Najbolj brani spletniki

Zadnjih 7 dni:

 
 

Opečni tlakovec GMK EKO

0

IMAG0008_0.jpg

O opečnem tlakovcu Kompare - tlakovec se sedaj proizvaja in trži pod blagovno znamko GMK EKO http://tlakovec.com/ sem pred časom že pripravil objavo. Ampak od takrat se je zgodilo marsikaj. Mojstru je uspelo najti boljšo glino, kar se izredno pozna pri kvaliteti opečnega tlakovca in pri njegovi barvitosti in morda še pomembneje, odšel je na šolanje v eno od specializiranih Italijanskih delavnic, ki ročno, po stoletja starih metodah izdelujejo opečni tlakovec. Vsem je znano, da se hodijo v Italijo usposabljat picopeki. Povsem jasno je, zakaj. Znanje je pač najbolje črpati pri izviru. Ampak na področju peke pic so vrata uka željnin (seveda za plačilo) na stežaj odprta. V delavnico kjer se izdeluje "cotto fatto a mano" pa ni mogoče vstopiti tako preprosto. Gregor je imel to srečo, da pozna pravega človeka in ta spet pozna pravega človeka... Cosa nostra Nasmešek Dobra glina + pravi način obdelave je recept za izdelek, ki navdušuje. Opečni tlakovec GMK EKO je edini opečni tlakovec kar jih poznam, ki omogoča, da za lice poljubno uporabimo tisto stran tlakovca, ki nam bolj ustreza. Navzgor je lahko obrnjena stran ki je bolj groba, lahko pa tudi stran, ki je bolj gladka. V obeh primerih je končni videz tal odličen.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Najprej bom prikazal primer, ko je za lice uporabljena groba stran opečnega tlakovca. Uporabil bom fotografije z dveh različnih objektov. V tem primeru je končni videz tal nekoliko bolj rustikalen. Ko je tlakovec položen, pride na na vrsto brušenje. Z brušenjem dosežem, da dokaj groba površina tlakovca dobi videz, kot da je obrabljena od dolgoletne uporabe.

Od brušenja se nabere obilo opečnega prahu

Impregnacija z OSMO trdim voskom. Pravzaprav gre za mešanico naravnih voskov in olj.

Fugiranje

Fugiranje je končano

Pika na i. Končno voskanje.

Zaključni sloj voska je povsem suh. Tla so dobila svileni sijaj in odpornost na obrabo.

Spodaj bom prikazal fotografije z objekta, kjer je za lice uporabljena gladka stran tlakovca. Ta tla niso moje delo. Pravzaprav sam tega tlakovca nisem še nikoli polagal na način, da bi gladko stran tlakovca obrnil navzgor. Objekt sem si ogledal zato, ke je prišlo do težav z impregnacijo. Na določenih mestih (ne povsod) se je pojavila bela lisavost. Nič kritičnega, z nekaj vloženega truda bo mogoče lisavost povsem odpraviti. Je pa bilo uporabljeno drugo impregnacijsko sredstvo, kot ga priporočam in uporabljam sam.

In na koncu še nekaj utrinkov s sedeža podjetja. Pri izdelavi opečnih ploščic sodeluje cela družina.

Oljenje kalupa. Gregor pravi, da Italijani za oljenje še vedno uporabljajo raztopljen ovčji loj. Zadeva smrdi kot kuga, ampak tlakovec gre iz kalupa popolnoma brez težav. Če je za oljenje uporabljeno kako drugo sredstvo, je treba pri razkalupljanju po kalupu rahlo udarjati s kosom lesa.

Dodajam še serijo fotografij s hiše, kjer sem tlakovec položil z gladko stranjo obrnjeno navzgor.

Oooooh, kako lepo.
Ko bom velika, bom tudi imela taka tla.

Ali ni to olje za les? Bi bilo potem obstojno tudi na naravnem kamnu?

Je za les. Odlično pa se obnese tudi na opečnih tleh. Močno dvomim, da je sredstvo primerno za zaščito naravnega kamna.

čudovito! In obe hiši že zdaj izgledata lepo!

Sploh tale, iz katere je zadnja serija fotografij, bo na koncu nekaj posebnega. Pred začetkom obnove je bila z vseh strani zaraščena z grmovjem in v zelo klavrnem stanju. Vsi so pričakovali, da jo bo nova lastnica podrla in zgradila novo.