Najbolj brani spletniki

Zadnjih 7 dni:

Najbolj komentirani spletniki

Zadnjih 7 dni:

 
 

Opečni tlakovec KOMPARE

10
Povprečno: 10 (3 votes)

zmanjša na.jpg

Na slovenskem tržišču se je pojavil nov proizvajalec ročno izdelanega opečnega tlakovca. Tole je prva hiša, kjer polagam ta tlakovec. Tlakovec bo položen v hodniku, v kuhinji skupaj z jedilnico in v polovici dnevne sobe. Na drugi polovici dnevne sobe bo položen parket. Tlakovec bo položen tudi na čela stopnic, pohodna ploskev stopnic pa bo lesena.

Pred začetkom polaganja sem zašil dilatacije v estrihu. Najprej preverim, da se na mestu zarezovanja s kotno brusilko ne nahajajo kakršne koli inštalacije.

Zareze preverim tudi na pogled. Pomagam si kar s LED svetilko, ki je vgrajena v mobilni telefon.

Zašita dilatacija. Rezal sem samo prečno na dilatacijo, po sami dilataciji pa iz preventivnih razlogov raje ne. Sem pa spenjal bolj na gosto, kot je priporočeno in v vsako zarezo sem dal dve sponki (eno na vrh druge)

Polagati bom začel na sredi dnevne sobe na mestu, kjer bo stik opečnega tlakovca in parketa. Vgradil sem Al kotnik, ki je namenjen oblikovanju lokov. Kotnik sem prilepil na tla in ga obtežil

Tule sem testiral dva različna impregnacijska voska. Levi tlakovec je premazan s trdim voskom podjetja BOXLER,
ki ga trži EFCOM, desni pa s čebeljim voskom podjetja
ZELENI ZAJEC. Boxlerjev vosek je trši in na tem tlakovcu naredi lepšo - intenzivnejšo barvo

Poizkus sem naredil tudi na Avbljevem tlakovcu. Levi tlakovec je voskan z Boxlerjevim voskom, desni z čebeljim, podjetja Zeleni Zajec. V tem primeru je čebelji vosek bolj poudaril barve in barvne kontraste.

V podjetju SIKA so mi naredili še poizkuse s poliuretanskimi in epoksidnimi premazi (primerno za ekstremno obremenjene talne površine). Najbolje je izpadel tale vzorec, premazan s Sikafloor PU 302. Temen del je premazan dvakrat, svetlejši enkrat, najsvetlejši pa je brez premaza.

Zarisovanje kroga z improviziranim šestilom. Na sredini je v tla zabit jeklen žebeljDva tlakovca ki sta bila že prilepljena, sem odžagal kar na tleh. Rezal sem seveda tako, da sem prah sproti odsesaval. Ostale tlakovce sem rezal na dvorišču in jih prilepil že izrezane. Kotna brusilka mora biti med rezanjem okrogline nagnjena.

Tale video sicer prikazuje rezanje odprtine v granitni pult. Na 1.50min je nazorno prikazana tehnika rezanja okrogline z nagnjeno kotno brusilko.

Krog je narejen

Vse je narejeno bolj na okroglo...


Še pogled iz hodnika proti jedilnici

Priprava odprtine za vgradnjo mozaika iz kamenčkov

Vogale sem rezal z multimastrom. Diamantno rezilo reže s pomočjo vibracij.

Tlakovec je debel 20mm, kamniti mozaik pa 7mm. Tla sem za lepljenje mozaika pripravil tako, da sem najprej nalepil keramične ploščice. Glazuro na ploščicah sem zaradi boljšega oprijema lepila pobrusil.

Mozaik je vgrajen

Zafugirano

Priprava segmentov za opečni mozaik

Končan opečni mozaik

Impregnacija pred fugiranjem

Še dve fotografiji končanih tal

Terakota zakaj je potrebno dilatacijo zašiti in kaj si vstavil noter?

LP,
Miha

Miha dilatacije so namenjene temu, da estrih med procesom sušenja kontrolirano poči. Portlandski cement, ki se uporablja za izdelavo klasičnih estrihov ima to neprijetno lastnost, da se med procesom vezave krči in posledično nastanejo v estrihu razpoke. Ko je estrih suh, je treba te razpoke zašiti. Če dilatacij ne zašijemo, prihaja na mestu dilatacije do premikov in posledično nam poči ali odstopi talna obloga.
Povezava do objave o šivanju estriha: http://www.podsvojostreho.net/vsebina/spletniki/terakota/sivanje-dilatac...

Ali si alu kotik lepil direktno z nividur e lepilom ob lepljenju tlakovca ali si ga nalepil predhodno in s čim?

Al kotnik sem zalepil s Siko. Zato je bilo treba obtežiti. Bolje bi bilo lepiti z električno lepilno pištolo. Prime praktično takoj.

ali je potrebo delitacije zašiti tudi če se polaga parket?
Imel bom parket čez celo mansardno stanovanje in so poke pri vratih pa smo tik pred polaganjem parketa pa sedajšni in še nekaj parketarsih mojsrov ni noben omenjal o šivanju delitacij,Kaj storiti! Bojo pa na vratih pripere!Kako ponavadi rešujete stike keramika-parket ali se pušča malo fuge in potem z elastičnim kitom čez ali kako?

se lepo zahvaljujem za nasvet odgovor

Tam kjer bodo na vratih pripire, šivanje estriha ni potrebno. Stik med keramiko in parketom se rešuje z kovinskim kotnikom, največkrat aluminijastim. Kotnik se vstavi tudi, če med keramiko in parketom ni višinske razlike. Stik se tesni s silikonom v barvi fugirne mase, s katero je zafugirana keramika,

Hvala za odgovore in obilo uspehov v nadaljnih projektih.Z veseljem je prebirat vaše koristne in poučne spletnike !

Živjo! Zanima me kje si kupil navedeni opečni tlakovec in kolikšna je cena ter dimenzije.

Lp Jože

Res prijetno je videti mojstra pri ustvarjanju!


Jože tule je povezava do oglasa na bolhi: http://www.bolha.com/oglas383376617/opecni-tlakovec

Super prikazano ...... Zanima me terakota kako si pa rezal tlakovec tam kjer je okroglina pri profilu, da si dobil lep rob tudi s tlakovcem?

Okroglina je rezana z malo kotno brusilko. Da je rez lep, zarežem z zgornje strani samo dva ali tri mm globok rez, glavnini rezanja pa opravim s spodnje strani opečnega tlakovca.

Za kateri premaz se bo (se je) odločil investitor? Terakota, zanima me tudi ocena teh novih tlakovcev. Če gledam slike, je pri tanovih večje dimenzijsko in strukturno odstopanje kot pri prejšnjih. Najbrž tudi pri ceni...

Čebelji vosek je sicer bio, eko itd. ampak za opečni tlakovec, ki je relativno mehka talna obloga je premehak. Prehitro bi se obrabil. Impregniral bom z Boxlerjevim voskom, ki je tudi povsem ekološki, narejen pa je iz drevesnih smol.

Če gledam slike, je pri tanovih večje dimenzijsko in strukturno odstopanje kot pri prejšnjih

Tule se pa motiš. Odstopanje ni večje kot pri Avbljevem tlakovcu. Napake ki so te zmotile, bodo pred fugiranjem odpravljene. Preozke fuge bom razširil s kotno brusilko, štrleče (zvite) vogale bom pa pobrusil. To, kako pisan je tlakovec, je pa odvisno od gline. Barvni prelivi so zaželjena lastnost. Kakšna je cena pa ne vem. Naročnik je tlakovec nabavil sam.

Quote:
Res prijetno je videti mojstra pri ustvarjanju!

Pomežik Se popolnoma strinjam.

Ja skaana, tebe pa že sto let ni blo naokol Na vsa usta
Lep pozdravček tja na tvoje...

kje se pa nabavi te voske od boxlerja? nikjer nisem zasledil teh premazov.

Quote:
Če gledam slike, je pri tanovih večje dimenzijsko in strukturno odstopanje kot pri prejšnjih.

Meni je pa ravno to všeč oz. se mi zdi da je, poleg strukture, ravno dimenzijska neenakost tisto kar daje opečnemu tlakovcu rustikalen videz talne obloge. Za moj okus izgleda opečni tlakovec super. Mi je pa morda za odtenek bolj všeč tisti od Avblja.

LP-Damijan

Sem zgoraj dodal povezavo do podjetja EFCOM, ki pri nas trži Boxlerjev vosek.

Saj men se tudi Avbljev bolj dopade. Hotel sem slišat mnenje specialista.
Izkušnje in praksa delata svoje. Verjetno tudi Avbljevi tlakovci na začetku niso bili taki, kot jih izdeluje sedaj.

OK, priznam Nasmešek Tudi meni je Avbljev tlakovec najlepši od vseh, ki se dobijo pri nas. Mojster Avbelj ima srečo z glinokopom. Glina iz njegovega glinokopa je lepo pisana. Pa tudi kar nekaj vložka v razvoj je bilo potrebnega, da je njegov izdelek tak, kot je. Je pa Gregor preden je šel na svoje delal ravno pri Avblju. Izjavil mi je, da namenoma noče, da bi bil njegov tlakovec preveč podoben Avbljevemu. Drug dejavnik je pa ta, da pridobiva glino povsem drugje, kot Avbelj. Avbelj je na Lukovici, Gregor pa v Ivančni Gorici.

ali se da opečni tlakovec (nevem koliko časa je že položen) brusit-obnovit tako kot parket?
kako se to dela?

lp in hvala na odg

Se da. Lahko pa pred brušenjem probaš odstranit star lak z odstranjevalcem, ki ga ponuja zgoraj linkani ZELENI ZAJEC. Morda brušenje sploh ne bo potrebno.

Ali bi z tem sikinim premazom uspel zadostiti pogojem potredne zaščite, ki se pojavijo pod zunanjim nezaprtim nadstreškom, pod katerim se pojavi vlaga od dežja in snega. Seveda se na čevljih prinese še raznovrstna umazanija. Ali bi se lahko pojavil problem zmrzovanja in pokanja tlakovca?

Opečni tlakovec je talna obloga, ki je primerna samo za polaganje znotraj.

a res? živel sem par let v toskani, pa majo tam opečne tlakovce tud na zunanjih terasah, pa robnike bazenov tudi oblagajo z cottom, na coklih fasad... vrtne poti pa oblagajo z ene sorte opeko. sam ni tako debela kot recimo naša opeka, mogoče malo več kot polovička naše opeke. ves zunanji cotto na videz ni nič premazan, razen če je to morda kak vodoodbojni premaz ki se ga ne zazna kot finiš - recimo globoko penetrantna impregnacija. jaz ga imam zunaj pred kletjo, brez kakršnegakoli premaza (ne klinker, je zaresni opečni tlakovec).

Cotto ki ga polagajo v Toscani je delan po drugačni tehnologiji, kot opečni tlakovec. Glavna razlika pa je v temperaturi pri kateri se cotto žge v peči.
Cotto Sannini položen v Logatcu pred cca 10 leti

ja takole podobno imajo. zelo lepa terasa. izgleda na pogled kot eni tlakovci, ki se dobijo tudi pri nas (ni tako pisano). sigurno pa tisti cotto ni kot klinker, s katerim je bila nekaj desetletij nazaj pri nas moda oblaganja - za klinker vem, da je žgan precej drugače kot ostali glineni izdelki, tudi trdota je drugačna.

Ja, tud jaz imam opečne tlakovce Kompare, sem zelo zadovoljen. Najbolj mi je všeč toplina pod nogami in naravni videz.

Meni pa tlakovec, ki je dvakrat premazan s Sikafloor-om 302, izgleda zelo lepo. Mi je precej bolj všeč, če je tlakovec po premazu malce temnejši kot če je svetlejši.

LP-Damijan

Opečni tlakovci Avbelj!!!! Vse lepo in prav. Preglejmo dejstva: Premehki so, se krušijo ( res je, da so lepi in topli, a kaj ko jih nimam samo za gledat, ampak za pod).
Kupljeni so bili za celo pritličje v novi hiši. Po priporočilu g.Avblja jih je polagal in premazal g.Kotnik. Lepo položeno-estetsko in strokovno, brez pripomb do impregnacije....potem se pa začne.
Namazane so bile ( pred fugiranjem ) z SUPER BLESKOM iz Belinke, nato z WETROK POROSOL emulzijo ( namenjeno za linolej in kao zapiranje por, da ne vpija tekočine )sledil pa je končni premaz z WETROK MEPOL HM ( za lažje čiščenje in svilnat lesk )
Vzdrževanje poda naj bi bilo sledeče: 1X letno premaz WETROK MEPOL HM in to je to. A kaj, ko se je že po parih mesecih začel premaz luščit ( bognedaj, da si šel z bosimi in mokrimi nogami po tleh, so se takoj prijele na noge luske od premaza, ali pa da si zalepil navaden selotejp na tla, takoj je bil odstranjen premaz in na tistem delu je plošča "pila tekočino" )
Sledili so klici in prošnje, da se zadeva sanira in to se vleče že par let. V vmesnem času pa sem iskal reešitve za ta pod tudi pri drugih strokovnjakih na področju premazov itd.
Zdaj pa k dejstvom: Opečni tlakovci so premehki, ker so žgani na premajhni temperaturi, poslediično, se zato struktura kruši ob vsaki večji točkovni obremenitvi-stoli, visoke petke, živali...in na površini nimajo zadostne trdnosti.
Po mnenju stroke, ga ni premaza, ki bi lahko utrdil to krednato strukturo....
Super Blesk in Porosol se NE MARATA MED SEBOJ, zato je vsakršno nadaljevanje s premazi obsojeno na neuspeh, ker se je Super Blesk že upil v strukturo.
Pod, kakršen je, je lep samo na delih, kjer ni obremenjen z ničemer. Preostane mi samo, da ga vržem ven in dam noter drug pod, ki NE BO AVBLJEVA PREMALO ŽGANA GLINA, TRETIRANA Z POSKUSNIMI IZMIŠLJENIMI KOMBINACIJAMI PREMAZOV. Še Belinkin tehnolog je bil zgrožen, ko sem omenil, kaj imam poleg Super Bleska namazano na podu.
Samo v razmislek: v zgornjih prostorih sem za četrtino cene tlakovca nabavil slovenski Macesen, ki sem ga impregniral z voskom in je po 6.letih brez ponovnega premazovanja tak kot je bil.

imam občutek, da tu nekaj ne štima...in sicer pred fugiranjem premaz s super bleskom? A ni ravno Porosol namenjen za namaz pred fugiranjem?

Mi imamo po tleh star cegu in je namazan 3x samo s Porosolom HM (1x pred fugiranjem in 2x po njem). Po 1 letu ni nobene težave, kljub temu, da nismo ravno milostni do njega.... Zakaj le Porosol? Nekako sva ocenila, da se različni premazi različnih proizvajalcev med seboj ne bodo dobro obnesli....glede na zgoraj napisano sva mogoče dobro "trofnla" kako bo pa čez 5 let bomo pa Žalosten ali Smeha polna skleda

Pajac ima seveda namenoma selektiven spomin. Ni napisal, da so bila tla položena pred šestimi leti in da so bili vsi premazi med tem že odstranjeni z odstranjevalcem Wetrok Remat in so se tla začela mazati povsem na novo. Beltal pasta se ni vpila v tlakovec, ker je bila aplicirana po premazu s porosolom in neposredno pred fugiranjem in se je mehansko odstranila že med samim procesom fugiranja. Star sloj Mepola HM mu je (tega je že približno pet let) odstranil Avbelj osebno. Nov premaz so nanašali sami. Pri tej obnovi so bila tla v več slojih namazana (tako da se je naredil film) z impregnacijskim sredstvom za zapiranje por Wetrok Porosol in tu je srž problema. Na tako namazana tla ne prime nobeno impregnacijsko sredstvo več. Tudi Wetrok Mepol HM ne. Porosola se tudi ne da odstraniti s topilom. Možna je samo mehanska odstranitev z brušenjem. Tule je povezava do tehničnega lista, kjer je podrobno razložen način uporabe in namembnost Porosola: http://www.kiiltoclean.fi/attachments/2/2/white_papers/W_Porosol_GB.pdf
Porosol ni namenjen za mazanje linoleja, kot je napisal pajac (čeprav je linolej v tehničnem listu omenjen), ampak je namenjen predvsem za zapiranje por na poroznih mineralnih površinah.
Pajac je bil žal o načinu uporabe (večkraten nanos) zaveden s strani prodajalca, pri katerem je kupil Porosol. Porosol ni bil kupljen pri podjetju Bosch Čistilna Tehnika, ki je uvoznik izdelkov Wetrok, ampak pri manjšem posredniku, ki tudi prodaja te izdelke. Morda se bo komu porodilo vprašanje, zakaj nisem odstranjeval in ponovno impregniral jaz. Ta čas sem bil z zdrobljenim gležnjem štiri mesece na bolniški. Kako se lotiti ponovne impregnacije sem povedal po telefonu, predlagal sem tudi aplikacijo drugega, odpornejšega impregnacijskeg voska, ali aplikacijo poliuretanskega premaza.

Pa še tole. Opečni tlakovec (ne Avbljev, ne katerikoli drug) ni primerna talna obloga za prostore, v katerih se giblje večje število psov. Pasji kremplji pač naredijo svoje. Na pasje kremplje je povsem odporna edino glazirana keramika ali kamen. So pa opečna tla psom prijazna zato ker so topla, tudi če pod njimi ni vgrajeno talno gretje.

Pajac zaradi mene se lahko čez mojo strokovnost pritožiš na vseh internetnih forumih, ki so na voljo. Tule na spletniku bom pa tvoje nadaljne komentarje striktno brisal.

No, to je pa nekaj čisto drugega.....moj občutek, da nekaj ne štima je bil očitno pravilen Nasmešek

terakota vemo vsi da si najboljši med polagalci opečnega tlakovca, jaz vem približno koliko si položil opečnega tlakovca in da delaš 100%.približno čez en mesec se vidimo pri nas lp.gregor