Najbolj brani spletniki

Zadnjih 7 dni:

 
 

Polaganje keramičnih ploščic velikega formata

8.33333
Povprečno: 8.3 (12 glasov )

redu.jpg
V tej objavi želim predstaviti RAIMONDI nivelirne distančnike in zagozde, ki so odlično pomagalo za kvalitetno polaganje keramičnih ploščic velikih formatov. Nivelirni pripomoček medsebojno spne sosednje ploščice in s tem prepreči nekontrolirano posedanje posamičnih ploščic, do katerega lahko pride med procesom vezave lepila. Najmanjša širina fuge ki jo je mogoče doseči s tem sistemom, je 2mm. Cena za komplet (vrečka zagozdic + vrečka distančnikov) je 60 €. Distančniki so za enkratno uporabo, zagozde pa lahko uporabimo večkrat.

Zagozde vstavljamo s pomočjo posebnih klešč. Med delom seveda ne klečimo na sveže položenih ploščicah. Fotografiji sta bili posneti en dan po polaganju, ko je bilo lepilo že trdo. Klešče je potrebno stiskati z občutkom. Če jih stisnemo preveč, se distančnik (bela plastika) pretrga. Če stisnemo premalo, lahko kljub uporabi nivelirnega sistema pride do posedanja ploščic in posledično do zobatosti na fugah.

Tule sem moral zaradi takega posedanja naslednji dan po polaganju odstraniti in nato ponovno položiti dve ploščici.

Zagozdice in distančniki so pakirani posebej. Vsaka vrečka vsebuje 250 kosov.

Tabela porabe (kosov/m2) za različne dimenzije ploščic:

Takole se med delom sproti vstavlja distančnike in zagozde

Distančnik je v spodnjem delu oslabljen. Naslednji dan po polaganju ga najlaže in najhitreje odstranimo tako, da ga s papagajkami močno primemo in potegnemo navzgor.

Včasih se repek odtrga na nepravem mestu. Ponovno zagrabimo s kleščami in izpulimo.

Dvoje klešč, ki jih potrebujemo pri delu

Na mestu kjer so estriharji v tlak zarezali dilatacijo, sem zarezo premostil z vgrajevanjem SCHLUTER DITRA membrane. Membrana kompenzira krčenje in širjenje estriha na dilatacijski zarezi in preprečuje, da bi se razpoka z estriha prenesla tudi na keramične ploščice. Schluter Ditra membrana je debela 3mm, zato sem tla na mestu vgradnje predhodno pobrusil za to debelino.Schluter membrana nam lahko nadomesti šivanje dilatacij na mestih, kjer je nevarnost da bi prerezali cevi talnega gretja in druge inštalacije, ki potekajo v tlaku. SCHLUTER DITRA membrano kupujem v GranitCommercu, cena je 15 €/m2.

Pas kjer je nalepljena ditra, je bil pred lepljenjem brušen - poglobljen za 3mm. Ditro lepim z imolastikom. Ker je bila ditra zvita v rolo, jo je treba takoj po lepljenju obtežiti, da ne pride do vihanja in posledično odstopanja od podlage.

Na fotografiji spodaj so položene ploščice dimenzije 60cm x 60cm. Na stičiščih štirih ploščic sem uporabil po štiri sponke. Širina fuge je 2,5mm

Na tej fotografiji so ploščice dimenzije 45cm x 45cm. Spenjal sem samo na sredini ploščic.

Za te ploščice originalne obrobe ni bilo mogoče kupiti. Obrobo so iz celih ploščic izdelali (razrez + okroglo brušenje zgornjega robu na obrobi) v podjetju IMO.

Stik med obrobo in tlemi sem kital s silikonskim kitom v barvi fugirne mase, zgornji rob obrobe pa z belim akrilnim kitom, ki se ga barva pri pleskanju lepo oprime.

Fugiral sem s fugirno maso, ki je po barvi kar se da podobna barvi keramičnih ploščic. Tako so fuge neopazne in tla niso videti kot da bi bila na njih narisana križanka. Uporabljena je bila fugirna masa Mapei ultracolor plus.

Tale demo video sem našel naknadno. Prikazano je, kako se da po končanem delu odstraniti distančnike kar z brcanjem in prikazano je tudi oblaganje sten.

Zelo lepo. Mislim, da nam bo tale prikaz še zelo prav prišel Nasmešek

No sem vedu da obstaja nekej da so lahko ploščice popolnoma poravnane na križih,tole je res super zadeva in bo še kako prov pršla.Lepo razloženo.L.P.

Lepo in pohvalno. Še rezanje notranjih kotov pod kotom 45 stopinj, pa boš tako dober kot moj keramičar Pomežik
Kaj pa tiste plastike za oblikovanje fug - zakaj vztrajaš na odrabljeni žagici, niso one plastike boljše?

Čojko celo pest različno oblikovanih plastičnih lopatic za oblikovanje silikona sem nabavil - in jih nato zabrisal v kot. Ugotovil sem, da so zame povsem neuporabne. Delo z njimi je silno počasno.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Tale pas v kotu je širok kaka 2cm. Z upasovanjem tega notranjega spoja pod kotom 45 stopinj se tudi tvojemu makedončetu ne bi dalo zezat. Pa tudi potrebe ni.

Res lepo napisano in predstavljeno!

Kar nekaj tvojih postov sem prebral, zato imam naslednje vprašanje: položiti je potrebno ploščice dim 60x30, torej so to večje ploščice. Postavljene so v karo, prostor cca 40 m2. Ali predlagaš enak sistem polaganja kot si opisal? Si membrano nalepil z lepilom za keramiko? pri meni je na površini 40 m2 dvakrat zarezan estrih. Kako (s ćim) si pobrusil v globino 3 mm? Fleksarca?

PS: si morda zainteresiran za polaganje? Malce kasneje še kopalnica in klet. Nasmešek

LP

Kremenček ploščice dimenzije 30 x 60 polagam brez tega pripomočka. Hitreje gre in strošek polaganja je brez uporabe teh zagozd nižji. Sem poizkusil tudi z zagozdami, pa se je izkazalo za nepotrebno in nerodno. Membrano je najbolje nalepiti na imolastik, mapelastik, hidrostop elastik... Različni proizvajalci imajo različna imena za material, ki je v osnovi enak. Brusim s posebnim strojem za ta namen, ki ima priklop na industrijski sesalec. Za polaganje me kontaktiraj na ZS ali mail, pa bova videla, če prideva skupaj z rokom izvedbe in s ceno.

Moj keramičar je pa za oblikovanje silikona uporabljal kar lesene palčke od lučk.

Tudi mi sami smo jih kasneje uporabili za oblikovanje akrilnega kita in so SUPER.

Jaz sem pa 2 dneva nazaj občudoval enga keramičarja pri kitanju in mu ni ostalo skoraj nič za odstranit samo potegnu je z namiljenim prstom in fuga je bila super.Men ne gre tako dobr vendar toliko odpada kot ti terakota pa vseeno nimam sory. Na vsa usta

Jobizer, ti bom povedal, kje je finta. Maneken, ki si ga občudoval, kako malo odpada da ima, potegne silikon samo po vrhu fuge, tako na hitro. Tako silikonsko kotno fugo lahko gledaš in glasno občuduješ nje stvaritelja, pipat je pa raje ne, ker bo kmalu vse odstopilo. Jaz pazim, da silikon maksimalno zapolni prazne prostore. Seveda je zato videti na začetku zelo grdo in neenakomerno vnešeno. Vnašam z zračno pištolo na tak način, da gre silikon noter in se ko je vse zapolnjeno, narine nazaj ven. Način silikoniranja ki si ga opisal, uporabljajo steklarji. Oni imajo med steklom in okvirjem povsod enako režo. Pri keramičnh ploščicah, ki so rezane in polagane vsaka posebej, je pa reža ki jo je treba zapolniti dokaj neenakomerna. Zato je treba prilagoditi tudi tehniko kitanja.

Tu se popolnoma strinjam s tabo, bom jutri poškilil in bom videl če je res sam po vrhu.(verjetno res)Tudi men ga ostane kar nekaj za odstranit ker vlečem počasi, da se fuga zapolni.

Nikjer nisi zapisal samo ceno klešč ki jih potrebuješ. Sedaj ali so tako poceni da ni vredno omembe ali pa so tako drage da raje ne poveš.
A estrihe si kaj ravnal ali so bili tako ravni da ni bilo potrebe

Ko tole kupuješ prvič, dobiš eno tako manjše vedrce, v katerem je zapakirano sto zagozdic, sto distančnikov in ene klešče. Komplet zadostuje za polaganje nekako 20m2 ploščic. Cena kompleta V trgovini GRACIA Logatec, je 71 €. Estrihi niso bili povsem ravni, dodatno ravnati pa nisem smel, ker je to hodnik in so talne obloge v sosednjih prostorih katerih višine sem moral loviti, že položene. Ravnal (in goljufal) sem sproti med polaganjem, s podmazovanjem lepila.

Terakota, je lažje polagati ploščice, ko so notranja vrata s podboji že montirana? Meni se zdi, da smo mi najprej položili ploščice po celem, nato pa montrali vrata. Mogoče se motim, daleč je že to ... Nasmešek

Ali je ta material boljši od mrežice za šivanje delitacije ?
LP

Če so že motirani podboji jih je treba OBVEZNO ZAŽAGAT da pride ploščica pod obojem in ne tako da je oboj dobesedno zadidan na tleh. To pride zelo prav pri kašnejši zelo mogoči demontaži štoka, kjer zelo rade ploščice počijo. Potem pa še drugi tip štokov pride nazaj zmontiran in je potem vse v luknjah.
Drugače pri ploščicah to ni tako velik problem, še večji je pri laminatu kjer mora obvezno biti luft in potem razorazni majstri flikajo tiste luknje s silikonom kakor da bi bili plačani od kubika položenega silikona ne pa od položenega kvadrata laminata.
Torej se štok mora obvezno odžagat na ustrezno višino, da se lahko talna obloga pod štokom in ne zraven njega. Je pa fora da je več dela in tudi lepo odžagat štok centi nad tlemi ni ravno mačji kašelj za vsakogar. Dokler so pa stranke zadovolnje s tako proceduro dela je pa tudi dobro in se pač ni treba belit las zaradi poznejših jokov in stokov.

@s55ra Tule je šlo za sanacijo na že vseljeni novogradnji. Zobato položene ploščice smo odstranili, pobrusili lepilo od prejšnjega polaganja, tako da je bil estrih povsem čist in položili nove ploščice. Zato so vrata že montirana. Investitor se ni mogel navaditi na šlamperaj in se je odločil za radikalen poseg.

@boboxsi Izkušnje so pokazale, da vgradnja mrežice iz steklenih vlaken ne prepreči pokanje ploščic neposredno nad dilatacijo v estrihu.

@suze- mi-liju Štokov nisem žagal, ker so novo položene ploščice samo kak mm višje, kot so bile stare, ki so segale pod štok. Sem bil pripravljen na to žaganje, vendar ni bilo izvedljivo. Se pa štoke žaga z Multimasterjem, ki ima vibracijsko rezilo.

super narejeno, tele zagozde so super, kje se dajo nabavit

Jaz sem jih kupil v trgovini GRACIA v Logatcu, jih pa prodaja tudi GRANIT COMMEFRCE.

Pri saniranju delitacije si vstavil pasove ne pa po celem. Kako to? Ali je to dovolj ali ti je pač malo zmanjkalo materiala.

LP

Zmanjkalo materiala. Se pa dilatacija v estrihu točno pokriva s fugo med ploščicami. Vem tudi da estrih na dilataciji miruje, ker kljub temu da ni bilo vgrajene nikakršne premostitve ali šivanja, prejšnje ploščice (torej tiste ki smo jih odstranili) na tem mestu niso bile počene.

Pozdravljen, vse pohvale za delo.
Sem nov na forumu in ne vem kako v kontakt z vami.
prosim za kontakt na zs

Zelo lepo in pohvalno kakor vsako delo izpod vaših rok g. Jože.Imam pa vprašanje ali je res, da je potrebno te plastične vložke - nivelirne distančnike predhodno za nekaj časa potopiti v vodo kakor sem zasledil v nekem videu ali pa sem prebral če se ne motim pri TEAL-ovim tehničnim listom, res pa da so te nivelirni distančniki pri Tealu malo drugačni od vaših. Pa tudi kot orodjarju in poznavalcu plastčnih mas za brizganje ( po domače ) se mi ne zdi smiselno jih namakat v vodo ker z tem plastika ne zgubi na teh. lasnostih. Se opravičujem če sem preveč dolgovezil- nakladal.
Še enkrat vsa pohvala za vaše delo g. Jože.

Čisto na kratko. Namakanje v vodi NI potrebno.

NI NAM LAHKO

Pozdravljeni,
zanima me ali ta DITER SHULTRA sama po sebi zadošča, ali pa se mora z dilatacijo v estrihu ujeti tudi fuga med ploščicami in mora biti ta fuga zakitana z elastičnim kitom. V nasprotnem primeru, se mi zdi da bi lahko ploščice vseeno počile. Sprašujem za primer podolgovatih ploščic, kjer se prečne fuge med seboj poljubno zamaknjene in torej prečkajo dilatacijo v tlaku.

Najlepša za odgovor.

Terakota pozdravljen,
namen imam položiti granitogres ploščice 60x60 - lasersko rezane(ostri bob) z EASYTILER + lepilo nivedur E.
Parket je ze odstranjen (estrih dokaj raven vidna žična vlakna) sedaj moram pobrusiti lepilo, posesati, nanesti kemacryl nato izravnalno linea 810 sl.
1.vprašanje
s cim še lahko limam Schluter®-DITRA poleg imolastik (nekaj kar kupim v merkur, obi, topdom...in je manjše pakunge kot imolastik.
2.vprašanje
v enem izmed tvojih objav sem zasledil (polagal si tiste dolge ploščice imitacija lesa po diagonali in si nekje predvidel 4mm rego katero si zapolnil z silikonom
zanima me kdaj in kje se predvidi silikonska rega/dilatacija.
3.vprašanje
ali pride do problema če je ena ploščica namazana z lepilom bolj na tenko sosednja pa ze na debelo.
ze v naprej hvala ti za odgovore.