Najbolj brani spletniki

Zadnjih 7 dni:

Najbolj komentirani spletniki

Zadnjih 7 dni:

 
 

OBLAGANJE KOPALNICE

0

KAD.jpg

Običajno najprej obložimo stene. Spodnjo vrsto pustimo nepoloženo. Položili jo bomo šele, ko bodo tla že gotova. Polaganje zastavimo na taki višini, da bo spodnja ploščica malo odrezana. Najlažje je polagati po načrtu. Če tega ni, moramo pazljivo preveriti kako se nam izide pod stropom, okrog okna, pri raznih nišah in podobno. Praviloma začnemo polagati na kopalni kadi. Je pa pri modernih kopalnicah potreben temeljit premislek, ker so pogosto kombinirane ploščice različnih dimenzij, pa tudi smer polaganja se lahko obrne (pokončno - ležeče).

Takole izgleda 3D izris kopalnice. Za keramičarja pa je pripravljen še načrt za vsako steno posebej.

Polagamo s pomočjo Al letve, dvignjene eno vrsto od tal. V kotu med steno in tlemi je lepo viden gumiran tesnilni trak

Takole izgleda trak pred vgradnjo.

V tem primeru sem si pri polaganju tal pomagal s posebnimi podesti. Načrt polaganja je tak, da se ne polaga proti vratom, ampak od vrat proti kotu kopalnice. Podesti imajo na spodnji strani tanke jezičke, ki se skozi fugo naslonijo na estrih. Ker so ti jezički debeli 2mm mora biti širina fuge 2,5mm ali več.

Takole izgleda podest s spodnje strani

Ploščice režemo s posebno pripravo in nato po rezu odlomimo. Podobno steklarji režejo steklo.

Sifonsko ploščo prilepimo s hitroveznim ekstraelastičnim lepilom. Lepilo se strdi v eni uri in ni nevarnosti, da bi se nam plošča pogreznila. Lepilo naj bo precej gosto (kot testo). Namažemo tako sifonsko ploščo, kot odprtino kamor bo sedla.


Dilatacije v estrihu premostimo s mrežico iz steklenih vlaken.

Kad za prho je ravno tako kot kopalna kad postavljena na betonsko posteljico. Neenakomerna reža med kadjo in estrihom nastane zaradi padca tal proti sifonu.

Talne ploščice okrog keramične kadi so položene. Delo si močno olajšamo, če si preden kad zmontiramo, po kadi naredimo kartonasto šablono. Stik med kadjo in tlemi bo elastično zatesnjen s silikonskim kitom v barvi talne fugirne mase. Drug način montaže kadi je ta, da kad zmontiramo na tako višino, da pride talna keramična ploščica pod kad. Vendar bo v tem primeru viden neenakomeren stik med kadjo in tlemi, ki je posledica padca v sifon.

Kartonska šablona

Naslednji dan, ko se lepilo posuši, z olfa nožem iz fug izpraskamo odvečno lepilo.

Oblaganje kadi

Na robu kadi (in tudi na vseh ostalih robovih) se ploščice stikajo pod kotom 45 stopinj. Za spoj potrebna poševnina je odrezana z vodno krožno žago.

Detajl - vogal kopalne kadi je zaobljen. Zato moramo tudi vogale ploščic rahlo okroglo pobrusiti.

Ploščice na steni ob kadi za prhanje so orientirane navpično...

Na steni kjer bosta umivalnika, pa vodoravno.

Včasih si pri delu pomagam tudi s izolirnim trakom. Zidek sem začel oblagati od spodaj navzgor...

...da pa so fuge točno polovljene nadaljujem s polaganjem na vrhu zidka in polagam navzdol.

Takole fugirno maso vnašamo...

..in tako s spužvo pomivamo in s tem oblikujemo fuge.

Še dve fotki za konec. V ponedeljek grem še silikonsko fugo med tlemi in steno nardit, pa tudi okrog obeh kadi.
Pol lohk pa vodovodar napade z montažo školjke, bideja pip, kabine za prho itd.dober software. to je od proizvajalca keramike?
v resnici mi sicer ni tako vsec, ker so te lisaste ploscice, pa prevec bordur Pomežik
so mi lepse bolj enostavno zasnovane kopalnice, tu je prevec dekorativnih elementov stlacenih skupaj, za moj okus. bordure, pa se proge v tusu, pa se mozaik na kadi, pa se tri barve na steni, pa se tla v diagonalo...

Špela, 100 ljudi 100 čudi... meni pa je všeč. Drugače pa čestitam za zelo lepo izvedeno delo.

Software: http://www.visoft.de

saj zato sem napisala "za moj okus" Pomežik

Končno odločitev vedno sprejme investitor. Ponudba je pa neverjetno bogata. Za vsak žep in za vsak okus se najde opcija.

Terakota, kje si kupil tale nosilec za aluminijasto letev nastavljiv po višini, vsepovsod sem iskal, spraševal, pa nisem dobil nikjer. sem že razmišljal da bi ga sam naredil. pa še kje lahko dobim schulter ditra mrežco? se ti pa moram zahvalit, sem kupil vodno žago in moram rečt da je to čisto drug svet Šok terapija Na vsa usta
hvala lp