnjo cevi po katerih teče topla voda za ogrevanje tal.

Za razvod vode je bila uporabljena polietilenska cevka PE-Xa premera 10mm, ki se sicer uporablja za vodovodne instalacije. Cev prenese vodo segreto na 90 stopinj celzija pod pritiskom 6 barov. Kupljena je bila v podjetju TITAN Kamnik


ZA MAKSIMALNO POVEČAVO KLIKNI 3X

Utori v katere je vložena cev so bili s pomočjo gladilke iz trde gume zapolnjeni z lepilom za keramične ploččice Nivedur Extra Rapid, proizvajalca CINKARNA Celje. V tanek sloj lepila je bila čez cela tla vgrajena tudi Demit mrežica iz steklenih vlaken. Cevi so bile med tem delom pod tlakom (vanje je bil s pomočjo kompresorja načrpan zrak).

Tla so pripravljena za polaganje teakovih letev

Zidna omarica z razvodom cevi talnega gretja

Samograditelj Zvone Nagode. Zvone je sicer podjetnik in inovator. http://www.dnevnik.si/tiskane_izdaje/dnevnik/1042249398
Pa tule sem izbrskal še nekaj: http://www.gzs.si/slo/regije/oz_postojna/39383

Na tla ki sem jih predstavil v tej objavi bo položen ročno izdelan opečni tlakovec debeline 25mm v kombinaciji s teakovim lesom, kar pa bo predmet moje naslednje objave. Spodnja slika je le simbolna (na sliki je uporabljen lužen hrast).

Izhodišče polaganja (rdeča lučka je gradbeni laser). Več pa v naslednji objavi.


Dobro izvedeno!
Prava kombinacija dveh majstrov Cool
Tudi sam razmišljam o samogradnji nečesa podobnega, samo da bo stensko ogrevanje.
Sem že imel vohunsko akcijo, ko so to zadevo izvajali "profesionalno". Nasmešek
Jaz sem imel namen utore rezkat. Ta ideja, da ploščo enostavno narežeš je kar dobra.

Tudi stensko ogrevanje je izvedel, vendar se po besedah Zvonetove hčere pri delovanju stenskega gretja sliši pokljanje. Verjetno je vzrok višja temperatura vode, kot se uporablja pri talnem gretju. Ne vem pa, če je na steni izveden enak sistem, kot na tleh.

Zanimivo, vendar jaz slabost vidim ravno v temu, da je pri talnem ogrevanju pretanak sloj estriha. Vsi bi želeli neko hitro odzivnost, kar je za moje pojme popolnoma zgrešeno razmišljanje pri talnem ogrevanju - je izredno nizkotemperaturno ogrevanje. Pri tem primeru se bodo tudi fino poznale temperaturne razlike na položeni keramiki oz. tla ne bodo imela dovolj moči za ogret prostor in je v tem primeru potrebno dodatno ogrevanje (recimo stensko).

Jaz imam izvedeno popolnoma drugače in po 10 dneh, ko še sušim estrihe vidim, da sem ravnal pravilno. V spodnji etaži imam na 8 cm izolacije 12 cm estriha v katerem je skoraj na dnu armaturna mreža na katero je navezan električni grelni kabel (debeline cca. 10 mm) z rasterjem na 10 cm. V zgornji etaži pa je na betonsko ploščo debeline 15 cm položena zgolj zvočna izolacija (Izoterm Plama) debeline 1,5 cm na keteri je 6-8 cm estriha v katerem je ravno tako v spodnji coni armaturna mreža z električnim talnim gretjem.
Pri zunanjih temperaturah recimo 0 stopinj držiš estrih v spodnji etaži na 24 stopinjah, v zgornji etaži pa na 20 stopinj in imaš non stop po celi hiši ravno pravšnjo temperaturo z zelo visoko stopnjo akumulacije oz. vzstrajnosti sistema. Dovolj, da lahko koristiš zgolj cenejšo tarifo. Vsa tla so stalno na konstsntni in enaki temperaturi, kar pomeni da je v hiši zelo prijeten občutek.

Meni je ta sistem gretja ki je inštaliran neposredno pod talno oblogo zanimiv predvsem zato, ker sem do sedaj poznal le varianto z električnimi grelnimi kabli. Da se da vodno talno gretje izvesti tudi na suhomontažnem estrihu sploh nisem vedel. Suhomontažni estrih se vgrajuje v specifičnih primerih (zahteva po nizki teži, hitrost in čistost vgradnje, omejena višina...), tudi cena tega estriha je bistveno višja od cementnega. Kdor ima možnost izvedbe klasičnega cementnega estriha se bo seveda odločil za tak estrih. Bo pa k akumulaciji pripomogla tudi 25mm debela opečna talna obloga. Čojko ti imaš klasične cementne estrihe (mokra vgradnja), zato je pri tebi zgodba seveda povsem drugačna.

Jebela cesta! Gips plošča na trakove! Saj to je genialno! Sam sem se premislil glede suhomontažnega talnega gretja prav zaradi 4x višje cene kot s klasičnim estrihom. Na ta način lahko bistveno zmanjšaš potrebno investicijo, vsaj za 30€/m2!

Vse lepo in prav, vendar jaz vidim največjo pomankljivost v neenkomernem odvzemu toplote. Pri nizkotemperaturnem gretju je pomembno enakomerno in na čim večji prostor enakomerno porazdeliti odvzem, to pa je zagotovljeno le s polaganjem cevi v "polža". Stenski registri pa so narejeni po sistemu, kot je prikazano v tem primeru, vandar pa je zaradi tega velikost posameznega registra omejena na cca 3m2.
Iz slike ni razviden detajl vezave cevi, vendar bi bilo po mojem mnenju nujna vzporedna vezava zank na priključni vod, ali pa polaganje cevi kot pri klasiski - polž.

lp, Janez

Janez problem ki si ga izpostavil je prišel na misel tudi meni. Vodne cevke premera en cm vsekakor ne oddajajo toplote tako enakomerno, kot električni grelni kabli, ki so ponavadi razpeljani na prikazan način.

Zanimiva ideja. Glede polaganja cevi je po mojem v vsakem primeru potrebno imetiv zporedno vezane zanke (vsaj približno enake veliksti) negled na to kako so polagane (vzporedno ali polž). Bistvena je velikost zank oz. njihova dolžina. Ker če imaš polža predolgega ti tudi zadeva ne bo povsem enakomerno ogrela velik prostor. Res je da se ob stenah zrak hitreje ohlaja in iz te logike bi moral imeti dovod v polža ob steni kjer se ti tla hitreje ohlajajo.
Vendar je pomoje dolje imeti več posameznih zank polžasti ali pa vzporenih kot pa eno samo veliko zanko.

Koliko pa je približno prišla investicija?

Po moje je to idealen sistem za brunarice in pa za zelo dobro izolirane hiše.

Klemeny kakšen je bil strošek ne vem. Bom povprašal investitorja po praznikih, ko se bom lotil dela.

največji problem je, ker je Fermacell slab toplotni prevodnik in se toplota prenaša skoraj samo linijsko na stiku med zgornjim delom cevi talnega na stiku z lepilom in
kasneje tlakovcem...

tovrstno talno je mogoče, a na drugačen način...

tako da bo to bolj ko ne linijsko talno, ne površinsko

ker pa bo vmes še lesena talna obloga vprašanje kako se bo toplota prenesla na vse tlakovce...

dodaten problem je mali premer cevi v talnem,.. upam da je možakar preračunal tlačne padce v zankah...
če bodo le te daljše bo cirkus pri črpalki...

da pa bo 8mm lesena vlaknenka zadosten zvočni izolator med mansardo in pritličjem pa dvomim...

največji problem je, ker je Fermacell slab toplotni prevodnik

VARIOCOMB sistem talnega gretja ki je prikazan na prvi fotki je narejen ravno na Fermacell ploščah. Tule pač domnevam, da imajo Avstrijci razvojni laboratorij in so zadevo vsestransko testirali, preden je šla v serijsko proizvodnjo. Fermacell plošča je mavčna plošča z dodanimi armaturnimi vlakni. Kot veš, se v primerih talnega gretja pogosto uporablja anhidritni (mavčni) samorazlivni estrih. Nisem še zasledil pomisleka, da bi anhidritni estrih slabo prevajal toploto in da zato ne bo bil primeren za talno gretje. Sem pa našel podatek, da samorazlivni mavčni estrih prevaja toploto za 25 - 30 % bolje od Klasičnega cementnega estriha.