Najbolj brani spletniki

Zadnjih 7 dni:

Najbolj komentirani spletniki

Zadnjih 7 dni:

 
 

Ravnanje sten pred polaganjem

6.77778
Povprečno: 6.8 (9 glasov )

REDU.jpg
Dobra priprava sten pred polaganjem keramičnih ploščic nam olajša in pospeši delo. Stene se načeloma sicer da ravnati kar med polaganjem, z nanosom različno debelega sloja lepila pod ploščice, vendar pri tem načinu stene niso nikoli položene povsem ravno. Sam si stene pred polaganjem poravnam z nanosom hitro vezočega lepila za keramične ploščice. Lepilo vsebuje hitro vezoči cement, zato je s tem lepilom mogoče v enem delovniku nanesti več slojev na isto steno. Stene si vedno poravnam pri adaptacijah kopalnic in kuhinj, pogosto pa je zaradi površnosti zidarjev ravnanje potrebno tudi pri novo ometanih stenah. Lepila različnih proizvajalcev vežejo različno hitro. Lepila proizvajalca IMO so najhitrejša (Imolim G hitri, Imolim E hitri), vendar zaradi svoje hitrosti zahtevajo veščo roko. Počasnejše, vendar še vedno dovolj hitro veže Umihemovo lepilo Fliesurit S. Hitrost vezave je močno odvisna tudi od temperature. Višje je temperatura, hitreje lepilo veže.

Zidar je grobo zametal vse luknje in kanale, v katere so vstavljene nove inštalacije (voda, elektrika, odtoki, centralna kurjava).

Zidovi so zelo grobi in neravni, pred polaganjem keramičnih ploščic jih je treba poravnati in zagladiti.

Nove ploščice bodo položene višje, kot so bile stare. Na belež lepilo za keramiko ne prime, zato sem ga odbrusil vse do ometa.

S kovinsko gladilko najprej nanesem lepilo za pokončne faže. Stene sem predhodno dobro posesal. Najprej nanesem tanek sloj, da se lepilo res dobro oprime stene, nato nanesem bolj na debelo.

Odvečno lepilo porežem z aluminijasto zidarsko letvijo.

Letev med porezovanjem ni povsem pravokotna na zid, ampak jo vlečem rahlo nagnjeno v nasprotno smer, kot porezujem.

Faže. Ko bodo suhe, bom ravnal med fažami od spodaj navzgor.

Poravnavamo lahko tudi križno, v več smeri. Že poravnan zid nam služi kot osnova, po kateri vodimo letev. Včasih so pri vodoravnem poravnavanju v napoto električne doze, pipe, odtoki itd.

Zidovi so poravnani

Na koncu s strgalom ostrgam še manjše neravnine, ki so nastale med ravnanjem z aluminijasto letvijo.

V tušu je po ravnanju potrebno na stenah in tleh izvesti še hidroizolacijski tesnilni premaz. Uzin NC 224 se meša z vodo in je zaradi svoje gostote zelo primeren za nanos na zid.

Pred nanosom tesnilnega premaza, sem stene in tla v tušu zaradi boljšega oprijema premazal s predpremazom Uzin PE 360.

Kanaleto in stike med tlemi in stenami tuša je treba zatesniti z namenskim gumiranim trakom. V kot je vstavljen poseben kotnik.

V tla je vgrajeno električno talno gretje. Najprej sem kable prevlekel s hitro vezočim lepilom. Estrih je bil narejen na novo. Pri betoniranju estriha sem uporabil hitro vezoči cement Uzin NC 190. Estrih je primeren za polaganje po 24 urah. Uporaba hitro vezočega cementa za izdelavo estriha je potrebna predvsem zato, ker mora biti pred nanosom hidroizolacijskega tesnilnega premaza estrih povsem suh (vsebnost vlage manj kot 2%)

Čez sloj lepila sem potegnil še sloj naklonske izravnalne mase. Poleg tega da dosežem večjo ravnost tal, s to maso dvignem tudi nivo estriha na mestih, kjer grelni kabli niso vgrajeni. Največkrat uporabim Codex NC 395. V pričujočem primeru sem uporabil Mapei Adesilex P4,ki pa ima nekoliko daljši čas sušenja (nekaj ur), od Codexa.


Polaganje tal

Polaganje tal v tušu. Kamen lepim z lepilom Nivedur E Midi. Lepilo ima pospešen čas vezave in ga lahko nanašamo v sloju debelem do 10mm. Lepilo je bele barve, zato ni nevarnosti, da bi se kamen kasneje obarval rjavo, kar se zaradi vsebnosti železovega oksida lahko zgodi pri uporabi sivega lepila.

Tla v tušu so obložena s kamnitimi ploščicami 10cm x 10cm, debelimi 1cm. Ker so robovi ploščic precej zaobljeni, se da izredno lepo speljeti padec v kanaleto. Pri polaganju sem uporabil distančne križce široke 4mm.

Kamnite ploščice je pred fugiranjem mogoče pobrusiti in tako še dodatno ublažiti stopničavost, ki je nastala zaradi izdelave padca v kanaleto.

Morda se komu zdi čudno, zakaj sem najprej položil tla. To je edini način, da lahko začnem polagati stene tako, da začnem s celo ploščico na najnižjem delu tal. Tla so zaradi odtekanja vode, najnižja ob kanaleti v tušu. Ob polaganju prve vrste imam ves čas prižgan laser. Laser mi omogoča do milimetra natančno določanje višine.

Najnižja točka. Označeni ploščici sta celi, vse ostale so rezane na stiku s tlemi.

Pri poravnavanju zgornjega robu ploščic z laserskim žarkom so v veliko pomoč plastične zagozdice.

Nepogrešljivo orodje - Montolit laser. Cena 91 € (Gracia Logatec), 69 €, (ebay)

Moje delo je končano. sedaj so na vrsti pleskar, električar in vodovodar.

Lepo povedano Terakota,samo jaz se s tem ne bi igral,pri adaptacijah imam zidarja od katerega zahtevam izdelek "v nulo",drugač ni evrčkov,kar se tiče talnega gretja itak mi moramo pripraviti podlago.
Zanima me s kom zalepiš(sestaviš) tesnilni trak?(Uporabljam izključno blagovno znamko Mapei,Mapelastic A+B,Mapeband tesnilni trak,za lepljenje trakov med seboj pa uporabim Adesilex T Super,če je zalepljen trak z izolacijsko maso(stik dveh trakov) Mapei smatra kot nestrokovno narejen izdelek in ne priznava garancijo).Lp.

Ti imaš dobrega stalnega zidarja, večina ga nima. Objava je narejena v pomoč tej večini.
Različni proizvajalci tesnilnih trakov imajo različne načine za pritrditev trakov. Kar se enostavnosti in hitrosti dela tiče, je ravno Mapeband največji jajc. Mapei bi se moral zavedati, da se pri vgradnji trakov zaradi nevednosti pogosto uporabljajo bližnjice in bi moral temu prilagoditi svoj izdelek, IMO tesnilni trak je na obeh straneh traku obložen s poliesterskim filcem, zato se ga hidroizolacijski premaz odlično oprime in ni potrebno lepljenje z lepilom za kavčuk. http://www.imo.si/Tehnicni_listi/imolastik_trak.pdf

Razliko med IMO tesnilnim trakom in Mapebandom se dobro vidi na fotografijah. Na tretji fotografiji je UZIN tesnilni trak, ki je na spodnji strani samolepljiv (dobro se zalepi na estrih in na zid, podobno, kot da bi navaril izotekt trak), na zgornji pa ima nanešen poliesterski filc.

Ne poznam IMO tesnilni trak zato sem vprašal,ne morem z vsemi imeti pogodbo o dobavi tovrstnih materialov,pri nas je najbolj zastopan Mapei,Kema,Kerakol...vsi imajo svoje slabosti in prednosti.Hvala za odgovor!

Jaz nimam nič proti, če zidar zravna stene samo za keramičarje je bolj malo dobrih zidarjev. Zato stene velikokrat zravnam sam in se potem jeziš nase, če kje kaj zafušaš. Smeha polna skleda Za lepljenje traku sem nazadnje uporabljal mapegum. Matrjal so dobavljali iz gracie.

Terakota zelo lepa prezentacija.

Kot vedno, tudi tokrat. Pet zvezdic. Pa mislim, da ti to premalokrat napišejo tukaj: hvala.

Kot vidim so bile tu stene precej neravne, pa me zanima do kolikšne debeline lepila, se stene lahko ravnajo z lepilom.

Na nekaterih mestih je lepilo nanešeno tudi centimeter na debelo (tam kjer sem brusil belež recimo). Kar je več, je pa bolj smiselno najprej ometati z malto, ki je precej cenejša od lepila. Lepilo sicer ni namenjeno ravnanju in vsi proizvajalci opozarjajo na maksimalno debelino nanosa lepila PRI POLAGANJU. Paziti je treba predvsem na to, da je poravnan zid povsem suh, ko se polaga ploščice. Pri hitro vezočih lepilih je čas sušenja ponavadi en dan. Da je lepilo suho vidiš po spremembi barve, iz temne, v svetlo sivo. Verjetno se za namen ravnanja zidov dobijo kaki posebni ometi, ki omogočajo tudi tanek nanos. Meni je najbolj enostavno uporabiti lepilo. Iz izkušenj vem, da pri tako izravnanih stenah tudi na dolgi rok ni nikakršnih težav, oziroma reklamacij.

zanimam me Terakota kako si tla niveliral, v katere tocke si se uprl in kako si ravnal. vse je podrobno opisano razen tega. Vsi imamo nekaksne metode, tvoje so zelo prakticne in velik stvari sam se od tebe naucil priznam Nasmešek, zanima me kako to naredis ker sa izravnalno maso nisem delal. Ce bi na tisto sliko kje je prikazana izravnalna, narisal tocke in smer in opisal samo delo z naklonsko izravnalno maso.

lp

Kamenjar, padce sem pripravil že pri betoniranju estriha. En padec je v tušu okrog kanalete, drugi je speljan v talni sifon. Višine mi je določil vodovodar s postavitvijo kanalete. Vag ris naredim z laserjem. Od vag risa potem vzamem mere za betoniranje opornih točk, ki so vsaka na svoji višini, odvisno od tega, kam moram speljati padec. Te oporne točke nato povežem s fažami. Po fažah nato med betoniranjem porezujem beton. Ko vgrajujem električno talno gretje so padci torej že narejeni. Na mestih kjer ni električnega talnega gretja potegnem naklonsko izravnalno maso. Najenostavnejše jo je razvleči z Raimondi zobato gladilko, ki ima 15mm globoke polkrožne zobe. Zobje poskrbijo, da je nanos enakomeren. Ko se naklonska izravnalna masa zaradi plastifikatorja "poleže", je ravno na pravi višini, da je poravnana z nivojem grelnega kabla. Če je nivo prenicek, dodam še en sloj, tokrat s kovinsko gladilko ki nima zob. Na sliki ki je z Raimondi spletne strani, je sicer prikazan nanos lepila in ne naklonske izr. mase. Način nanašanja je pa enak.

kdo pita ne skita, hvala za odgovor.
eto tema za tvoj naslednji spletnik:)

Bravo terakota, tako kot vedno odlična predstavitev in nam v pomoč.

Hvala in LP,

Miha

Terakota pohvale res malo keramičarjev ki se takole potudijo!
Čakamo nadaljevanje!

Terakota,predlagam,da začneš računat nasvete,več boš zaslužil kot s polaganjem ploščic ha,ha,ha!
Lepo je če si mojstri izmenjujemo izkušnje in znanja.

Po mojem je Slovenija premajhen trg, da bi se dalo s tem kaj zaslužit. Raje kot za drobiž, dam zastonj. Sem pa zasledil ameriške keramičarske nasvete, ki so plačljivi. http://www.tilemadeasy.com/ Mene ti instant inštruktorji ne prepričajo. Človek ima vtis, da jih bolj zanima igralska kariera, kot pa polaganje ploščic. Meni je predvsem fajn delat z rokami, ko po končanem delovniku ostane za mano povsem konkreten izdelek.

Ali ne bojo mrzla tla v tuš kabini?Ali je tudi tam gretje?

Če se bodo tuširali z mrzlo vodo bodo tla mrzla, če se bodo s toplo, bodo pa topla Nasmešek Pri keramičnih tuš kadeh je enako. Grelnih kablov v tušu ni.

Na vsa usta Smeha polna skleda Terakota zmeraj najde pravi odgovor.

Ne vem če je to pravi odgovor.
Treba pač verjetno vedno odtočit vodo toplo nato je pa zelena luč za vstop v tuširni prostor!
V tem primeru ima pa plastika prednosti.
Izvajalca pač ne zanima to,samo pač tako je ! Nasmešek

Boris ne vem, če je električne grelne kable sploh dovoljeno vgraditi neposredno v tla tuša. Izvedljivo vsekakor je. Naj pokomentira kdo, ki pozna varnostne predpise.

Ali lahko s tem, laserjem narediš tudi vodilno črto po tleh ali deluje samo na steni?

PO mojem se ne sme grelce montirat pod tušem!
Zelo lepa kopalnica lepo izbrane ploščice predsem pa kolikor se iz slik vidi narejeno v špico.
BRAVO TEREKOTA !

@ emso Montolit laser na zgornji sliki je namenjen projekciji žarkov (vodoravnega in navpičnega)na steno. Za projekcijo na tla se uporabljajo laserji z močnejšimi diodami, ki običajno sevajo dva žarka, ki sta pod pravim kotom. Montolitov izgleda takole:

Jaz uporabljam Flexovega, ki je univerzalen. Zaradi močnih diod (domet 20m) je uporaben tako za tla, kot za stene. So pa ti laserji v cenovnem rangu 300-400 €.

Laserji se pri oblaganju tal uporabljajo le pri večjih površinah. Na manjših položiš prvo vrsto ob Al letev.

Pozdravljeni. Najprej pohvale na Vaše delo, ki je odlično. Imel bi eno vprašanje. V kleti polagam keramiko in imam problem z nagnjenjostjo stene. Pri tleh je stena na nuli pri stropu pa pride do 2.5 centimetra iz waserwage. Stare krive stene. Tako da bi moral pri stropu za ploščice dajati cca 2 cm lepila,pri tleh pa normalno. Ali je možno da ne ravnam stene predhodno z fažami... in da dajem samo na ploščice in na steno toliko več lepila, da bo stena ravna. Nameravam uporabiti lepilo fliesurit, ki je ostalo od izdelave kolpalnice. Mere stene so 340x240

Hvala za Vaš odgovor

Svetujem ti, da steno najprej poravnaš, kot je prikazano v prispevku. 25mm je veliko preveč za sprotno ravnanje in polaganje na debel sloj lepila.

Ka se pa lahko zgodi če ravnam sproti?

Ne boš je za boga mogel poravnati. Na vogalčku boš samo mezinc naslonil, pa se ti bo ploščica "utopila".

Komenatar k šesti sliki:

Malo pozno Na vsa usta predlagam ti, da si, ko se ti lajšta znuca kupiš enako alu samo poširfano.

Lep prispevek
Na vsa usta Pozdrav

Pozdravljeni!
V naslednjih dneh se bomo lotili pionirskega projekta: zidane tuš kabine, pri kateri bodo tla iz drobnih prodnikov na plastični mrežici za lažje niveliranje, stene pa iz (spodaj) velikih in izbočenih prodnikov, ki se bodo proti vrhu tanjšali in manjšali v žabice.
Danes sem se oglasila v Bauhausu, kje so mi sestavili paket mas, ki jih potrebujem za polaganje. Prosila bi vas, če lahko preverite, ali so ustrezne in če morda potrebujem še kaj.
Seznam materialov:
Najprej se izravnani tlak z vgrajeno kanaleto premaže z 1:1 razredčeno vezno emulzijo Kemac, nato se vse skupaj premaže še z vodoodbojnim izolacijskim premazom Mapegum WPS flexi (baje ista zadeva kot dvojkomponentna A+B). Potem namestimo še trakove Sika sealtape S. Nato se na dobro osušeno podlago lahko začne polagati. Kupila sem lepilo Kemakol flex 170. Fugirne še nisem izbrala (svetujete kakšno psebno vodoodbojno?) Tla in stene bi potem skupaj s fugami premazala z obstojnim voskom za kamen, da voda lažje zdrsne s prodnikov in fug (lažje čiščenje).
Imate za nas kakšen nasvet, kako bi se lahko lotili tuša, še posebej težjih kamnov in kako bi jih zalepili na steno? Najbrž bo potreben debelejši nanos lepila. Fugirati bo najbrž treba s prstom med vsakim prodnikom.
Hvala za hiter odgovor.
Nika