Najbolj brani spletniki

Zadnjih 7 dni:

Najbolj komentirani spletniki

Zadnjih 7 dni:

 
 

Opečni tlakovec Žuman

10
Povprečno: 10 (3 votes)

1.jpg

Ročno izdelan opečni tlakovec je dimenzije 20 x 20cm, debelina tlakovca je 2cm. Površina je reliefno oblikovana, robovi pa so valovito zaobljeni. Proizvajalec Pečarstvo in lončarstvo Robert Žuman s.p.: http://www.pecarstvo-zuman.si/

Z čim fugiraš? Ali je fugirna masa? Drugač pa lepo. Je videt ,da je kar kvaliteten tlakovec. Je pa na prvi sliki prikazano kako se polaga z pomočjo alu letve ker je bilo o tem govora v eni temi.

Fugiram z mešanico mivke, cementa in lepila.

Terakota, zanima me ali je taka masa za fugiranje primerna tudi za talno gretje?
Imam talno gretje ter debelina estriha okol 5cm, pa me malo skrbi debelina samega estriha - "ojačal" bi ga s temi 2cm tlakovci, ki zgledajo res topšpicen!

Pet centimetrov je normalna debelina za estrih. Na tako debel estrih lahko daš katerokoli talno oblogo, primerno za talno gretje. Mešanica mivke cementa in lepila je primerna za fugiranje opečnega tlakovca položenega na estrih z vgrajenim talnim gretjem.

Zakaj pa je taka mešanica za fugiranje?

Po moje zato ,ker bi šlo več kot 2kg fugirne na m2. Ta mešanica je boljša kot marsikatera fugirna.

Tlakovec ima zelo lepo barvo in površino, čeprav ima robove po mojem kar malo izumetničene in pride fuga preveč "skravžljana" (zadnja slika). Terakota, položil si prekrasno! Kot vedno!

Mešanica mivke in cementa se pri čiščenju ne obnese najbolje. Posamezna zrnca mivke tvorijo reliefno strukturo fuge in krpa ne teče lepo čez. Mini smetke se zatikajo za mini zrnca in sčasoma se fuga zasvinja.
Fuge imamo premazane z enako »žavbo« kot ploščice (Porosol 1 in 2 ali nekaj takega).

S fugami je križ... Tovarniška fugirna masa je za tako velike fuge zaradi velike količine draga, pa še preveč umetno deluje zaradi svoje gladkosti. Rustikalna tla - rustikalna fuga. Je pa ni fuge, na kateri se sčasoma ne bi nabrala umazanija. Doma imam na tleh bele epoxi fuge (bele visokosijajne porcelanske ploščice 60 x 60cm) in fuge tudi niso več snežno bele.

Mene pa zanima ali bi bili ti tlakovci primerni tudi za ven? Za teraso razmišljava kaj bi dala pa se jaz nekako nagiban k glini mož pa je bolj za les. Vse kar veva je da betonskih tlakovcev ne bova dala.

Tale tlakovec ni odporen na zmrzal. Tondach bo v kratkem dal na trg opečni tlakovec debel 2cm, ki bo primeren za polaganje zunaj. Nekaj je že na njihovi spletni strani: http://www.tondach.si/images/A4-letak-tlakovci-2011_web.pdf reliefno in engobirano varianto pa še razvijajo. So mi dostavili vzorce. Jaz bom spomladi pri sebi položil tole: http://www.podsvojostreho.net/vsebina/spletniki/terakota/wienerberger-te...
Sicer bom polagal verzijo Antik, pri kateri se barve prelivajo. Tule je primer takega tlaka

Winerberger Terca je zaradi svoje debeline primerna tudi za polaganje v pesek.

koliko se pa ta fugirna masa oz. mešanica skrči ob sušenju? (torej, za koliko se poglobi kanal med tlakovci, ko je fuga suha) in, ali je možno preveč skrčene fuge naknadno dofugirati?
doma imam namreč problem, približno enako velike opečne tlakovce, položene cirka na enak razmak, a so fuge tako globoke, da noter zastaja umazanija.

Vnašam dokaj gosto fugirno maso in fuga se med sušenjem ne zniža. Dopolnjevanje starih fug je problematično. Staro in novo se ne sprime dobro, in fuge se kmalu začnejo luščiti. Prilepi sliko. Če je globina fug res velika, bi morda šlo.

bom slikal. te dni sem malo bolj natančno preučil naša tla. in je fuga kar precej različna, od tlakovca do tlakovca. nekje je sprejemljiva, ponekod pa vsaj za moj okus precej globoka. sitnost je ta (imamo psa in mačko ter tri dolgolaske), da se nesnaga nabira v teh fugah. če ni pred mokrim čiščenjem vse res temeljito posesano, se ta nesnaga rada nabira v teh fugah. res ni apetitlih, pa še sesalec in močko se zatikata. če primerjam po tvojih fotkah, so tvoje fuge precej bolj "polne" kot na naših tleh, ali kako bi rekel.

Zvrcni me. Ker nisi daleč lahko pridem pogledat, pa bova v živo laže ugotavljala, kaj se da nardit.

velja. bom zvrcnil ko bo cesta bolj suha. te opečne ploščice ža kakih 15 let tako ležijo, pa bodo še malo počakale.